Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Gaming K70 og M65 RGB

En skikkelig lysfest for nerdene

Har du en fetish for blinkende ting i mange farger, vil du digge dette oppsettet.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

På årets CES-messe i Las Vegas fikk vi for første gang se på det nye og fargesprakende tastaturet fra Corsair, og det var et lyssirkus uten like. Tastaturet er det første som benytter seg av de nye Cherry MX RGB-bryterne, og bryterne er faktisk utviklet i samarbeid mellom Corsair og Cherry. RGB er en forkortelse for primærfargene, og med disse kan man skape det som er av farger.

På grunn av dette samarbeidet har Corsair fått en eksklusiv rett til å bruke disse tastene ut året. Så om du digger tastene men hater Corsair, må du pent vente til neste år før det kommer noen alternativer.

Mekaniske spilltastaturer er og blir en het potet i tastaturmarkedet de siste årene. Alle tastaturprodusentene med respekt for seg selv, og noen til, har minst ett mekanisk tastatur i stallen. Corsair er en av de produsentene som har virkelig mange tastaturer tilgjengelig, og med denne RGB-versjonen blir det kanskje litt lettere å skille seg ut.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Tastaturet er på mange måter et Vengeance K70 som har fått nye brytere, men Corsair har også droppet Vengeance-navnet og døpt hele greia for Corsair Gaming K70 RGB.

For å matche det nye tastaturet har Corsair også kommet med en oppgradert utgave av musen Vengeance M65, som da har fått navnet Corsair Gaming M65 RGB.

Tydelig Corsair-preg

Det er liten tvil om hvor K70 RGB kommer fra. Profilen er kliss lik den vi finner på en rekke andre Corsair-tastaturer, og materialvalget er også det samme. Det betyr aluminium på toppen, og en hard plast på sidene og under.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Videre er den tradisjonelle rammeløse designen på plass. Det innebærer at man i stor grad kan se inn på bryterne fra siden. Det kan kanskje virke litt rotete ved første øyekast, men vi synes det er litt stilig, og rengjøring er veldig mye enklere med en slik design.

Dog er det noe som skiller seg ut, nemlig logoen. På sine spillting har Corsair tatt i bruk en ny logo som består av en klassisk tribal og navnet Corsair Gaming. Denne logoen har Corsair fått en del kritikk for, da det er mange nettbrukere som mener den minner mest om et «tramp stamp». Vi skal innrømme at vi likte den gamle bedre, men skal ikke la en slik enkel ting ødelegge for resten av tastaturopplevelsen.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Egen prosessor på innsiden

Inne i tastaturet sitter det en 32-bits ARM-prosessor, og det er denne som gjør jobben med å styre lysene. I tillegg har Corsair utvidet sin tradisjonelle tastaturprogramvare slik at du kan velge mellom alle de 16,9 millioner fargene lysdiodene kan by på, i tillegg til å velge blant et hav med forskjellige mønstre.

Maskin- og programvaren er i tillegg helt åpen, så med litt grunnleggende programmeringskunnskaper kan du gjøre hva det skal være med belysningen.

På baksiden finner vi også en litt annerledes bryter med fem nivåer. Fire av disse angir frekvensen for hvor ofte tastaturet skal kommunisere med datamaskinen og kan justeres fra 125 til 1000 ganger i sekundet, mens den siste nivået setter tastaturet i BIOS-modus, for å forbedre støtten for gamle datamaskiner.

Litt tungrodd programvare

Musen og tastaturet er greie nok i seg selv, men det som virkelig er halve poenget er den lysfesten man kan trylle ut av komponentene. For at du selv skal få kontroll på varene er du nødt til å laste ned en programpakke fra Corsairs nettsider. Denne programpakken fungerer for både musen og tastaturet, slik at du styrer begge deler herfra.

Programvaren er enkel å installere, men så snart du skal gjøre litt ting blir det hele litt mer komplisert. Til alt overmål kan du laste ned en bruksanvisning på rundt 140 sider fra supportsidene til Corsair. 140 sider med forklaringer rundt en programvare som styrer noen lys og andre effekter er ganske utrolig.

Heldigvis trenger du ikke lese hele bruksanvisningen, du kommer langt med litt klassisk prøving og feiling. Likevel synes vi ting kunne vært litt enklere lagt opp.

Synes du det er moro å styre rundt i timesvis for å få det perfekte mønsteret eller effekten, er det bare å kjøre på. Her er det så mange alternativer at det er lett å bruke hele helgen på lysoppsett og null tid på spilling. Er du derimot happy med å få WASD-tastene til å lyse rosa mens alt det andre er hvitt, burde du ikke bruke mange sekundene. Dette kan gjøres så enkelt eller så vanskelig du selv vil.

Du kan opprette en rekke ulike profiler for ulike spill, og foruten fargeoppsett kan du også sette ulike makroer som skal være aktive i de ulike spillene. Under hver profil kan du i tillegg ha ulike modi, for eksempel om du i et av Battlefield-spillene vil bytte oppsett alt etter om du befinner deg til fots eller om du flyr helikopter.

Profilene kan også settes opp slik at tastaturet automatisk bytter mellom dem. Fyrer du opp kalkulatoren kan du for eksempel få det numeriske tastaturet til å lyse grønt. Bytter du til Battlefield som infanterist slukker derimot det numeriske tastaturet og WASD-tastene lyser rødt og innbydende mot deg. Dette fungerer helt knall, og gir mange muligheter til å tilpasse tastaturet akkurat dine farge- og lyspreferanser.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Utmerket til spill og annen moro

Under tastene finner vi de nye Cherry MX RGB Red Level-tastene, dette er nesten de samme bryterne som Cherry MX Red, eneste forskjellen er altså lysmulighetene. MX RGB vil også komme for sorte, brune og blå brytere, for dem som foretrekker slikt.

