Til hovedinnhold
TestNikon D5100

Supert kamera til super pris

Dette er et flott familiekamera for ferien.

Nikon

Dagens speilreflekskameraer har en ytelse og en bildekvalitet vi lett lar oss imponere av. Det som er virkelig fantastisk er at det ikke bare gjelder de dyre modellene. Selv de rimelige modellene matcher sine storebrødre på bildekvalitet samtidig som funksjonaliteten blir bedre og bedre, og du kan gjøre mer og mer med disse kameraene.

Les testen vår av Canon EOS 600D

Dagens test av Nikon D5100 er et tydelig eksempel på dette. La oss se hva denne mellomklassemodellen kan gjøre. Denne siden er en oppsummering. Hele testen kan du lese her.

Kompakt har det blitt, men fortsatt godt å holde i.

Fysisk

Noe av det som skiller dyre kameraer fra de billigere er byggekvaliteten. Nikon D5100 har ikke værtettinger og består av mye plastikk, men det er satt sammen på en måte som ikke gir noe billig inntrykk. Selv om vi ikke har testet på denne modellen, vet vi dessverre fra tidligere at slike kameraer nesten alltid overlever å falle i asfalten. Knappene har god respons og det hele virker solid. Kameraet ligger godt i hånden omtrent uansett hvor stor hånd du har. Dette til tross for at kameraet har blitt en del mindre enn forgjengeren.

Batteriet er et oppladbart litium-ion-batteri som skal klare 660 bilder på en lading. Det har nå fått en hake som holder det på plass, så selv om batteriluka blir ødelagt fungerer kameraet like godt.

Søkeren er ikke spesielt stor, men omtrent som det du finner på sammenliknbare modeller. Informasjonen  du får i søkeren er tilstrekkelig. Skjermen er en vridbar skjerm på 7,5cm som gir deg all den informasjonen du trenger. Oppløsningen på skjermen er høy og gjør bildet skarpt og tydelig. At den er vridbar gjør den egnet til å brukes i vanskelige vinkler, og du kan vri den bort fra direkte sollys for lettere å kunne bruke den ute.

Les testen vår av Nikon D7000

I bruk
Kameraet har en rekke funksjoner for både nybegynnere og amatører. Vi kan raskt nevne alle vanlige automatiske, halvautomatiske og manuelle programmer. I tillegg er det fortengingskontroll, skyggejustering, HDR, intervallopptak, Full-HD videoopptak og mer til. Vi savner speillås og dybdeskarphetskontroll.

Den vanlige autofokusen er ikke spesielt rask, og blir slått av eldre kameraer med langsommere objektiver. Det er litt synd, for hastigheten på autofokusen kan være avgjørende for om du får tatt et bilde eller ikke. Hvis du bruker skjermvisning, er ikke autofokusen noe raskere, men siden konkurrentenes autofokus er enda tregere framstår D5100 som relativt rask på skjermvising.

Kameraet er blant de beste i klassen på seriebildehastighet, oppstartstid bufferstørrelse og slike ting som har mye å si for hastigheten på kameraet. Vi opplevde aldri kameraet som tregt.

Kameraet fungerer bra, og for en som har brukt speilreflekskamera før, er det lett å finne fram. Det er noen funksjoner for nybegynnere som ikke er særlig godt implementert, og noen funksjoner som har ganske tungvindt og ulogisk implementering. Vi ser gjerne noen forbedringer på det området.

Vridbar skjerm gir nye muligheter.

Bildekvalitet
Resultatene her er imponerende. Riktignok er det konkurrenter som har tilsvarende bildekvalitet på tilsvarende kameraer, men å få så høy kvalitet ut av et kamera i denne prisklassen er likevel meget bra. Det finnes ingen grunn til å velge gå opp en klasse eller to på grunn av bildekvaliteten. D5100 kan være litt bedre eller litt dårligere enn konkurrentene på ulike områder, men på alle områder er den meget bra eller bedre.

Konklusjon
Dette er et imponerende stykke kamera. Det er ikke det at vi ikke har sett mye av det før, men det er først i år at noe sånt som dette har blitt mulig til denne prisen. Nikon D5100 konkurrerer direkte med Canon EOS 600D, og de er veldig like på de fleste områder, inkludert prisen. Disse er derfor arge konkurrenter. Hvis du spør meg om hva du skal kjøpe, blir svaret mitt at du bør gå i fotobutikken, kjenne på begge kameraene og se om det er ett du liker bedre enn det andre. Men om du velger å ikke gjøre det, kan vi vel enkelt konkludere at med mindre du har behov som ikke dekkes av kameraer i denne prisklassen, så kan du ikke bomme ved å kjøpe et Nikon D5100. Det er langt mellom kameraer det er så lett å anbefale.

Les også: Hva slags kamera skal jeg kjøpe

Klikk her for å lese hele testen av Nikon D5100.

annonse