Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCanon EOS 650D

Et nesten komplett kamera

Canons nyeste speilrefleks mangler wow-faktoren.

[Akam.no]: Etter nesten 6 uker med Canon EOS 650D har vi blitt godt kjent med kameraet. Canon har lagt listen høyt med forgjengere som har scoret bra på tester og som har blitt salgsvinnere. 650D innfrir egentlig forventningene, men vi sitter allikevel igjen med en litt ambivalent følelse.

Har alt du trenger

Som kamera har 650D stort sett alt man trenger, og passer like godt til både nybegynnere og mer erfarne brukere som kan en del om fotografering fra før. Det er relativt funksjonsrikt, og har funksjoner som tidligere var forbeholdt langt dyrere modeller. Ergonomien fremstår som god, og at Canon har gjort forbrukermodellene sine større fremstår egentlig som et pluss i en fotobransje hvor krympede kamerahus er mer i fokus enn noen gang. Det meste er egentlig bra på 650D, og vi har ikke noe problem med å anbefale kameraet.

Mangler wow-faktoren

Så hvorfor sitter vi igjen med den ambivalente følelsen? Fordi det mangler noe. Det mangler wow-faktoren som skal friste oss kamerakjøpere til hugg. Canon ønsker at 650D skal fremstå som en gylden middelvei mellom et speilreflekskamera og et videokamera, men det er ikke det. Den forbedrede autofokusen er ikke god nok, autofokusen på konkurrentens modeller uten speil fremstår som langt bedre. Autofokusen er helt grei med de nye STM-objektivene, men de som kjøper kameraet fordi de primært skal filme med det må fortsatt være klar over de utfordringene autofokusen har når man skal filme med et kamera som er laget for stillbildefotografering. Dette er spesielt viktig fordi kameraets originale kit-objektiv ikke gir den autofokushastigheten man forventer av et kamera i denne klassen. Det gjør at vi med spenning gleder oss til å teste Canon EOS-M, som i praksis er samme kameraet uten speil. Det er langt mer avhengig av god autofokus, og her har ikke Canon råd til å snuble. Konkurrentene har allerede et godt forsprang, og Canon må gire opp om deres speilløse modeller skal bli en suksess.

Elegant berøringsskjerm

Selv om nyheten om forbedrede autofokusfunksjoner har skuffet oss, er den andre store nyheten, trykkfølsom skjerm, noe vi har latt oss imponere over. Canon har implementert dette på en veldig smart måte. Ved å ikke redesigne hele menysystemet sitt fremstår menyen som mer eller mindre identisk med Canons egne modeller uten trykkfølsom skjerm, noe vi tror er veldig lurt. Den fungerer også veldig godt, og spesielt i sammenheng med Canons Q-knapp. Folk forventer at en trykkfølsom skjerm skal oppføre seg som skjermen på en smarttelefon, og det gjør langt på vei skjermen til 650D. Den har støtte for knipezoom, og man kan bla mellom bildene ved å sveipe over skjermen i bildevisningsmodus.

Godkjent bildekvalitet

Bildekvaliteten til 650D er bra, og i sin klasse ligger den akkurat der man forventer i forhold til konkurrentene. Canon har uttalt at man kan forvente bedre bildekvalitet på 650D enn på Canon EOS 7D, men dette gjelder nok ikke på alle punkter. Vi har sammenlignet med Canon EOS 60D, og på detaljgjengivelse og støybehandling er 650D hakket bedre. På gjengivelse av høylys og skygger scorer ikke kameraet fullt så bra, og her er faktisk 600D, 60D og 7D bedre etter hva vi kan se med vår test. Nå er det klart at det er snakk om veldig små forskjeller her, og alt i alt vil nok kameraets bildekvalitet fremstå som like god og enkelte ganger bedre enn de nevnte modellene under vanlige fotoforhold.

For dem som liker trykkskjermer

Så hvorfor bør du egentlig kjøpe Canon EOS 650D? Det er nærliggende å sammenligne med både Canon 600D og Canon 60D, som begge ligger omtrent i samme prisklasse og som fremstår som ganske like i forhold til dagens testmodell. 600D er noe billigere, og har Canons eldre autofokussystem ved Live View fotografering. Det eldre autofokussystemet er håpløs tregt, og vesentlig langsommere enn 650D, uansett objektiv. Det samme gjelder 60D, som har samme fokussystem. 60D har fordelen av å være større og tyngre, og ligger derfor enda litt bedre i hånden. Det er i tillegg litt raskere både i forhold til bilder per sekund og bufferstørrelse. Men både 600D og 60D mangler 650Ds trykkfølsomme skjerm. Er du av typen som vil foretrekke å styre kameraet ved å trykke på skjermen, er 650D helt klart det kameraet man bør velge.

Valuta for pengene

Per i dag er kanskje Canon EOS 650D akkurat litt for dyrt, men erfaringsmessig vil det falle i pris i løpet av året. Det skiller omtrent 1500 kroner i pris ned til Canon EOS 600D, mens Canon EOS 60D koster omtrent det samme uten objektiv. Dermed har man to gode alternativer som koster nesten det samme som 650D, og da blir det egentlig smak og behag. Men det er vanskelig å argumentere for hvorfor man skal betale 1500 kroner ekstra for å få en trykkfølsom skjerm og litt bedre autofokusegenskaper når man bruker Live View. For i utgangspunktet er det den store forskjellen på 600D og 650D. Er det slik at man har et budsjett på rundt 6000 kroner er Canon 60D et mer avansert kamera, med bedre batterikapasitet og ergonomi. Det vil mest sannsynlig ikke falle så mye mer i pris, så om en liten stund vil nok kanskje prisforskjellen på 650D og 60D være litt større. Da blir nok 650D et litt bedre kjøp enn hva det er i dag. Mye kamera for pengene er det uansett.

