Til hovedinnhold

Dette ville gjort Spotify bedre

Musikkinteresserte verden over har fått øynene opp for Spotify – musikktjenesten som lovlig lar deg streame musikk på din PC. Det finnes lignende tjenester – ofte webbaserte –, men Spotify har likevel kapret til seg mest oppmerksomhet her til lands. Brukergrensesnittet på Spotify er bra, musikkutvalget er respektabelt – selv etter at en rekke låter ble fjernet på grunn av manglende rettigheter –, og tjenesten har blitt meget populær siden den forsiktig ble lansert i betaversjon i oktober 2008.

Nå har Spotify omsider kommer skikkelig i gang, men det er fortsatt en del ting som gjenstår før musikktjenesten vil utfylle sitt fulle potensial.

Mulighet til å kjøpe musikken
Spotify annonserte nylig at de har inngått et samarbeid med 7digital om kjøp av musikk via tjenesten. Dermed kan du kjøpe låter eller album til henholdsvis 9- og 70 kroner per stykk. På sikt vil du også kunne kjøpe hele spillelister. Musikken fra 7digital er i tillegg fri for kopisperrer.

Denne muligheten vil utvilsomt løfte Spotify som musikktjeneste.

Bedre utvalg av låter og album
Det er mer eller mindre bevist at det ikke hemmer salget av CD-er å ha musikken tilgjengelig på Spotify. Av de 50 mest solgte albumene i 2008, finner du nemlig hele 40 av dem på Spotify. Artister og plateselskap sliter stadig med å tilpasse seg en ny digital hverdag, og Spotify bør derfor jobbe aktivt for å røske tak i vrangforestillingen om at fri tilgang til musikken på denne måten neppe kan sies å være en ufordel.

Ved at musikken etter hvert skal kunne kjøpes via Spotify, har vi store forhåpninger til at fraværende artister som Metallica, Pink Floyd, Led Zeppeling, The Beatles, og AC/DC, med flere, blir å finne på Spotify. Denne musikktjenesten kan potensielt ha stor innflytelseskraft på plateselskaper og artister, etter hvert som antall brukere stiger. Og det vil det utvilsomt. Men inntil videre mangler det vesentlige norske- og internasjonale artister på Spotify.

Musikkvideoer på Spotify kunne vært spennende, men absolutt ikke et ”must” for å gjøre tjenesten bedre.

Nettsamfunn - sosialisering
Her kan det være delte meninger, men vi er at oppfattningen at musikk er på sitt aller beste når den deles med andre. Nettsamfunn er overalt, og mange steder er det totalt unødvendig, men akkurat på Spotify ville dette fungert utmerket. Per i dag er det kun mulig å samarbeide om spillelister med andre Spotify-brukere. Vi etterlyser imidlertid enklere tilgang til våre venner på Spotify. Ved at vi for eksempel kan søke opp en bruker, og se vedkommendes ulike spillelister, blir det lettere å utforske ny musikk. Det må selvsagt da være mulig å velge hvilke spillelister som er offentlig tilgjengelig for andre brukere. Vi ønsker også se hvilke låter våre venner hører på for øyeblikket, og hvilke låter de hører oftest på via Spotify.
Les også: Våre påskefavoritter på Spotify

Vi savner også muligheten til å skrive personlige kommentarer/anmeldelser om låter, artister eller album på våre spillelister, slik at vi lettere kan gi våre anbefalinger til våre Spotify-venner. En IM- eller chatfunksjon er imidlertid ikke noe stort savn for oss, men enkelte brukere ville kanskje satt pris på å kunne sende beskjeder til sine venner på Spotify.

Spotify på mobilen
Det neste store steget for musikktjenesten Spotify, er å bli tilgjengelig på alle typer mobilplattformer. Når Netcom får til noe lignende med Netcom Music Player, bør det være teknisk mulig å lansere en versjon av Spotify for mobil også. Det er allerede annonsert at Spotify jobber med en mobilversjon av tjenesten, men den er foreløpig ikke på plass. Størst fokus har det uansett vært på å få Spotify til Iphone.

Spotify på mobilen er definitivt et savn, og vi håper dette vil lanseres snart. Men det er essensielt at det blir tilgjengelig på Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG og HTC-mobiler, så vel som Iphone 3G.

For alle musikkelskere
Hvis du ikke har invitasjon for å bruke Spotify gratis – med stadig mer reklame i forskjellige former –, kan du nå betale 99 kroner per måned for Premium-tilgang til musikktjenesten – uten reklame. Prisen er for så vidt grei nok, til tross for manglene vi nevner i artikkelen.

Har du forslag til forbedringer i Spotify? Diskuter i Forumet.

annonse