Nyhet

Har utviklet databrikke som etterligner hjernen

Og du kan allerede se en demonstrasjon.

For å bringe kunstig intelligens ett steg videre har mange begynt å se til hjernens virkemåte for inspirasjon, noe som potensielt kan føre til datamaskiner som er i stand til å lære og løse problemer på egen hånd.

IBM har for eksempel utviklet såkalte nevrosynaptiske databrikker, Nvidia har bygget et nettverk som simulerer hjernens læreevne og Google også jobber med kunstig intelligens via sin nye kvantedatamaskin.

Det amerikanske selskapet Qualcomm har også syslet med å utvikle «intelligente» systemer, og har nå vist frem sine nye Zeroth-prosessorer, som etterligner måten menneskehjernen fungerer på. Dette meldes på Qualcomms offisielle blogg.

Kan lære adferd

Selskapet har ikke delt så mange tekniske detaljer om det nye Zeroth-konseptet ennå, men brikkene er ifølge bloggen blant annet utviklet for å kunne «lære» adferd på grunnlag av tilbakemeldinger fra omgivelsene.

Med dette håper Qualcomm å bidra til utviklingen av smartere forbrukerprodukter som kan «trenes» opp til for eksempel å forutsi brukernes preferanser, og som åpner for en mer naturlig interaksjon mellom mennesker og maskiner, hva det enn betyr i praksis.

Teknologien kalles for «nevromorfisk», og som en demonstrasjon har utvikleren bygd den nye prosessoren inn i en robot, som du kan se i aksjon i videoen under. Roboten er plassert på et gulv med ruter i ulike farger, og kun ved hjelp av tilbakemeldinger lærte forskerne den til å kun berøre ruter i én bestemt farge, helt uten noe form for programmering.

Biologisk inspirert

– Denne nevromorfiske maskinvaren er biologisk inspirert. Det er en fullstendig ny arkitektur som kan løse helt andre typer problemer enn konvensjonell arkitektur. Den bruker fysiske strukturer hentet fra ekte nerveceller, som er parallelle og distribuerte, sa teknologisjef hos Qualcomm Matt Grob til TechnologyReview i forbindelse med demonstrasjonen.

Ifølge Grob søker selskapet å inngå partnerskap med forskere og bedrifter i løpet av neste år, med sikte på å implementere teknologien i maskinvare. Hvor den vil dukke opp er uvisst, men både mobiltelefoner og PC-er er tenkelige bruksområder.

Google har også et lovende prosjekt på gang: Slik ser kvantedatamaskinen deres ut »

(via Phys.org)

Les også
Google kjøper enda et fremstående robotfirma
Les også
Facebook bygger senter for kunstig intelligens
Les også
Google satser tungt på selvstyrte roboter
Les også
Forskere har laget datasystem som bruker «sunn fornuft»
Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
Slik ser Googles kvantemaskin ut
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
Dette dataspillet lar deg kartlegge hjernen
Les også
Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Forskere har laget genetiske transistorer
annonse