Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNikon D3200

Et komplett nybegynnerkamera

Nikons nye speilreflekskamera er slettes ikke dumt.

[Akam.no]: Da Nikon lanserte Nikon D40 høsten 2006 gjorde de en liten genistrek. Kameraet tok i utgangspunktet over for Nikon D50 som hadde blitt lansert og sluppet tidligere på året. De fjernet en god del av de mer avanserte egenskapene til D50, og senket prisen kraftig på D40. Kameraet ble en vanvittig salgsuksess, og var faktisk i salg til en stund etter at Nikon hadde lansert Nikon D3000. Nikons innstegsmodeller har helt siden den tiden hatt et godt rykte for å være dugelige kameraer, og Nikon D3200 er definitivt ikke et unntak fra dette.

Svært brukervennlig

Etter å ha testet D3200 en stund har vi blitt imponert over dette kameraet. Det er tydelig at Nikon vil vise at de ikke tar lett på disse modellene, og ikke har noen planer om å miste markedsandeler til noen av konkurrentene, hverken med eller uten speil. D3200 fremstår som et kamera som ønsker å treffe en veldig stor kundegruppe, og det klarer det egentlig ganske godt. Det er såpass rett frem og brukervennlig at selv en som ikke har brukt et så avansert kamera før vil kunne utvikle seg som fotograf, og vokse med kameraet.

Farvel til kompaktkameraet?

På den andre siden fremstår det som avansert nok til å friste forbrukere som har brukt avanserte kompaktmodeller og vil ta steget opp. Kameraets LCD-skjerm kan vise både en grafisk visning som fungerer fint for de som er nybegynnere, men man kan raskt bytte til en litt mer avansert visning for de som kan litt mer. Kameraet har også en rekke smarte funksjoner som settes pris på, blant annet infrarøde mottakere både foran og bak kamera. Dette gjør at man kan bruke kameraet til å trigge Nikons eksterne blitser trådløst. En funksjon som manglet på forgjengeren. i tillegg har kameraet inngang for ekstern mikrofon, støtte for Nikons GPS-modul og Wifi-modul, og sistnevnte er det kun D3200 som kan bruke per i dag.

Perfekt størrelse

En av de tingene vi liker aller best, er faktisk størrelsen. Det er behagelig stort, og sklir ned i de fleste vesker. Det er også stort nok til at det føles behagelig å holde, og man får en kvalitetsfølelse selv om kameraet er lite. Det vil dessverre ikke appellere til alle, for har man store hender vil kameraet kanskje bli litt i minste laget. Det er heller ikke mulig å kjøpe et originalt batterigrep som gjør kameraet større, og de uoriginale man finner på nettet gir ikke full funksjonalitet. Så er man på jakt etter et større kamera bør man vurdere en annen modell. D3200 har ikke vridbar eller trykkfølsom skjerm, men det er heller ikke noe vi egentlig savner på dette kameraet.

Les også: TEST: Canon EOS 650D

24 megapiksler

Vi fryktet at Nikons stunt med å utruste D3200 med 24 megapiklser var et salgsstunt som ville lokke kunder til å kjøpe kameraet, men vi er imponert over bildekvaliteten til kameraet. Det klarer seg langt bedre enn Sony A77 på detaljgjengivelse og støy, på samtlige ISO-verdier. Som nevnt har nok dette noe med at Sonys modell har et halvgjennomtrengelig speil som stjeler litt lys før det når bildebrikken, men vi synes uansett at forskjellen er ganske stor. Det er uansett ganske imponerende når man tar i betraktning at disse to modellene har samme bildebrikkestørrelse og megapiklser. Alt i alt er kameraets bildekvalitet veldig god, og matcher langt på vei langt dyrere modeller på enkelte punkter. Vi har testet kameraet med god optikk, og det bør man ha i bakhodet når man vurderer innkjøp av dette kameraet. Skal man utnytte det høye antall megapiklser bør man investere i et bedre objektiv enn kitobjektivet. Dette er et godt tips for alle speilrefleksmodeller, men er kanskje ekstra viktig på et kamera med så mange megapiklser som D3200. Fargegjengivelsen kunne ha vært litt bedre, men det er langt i fra dårlig. Kameraet overeksponerer også ganske mye som standard, noe som påvirker fargegjengivelsen, hvitbalansen og støy i bildet. Vil man ha en mer korrekt eksponering bør man derfor undereksponere litt.

Les også: TEST: Nikon D800

Vanskelig menysystem

Men det er ikke alt vi synes er like bra på Nikon D3200, og vi ønsker oss en forbedring av menysystemet på neste versjon i D3000-serien. Det går greit når man har blitt litt kjent med kameraet og forstår hvordan menyen er bygget opp, men vi har flere ganger grublet lenge for å finne frem til riktig innstilling eller funksjon. Kameraets hjelpefunksjon med et spørsmålstegn som gir brukeren ekstrainformasjon om innstillingene fungerer godt, men det hjelper litt lite når man ikke finner frem til riktig innstilling fordi menyen er uoversiktlig. Når man får ting i fingrene og forstår hurtigmenyen kan man raskt finne frem, men dette tar en stund. Har man brukt et Nikon-kamera fra før er man mest sannsynlig godt kjent med menyen, men dette er et kamera myntet på de som ikke kan bruke kameraets mer avanserte funksjoner. Her kan Nikon lære av for eksempel Samsung, som har en enkel og oversiktlig meny som fungerer godt både for nybegynnere og viderekommende hobbyfotografer.