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som kjøper sitt første speilreflekskamera.
 • Brukere som ønsker seg et kamera med vridbar, trykkfølsom skjerm.
 • Brukere som vil ha et kamera som kan styre eksterne blitser.
 • Brukere som primært fotograferer i JPEG, men som også vil redigere bildene sine i RAW.

Passer ikke for:

 • Brukere som har 600D eller 60D før.
 • Brukere som trenger et raskere kamera i forhold til antall bilder per sekund og autofokus.
 • Brukere som primært er på jakt etter et kamera de kan filme med.
 • Brukere som trenger god batterikapasitet.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Canon EOS 650D på Akam.no »

Canon EOS 650D med 18-55mm f/3.5-5.6 IS II.Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Alternativer

Det finnes ikke veldig mange alternativer til et kamera i denne klassen, men vi har funnet frem noen du bør se på før du kjøper Canon EOS 650D:

 • Canon EOS 600D: Forgjengeren, som nesten er det samme kameraet. Bildebrikken har samme størrelse og oppløsning, men mangler den siste finpussen Canon har gjort med brikken på 650D. Mangler den forbedrede autofokusen ved Live View, og trykkfølsom skjerm. Prismessig nesten 1500 kroner billigere enn 650D gjør dette kameraet til en stor konkurrent.
 • Canon EOS 60D: En storebror av 650D og 600D. 60D kjennetegnes ved å ligge et segement over de to nevnte kameraene, og retter seg litt mer mot entusiastfotografen. Har samme bildebrikke og skjerm som 600D. Koster rundt det samme som 650D, men da uten objektiv. Stort sett de samme funksjonene som sine to lillebrødre, men har bedre værtetting, hastighet og ergonomi.
 • Canon EOS 7D: Begynner å bli litt gammel, men er fortsatt et knallgodt kamera. 7D har bedre autofokussystem, hastighet og ergonomi enn 650D, men koster til gjengjeld nesten 3000 kroner mer. Retter seg i enda større grad en 60D mot entusiastfotografene og proffer som ønsker seg et sekundærkamera.
 • Samsung NX200: Samsungs speilløse NX200 er en god konkurrent til Canon 650D. Det er mindre og koster omtrent 1000 kroner mindre, men har en høyoppløst APS-C bildebrikke som gir veldig god bildekvalitet. Et alternativ som er aktuelt om man ikke er på jakt etter et speilrefleks, eller for en bruker som er opptatt av størrelsen på kameraet.
 • Nikon D7000: Nikons entusiastmodell ligger segmentmessig litt over Canon 650D, men koster også omtrent 1300 kroner mer. Et godt kamera med mange funksjoner. Kjent for å ha veldig bra dynamikkomfang og bildekvalitet. Har ikke vridbar eller trykkfølsom skjerm.
 • Olympus OM-D E-M5: Olympus sitt nye flaggskip som har imponert over hele linjen. Koster rundt 10 000 kroner, så det er en del dyrere enn 650D. Det fremstår som et godt alternativ om man heller vil ha et lite kamera med elektronisk, innebygd søker.
 • Sony SLT-A77: Sonys toppmodell har ikke helt den samme bildekvaliteten som 650D, men fremstår som et klart alternativ. Rask skuddtakt og halvgjennomtrengelig speil gir deg en elektronisk søker istedenfor optisk søker. Koster nesten 2500 kroner mer enn 650D.
 • Pentax K-30: Den nyeste speilrefleksmodellen fra Pentax fremstår som en stor konkurrent til dagens testkamera. Det har en litt lavere oppløsning på bildebrikken med sine 16 megapiklser. Da K-30 kom ble det markedsført som et kamera som skulle tåle spesielt fukt og regn bedre en tilsvarende modeller i samme segment. På plass i K-30 er også en pentaprisme-søker, noe som er uvanlig da de fleste andre modeller i denne prisklassen bruker pentaspeil. Prismessig ligger kameraet rundt 650D.
 • Pentax K-5: Neste måned runder kameraet 2 år, men Pentax K-5 er fortsatt et godt kamera. Da det ble lansert mente Pentax at kameraet var tilnærmet perfekt, og selv i dag har kameraet spesifikasjoner som står i stil med modeller i dag. Prismessig koster kamera rundt 6000 kroner.
 • Sony A57: Sony A57 ble lansert i mai, og er lillebroren til A77. Den har som storebror et halvgjennomtrengelig speil, 16 megapiklser bildebrikke og elektronisk søker. Koster litt i underkant av 6000 kroner.
 • Sony A65: Sony A65 ble lansert sammen med A77, og er i utgangspunktet det samme kameraet. A65 har samme bildebrikke, men er ikke fullt så raskt som storebror A77. Det har som de andre speilrefleksene fra Sony halvgjennomtrengelig speil og elektronisk søker. Det mangler også A77´s gode værtetting og autofokushastighet, men ellers er det få forskjeller annet enn prisen. A65 koster omtrent 6800 kroner.
annonse
Canon EOS 650DI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse