IBM lager superdatamaskin som simulerer en hjerne

Utstyres med 128 TB flashminne.

IBM er blant dem som ligger lengst fremme når det gjelder avansert IT-forskning, og har blant mye annet databrikker av nanorør og flytende transistorer på merittlisten.

Selskapet er også en av hovedaktørene innen superdatamaskiner, og nå melder Cnet at IT-giganten har et nytt superdatamaskinprosjekt på gang, litt utenom det vanlige.

Hjernesimulator med masse flashminne

IBM er nemlig i ferd med å utvikle en superdatamaskin som skal være i stand til å simulere funksjonene til en hjerne, vel å merke en musehjerne. Prosjektet ble avslørt i forbindelse med den kommende konferansen International Supercomputing Conference i Tyskland og gjennomføres i samarbeid med blant annet sveitsiske forskere.

Datamaskinen skal altså simulere virkemåten og de fysiske egenskapene til en musehjerne, som tross størrelsen likevel har et antall nerveceller (nevroner) på hele 70 millioner, noe som krever en god del datakraft.

Alle de tekniske detaljene foreligger ikke, men IBM har sagt at de har utstyrt superdatamaskinen med flashminne, av typen man finner i SSD-er, for hurtig håndtering av de store informasjonsmengdene. Det blir dog ingen vanlig SSD-størrelse på sakene, men derimot solide 128 TB med flashminne til disposisjon i den nye maskinen.

Ifølge IBM skal flashminnet brukes til å lagre mye forskjellig data, og den skal også brukes til mellomlagring av simuleringsresultater som senere skal analyseres ytterligere.

Det er foreløpig uvisst nøyaktig hva den nye superdatamaskin skal brukes til, men prosjektet føyer seg inn i rekken av andre eksempler på å bruke hjernestrukturen som inspirasjon i utviklingen av kunstig intelligens. IBM har for eksempel tidligere utviklet prototyper av såkalte nevrosynaptiske databrikker, som potensielt kan gjenskape hjerneprosesser.

Kvanteteknologi kan også gi «tenkende» datamaskiner: Google vil lage datamaskiner som kan løse oppgaver kreativt »

(Kilde: Cnet)

Les også
Nå kan du delta i arbeidet med Googles kunstige hjerne
Les også
Facebook bygger senter for kunstig intelligens
Les også
– Mobilen er smartere enn deg i 2017
Les også
Mannen bak IBMs første PC er død
Les også
IBM vil bygge fremtidens datamaskiner med «elektronisk blod»
Les også
Har utviklet databrikke som etterligner hjernen
Les også
IBM har gjort en fremtidsvisjon til virkelighet
Les også
Dette dataspillet lar deg kartlegge hjernen
Les også
Googles kvante-datamaskin «godkjennes» av forskere
Les også
Nvidia bygger verdens største nettverk for kunstig intelligens
Les også
10 fremtidsteknologier som kan gjøre maskinen din bedre
Les også
IBM legger ned kraftig superdatamaskin
Les også
IBMs nye supermaskin skal knuse alle rivaler
annonse