Til hovedinnhold

Slik ser Googles kvantemaskin ut

For første gang letter Google på sløret og viser oss sin «fremtidsmaskin».

Google

Det går ennå lang tid mellom hver gang man hører nyheter fra kvanteverdnen, men utviklingen går uten tvil i et raskere og raskere tempo. En av de større aktørene som lenge har snust på mulighetene kvantedatamaskinene gir, er søkegiganten Google.

I mai skaffet de seg faktisk en helt egen kvantemaskin for å ekperimentere med, men foreløpig har kun forskere fått beskue vidunderet deres.

Denne uken løfter dog endelig Google på sløret for alle oss andre også. I et snaut seks minutter langt videoklipp får vi nå ta et nærmere blikk på kvantemaskinen som Google og NASA har lekt med alene i hele sommer.

I filmen som du kan se nederst i saken, får vi høre de ulike forskerne som jobber med kvantemaskinen fortelle om prosjektene de utfører på den og hvordan den opererer.

Uendelige muligheter

Makinen står inne på Googles «Quantum Artificial Intelligence Lab», hvor selskapet bruker den for å prøve å finne ut hvordan kvanteteknologien kan bidra til å gjøre kunstig intelligens mer avansert. Spesielt ligger fokuset på å sette maskinen i stand til å lære og tenke «kreativt» for å løse kompliserte problemer.

Videre håper Google å bruke kvanteløsninger til å utvikle langt mer presise og effektive modeller innen alt fra stemmegjenkjenning og Internett-søk, til miljøforskning og medisin.

Kvanteteknologi i hverdagen er ikke nødvendigvis så langt unna. Allerede nå har Google benyttet teknologiens unike måte å løse algoritmer på til å hjelpe Google Glass sin øyesensor å skille mellom blunk som er ment å utføre en handling, og de som er ment å fukte øyet.

Arbeider på en helt ny måte

I følge produsenten av kvantemaskinen, D-Wave, fungerer den ved å kjøle et hundretalls ørsmå, sirkulære kretser nesten ned til det absolutte nullpunktet. Dette gjør at kretsene inntar en kvantetilstand hvor strømmen går i begge retninger samtidig.

På denne måten har altså kretsene, som representerer informasjonsenheten «qubit», to verdier på samme tid. Til sammenligning opererer det vanlige digitale bit-systemet med enten verdien 1 eller 0, som tolkes som tilstanden på eller av når operasjoner skal utføres. Slik vil kvantedatamaskiner i teorien kunne utføre en mengde operasjoner som tradisjonelle datamaskiner ikke er i stand til.

Ny animasjonsfilm forsøker å forklare kvantedatamaskinen:
Slik fungerer de mest avanserte maskinene vi ser for oss »

(Kilde: The Verge)

annonse