Til hovedinnhold

Mobildeksel reparerer seg selv

Nissans selvreparerende lakk skal gi ripefri mobil.

Mange kjøper beskyttelsesdeksler for å unngå at mobiltelefonen ripes opp. Men ingenting har beskyttet mobildekselet mot riper. Inntil nå.

Les også: Dette dekselet gir deg DAB på iPhone

Bilprodusenten Nissan mener de har funnet løsningen, og lover nå at både mobiltelefonen og mobildekselet kan forbli ripefritt. Hemmeligheten ligger i en spesiell type "selvreparerende" lakk som automatisk fjerner små riper. Lakken er allerede tatt i bruk på enkelte av Nissans bilmodeller.

Riper forsvinner etter en time

Mobildekselet er laget i ABS-plast som er lakkert med Nissans polyrotaxan-baserte lakk.

Den geleaktige konsistensen i lakken gjør at små riper vil forsvinne av seg selv etter rundt en time, mens du ved større riper må vente opptil en uke før lakken er som ny igjen. Det er den kjemiske strukturen i lakken som er i stand til å endre seg tilbake til sin originale form og på den måten fylle ut ripene, hevder Nissan.

Ifølge Nissan skal lakken ikke bare gjøre mobildekselet mer motstandsdyktig mot riper, men også ha en overflate som gjør at du får et bedre grep.

Kommer i løpet av året

Nissan har gitt den japanske mobiloperatøren NTT DoCoMo lisens til å bruke lakken, som allerede er tatt i bruk i noen av NTT DoCoMos japanske mobiltelefonmodeller.

- Vi liker å tenke nytt, ved å ta innovasjonene vi har gjort i bilindustrien og se på hvordan de kan brukes for å forbedre dagligdagse ting, sier Bob Laishley i Nissan i en pressemelding.

Prototyper på Nissan Scratch Shield for iPhone vil bli testet ut i år, med mulig kommersiell lansering i løpet av året. Dekselet passer til iPhone 4 og iPhone 4S.

Ripefri, knusesikker og vanntett?

Det nye mobildekselet løser imidlertid ikke ett av de mest vanlige problemene på iPhone, nemlig at skjermen lett knuses eller får sprekker hvis mobilen faller i bakken. Apple har imidlertid søkt patent på en ny løsning som gir skjermen en slags "airbag" som beskytter den ved fall. Nylig ble det også kjent at store mobilprodusenter som Samsung vurderer å ta i bruk et nytt belegg som vil gjøre mobiltelefonene vannavstøtende.

Kanskje mobilen i fremtiden blir både knusefri, ripefri og vanntett?

Les også:

Her er det rareste tilbehøret fra CES-messen

Har du sett på makan til tilbehør?

(Kilde: Nissan)

annonse