Reiste til London for ny iPhone

Norske Cecilie og Jan Harald har stått i kø siden i natt for å bli blant de første med Apples nye smartmobil.

Dersom du befinner deg mer eller mindre sentralt i London vil du sikkert ha sett opptrinnet: Tusenvis av mennesker som står i kø. Det alle venter på er siste skrik fra Apple, smarttelefonen iPhone 6.

Les også: Slik fungerer Apples nye smartklokke »

Som i fjor er Storbritannia blant de første landene som åpner for salg av telefonene. Vi i Tek.no har vår mann, Finn Jarle Kvalheim, på plass i køen for å sikre oss både en telefon og ikke minst kunne se på galskapen på nært hold. Der venter han nå sammen med en rekke andre som ikke greier å vente til det verste bråket har lagt seg.

Vi var på plass klokken 05:00 i dag morges, og selv da var det kaotiske tilstander. Fra der køen startet var det ikke mulig å se Apple-butikken. Køen snodde seg gjennom flere smågater og gjennom en nærliggende park. Da vi kom i køen startet den noen hundre meter unna parken, og i går kveld var parken stappfull.

Til tider kaotiske tilstander.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

– For lenge å vente til den kommer til Norge

I køen er det mange forskjellige folk, og faktisk flere nordmenn. Vi slo av en kjapp prat med Cecilie Brun og Jan Harald Roset fra Øvre Årdal. De kom med fly til London i går kveld, utelukkende for å skaffe seg den nye telefonen. I morgen bærer det tilbake til Norge. Grunn? Det ble for lenge å vente til den kom til Norge.

– Vi hadde håpet på en iPhone 6 Plus, men siden den er utsolgt satser vi på den vanlige modellen, forteller de to til Tek.no.

Det er kanskje mørkt og dystert, men ingen tid å kaste bort dersom du vil ha en iPhone 6 på lanseringsdagen. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De ivrigste var på plass for mange dager siden, men det største innrykket skjedde i natt og utover morgenkvisten. Til tross for at værgudene ikke har vært helt på samme parti som gjengen i køen, så har ikke det satt noen demper på stemningen.

Enkelte køståere valgte å søke tilflukt fra uværet en periode, men da de kom tilbake til køen var det ikke bare lett å komme inn igjen. Det har også vært andre gnisninger, ettersom det plutselig hadde dukket opp en en konkurrerende kø.

Dette er den nye telefonen

Da Apple sparket igang sitt store presseevent for ganske nøyaktig ti dager siden trakk de ikke bare én ny telefon, men to stykker ut av flosshaten sin. For det første var det en iPhone 6 med 4,7-tommers skjerm og iPhone 6 Plus med 5,5-tommers skjerm.

Dagens iPhone 5S-modell har til sammenligning en skjerm på 4 tommer – mens konkurrentene for lengst har gått over til større skjermer i de aller fleste av sine toppmodeller.

De nye iPhone-modellene er de tynneste noensinne fra Apple. 4,7-tommeren har en tykkelse på bare 6,8 millimeter, og 5,5-tommeren har en tykkelse på 7,1 millimeter mot 7,6 millimeter for iPhone 5S.

Den ene er utsolgt allerede

Apple-butikken åpnet dørene klokken åtte i dag tidlig. Selv om de naturlig nok hadde ganske store forsyninger av den nye telefonen tilgjengelig var det mange som måtte gå slukøret derfra uten drømmetelefonen.

Det viste seg at antallet iPhone 6 Plus var alt for lavt, og de ble utsolgt etter bare noen timer. Totalt sett var det bare to til tre prosent av de nye telefonene som var i den såkalte plussversjonen.

Også bak oss har køen vokst seg stor.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette er ikke første gang det oppstår køer i forbindelse med en Apple-lansering, men denne gangen har de heldigvis fått på plass en ny køordning. Nå blir køen delt opp i små puljer, og plassert i båser. Det innebærer at du står på akkurat samme sted i rundt 20 minutter, før du rykker videre til neste bås og dermed ganske mange meter.

Underveis i køen finnes det toaletter, og da kan du snike deg ut for et raskt ærend og samtidig være sikret å komme tilbake i akkurat den samme båsen som du var i.

Selger plasser i køen

Det å stå i kø er sjelden en veldig morsom greie, så mange har sett muligheten til å tjene en ekstra slant. Plasser i køen har vært til salgs flere steder, og det er også flere som har fått solgt plassene sine.

I tillegg til å kunne kjøpe seg plasser underveis er det andre som har valgt løsninger der de betaler andre for å stå i køen. Så snart telefonen er sikret, byttes den mot en solid pengesum. Atter andre igjen kjøper først telefonen, før de legger den ut til salgs, gjerne langt over prisen som de selv betalte.

Hvor avansert er egentlig iPhone 6?
Her kan du se hvordan iPhone 6 er sammenlignet med konkurrentene »

Synes du det er helt håpløst med en lang kø bare for å sikre deg en telefon er det selvfølgelig andre måter å skaffe den på. Fra 26. september kan den bestilles i Norge.

Usikker på om iPhone 6 er noe for deg?
På Tek.no kan du lese vårt førsteinntrykk av den nye telefonen »

Les også
Fra og med i natt kan du kjøpe iPhone 6
Les også
iPhone-køen kan bli virtuell
Les også
Nå får du «ny» iPhone
Les også
Bekreftet: Apple låser ned betalingsbrikken sin
Les også
Derfor har ikke iPhone 6 skjerm av safirglass
Les også
Samme gamle, kjipe Apple
Les også
Se video av de to nye iPhone-modellene
Les også
Kan Apples smartklokke vinne over armbåndsuret?
Les også
Endelig har iPhone blitt stor
Les også
Slik er iPhone 6 sammenlignet med konkurrentene
Les også
Her er iPhone 6
annonse