Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung NX200

Et lekkert kamera

Samsungs nyeste speilløse kamera er lett å bli glad i.

Det er helt klart at Samsung NX200 er et spennende speilløst kamera. I et marked som vokser stor internasjonalt, er det bare et spørsmål om tid før nordmenn kaster seg på trenden og velger speilløst fremfor tradisjonelle speilrefleksmodeller. Det neste spørsmålet blir hvilken modell man bør velge, og da er en ting sikkert. Samsung NX200 er ikke et dårlig valg.

Tullete fjortiseffekter

Men helt perfekt er det dessverre ikke. Det er et par ting vi rett og slett ikke skjønner. Hvorfor skal Samsungs toppmodell blant speilløse systemkameraer mangle inngang til elektronisk søker, når forgjengeren hadde dette? Hvorfor skal et kamera i denne prisklassen, og i dette segmentet, ha funksjoner som knapt er et billig fjortisskamera verdig? Det er forståelig at Samsung prøver å nå de aller fleste brukerne med denne modellen, men vi synes kanskje de trekker strikken litt langt på funksjoner som ikke trengs på en slik modell. Er du på jakt etter tullete tøyseeffekter er du ikke på jakt etter NX200, så personlig tror undertegnede at kameraet hadde vært tjent med å fjerne disse funksjonene, fordi det trekker ned kvalitetsfølelsen.

Et solid helhetsinntrykk

Når dette er sagt, er dette aspektet ikke noe vi kommer til å trekke kameraet for. Man kan ikke trekke et kamera for å ha mange funksjoner, selv om ikke helt ser nytten i akkurat kameraets "Magic"-funksjon. Dette er også omtrent det eneste man kan ta kameraet for. Samsung NX200 gir et solid helhetsinntrykk, og det blir klarere og klarere at Samsung faktisk tar sin kamerastatsning alvorlig. NX200 er et solid hopp fra NX100, på alle punkter.

Veldig lett å bli glad i

Som kamerajournalist er det viktig å ha en viss kjølig distanse til testobjektene, slik at testen blir mest mulig nøytal og nyansert. Da undertegnede fikk testeksemplaret i hendene for ca 3 uker siden, var dette det første møtet med et Samsung-kamera.

Nå 3 uker senere har det blitt klart at det gjerne blir flere møter med Samsungs modeller, og det blir rart å levere kameraet tilbake. Samsung NX200 har en forbløffende egenskap til å overraske, og undertegnede har stadig latt seg imponerende over hvor gjennomtenkt enkelte funksjoner på kameraet er. Spesielt "I-Function" fungerer meget bra, og det er overraskende at ingen andre kameraprodusenten har tenkt på en lignende løsning tidligere. Når man fotografer med et kamera i denne størrelsen er det naturlig at fotografens venstre hånd hviler med håndflaten opp mot undersiden av objektivet. I et slikt grep får man plutselig en knapp rett ved siden av hjulet, og trykker man på den kan man justere stort sett alt av viktige funksjoner. På den måten kan man sette ISO, blender, lukker, eksponeringskompensasjon og hvitbalanse uten å flytte hverken grep eller hånd, en løsning som fungerer utmerket.

Passer for:

 • Brukere som vil ta steget opp fra kompaktkameraklassen
 • Brukere som er på jakt etter et funksjonsrikt systemkamera
 • Brukere som vil ha et systemkamera med APS-C sensor

Passer ikke for:

 • Brukere som er opptatt av sporsfotografering
 • Brukere som foretrekker søker fremfor skjerm
 • Brukere som trenger et kamera med god batterikapasitet

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung NX200 på Akam.no »

Alternativer

Det har begynt å bli ganske mange speilløse systemmodeller, og derfor er det også en rekke modeller som vil være klare alternativer til Samsung NX200:

 • Sony NEX-7: En klar konkurrent til NX200, men Sonys modell koster mer.Har innebygget elektronisk søker.
 • Olympus OM-D E-M5: Den nye toppmodellen fra Olympus har det meste, men koster også en del mer enn NX200.
 • Olympus E-P3: Et kamera som ligner mye på Samsungs modell, også prismessig. Har fordelen av å tilhøre Micro Four-Thirds enorme system.
 • Panasonic GX1: Entusiastmodellen fra Panasonic. Litt rimeligere, og har som Olympus Micro Four-Thirds som kamerasystem.
 • Fujifilm X100: Retroentusiasten til Fujifilm er en god konkurrent, men koster litt mer. Har fast optikk og innebygd optisk søker.
 • Canon G1 X: Toppmodellen blant kompaktkameraene til Canon. Passer for de som ikke ønsker et system, men et kompaktkamera med stor bildebrikke.
annonse