Test

Cellpoint NX6000

NX6000 har en gummiplugg slik at det kan festes i øregangen.
Settet ser veldig stilrent ut, side det ikke er noen logoer eller andre forstyrrende elementer på fremsiden.
NX6000 får fint plass i lomma når du ikke bruker det.

NX6000 er et knøttlite Bluetooth-hodesett fra Cellpoint Connect, med en vekt på 11 gram. Det er med andre ord snakk om et ultraportabelt hodesett.

Det som skiller NX6000 fra andre hodesett i denne kategorien er at det er utstyrt med støyfiltreringssystemet "Extreme noise cancellation". Dette skal filtrere ut det meste av bakgrunnstøyen, men fortsatt levere krystallklar talekvalitet.

Patent på støyfjerning

Cellpoint Connect er produsenten som står bak et av våre favoritthodesett, Flamingo. Siden sist har Cellpoint kjøpt opp et kanadisk selskap med patent på "Extreme noise cancellation". NX6000 er dermed det første settet fra selskapet som er utstyrt med teknologien.

Stilrent

NX6000 har en stilren design. Takket være en diskret størrelse, svart farge og en overflate blottet for logoer, skrift og andre forstyrrelser ser det på ingen måte snodig ut å gå rundt med dette håndfrisettet på øret.

Likevel er ikke hodesettet helt perfekt. Vi syns det er litt for bredt og tjukt i forhold til andre små håndfriløsninger, uten at det er direkte plagsomt heller. Dette er ikke noe du tenker over når du bruker det, og størrelsen og vekten gjør at det nærmest forsvinner i lomma.

Ellers er NX6000 godt bygget. Det er laget utelukkende i plastikk, men det føles solid, og langt fra billig.

Puttes inn i øret

Du har to valgmuligheter når du skal bære NX6000 på øret. Du kan enten benytte deg av den medfølgende ørebøylen, eller du kan enkelt og greit bare feste det i øregangen. Settet har en inn-i-øret-løsning med en gummipropp, noe som gjør at det ikke faller ut så lett. Om du beveger hodet mye, er ørebøyle å anbefale. Vårt testeksemplar ble levert uten denne bøylen, så vi har ikke fått testet hvor bra den fungerer.

Å ha NX6000 festet i øregangen er kanskje ikke den mest behagelige måten å oppbevare det mellom samtaler. Gummiproppen stenger nemlig ute en god del lyd, slik at du ikke hører noe særlig på det øret den er festet i. Under samtaler er dette imidlertid greit og behagelig. Dette kan varierere fra person til person, også hvor godt det sitter i øret.

God lyd

Lydkvaliteten under samtaler er det lite å utsette på. Vi syns lyden i motsatt ende er god, og har ikke hatt noen problemer med å høre hva som blir sagt. Lyden kan stilles såpass høyt at du kan oppleve det som smertefullt, noe som kan være greit å være obs på.

Når det gjelder lyden i mikrofonen så leverer NX6000 helt grei lyd. Den du snakker med merker imidlertid med en gang at du snakker i et Bluetooth-håndfrisett.
De vi snakket med beskrev lyden som robotaktig og flat. Det er likevel ikke verre enn med håndfrisett flest.

Fjerner støy

Det innebygde støyfiltreringssystemet "Noise cancellation" er en liten genistrek. NX6000 er utstyrt med to mikrofoner. Den ene fanger opp stemmen din, mens den andre fanger opp støy fra omgivelsene. Dermed kan hodesettet skille klinten fra hveten og fjerne bakgrunnstøyen. I alle fall i teorien.

I all hovedsak klarer NX6000 å filtrere ut det meste av bakgrunnstøyen fra trafikk, maskiner og annet grums så lenge lyden ikke er veldig høy. Det klarer også å fjerne musikk fra bakgrunnen så lenge lydnivået ikke er veldig høyt.

For eksempel klarte NX6000 å filtrere ut det meste av bakgrunnstøyen da vi sto lags en tungt traffikert vei, men ikke da bilene passerte like ved oss.

