Nyhet

Mannen bak IBMs første PC er død

William C. Lowe bygde en av de meste innflytelsesrike datamaskinene noensinne.

Det begynner å bli noen år siden IBM lagde PC-er nå, men som en av de aller eldste IT-aktørene har selskapet spilt en svært sentral rolle i utviklingen av den personlige datamaskinen for hjemmebruk.

En av de viktigste personene bak IBMs inntreden på massemarkedet var en mann ved navn William C. Lowe, som stod bak selskapets første «personal computer», altså det vi i dag kaller PC. Nå melder blant andre New York Times at Lowe nylig døde av hjerteinfarkt, 72 år gammel.

Ambisiøs ingeniør

Lowe ble ansatt i IBM så tidlig som i 1962 og hadde en rekke viktige stillinger i selskapet, hvorav den høyeste var visepresident, en stilling han fikk i 1986.

IBM PC 5150.Foto: Wikipedia Commons

Lowes store bragd var at han i 1980 klarte å overbevise ledelsen i IBM om at det var mulig å bygge en PC både mer effektivt og med mer kraft enn de kostbare, tidkrevende og bedriftsrettede maskinene selskapet hadde laget tidligere. Dette for å kunne konkurrere på det markedet som blant andre Apple allerede hadde entret på det tidspunktet.

Han møtte stor skepsis i selskapet, men ved hjelp av en håndplukket og hardtarbeidende gjeng på 12 strateger, klarte Lowe å meisle ut en plan for produksjon av en personlig datamaskin, som omfattet både maskivare, programvare, produksjonsprosess og salgsstrategi.

«Modellen» for den moderne PC-en

Planen fungerte til gangs, for bare ett år senere var datamaskinen en realitet, noe som var ny rekord hos IBM. Maskinen ble lansert i 1981 og fikk navnet IBM PC, også kjent som IBM 5150. Den hadde 16 kilobyte minne, Intel 8088-prosessor på 4,77 MHz og kjørte MS DOS 1.0.

Grunnen til at Lowe og gjengen hans klarte å utvikle PC-en så raskt, var at de baserte seg på en åpen arkitektur ved å benytte andre produsenter til delene og operativsystemet, der andre selskaper på den tiden for det meste brukte proprietære løsninger.

Dette gjorde igjen at andre produsenter som for eksempel Dell og Compaq bengynte å lage såkalte «IBM-kompatible» PC-er, også kalt «kloner», det vil si PC-er bygd med omtrent identisk arkitektur. Dermed ble IBM PC selve industristandarden og grunnlaget for den moderne PC-en. Mer om denne historien kan du lese hos IBM.

Nå for tiden fokuserer IBM mest på avansert forskning: Vil bygge fremtidens datamaskiner med «elektronisk blod» »

(Kilde: New York Times)

Les også
Microsoft lar deg laste ned MS-DOS-kildekoden
Les også
Hun gikk i bresjen for moderne programmering
Les også
IBM vil bygge fremtidens datamaskiner med «elektronisk blod»
Les også
Har utviklet databrikke som etterligner hjernen
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Lenovo kjøper trolig deler av IBM
Les også
Her er IBMs flytende transistor
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler
annonse