Til hovedinnhold

Rekordknuseren

Proffkameraet Canon EOS-1D X  setter flere nye rekorder.

I morgentimene i dag lanserte Canon sitt nyeste fullformatkamera for proffsegmentet, og det er ikke småplukk nykomlingen har å by på. Canon EOS-1D X, som navnet blir, skal representere en sammenslåing av Canons to 1D-serier, og skal erstatte både 1D mark IV og 1Ds Mark III.

Oppløsningen er faktisk et lite hakk ned fra 1Ds Mark III, som hadde 21 megapiksler, mens Canon EOS-1D X får "bare" 18. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis negativt, for forskjellen er såpass liten, samtidig som forbedringene på andre områder er såpass stor.

Sjekk spesifikasjonene på Canon EOS-1D X

Canon EOS-1D X vil få en fullformats CMOS-sensorbrikke, og det er dermed sannsynlig at vi med dette kan vinke farvel til APS-H-formatet med en cropfaktor på 1.3x. Dermed er det mulig at Canon vil se seg nødt til å redesigne en del fullformatobjektiver som først og fremst er beregnet for bruk på APS-H-kameraer. Dette vil imidlertid tiden vise.

Den nye bildebrikken skal i følge Canon ha mindre moiré enn tidligere fullformatbrikker, uvisst av hvilken grunn, men det er det minst spennende den kan. Canon EOS-1D X har nemlig maksimal ISO-verdi på 51200, som er utvidbar til ikke mindre enn 204800! I tillegg skal kameraet være i stand til å ta like gode bilder på ISO 6400 som 1D Mark IV kan på ISO 1600. Laveste ISO er for øvrig 100, som kan utvides til 50.

Tempoet til Canon EOS-1D X er også imponerende, og i følge Canon skal det være det raskeste speilreflekskameraet hittil. 12 bilder i sekundet på full maskin med autofokus og oppvipping og retur av speil skal det klare, men dersom man klarer seg med autofokus kun på første bilde i sekvensen, kan man velge en innstilling som vipper speilet opp og låser det der, slik at kameraet klarer å presse ut ikke mindre enn 14 bilder per sekund. Hvor lenge det klarer å opprettholde dette tempoet er uvisst, siden Canon ennå ikke har offentliggjort hvor stor kameraets buffer er, men vi gjør regning med at det er snakk om sånn omtrent 30 RAW-bilder eller 120 JPG-bilder. Til sammenligning er 12 bilder i sekundet det samme som Sony A77 kan prestere, uten å måtte vippe opp noe speil.

Lukkeren er mekanisk, men elektronisk kontroller, og er forbedret siden sist og skal dermed holde hele 400 000 eksponeringer. Med 12 bilder per sekund tilsvarer dette drøyt 9 timer dersom man kjører kameraet på full fart hele tiden. For å opprettholde dette tempoet er det imidlertid mye data som må prosesseres, og Canon EOS-1D X har derfor fått en heftigere versjon av Canons nye Digic 5-prosessor, kalt Digic 5+. Digic 5 skal som vi har nevnt tidligere være seks ganger så rask som Digic 4, og Digic 5+ skal visstnok være tre ganger så rask som vanlig Digic 5, så det er ganske imponerende prosesseringekraft det er snakk om når Canon EOS-1D X har fått TO av disse!

I tillegg har lysmålersystemet fått en egen prosessor - en Digic 4 - som bare skal kontrollere dette. Og det er ikke rart, for her er det faktisk ikke mindre enn 100 000 lysmålepunkter å holde styr på. Riktinok er de samlet i 252 ulike felt, men det er likevel nok til at kameraet, selv med speilet nede, kan skilte med ansiktsgjenkjenning og en ganske så avansert følgefokus som kan følge både ansikter og farger. Dersom den mister ansiktet vil den forsøke å holde følgefokus på fargen, og dersom den mister den vil kameraet falle tilbake på vanlig autofokus. Samtidig vil følgefokusen fortløpende sjekke om den finner igjen enten ansiktet eller fargen, og alt dette gjøres selvsagt helt automatisk.

Mens vi er inne på fokus, så har Canon EOS-1D X ikke mindre enn 61 fokuspunkter, hvorav hele 41 er av kryss-typen, med en sensitivitet på f/4. Fem av disse er i tillegg doble krysssensorer, med sensitivitet på f/2.8.

Canon EOS-1D X lagrer bildene du tar på CompactFlash-kort, som det har to plasser til. Ikke noe SD-støtte med andre ord, noe vi synes er litt pussig, spesielt med tanke på at SDXC-kortene nå begynner å få en respektabel hastighet og størrelse. Dersom man imidlertid ikke ønsker å bruke minnekort overhodet, og heller sende bildene direkte til PCen, kan 1D X også ordne dette, da det har en innebygget port for kablet nettverk, med en hastighet på 1 gigabit per sekund. selve porten er av den helt vanlige typen som man finner på alle routere, switcher og nettverkskort.

På samme side som nettverksporten har Canon også gitt kameraet en mulighet til å koble til ekstrautstyr i form av en ny trådløs overføringsmodul (WFT-E6) eller en ny GPS-modul (GP-E1). De to bruker samme port og kan dermed ikke benyttes samtidig.

Hva videoopptak angår kan Canon EOS-1D X ikke overraskende skilte med FullHD, noe som ikke er direkte imponerende i seg selv, men Canon har i tillegg tatt ulike triks og knep i bruk for å minke problemer med såkalt "rolling shutter". 1D X skal også benytte en ny "intra frame" kodek som ikke komprimerer videoopptaket liike mye som tidligere. Noe råformat for video får det imidlertid ikke, og vi savner også muligheten til å benytte hodetelefoner for å holde øre med lyden under opptak. 1D X får HDMI ut, men da kun med bilde, så den kan heller ikke benyttes til lydkontroll.

Skjermen blir på 3,2 tommer, eller 8,1 cm, med en oppløsning på litt over en million bildepunkter. På den vises et helt nytt menysystem, med blant annet en ny fane for autofokus. I tråd med de senere års trend vil også en del av menysystemet kunne brukerdefineres, slik at man får det mest mulig slik man selv ønsker.

Det samme gjelder den fysiske betjeningen. Flere knapper enn før kan spesialinnstilles, og hjul og brytere skal nå være mer stille i bruk enn tidligere, slik at klikkelydene ikke høres på videoopptaket.

Enkelte ting er ennå ikke fastsatt når det gjelder spesifikasjonene på 1D X, foruten bufferstørrelsen, og det gjelder først og fremst kameraets vekt, og antall eksponeringer per batterilading. Det følger med en ny type batteri, og en ny lader, og kapasiteten sies forsiktig å være omtrent 10% høyere enn tidligere, selv om formfaktoren er den samme. Gamle batterier kan benyttes i både 1D X og laderen som følger med, men man kan ikke lade de nye batteriene med den gamle laderen, og de nye batteriene kan heller ikke brukes i de aldre kameramodellene.

Pris og tilgjengelighet i Norge er ennå ikke sikker, men på dagens pressekonferanse ble det forsiktig hvisket om en veiledende pris på rundt kr 49 000,- (noe som sannsynligvis tilsier en reell butikkpris på mellom 30 og 40 tusenlapper), og en mulig tilgjengelighet en gang i mars.

annonse