Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCooler Master CM Storm Quickfire Rapid-i

Beviser at et spilltastatur ikke må være superavansert

Denne har mekaniske taster og er i full størrelse, men der stopper det.

Rolf B Wegner, Hardware.no

Mekaniske spilltastaturer har vært en het potet i tastaturmarkedet de siste årene. Alle tastaturprodusentene med respekt for seg selv, og noen til, har minst ett mekanisk tastatur i stallen. Fordelen med mekaniske brytere er at man får en veldig god følelse med nedtrykkene, samtidig som at levetiden er langt høyere enn alternativene. Cooler Master er en av de produsentene som har hatt så mange ulike modeller med mekaniske brytere at vi helt har mistet tellingen.

En av de aller nyeste modellene derfra er QuickFire Rapid-i. Nå synes vi kanskje det begynner å holde med ulike mekaniske tastaturer som benytter seg av Cherry MX-bryterne, det er liksom grenser for hvor mange krumspring produsentene kan gjøre for å fange oppmerksomheten eller skille seg ut. Likevel var det noe med Rapid-i som fenget oss.

For det første snakker vi her om et tastatur med noe redusert størrelse, Cooler Master har rett og slett fjernet hele den numeriske biten. I tillegg har de en spesiell belysning som følger tastetrykket. Overflødig med tanke på ren skriving, men en litt kul greie når man spiller eller jobber i mørket.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Cooler Master markedsfører tastaturet tungt som et spilltastatur, og størrelsen kan gjøre det perfekt til LAN-bruk. Vi stusset derfor litt da vårt testtastatur var utstyrt med blå Cherry MX-bryttere, disse er først og fremst myntet på de som bruker tastaturet til å skrive, selv om det helt sikkert er noen som også foretrekker disse til spilling. Tastaturet er forøvrig også tilgjengelig med både røde og brune Cherry MX-brytere.

Til spillbruk, og ren skriving forøvrig, foretrekker vi egentlig de røde bryterne fra Cherry. Et godt alternativ er de svarte, selv om de har en tyngre nedtrykk enn de røde. Blått og brunt blir for oss bare veldig rart i et spilltastatur, men vi skal ikke la noe slikt ødelegge ettersom tastaturet også kommer med røde brytere.

Tastaturet kan bli veldig høyt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Pent og godt sammenskrudd

Tastaturet i seg selv oser av kvalitet, dette er virkelig godt sammenskrudd. Selv om tastaturet er veldig lite rent fysisk er det særdeles tungt. Vi merker oss også at det er ganske tykt, noe som kommer ekstra godt frem når tastaturet i seg har et såpass lite fotavtrykk.

Designen er ellers av den rene typen, og burde passe de fleste nordiske brukere. Her er det overhodet ingen logoer eller fancy multimediaknapper på forsiden. Det eneste stedet vi finner en større logo er på bakkanten av tastaturet, uten at vi helt ser hva som er poenget med å plassere den der.

Bakgrunnslysene dimmes sakte ned etter nedtrykk.Foto: Rolf B Wegner, Hardware.no

Tastene er bakgrunnsbelyste, og du har flere ulike modi å velge mellom. For dem som liker det helt rent kan lyset skrus av. Videre kan du ha belysning over det hele, med varierende styrke. Alternativt kan du velge at bare WASD- og piltastene skal lyse opp.

På toppen av det hele kan du velge at bare de knappene du trykker ned skal lyse, og denne funksjonen finnes i to versjoner. Enten kan knappene lyse så lenge de er nedtrykket og slukkes med en gang du fjerner fingeren, eller de kan dimmes sakte ned etter at du har sluppet opp tasten. Totalt unødvendig, men det ser ganske kult ut i mørket, selv om vi kanskje synes det ble litt forstyrrende i lengden.

Cherry MX Blue krever tilvenning

Sammen med tastaturet følger det med en løs USB-kabel på 1,8 meter, og et verktøy som gjør det enkelt å trekke av de ulike tastene. Dette kan for eksempel være greit om man vil bytte til Dvorak-utforming.

I bruk krever Cherry MX Blue en del tilvenning. Det første som skiller seg fra andre tastaturer er den taktile tilbakemeldingen. Denne går ut på at du kjenner en viss motstand i forbindelse med nedtrykket, som blir gradvis tyngre.

