Til hovedinnhold

Slik overlever mobilen på påskefjellet

Ikke særlig god på ski? Da bør du lese disse enkle forholdsreglene.

Denne artikkelen har blitt tidligere publisert på Teknofil.no i 2012.

I disse dager pakker store deler av befolkningen ullsokker, ski og appelsiner og reiser på fjellet. Påsken byr imidlertid på mer enn oppløyde skiløyper og malte egg. For eksempel en betydelig økt risiko for å ødelegge telefonen din. Fuktskader er nok den vanligste måten å ta livet av telefonen på, ettersom det er fort gjort å glemme at sol smelter snø.

Hvordan skaffe seg en fuktskade

Dersom du verken vil ha telefon eller penger igjen på garantien, er en fuktskade veien å gå. Det finnes ganske mange måter å oppnå en fuktskade på. Her er fem ganske idiotsikre metoder:

  • Vær en mindre erfaren skiløper, legg telefonen i ytterlomme uten glidelås på valgfritt plagg, og prøv deg på en bratt bakke med mye nysnø. Har du sekk, kan du legge telefonen i lommen som er beregnet for drikkeflasker. Denne bør helst være av netting.
  • Sørg for å ha ull innerst mot kroppen, slik at all svetten blir transportert videre i form av kondens. I innerlommen på neste plagg plasserer du telefonen din.
  • Legg telefonen i sekken, i samme rom som appelsiner, termos og andre nyttige ting. Vil du være helt sikker på å ta livet av telefonen, kan du legge et sitteunderlag med snørester oppi sammen med øvrig innhold.
  • Pakk telefonen inn i en plastpose. Sørg for å miste noen gram snø oppi posen sammen med telefonen. Deretter knytter du igjen og legger posen med telefon/snø-blandingen i en vanntett lomme.
  • Ha telefonen i en belteklips utenpå skibuksen. Da er du sikker på at alle åpningene i telefonen blir fylt med snø når du går på trynet.

NB! Dersom du med hell har gjennomført ett eller flere av de nevnte punktene, kan det tenkes at du vil ha interesse av guiden "Dassvåt mobil? Slik redder du den!"

Hvordan unngå fuktskader

Dersom du av en eller annen grunn skulle ønske å bruke telefonen din videre etter påsketuren, kan du prøve en av følgende metoder:

  • Ha et eget, polstret rom til telefonen i sekken. Dette rommet skal være vanntett og ha glidelås. Topplokket i de fleste tursekker pleier å være egnet til dette.
  • Dersom du på død og liv må ha telefonen på kroppen, ikke ha den på innsiden av vanntette plagg. I løpet av to mil på ski vil flere liter vann flykte fra kroppen, i kondensform. En polstret brystlomme med glidelås burde være en sikker løsning. Vær obs på dette ikke beskytter telefonen mot den velkjente kombinasjonen høy fart og bjørk.
  • Skal du først ta en samtale eller sende en tekstmelding så er det lurt å stoppe helt opp og ta av seg skihanskene før du tar opp telefonen. Er luen din full av snø er det greit å fjerne denne før du setter telefonen mot øret.
  • Vær obs på at plutselige endringer i temperatur kan være svært uheldig for mobiltelefonen din. Hvis det er ti minusgrader ute bør du altså ikke gå rett inn i hytta og legge telefonen ved peisen.
  • Dersom du både er klønete og uheldig, kan det være en idé å skaffe seg en telefon som i hvert fall er vanntett. Sonys nye toppmodell Xperia Z er for eksempel vanntett, slik at du slipper å tenke på om den får litt snø på seg mens du står på ski.

God påske!

Har du vært uheldig med mobilen? Dette gjør du når mobilen går i stykker »

annonse