Dårlig WiFi-løsning

En annen ting som rett og slett ikke imponerte oss, var kameraet i bruk med den trådløse WiFi-senderen. Skal denne virkelig bli nyttig, må Nikon implementere flere funksjoner og gjøre selve applikasjonen bedre. Slik den er i dag fungerer den knapt nok til å ta selvportettbilder, og når man tenker over hva slags muligheter man har med en WiFi-sender skuffer Nikon litt på dette punktet. Når det er sagt er dette ekstrautstyr som må kjøpes ved siden av, og dermed tar vi ikke med denne modulen i selve vurderingen av kameraet. Vi bare nevner at man kanskje ikke bør velge akkurat denne modellen om det er et trådløst kamera som kan koble seg til nettverk som frister.

Et komplett nybegynnerkamera

Alt i alt fremstår D3200 som et relativt komplett nybegynnerkamera. For en bruker som ikke kan noen ting fra før er kameraets GUIDE-program enkelt og brukervennlig, og kan hjelpe deg å forstå hvordan et kamera fungerer. Når man har kommet litt forbi dette stadiet er det fortsatt mulig å vokse med kameraet, og det har funksjoner og muligheter som en litt viderekommende fotograf vil sette pris på. Det fremstår som et av de beste kameraene i innstegsklassen, og det er tydelig at Nikon prioriterer denne serien. I en klasse som stadig blir utfordet av speilløse konkurrenter må man ha det lille ekstra, og vi synes Nikon D3200 har nok av disse kvaliteten til at vi velger å gi det en anbefaling. Dette er et kamera som vil gi deg fotoglede i lang tid.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Nikon D3200 på Akam.no »

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som kjøper sitt første speilreflekskamera.
 • Brukere som ønsker seg et lite og nett speilreflekskamera.
 • Brukere som vil ha et kamera som kan styre eksterne blitser.
 • Brukere som primært fotograferer i JPEG, men som også vil redigere bildene sine i RAW.

Passer ikke for:

 • Brukere som vil ha et stort kamerahus.
 • Brukere som har behov for avanserte speilrefleksfunksjoner.
 • Brukere som trenger rask autofokus og høy skuddtakt.
 • Brukere som trenger god batterikapasitet.

Alternativer

I akkurat denne klassen og i dette prissegmentet finnes det en rekke alternativer til Nikon D3200. Under har vi listet opp et lite utvalg av modeller som kan være av interesse om man er på jakt etter et alternativ:

 • Nikon D3100: Forgjengeren, som på utsiden ser nesten identisk ut. På innsiden er det imidlertid en del forskjeller, men det er i hovedsak bildebrikken som utpeker seg som veldig forskjellig. D3100 har en bildebrikke på 14,2 megapiklser, mot 24 i D3200. Prismessig nesten 1500 kroner billigere enn D3200 gjør dette kameraet til en sterk konkurrent.
 • Canon EOS 1100D: Fremstår mer som en konkurrent til D3100 enn til D3200. Kameraet begynner å bli gammelt, og har en del spesifikasjoner som gjør at det ikke matcher D3200. Har bedre batterikapasitet, men lavere oppløsning og størrelse på LCD-skjerm. Koster omtrent 1500 kroner mindre.
 • Canon EOS 650D: 650D er Canons nyeste modell i forbrukerklassen, og klarte seg veldig bra i vår test forrige uke. Er litt større enn D3200, og har blant annet innebygd stereomikron og vridbar, trykkfølsom skjerm. Ligger egentlig segmentmessig i samme klasse som D3200 sin storebror D5100. Koster omtrent 1500 kroner mer. Begynner å bli litt gammel, men er fortsatt et knallgodt kamera. 7D har bedre autofokussystem, hastighet og ergonomi enn 650D, men koster til gjengjeld nesten 3000 kroner mer. Retter seg i enda større grad en 60D mot entusiastfotografene og proffer som ønsker seg et sekundærkamera.
 • Samsung NX200: Samsungs speilløse NX200 er en god konkurrent til Nikon D3200. Det er litt mindre og koster omtrent 500 kroner mer, men har en høyoppløselig APS-C bildebrikke som gir veldig god bildekvalitet. Et alternativ som er aktuelt om man ikke er på jakt etter et speilrefleks, eller for en bruker som er opptatt av størrelsen på kameraet.
 • Panasonic G5: Panasonic G5 har en litt mindre bildebrikke og elektronisk søker, men er i tillegg også fysisk litt mindre. Kameraet har en vridbar skjerm som i tillegg er trykkfølsom. Koster rundt 1000 kroner mer enn dagens testmodell. Det fremstår som et godt alternativ om man heller vil ha et lite kamera med elektronisk, innebygd søker.
 • Pentax K-5: Neste måned runder kameraet 2 år, men Pentax K-5 er fortsatt et godt kamera. Da det ble lansert mente Pentax at kameraet var tilnærmet perfekt, og kameraet har spesifikasjoner som ikke står tilbake for mer moderne modeller. Prismessig koster kamera rundt 6000 kroner, eller omtrent 1500 kroner mer enn Nikon D3200.
 • Sony A37: Sony A37 ble lansert i juni, og er Sonys billigste og minste speilrefleksmodell. Er utsyrt med en bildebrikke på 16 megapiklser, har halvgjennomtrengelig speil og en elektronisk søker. Ligger prismessig omtrent akkurat likt som Nikon D3200.

Som nevnt er dette bare et knippe kameraer i en klasse som er veldig stor. Er man på jakt etter flere alternativer kan man ta seg en tur i vår prisguide, som kan brukes for å finne flere alternativer til dagens testmodell.

Les også: SNIKTITT: NIKKOR AF-S DX 18 - 300 mm f/3.5-5.6G ED VR

annonse