TestJCB Pro Smart

Dette er årets dårligste mobiltelefon

Tøffingmobilen JCB Pro Smart er treg, klønete og full av problemer.

Få med deg alt. Følg oss på Facebook!
Telefonen leveres med en solid karabinkrok som du kan bruke hvis du vil feste mobilen i beltet.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Volumknappene på siden er så harde at du må bruke makt på dem.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dekselet har en gummipakning som sørger for at ikke noe vann kan trenge inn.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

[Amobil.no]: Produsenter som Sony har vist at vann- og støvtette mobiltelefoner ikke behøver å være store og klumpete, men er du ute etter en telefon som også må tåle skikkelig tøff behandling trenger du noe med enda mer solid innpakning. JCB Pro Smart TP909 er en slik telefon.

Produsenten bak JCB Pro Smart er mest kjent for å lage blant annet gravemaskiner, noe som burde borge for at dette er en telefon som tåler en støyt.

Telefonen er ganske tykk og klumpete, på grunn av den solide innpakningen i hardplast og gummi. Men det gjør at innmaten er godt beskyttet. Med IP67-sertifisering tåler telefonen også å havne under vann.

Dessverre er JCB Pro Smart tøff bare på utsiden. På innsiden befinner deg seg en av de svakeste mobiltelefonene vi har testet på veldig lenge – inkludert de enkleste billigtelefonene til under tusenlappen. Og det til tross for at Pro Smart koster opp mot 4 000 kroner.

Vil du heller ha en skikkelig mobil?
Her er årets beste mobiltelefoner å gi til jul »

Mangler mye

Litt dårlig ytelse kunne vi kanskje tilgitt hvis alt annet hadde vært bra. Men telefonen kommer med så lite intern lagringsplass at veldig mange Android-apper faktisk ikke lar seg installere i det hele tatt – selv om du setter inn et aldri så stort minnekort. Og ytelsen er ikke bare litt dårlig, den er vesentlig dårligere enn de fleste moderne telefoner til under tusenlappen.

Skjermen er heller ikke mye å skryte av. I en telefon av denne typen bør skjermen fungere godt i sollys – det gjør den ikke.

Listen over problemer stopper ikke der. Kameraet er ett av de dårligste vi har testet på veldig lenge, lydkvaliteten både på samtaler og på avspilling av musikk er elendig, og noen av knappene på siden av telefonen er så harde at du må bruke makt for å få dem til å reagere. Og mobilen har en eldgammel Android-versjon, som neppe vil la seg oppgradere.

Da er det liten trøst at telefonen kommer med en praktisk lommelykt innebygget, og at du får med en bærereim med kompass på kjøpet.

Selges for en tredjedel av prisen

Da vi lette etter tekniske spesifikasjoner til denne, identifiserte ett av våre testprogrammer telefonen som en "HW-T18". Et søk på nettet avslørte at denne selges uten JCB-logoen som en "no name" billigtelefon fra Kina, til en pris på bare 266 dollar – det vil si rundt 1500 kroner. Produktet selges på DealExtreme. Såvidt vi kan bedømme er dette den samme telefonen.

Selv til 1500 kroner ville dette vært en dårlig mobiltelefon, men den ville kanskje fått et ekstra øyne på terningen vår. Til 4000 kroner er det nok mange som rett og slett vil føle seg lurt. Clas Olsson selger riktignok telefonen til rundt 3 500 kroner, men det er ikke stort bedre. Det ville ikke vært noe problem å puttet litt kraftigere innmat inn i samme innpakning, så hadde du i hvert fall hatt et noenlunde brukbart produkt.

Alternativer

Det er ikke mange Android-telefoner som konkurrerer i dette segmentet. En annen produsent av anleggsmaskiner, CAT, har en telefon som kalles Cat B10 og som har noenlunde like spesifikasjoner. Denne har vi ikke testet. Sonim har noen enkle modeller uten Android, som Sonim XP3300 Force.

Et mye bedre alternativ til JCB Pro Smart er Motorola Defy+, som er støv og vanntett – men den er antagelig ikke like motstandsdyktig mot slag og støt som JCB Pro Smart. Men den koster halvparten, og er "dobbelt så bra".

Er det viktigste at telefonen er vann- og støvtett, og du ikke har tenkt å putte den i betongblanderen, bør du ta en kikk på Sony Xperia Acro S. Den er ikke bygget for å tåle like hardhendt behandling som JCB Pro Smart, men til tross for at den ikke koster mer enn JCB-mobilen har den langt kraftigere spesifikasjoner, en større og bedre skjerm og er generelt en mye bedre utstyrt mobiltelefon.

Et enda kraftigere vanntett alternativ er Sony Xperia V, men vi gjør oppmerksom på at vi ikke har testet denne ennå. Vi har imidlertid fått den til test, og kommer med testen om ikke lenge.

Lik oss på Facebook du også.

Les også
Slik overlever mobilen på påskefjellet
Les også
Sony Xperia V: Denne 4G-mobilen har alt
Les også
Microsoft i full klinsj med Apple
Les også
YotaPhone har skjerm foran og bak
Les også
Kjøkkenet er det farligste stedet for iPhonen din
Les også
Her går smartmobilen i sementblanderen
Les også
Sony Xperia Acro S: Her er mobilen du kan putte i drinken
Les også
Vanntette mobiler fra Sony
Les også
Denne mobilen tåler ett tonns trykk
Les også
Samsung Galaxy Xcover: Denne mobilen tåler vann og snø
Les også
Mobildeksel reparerer seg selv
Les også
Nå kan alle mobiler bli vanntette
Les også
Slik redder du en våt mobiltelefon
Les også
Seks robuste mobiltelefoner: Hvor mye tåler de råeste støtsikre mobilene?
annonse