Til hovedinnhold

De 5 mest populære systemkameraene

Bare Canon og Nikon på topp i Norge.

For to uker siden så vi hvilke kompaktkameraer leserne har sett mest på i produktguiden. I dag gjør vi samme øvelse med systemkameraer. Vi har gått gjennom antall visninger de siste tre månedene, og sett hva du som leser er interessert i.

Les også: Her er de 5 mest populære kompaktkameraene

Det vi ser er faktisk litt skremmende og bekymringsfullt. Det er nemlig utelukkende Canon og Nikon på lista. Og det gjelder ikke bare de fem mest populære. Det er faktisk først på 12. plass at vi finner noe annet enn Canon og Nikon, og det er egentlig litt trist.

Speilløse kameraer selger mer og mer i Norge og verden generelt, men de når altså ikke opp på topp 10-lista en gang i antall visninger i produktguiden.

Men over til lista. Du kan trykke på produktnavnet i omtalen nedenfor for å få informasjon om kameraet i produktguiden.

Det fjerde Canon-kameraet på topp-5. Litt for dominerende, synes vi kanskje.

5 - Canon EOS 60D

På femteplass finner v iEOS 60D, som er Canons mellomklassemodell. Det virker som den er et lite hakk ned fra EOS 50D, for ikke å konkurrere med EOS 7D. Den er likevel et hakk opp fra EOS 550D og 600D. Blant annet har den bedre ergonomi enn disse. Det er også kjappere og har beder autofokus. Hvis du ikke skal bruke for mye penger på et kamera, men vil ha noe som dekker avanserte behov, vil EOS 60D passe bra.
Vi har testet EOS 60D

Ingen selvfølge at vi skulle finne fullformatkamera på lista heller.

4 - Canon EOS 5D Mark II

Nest sist finner vi EOS 5D Mark II. Det er en av de dyreste modellene som ikke er spesielt rettet mot profesjonelle, og til tross for at det nærmer seg 3 år gammelt, er det et av de mest populære kameraene av alle. Det er et fullformatkamera som gir fantastisk bildekvalitet og som brukes av profesjonelle filmfolk til å lage spillefilmer med. Vi er mange som venter på en oppfølger som retter opp noen av svakhetene til kameraet, slik som autofokushastighet og noen problemer ved avansert filmopptak.
Les mer: Test av Canon EOS 5D Mk II

En overraskelse med en utgående modell som nr. 3.

3 - Canon EOS 550D

Midt i, på tredjeplass, finner vi noe overraskende EOS 550D. Det er en utgående modell som har blitt erstattet av EOS 600D. Men forskjellen opp til EOS 600D i pris er større enn forskjellen i funksjonalitet/kvalitet, og derfor er dette fortsatt en svært populær modell. Med unntak av vridbar skjerm og avansert blittsstyring er det stort sett samme kamera med samme bildekvalitet.
Les testen av EOS 550D her
og av EOS 600D her.

Nikon er sjelden langt bak Canon

2 - Nikon D5100

Nest øverst dukker Nikon D5100 ikke så overraskende opp. Dette er et rimeligere kamera men fortsatt med mye spennende under panseret. Det har den samme bildebrikken og omtrent den samme prosesseringen som sine storebrødre, og du får dermed den samme bildekvaliteten som på dobbelt så dyre modeller. Ikke verst. Vridbar skjerm gjør kameraet godt egnet til makrofotografering. Vi hadde svært mange godord å si om dette kameraet da vi testet det.

Her finner du testen vår av Nikon D5100

Øverst på lista troner Canon EOS 7D

1 - Canon EOS 7D

Helt øverst troner Canon EOS 7D. Det er ikke lenger et nytt kamera, men Canons entusiastmodell for action-fotografering og generell bruk. Det får svært gode kritikker rundt omkring. Det er en direkte konkurrent til Nikon D300s, men leserne våre klikker på EOS 7D nesten seks ganger så ofte. Dette er kameraet for de som vil ha et kamera som yter helt topp på alle områder, men som ikke koster deg en arm og et bein.

Les testen vår av Canon EOS 7D

Dette er så mye av listen vi tar for oss, og det var mye Canon her. Dersom vi ser nedover til plass nr. 10, blir det mye Nikon.
Det første speilreflekskameraet som ikke er fra Nikon og Canon er helt nede på 24. plass. Det synes vi er ganske drøyt, men det forklarer jo hvorfor de andre produsentene alle sammen har satset på speilløse modeller. Der finnes ikke Canon og Nikon – ennå.

GUIDE: Hva slags kamera bør du kjøpe?

annonse