K70 bruker altså de røde, det innebærer et nedtrykk på 45 gram, med innslag etter to millimeter og et maksimalt nedtrykk på fire millimeter. Støymessig er de røde bryterne av den bedre sorten, og mye av støyen kan ofte være relatert til skrivestilen din. Det er mulig å bråke ganske mye, eller være ganske stille med dette tastaturet.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dette er midt i blinken til spillbruk etter vår smak. Tastaturet registrerer med enkelhet alle våre desperate nedtrykk rundt om på slagmarken. Men vi må konstatere at lysene på tastaturet har null effekt på resultatene.

Sammen med tastaturet får du også en håndleddsstøtte. Denne gjør det veldig mye mer behagelig å bruke tastaturet, og etter vårt syn er den bare å feste på tastaturet med en eneste gang.

Flere justeringsmuligheter på direkten

Det er noen få ekstrataster tilgjengelig, blant annet en serie for multimediastyring, volumkontroll og en egen tast for å deaktivere Windows-tasten.

Musen er veldig lik Vengeance M65 i bruken. Formen er kliss lik, og alt av knapper og slikt er satt opp på samme måte. Dette innebærer blant annet at denne kanskje er mest egnet for dem med mellomstore hender. Har du digre flak av noen hender vil du mest trolig føle at du hele tiden holder på å miste musen.

Likevel er det godt mulig at noen med store hender vil like musen. Dette med fysisk utforming og hva som passer den enkelte er ekstremt individuelt, og vår anbefaling er at du tester litt forskjellig slik at du finner ut hva du liker best.

Knappene på musen er derimot helt supre, og vi har stor sans for skarpskytterknappen nede på siden. Med å trykke inn denne senker du DPI-nivået til et fastsatt nivå. Ved å endre DPI vil du også endre følsomhet på musen, slik at denne må beveges kortere eller lengre for å få samme utslaget som før.

I tillegg til denne har du mulighet til å endre DPI ved hjelp av to knapper på toppen av musen. Totalt har du med knappene på toppen valget mellom fem ulike DPI-sett, hvilket er en økning fra de tre som finnes på Vengeance M65. Hver DPI-innstilling har sin egen farge som lyser opp mellom knappene for å vise deg hvilken DPI du har til enhver tid.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dyr moro

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Corsair Gaming K70 og M65 RGB er to knallgode produkter, det er helt klart. De ser flotte ut, med en ren og pen design. I tillegg føles de veldig godt sammenskrudd, det er liksom ingenting overlatt til tilfeldighetene. Vi skal riktignok innrømme at den nye logoen ikke falt helt i smak, men vi skal ikke henge oss mer opp i akkurat den.

Begge produktene er en fryd i bruk. Tastene på tastaturet er følsomme og har et lett nedtrykk. Selv den mest hektiske situasjon på slagmarken blir lett kontrollert, i alle fall så lenge vedkommende som sitter foran tastaturet greier å holde hodet kaldt. Det er i alle fall ikke tastaturet det står på.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Musen gir deg stålkontroll, enten det er i regnearket eller midt på slagmarken. Vi har stort sans for at det nå er fem tilgjengelige DPI-innstillinger å velge mellom, fritt satt fra 50 til 8200 DPI. Skarpskytterknappen må også nevnes, og med denne senker du DPI-nivået ditt et passende hakk, slik at det blir lettere å finsikte i skytespill.

På undersiden av musen har du muligheter til å justere vekten. Totalt finnes det vekter gjemt unna tre steder. Dette gjør det relativt greit å tilpasse vekten din egen spillestil.

Omtrent alt det vi har nevnt til nå får du også i Vengeance K70 og M65, og disse produktene er samlet rundt 500 kroner billigere. Men vil du i tillegg ha det fargesprakende showet som RGB-versjonene kan by på, er det bare å grave dypere i lommeboken. I så måte kan det spørres om hvor mye dette er verdt for deg, for dette er rent visuelt og byr ikke på høyere treffsikkerhet eller kjappere reflekser.

Er du som oss er det likevel et enkelt spørsmål, det å bytte farger og fjase rundt i rare programmer er og blir moro. Det er helt utrolig hvor mye rart man kan gjøre med fargene og mønstrene på denne pakken, og bare innstillingsmulighetene kan by på timer med festligheter. Samtidig må vi huske på at det er lett å henge seg helt opp i detaljene i stedet for å bruke tiden til å spille.

1350 kroner for tastaturet og 550 kroner for musen er og blir stivt. Et veldig fint alternativ er Vengeance K70 til snaut 1000 kroner og M65 til drøyt 400 kroner.

Er du nysgjerrig på hvordan mekaniske tastaturer fungerer? Sjekk ut guiden vår om mekaniske tastaturer »

Corsair Gaming M65 RGB

Corsair Gaming M65 RGB

sitatEn flott mus med gode muligheter for personliggjøring.

Fordeler

 • +
  God følsomhet
 • +
  Lettrykte knapper
 • +
  Glir lett
 • +
  Vektjustering
 • +
  Justerbar belysning
 • +
  Justerbar DPI med visualisering

Ting å tenke på

 • Passer ikke så godt i større hender
annonse
Corsair Gaming M65 RGBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Mer om
annonse