Til hovedinnhold

Slik redder du en våt mobiltelefon

Har du vært uheldig og gitt mobilen en ufrivillig dukkert? Her er tipsenene som kan redde telefonen.

I et stadig fuktigere klima er det ikke til å unngå at mange mobiltelefoner får et ufrivillig møte med det våte element. Her er noen tips som kan redde den fra den sikre død.

1. Fjern batteriet

Ut med batteriet - om det går, da. Enkelte nyere modeller som iPhone 4 og Nokia N9 har batteri du ikke kan ta ut.

Det er viktig at batteriet blir koblet fra så raskt som mulig. I tillegg til at telfonens kretser kan kortslutte, så vil kombinasjonen vann, kobber og elektrisitet føre til at de hårfine kobberlederne i telefonen irrer. Plukk også ut SIM-kortet og eventuelle minnekort.

2. Tørk bort væske

Tørk bort så mye væske som mulig. Har vannet trengt inn i telefonen, så forsøk å slynge det ut. Bruk papir eller håndkle for å trekke ut så mye vann som mulig. Har du tilgang til trykkluft kan du også forsøke å blåse telefonen så tørr som mulig. Vis varsomhet så du ikke skader mobiltelefonen. Har du mistet telefonen i sjøvann er den antakelig ødelagt for godt. Du kan forsøke å skylle å skylle telefonen i ferskvann, men det kan være vanskelig å få bort alt saltet.

3. Oppvarming

Du kan bidra til at fuktighet fordamper raskere ved å varme opp mobiltelefonen. Pass bare på at varmen ikke blir for høy. Dersom du varmer telefonen vil du lett kunne få duggskader på skjermen, og fukten vil kunne trenge inn på steder som ikke allerede våte. Da er det bedre å legge mobiltelefonen i stekeovnen og bake den på 50 grader i noen timer. Husk bare at batteriet ikke skal være med inn i ovnen. 

Og for all del, varm aldri mobiltelefonen i mikrobølgeovnen!

SIM-kortet tåler fukt nokså godt, og skal ikke varmes opp.

4. Vær tålmodig!

Tørk bort overflødig væske.

Ikke sett batteriet tilbake for å se om telefonen virker før du er helt sikker på at den er tørr. Å tørke telefonen innvendig kan ta to til tre døgn. Du kan korte ventetiden om du legger den fuktige mobilen sammen med noe som tiltrekker seg fukt – som for eksempel ris. Etter tre døgn kan du forsøke å sette batteriet tilbake på telefonen for å sjekke om den virker. Noen ganger vil telefonen lyse opp uten at du får den til å slå seg på. Ta da av batteriet og vent et døgn til før du prøver på nytt.

5. Verksted 

Om ingen ting later til å hjelpe kan du ta mobiltelefonen med til et verksted. Husk at du ikke får dekket fuktskader på garantien, og at det derfor kan bli en kostbar affære å få telefonen reparert. Enkelte verksteder vil også takke nei til å reparere telefonen, fordi det er umulig å gi garantier om hvor lenge en slik reparasjon vil holde. 

Er mobiltelefonen først vannskadet vil du kunne oppleve at den begynner å virke, for så å dø helt etter kortere eller lengre tid. Sørg derfor for å sikre all informasjon i mobiltelefonen så snart du får liv i den. Så har du i alle fall bevart dataene dine, om mobiltelefonen skulle dø av ettervirkninger.

Vurder en annen mobil

Noen telefoner tåler mer vann enn andre. Så om du bruker mobilen mye under tøffe forhold, bør du kanskje vurdere en hardhaus.
Vi har latt seks av de råeste robuste mobiltelefonene prøve seg på "helvetesuka" i Hæren. Der ble de blant annet senket i vann, lagt i fryser over natta, og den tøffeste ble kjørt over av en tanks.

Les og se video: Test av seks robuste mobiltelefoner

Denne artikkelen har vært publisert tidligere.

annonse