GuideMekaniske tastaturer

Slik fungerer mekaniske tastaturer

Vi tar for oss de største begrepene og teknologiene, og forklarer hva som er best for deg.

Introduksjon

Tastaturer har virkelig blitt et hett segment for både spillere og produsenter de siste årene. Spesielt er det tastaturer med mekaniske brytere som har blitt populære, og nesten alle spilltastaturer som blir sluppet på markedet har forlatt de såkalte Rubber Dome-tastene til fordel for mekaniske.

Men hvorfor har dette skjedd? Er ikke mekaniske tastaturer noe fra 80-tallet, som for lengst burde være utdødd?

Svaret er et rungende nei, og vi har tenkt å forklare deg hva de største forskjellene er mellom de tynne, vanlige tastaturene mange bruker i dag, og de store, tunge mekaniske tastaturene som har dukket opp i entusiast-segmentet. Men la oss først ta en liten titt bakover i historien.

Slik så Apple Extended Keyboard ut i 1987. Foto: CC BY-SA 3.0

Mekaniske tastaturer slik vi kjenner dem i dag har eksistert helt siden 80-tallet. Et eksempel er Apple Extended Keyboard, som hadde mekaniske brytere som lignet mye på de vi har i dag.

IBM var imidlertid også aktive på 80-tallet. De lagdet sine egne «buckling spring»-tastaturer, hvor hver eneste tast hadde en fjær under seg som bøyde seg når du trykket. Dette fikk en liten hammer til å dytte ned på membranet under, og trykket ble registrert. Denne teknologien ga hvert trykk en helt særegen klikkelyd, og ble raskt populær blant skribenter.

Dyrere, men bedre

Selv om mekaniske tastaturer ikke kan bli så tynne som dette, har de mange andre fordeler.

Utover 90-tallet gikk produsentene imidlertid vekk fra mekaniske tastaturer. Dette var det flere grunner til, men prisen var antageligvis den avgjørende faktoren. Det kostet rett og slett mye mindre å lage enten membran- eller Rubber Dome-tastaturer sammenlignet med mekaniske tastaturer, som krever separate brytere til hver eneste knapp. I tillegg kan de billigere tastaturene lages tynnere enn et mekanisk tastatur kan være, noe som alltid har gjort dem egnet til blant annet bærbare datamaskiner.

Mekaniske tastaturer har imidlertid en lang rekke fordeler som både skribenter og spillere kan sette pris på. I denne guiden vil vi forklare hvilke fordeler et mekanisk tastatur er, hvordan det fungerer, og hva som kan passe deg best. La oss begynne med forskjellene mellom et mekanisk- og et ikke-mekanisk tastatur.

Bli med videre til side 2, hvor vi ser på hva som gjør mekaniske tastaturer så unike »

Denne saken ble først publisert april 2012, men er nå oppdatert med ny informasjon og tastaturer til glede for nye lesere.