SteelSeries Apex M800 kan sin disco, men ikke avskriv det som et seriøst tastatur av den grunn.

Test SteelSeries Apex M800

SteelSeries Apex M800 kan sin disco, men ikke avskriv det som et seriøst tastatur av den grunn. (Bilde: SteelSeries)

Dette mekaniske disco-tastaturet kan «alt»

Apex M800 har heftige funksjoner og høres ikke ut som et mekanisk tastatur.

Kraftige makroer

I tillegg til å justere farger kan du programmere egne macroer for hver profil. Det er først og fremst 0 til 5-tastene på venstre hånd som er aktuelle, men Engine 3 legger ingen begrensninger, så om du vil kan du også legge spesialfunksjoner på de tradisjonelle tastene.

En makro som raskt falt i smak under en Diablo-økt lot min heks løpe i vei bare på kommando fra musen og likevel ta ut hele battaljoner med demoner. Her var nemlig makro-funksjonen på 0-tasten programmert til å aktivere angrepene hennes straks disse var tilgjengelige. Angrepene gjentas deretter straks de blir tilgjengelige igjen, helt til neste gang 0-tasten trykkes.

Her spilles det inn makro for å bruke gjentakende angrep på E- og R-tasten.
Her spilles det inn makro for å bruke gjentakende angrep på E- og R-tasten.

Like så satte jeg i gang enten én eller flere av angrepene mine på «QWER»-tastene. Disse ligger inne med beskjed om stadig gjentagelse på plassene 1 til 4 på makrosiden, der 1 tilsvarer «Q», 2 tilsvarer «W» og så videre. Stikkordet her er at makroene var lette å sette opp og selvsagt, som makroer gjerne gjør, sparer deg for mange manuelle trykk på tastene. 

Makroene kan du spille inn manuelt, og la de gjentas med et fast intervall, eller med den nøyaktige rytmen du punchher dem inn i. En annen mulig bruk av makroer er å sette noen av tastene i «Num-Pad»-en til å fungere som piltaster som først slipper når du trykker dem ned på ny. Dette kan være kjekt i RPG-spill, hvor du skal traske flere kilometer mot et mål og gjerne vil spise potetgull på veien fremfor å holde piltasten nede.

Det er kanskje lett å tenke seg at makroer kun er en spillgreie, men de er også nyttige i programmer som Photoshop. Redaksjonen redigerer mange bilder, og en kombinasjon vi bruker mye er «Alt-Shift-Ctrl-S», som altså komprimerer og lagrer et bilde for web-visning. Når Apex M800-tastaturet kjører i «Kontor»-profilen gjøres nå disse fire operasjonene ved å trykke på én enkel makrotast.

Ny bryter: QS1

QS1 er SteelSeries nye mekaniske bryter, med kort vandring, liten nedtrykkskraft og for anledningen midtsentrert LED-lys som kan gjengi over 16 millioner farger. .
QS1 er SteelSeries nye mekaniske bryter, med kort vandring, liten nedtrykkskraft og for anledningen midtsentrert LED-lys som kan gjengi over 16 millioner farger. Foto: SteelSeries

Til sitt Apex M800-tastatur har Steelseries utviklet en helt ny bryter, kalt QS1. Denne konkurrerer mot andre mekaniske brytere fra produsenter som Cherry, Logitech og Razer. Det som skiller QS1 fra andre brytere er at den krever liten nedtrykkskraft (45cN, vs 45 - 60 cN for andre typiske brytere) og har redusert vandring. Ifølge Steelseries skal det slik ta 25 prosent kortere tid fra du berører QS1-bryteren til den registrerer trykket ditt i forhold til andre mekaniske taster. Tastaturet har, for å i det hele tatt få utnyttet dette, også en responstid på knappe ett millisekund.

Men, QS1 er ikke bare rask. I tillegg kan denne bryteren være et godt kompromiss for de av oss som ennå ikke har hoppet på den mekaniske tastaturbølgen på grunn av støy. QS1 gir nemlig ikke fra seg noe markant klikk når du skyver bryteren ned, slik som for eksempel Cherry MX Blue. 

QS1 sammenlignet med en annen typisk mekanisk bryter.
QS1 sammenlignet med en annen typisk mekanisk bryter.