I tillegg til den taktile tilbakemeldingen har du også en særdeles hørbar klikkelyd under bruk. Denne klikkelyden er virkelig markant, og i åpne kontorlandskap er det rett og slett ikke å anbefale. Nå skal det legges til at dette med klikkelyd er halve poenget med Cherry MX Blue. I tillegg kommer tastaturet også med røde eller brune brytere, så om du sitter i nærheten av andre kan det være lurt å vurdere noe uten denne drøyeste klikkelyden.

Disse krever en del tilvenning.Foto: Rolf B Wegner, Hardware.no

Fungerer bra til spill

I utgangspunktet hadde vi ikke regnet med at Cherry MX Blue skulle være noen vinner til spillbruk, men det fungerte overraskende bra. Litt tilvenning er det klart at du behøver, men for en som er vant til den røde versjonen var det ikke så alt for mye som skulle til.

Mens vi brukte tastaturet var det tre ting som irriterte oss. To av dem er blir vi nok vant med etterhvert, men den tredje tingen hang vi oss litt mer opp i. Den første detaljen går på brytertypen, og den taktile tilbakemeldingen. Flere ganger fikk vi ikke helt til dobbeltrykk, med det resultatet at bare det første innslaget ble registrert. Årsaken til at det skjer er at vi var vant med å bruke mindre trykk for å slå ned.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Ting to var hakket mer irriterende, men det er likevel et problem som er veldig enkelt å gjøre noe med. Den venstre CTRL-tasten er veldig smal, bare 17 millimeter lang. De andre tastaturene vi målte på hadde fra 23 til 25 millimeter, og det drøyeste kunne by på 30 millimeter. Problemet er ikke direkte relatert til dette, men snarere at Windows-tasten da befinner seg noe nærmere venstresiden av tastaturet enn vi liker. Til spillbruk er vi vant til å trykke ned venstre CTRL helt ytterst på høyrekanten av tasten, men på tastaturet fra Cooler Master treffer vi da vel så ofte Windows-tasten. Redningen ble å deaktivere hele tasten, og det er gjort med to tastetrykk på dette tastaturet.

Det siste problemet er relatert til det manglende numeriske tastaturet. Vi bruker denne ofte, både for tallene og spesialtegnene, så til kontorbruk faller tastaturet da litt igjennom synes vi. Dog, om du aldri bruker disse uansett har vi lite å utsette på mangelen.

Tastaturet ligger fjellstøtt under bruk, selv under de ivrigste kampene på slagmarken lar tastaturet seg skyve bort. Til sammenligning synes vi det ligger bedre enn veldig mange andre. Hemmeligheten ligger i vesentlig større gummiføtter enn konkurrentene, og dermed får det bedre grep på underflaten.

Konklusjon: Best for dem med spesielle behov

Etter et par uker med QuickFire Rapid-i er det på tide å avsi en dom, og etter vår mening har tastaturet både sine ulemper og sine fordeler. Til sitt bruk er dette et skikkelig fint tastatur, men til vår bruk passer det ikke inn.

Utseendemessig er tastaturet virkelig lekkert. Matt sort overflate, med glatte taster og en nærmest gummiert ramme. Belysningen er akkurat passe diskret, slik at det blir elegant og ikke ser ut som et juletre.

Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Dermed er det lett å tenke seg tastaturet brukt i stuen, eller et sted der utseendet har mer å si enn bruksverdien. Når det er skrevet, om du ikke har bruk for mer enn et helt enkelt tastatur kan dette være midt i blinken.

Til kontorbruk synes vi mangelen på den numeriske biten gjør det mer eller mindre ubrukelig. Det er harde ord, men så ofte som vi bruker det numeriske tastaturet til å skrive tall og til å hente frem spesialtegn i kombinasjon med alt-tasten blir QuickFire Rapid-i helt uaktuell.

Et annet sted noe slikt tastatur kan være midt i blinken er på ulike LAN der man til tider har begrenset plass til rådighet. Tar tastaturet mindre plass blir det skikkelig plass til musen, og det kan være gull verdt.

Prisen er på rundt 850 kroner, og det er sånn midt på treet i forhold til andre mekaniske tastaturer. Liker du små tastaturer kan vi trekker frem Corsairs Vengeance K65, som koster 200 kroner mindre, men som mangler lysene. Digger du egenskapene med lys er det på sin side lite å utsette på prisen.

Er du nysgjerrig på hvordan mekaniske tastaturer fungerer? Sjekk ut guiden vår da vel! »

Mer om
annonse