Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere

Er visst ekte vare tross skepsis.

Søkemotorgiganten Google er blant dem som har valgt å satse på den ennå noe diffuse teknologien til såkalte kvantedatamaskiner, og meldte for en stund siden at de vil anskaffe seg en slik maskin fra produsenten D-Wave i forskningsøyemed.

Selv om Google ikke nøler med å kalle denne kvantedatamaskinen «ekte vare», finnes det mange som er skeptiske til hvorvidt disse maskinene fungerer slik det hevdes, altså at de faktisk foretar utregninger som kun kan forklares kvantefysisk.

Positivt testresultat

Nå har maskinen Google vil bruke gjennomgått grundig testing av høyt kvalifiserte forskere fra University of Southern California i USA. Disse konkluderer med at maskinen i alle fall langt på vei er en vaskeekte kvantedatamaskin, skriver Wired.

Testingen resulterte i at forskerne kunne utelukke at maskinen brukte utregningsmodeller basert på vanlige fysiske lover, noe andre forskere tidligere har anklaget den for å være.

I stedet viste det seg at utregningene til prosessoren i Googles maskin faktisk utfører oppgaver ved hjelp av kvantemekaniske prinsipper, nærmere bestemt en prosess som på engelsk kalles «quantum annealing».

To verdier på samme tid

Detaljene forblir noe mystiske, men ifølge produsenten D-Wave fungerer maskinen ved å kjøle et hundretalls ørsmå, sirkulære kretser nesten ned til det absolutte nullpunktet. Dette gjør at kretsene inntar en kvantetilstand hvor strømmen går i begge retninger samtidig.

På denne måten har altså kretsene, som representerer informasjonsenheten «qubit», to verdier på samme tid. Til sammenligning opererer det vanlige digitale bit-systemet med enten verdien 1 eller 0.

Testingen av kvantedatamaskinen skal visstnok ikke ha overbevist alle i det akademiske miljøet, men maskinen representerer uansett et betydelig fremskritt som kan danne grunnlaget for videre utvikling av teknologien.

Google har nemlig store planer for kvanteteknologien: De vil bruke den til å utvikle mer avansert kunstig intelligens »

(Kilder: Wired, The Inquirer)

Les også
Googles kvantedatamaskin blir mye kraftigere
Les også
Googles kvantemaskin strøk på sin første styrketest
Les også
Dette er verdens mest kompliserte kvantekrets
Les også
Forskere lagde flere hundre ganger større kvantemaskin – med laser
Les også
Kvantedatamaskinene blir enda bedre
Les også
Nå vil Google lære deg kvantefysikk – med Minecraft
Les også
Har utviklet databrikke som etterligner hjernen
Les også
Slik fungerer de mest avanserte maskinene vi ser for oss
Les også
Kjemper mot naturlovene for å lage nye prosessorer
Les også
Nvidia bygger verdens største nettverk for kunstig intelligens
Les også
IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne
Les også
Google vil lage datamaskiner som kan «tenke kreativt»
Les også
Her er Googles bærbare PC med knallskjerm
Mer om
annonse