Ettersom QS1 heller ikke gir noen taktil tilbakemelding, som hos enkelte andre brytere lar deg kjenne når tegn blir registrert, er det imidlertid litt for enkelt å komme borti taster uten å oppdage det. Resultatet blir ofte at at du lenge etterpå ser resultatet på skjermen i form av røde streker under et ord, eller bare store bokstaver der du ville starte setningen med én. Under spilling må en også passe på at hånda ikke «sovner» på tastene, da det fort kan gå noen sekunder før du oppfatter at den har sunket noen millimeter ned og er i ferd med å tømme «magitanken» eller sende bilen utfor stupet.  

Etter over én måned med aktiv bruk har fingrene til undertegnede fortsatt ikke lært seg at Caps-lock-tasten sitter svært nær «A»-tasten. På mange tastaturer er det et lite gap mellom disse for å skille de to tastene bedre ad. Dette er ikke noen regel, men for akkurat Apex M800 sitt tilfelle skulle vi ønske denne gropa også var på plass, ettersom det skal svært lite til før tastetrykk registreres og det gis lite fysisk tilbakemelding fra tastenes side.

En av mange forhåndsprogrammerte fargetemaer.
En av mange forhåndsprogrammerte fargetemaer. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Det må bare erkjennes. Mine kollegaer hadde rett hele tiden. Mekaniske tastaturer kan være veldig gode å skrive på. Bedre enn membrantastaturer. QS1-bryteren er behagelig og ganske vannedannende å bruke. Den er rask, noe som inviterer til rytmisk skriving i høyt tempo, om ikke sammen med disco-temaet, kanskje. Men, ikke minst beviser QS1-bryteren at mekaniske tastaturer ikke må låte som uzier. 

Når det er sagt, Apex M800 rykker neppe opp som det foretrukkede skriveredskapet på kontoret med det første. Selv om det støyer mindre enn andre mekaniske varianter, i sær tastaturer med taktile brytere, er det ikke noe jeg vil plage sidemennene mine med. 

Apex M800 er likevel et kjærkomment tastatur for de av oss som ennå ikke har gått over til «den mekaniske siden». Mange av de som fikk prøve tastaturet spurte om det virkelig hadde mekaniske brytere, og det støyer mindre enn tastaturer med for eksempel Cherry-brytere.

Apex M800 gir ikke beskjed når trykkene dine registreres, verken med lyd eller lineær fysisk motstand. Dette satte undertegnede til dels pris på, men vet at ikke alle deler oppfatningen av dette som en god egenskap og heller mener at tastaturer bør gi tydelig tilbakemelding – i alle fall når en skriver.

Lyssettingen kan du eksperimentere med til du går av med pensjon, og Steelseries Engine 3 gjør sitt til at det blir enkelt å låse opp det fulle og hele potensiale som bor i Apex M800, være seg makrofunksjonene eller profilene. GameSense er mest en gimmick, men i enkelte spill har den noen egenskaper som er unike og kan gi merverdi til spilleren. Støtten er imidlertid begrenset til tre spill.

Vi kan, til tross for små irritasjonsmomenter som manglende håndleddstøtte og lite tilgjengelige medieknapper, anbefale Steelseries Apex M800. Anbefalingen gjelder imidlertid i første rekke for deg som ser etter et raskt mekanisk tastatur med «alle» muligheter, men som ikke vil holde familien oppe om natten når du skal spille utover de små timer.

Om du ser etter et tastatur med gode tilpasningsmuligheter, men ikke bryr deg om klikkelydene fra Cherry-bryterne, kan du heller ta en titt på Corsairs Gaming K-70 RBG.

Se alle våre tastaturtester her »

Gå til side

SteelSeries Apex M800

"Et kjært alternativ for deg som ennå ikke er frelst av andre mekaniske trykkfjøler."

Fordeler

 • Herlige taster
 • Sjenerer mindre enn andre mekaniske tastaturer
 • Uendelige tilpasningsmuligheter
 • Intuitiv programvare
 • USB-hub
 • Mac-taster følger med
 • Stabile gummiføtter i to lengder

Ting å tenke på

 • Mangler håndleddstøtte
 • Lett å komme borti enkelte taster
 • GameSense støtter få spill
 • Fettmerker synes godt
 • Plastkonstruksjon
 • Savner dedikerte mediaknapper

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen