Til hovedinnhold

Slik overfører du filer til mobilen

Mobilen er elektronikkverdenens sveitserkniv, og kan brukes til så uendelig mye. Mobilskolen er en artikkelserie som viser deg hvordan du utnytter mulighetene

Denne gangen viser vi deg hvordan du overfører bilder, musikk og andre ting - både fra PC til mobil og omvendt, så vel som fra mobil til mobil.

Når du skal overføre filer, har du tre alternativer å velge mellom: Blåtann, datakabel eller minnekortleser.

Blåtann - det trådløse alternativet

Dagens vanligste trådløse standard for å overføre filer med mobilen er blåtann. I motsetning til den gamle infrarødt-standarden, trenger du ikke ha telefonen liggende helt nærme mottakeren når du bruker blåtann.

For å overføre filer til en PC med blåtann trenger du støtte for det i PC-en din. Hvis du ikke har det fra før kan du kjøpe en blåtannadapter, som er en liten USB-pinne du stikker inn i en av PC-ens USB-porter. Disse koster fra omtrent 140 kroner.

Du trenger ingen drivere for hver telefon du skal overføre til og fra.

I praksis kan du regne med å overføre filer i en hastighet på mellom 30 og 100 kB per sekund, alt etter hvilken mobil du bruker. Det vil si at det tar mellom 12 og 40 sekunder å overføre en fire minutters mp3-fil i vanlig kvalitet.

Les mer om blåtann »

Finn blåtann-adaptere i prisguiden »

Foto: Nokia

Datakabel - Raskere overføring

Datakabel er et raskere alternativ enn blåtann. Ulempen er at det ikke er trådløst.

Du må være obs på at datakabler kan være ganske dyre, og gjerne koste mellom 200 og 600 kroner. Mange telefoner har en medfølgende datakabel i esken, slik at du slipper å investere i en selv.

I dag dukker vanligvis mobilen opp som et eget lagringsmedium på maskinen din når du bruker datakabel, og du kan overføre filer uten ekstra programvare.

Datakable overfører sjeldent data noe raskere enn 1 MB per sekund, noe som betyr at det tar fire sekunder å overføre en gjennomsnittlig stor mp3-fil.

Finn datakabler i prisguiden »

Foto: Sandisk

Minnekortleser - Raskeste overføring

Om mobilen din bruker minnekort, kan du kopiere filer raskt og effektivt til minnekortet med en minnekortleser.

Minnekortleseren er adskilig raskere enn å bruke en datakabel. Skal du kopiere over store mengder med filer, for eksempel flere hundre MB, kan det være mye tid å spare. Skal du ha skikkelig høy overføringshastighet må du bruke en minnekortleser.

Minnekortleseren plugges inn i USB-porten på datamaskinen din. Så snart du har satt inn mionnekortet dukker det opp som en flyttbar stasjon på PC-en din.

Da er det bare å flytte minnekortet ditt fra mobilen til minnekortleseren, og det vil dukke opp som en flyttbar stasjon på PC-en din.

Med en minnekortleser overfører du på omtrent 2 til 6 MB i sekundet. Regn med at det tar rundt ett og et halvt sekund å overføre en mp3-låt.

Prisen på minnekortlesere er fra 100 kroner og oppover.

Finn minnekortlesere i prisguiden »

annonse