Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLogitech G910 Orion Spark

Logitech hevder dette er verdens raskeste spilltastatur

Vi har testet Logitechs nye tastatur med mekaniske taster.

Møt Logitech G910 Orion Spark, tastaturet som ifølge Logitech selv er verdens kjappeste. Det er mye som er annerledes og nytt denne gangen, men øverst på listen troner nok bruken av de splitter nye Romer G-tastene.

Dette er noen helt nye mekaniske taster, og kommer inn som en frisk pust i et marked som er dominert noe så voldsomt av tyske Cherry MX. Det store fortrinnet med Romer G skal ifølge Logitech være vandringen, som bare er på 1,5 millimeter. Konkurrentene er på 2,0 millimeter.

Dersom to spillere reagerer akkurat samtidig, og trykker tastene sine ned med akkurat samme hastighet, så vil Romer G-tastene få innslag rett før de andre tastene. Med andre ord kan slikt bety liv eller død på slagmarken, i alle fall i teorien.

Logitech har regnet litt på det, og med en antatt fingerhastighet på 30 centimeter i sekundet vil du med Romer G bruke 5,0 millisekunder på innslag, 6,7 millisekunder med vanlige mekaniske taster og 9,0 millisekunder ved bruk av klassike gummikupler.

En skikkelig annerledes design

La én ting være sikkert, G910 Orion Spark ser ganske annerledes ut enn veldig mange andre tastaturer. Det er mye ekstra fjas, men vi greier ikke helt å bestemme oss for om det er direkte vulgært eller litt kult. Heldigvis er det slik at du ikke trenger å glane på tastaturet dagen lang, men det hjelper om det også ser stilig ut.

Tastaturet er stort og svart, utført i sort plast. I front er det to forskjellige håndleddsstøtter å velge mellom, og begge to ser ut som de er snytt ut av en science fiction-film med romskip og stjernekriger.

Tastene er også utformet på en veldig spesiell måte. De har ikke den vanlige krummingen, men snarere en veldig firkantet forsenkning midt på, med vegger opp på sidene og i bakkant.

Dette konseptet kaller Logitech for Performance Facet-tastehetter, og de skal til og med ha søkt om patent for utformingen. Poenget skal være at fingrene holder seg midt på tastene, for bedre nedtrykk. Ved første øyekast synes vi konseptet virker helt bak mål, men vi får komme tilbake til saken litt lengre ut i testen.

Egen programvare for full kontroll

G910 Orion Spark byr også på full fargestyring av bakgrunnsbelysningen på tastene, akkurat slik vi har sett på Cherry MX RGB og nå sist, Razer Chroma. Skal du aktivere dette trenger du dog å installere en egen programpakke.

Denne programpakken gir deg mulighet til å styre fargen bak hver tast individuelt, eller du kan få tastaturet til å pulsere i ymse farger om du heller vil det.

Det er også mulighet til å sette opp en serie med egne makrokommandoer, og ulike spillprofiler.

Logitech stopper ikke der, du har også mulighet for å koble til smarttelefonen eller nettbrettet ditt. Ved en applikasjon kan du få opp en rekke sentrale data om maskinen din, enten det går på detaljer fra selve spillet, eller du vil styre andre spillenheter fra Logitech eller om du vil se hvor mye ledig minne du har. Denne applikasjonen finnes for Android og iOS, og er naturlig nok gratis.

Gir deg god kontroll på slagmarken

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Det er med en viss spenning av vi fyrer opp Battlefield 4 som første spill, her skal både Romer G-tastene prøves ut, og de merkelige tastehettene.

Tastehettene er det som krever minst tilvenning. Det er både uvant og litt ekkelt i starten, men etter en tids bruk tenker vi overhodet ikke på det engang. Likevel stusser vi litt over hvorfor man gjør noe sånt. Vi har aldri opplevd det som et problem at nedslag ikke registreres fordi man treffer for skjevt på tasten.

Da er det litt verre med selve tastene. I forhold til Cherry MX føles disse mer som gummimembran, og det er ikke ubetinget positivt. Det er på en måte en ekstra friksjonsmotstand i nedtrykket, akkurat som at tastene ikke glir like lett som på Cherry MX. Nå er ikke vekten på nedtrykket forskjellig, men det føles som at det er noe ekstra der.

Den litt kortere vandringen er merkbar, og det er litt rart å bruke tastaturet i så måte i starten. Etter en tid er dette også noe vi venner oss til ganske raskt. Etter at innslag har kommet øker motstanden noe, uten at det blir spesielt hardt før tasten er helt på bunnen.

I kampens hete merker vi oss at det er ganske deilig med denne kortere vandringen, og den lille friksjonsmotstanden som vi føler at er der blir raskt oversett.

Konklusjon: Er nok mest for de spesielt interesserte

Logitech G910 Orion Spark er et spennende og friskt bidrag til et hardt og ensporet tastaturmarked. Det er gjerne Cherry MX det går i for spillfantastene som skal ha mekaniske tastaturer, men nå har det kommet en verdig utfordrer.

Som alle andre tastaturer krever G910 en del tilvenning. Alt etter hva du har brukt før kan det være en del som skal til. Dette går på to egenskaper, nemlig utformingen av tastehettene og den korte vandringen.

G910 har uten tvil en særegen design. Noen synes sikkert det er fint, mens andre igjen helst ikke vil ha noe sånt på skrivebordet. En ting skal Logitech ha, de tør å skille seg ut.

Programvaren gir deg godt med muligheter, som å sette opp egne profiler, med tilhørende makrotaster og full kontroll av belysningen. Vi liker godt hvordan du kan ha en serie med ulike profiler, og lys som virkelig viser hvilken profil du har aktivert.

Muligheten for å bruke en smarttelefon eller et nettbrett i tospann med tastaturet er kjekt, men ikke noe must etter vårt syn. Du får i alle fall god oversikt over ressursbruken på datamaskinen din, men i spill er nytteverdien noe begrenset om du ikke finner noe spesialtilpasset. I tillegg er det ikke alltid like gunstig å se ned på tastaturet midt på slagmarken for å se etter hvordan det står til med helsen din.

Prisen er direkte drøy. 1600 kroner for et tastatur er og blir mye penger. Corsair Gaming K70 RGB, som gir deg mange av de samme mulighetene, koster til sammenligning rundt 1150 kroner.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

annonse