Vi forsøkte også å spille veldig høy musikk samtidig som vi tok en samtale. Dette fungerte bra med Nokia N76, greit med Sony Ericsson W610i, og særdeles dårlig med Blackberry 8300.

Ved middels til høy lydstyrke på musikk er det fortsatt mulig å føre en samtale. Når lydnivået er veldig høyt blir det problematisk for den du snakker med å høre hva du sier.

Bedre på noen typer støy

Vår erfaring er at "Noise cancellation" fungerer best til å filtrere vekk maskinstøy fra aggregater, biler og annet. Det filterer også ut så godt som all bakgrunnstøy når lydnivået i bakgrunnen ikke er høyere enn at det er plagsomt å oppholde seg der.

Det beste med systemet er at du slipper å heve stemmen selv under støyende omgivelser. Vi syns likevel at det kunne fungert bedre, og ser for oss at systemet ville vært bedre dersom mikrofonen var plassert nærmere munnen.

På håndfrisett med lav pris fanges ofte mye bakgrunnstøy opp av mikrofonen. NX6000 er på sin side, til tross for varierende tilbakemeldinger fra de vi snakket med, totalt sett veldig bra, og ikke minst mye bedre enn på noe annet Bluetooth-håndfrisett vi har prøvd.

Taletid og rekkevidde

Cellpoint Connect oppgir at NX6000 skal klare seks timer tale på et fulladet batteri. Dette er et helt greit tall, men det plasserer ikke håndfrisettet blant markdetds beste på batteri. Det finnes nemlig hodesett med 15 timer taletid eller mer, som Plantronics Discovery 640.

Rekkevidden er veldig god. Vi målte NX6000 til omtrent 12 meter fri sikt før det begynte å skurre. Gjennom vegger klarte vi å føre en samtale på rundt halve avstanden. Det er den lengste rekkevidden vi har målt for et Bluetooth-hodesett.

Med i esken

Vårt eksemplar av NX6000 ble levert uten noe som helst utstyr. Ifølge produsenten får du imidlertid med en ørebøyle og en lader som fungerer både til bilens sigarettenneruttak og til 220 volt. Det er også mulig å lade NX6000 via PC-ens USB-port. Settet bruker en vanlig Mini-USB-inngang for lading, noe som gjør det enkelt å finne strøm dersom du ikke har med deg laderen.

Konklusjon

Alt i alt syns vil NX6000 er et helt greit kjøp. Det er lite og lett, og behagelig å ha på øret. Lyden i høyttaleren er god, og klar, mye takket være at det festes i øregangen med en gummiplugg.

Det later også til å være godt bygget, og materialet det er laget av føles ikke billig.

Vi hadde store forventninger til støyfiltreringssystemet, men vi syns det bare delvis innfrir. Det avhenger av at du har "riktig" type støy i bakgrunnen, og det fungerer ikke like bra sammen med alle telefoner. Likevel er det en av de beste løsningene for støyfiltrering vi har prøvd.

Vi vil likevel sette fingeren på at mikrofonen gir flat og robotaktig lyd hos motparten.

NX6000 fungerer bra i praksis, og er et godt valg for deg som oppholder deg i omgivelser med mye støy. Dersom du vil slippe å rope når du snakker er NX6000 hodesettet du er på jakt etter.

Du må imidlertid regne med å punge ut en del for hodesettet. Fra produsenten får vi opplyst at NX6000 vil koste 1200 kroner når det kommer i salg. Du kan se etter håndfrisettet i butikkene fra november.

Les også
Dette har militær støydemping
Les også
En Lamborghini til mobilen din
Les også
Håndfrien du slipper å lade
Les også
Slik tar du i bruk Bluetooth
Les også
Jabra BT8010
Les også
Samsung Wep180
Les også
Samsung Wep 410
Les også
Nokia lanserer blåtann-snacks
Les også
Lei av å skrike om kapp med TV-en?
Les også
Sony Ericsson MBR-100
Les også
Motorola HF850
Les også
Markedets beste håndfri?
Les også
Plantronics Pulsar 260
Les også
Nokia AD-42W
Les også
Fire A2DP-hodesett
annonse