Tek.no

Test Qpad MK-70

Mekanisk tastatur uten noe dilldall

Vi har testet Qpads nye tastatur – se om vi lot oss overbevise.

Rolf B. Wegner, Tek.no
17 Feb 2015 18:00

Denne gangen er det Qpad som er tilbake med et produkt på testbenken, nærmere bestemt tastaturet MK-70. Dette er et tastatur beregnet for spillbruk, selv om også andre kan la seg friste av egenskapene som Qpad kan by på.

MK-70 benytter de etterhvert så klassiske Cherry MX Red-bryterne, en type som nærmest har blitt som standard å regne innen spilltastaturer.

Vi har i den senere tid sett på flere alternativer til Cherry MX Red, blant annet Logitechs Romer-G og Razers egne varianter. Disse er gode nok, men det er ikke til å komme unna at Cherry MX Red fremdeles kan gjøre seg særs godt bemerket på tastaturmarkedet.

Cherry MX Red-bruken fører med seg enkelte medfødte egenskaper, som at hver tast skal holde gjennom minst 50 millioner tastetrykk. I tillegg har du et nedtrykk på fire millimeter, med innslag på to millimeter.

En klassisk og ren design

Det føles nesten litt retro å ta i bruk MK-70, det var slik tastaturene så ut for flere år siden liksom. Samtidig er det også en god følelse, her vet vi veldig godt hva vi får.

Tastaturet er laget i matt, svart plast, med bare de aller mest nødvendige tastene tilgjengelig. I tillegg har det fullt numerisk tastatur. Qpad har bare tillatt seg to små krumspring på designen. Det ene er feltet oppe i høyre hjørne, der det er laget en serie med firkantede nedsenkninger rundt NUM lock og tilsvarende. I tillegg er ikke rammen rundt selve tastene helt flat, på midten er det en svak nedsenkning, og denne ser du best rett ved piltastene, der QPAD-logoen er plassert.

Det er ingen håndleddsstøtte på tastaturet, og med tanke på at det er ganske høyt hadde vi gjerne sett at dette fulgte med. Men nei da, likevel kan du faktisk etterkjøpe en egen støtte om du vil ha. Dette er både positivt og negativt, positivt ettersom de som ikke bruker sånt slipper å betale for det og at det dermed ikke produseres flere støtter enn det som trengs. Samtidig er det negativ for alle som bruker, siden de da må huske på å kjøpe med sånt også.

MK-70 kommer med baklyste taster, og LED-lyset på dette tastaturet er holdt i en kjølig blålilla nyanse. Lyset kan reguleres med fire forskjellige nivåer, og om du virkelig ikke liker lys kan det skrues helt av.

Liten tvil om brytertypen.

Enkelte vil kanskje si at du like gjerne kan kjøpe tastaturer uten lys om du først skal ha dem avskrudd. Dette er vi bare delvis enige i, for de tastaturene som mangler baklys har gjerne printet på de ulike tegnene, og disse kan slites ut på sikt. Dermed risikerer du et tastatur der merkingen blir slitt bort lenge før tastaturet er utbrukt. Dette er dog rent visuelt, men vi synes det ser sjuskete ut.

Tastaturet kommer med tastehetter som er enkle å få av, så om du vil bytte om litt på designen er det fritt frem. Under tastehettene ser vi LED-belysningen som er individuell for hver tast.

Små gummiføtter.

Kvalitetsmessig føles MK-70 veldig bra. Tastaturet er tungt og det føles strengt tatt som en murblokk som står på skrivebordet. Nå har vi ikke sjekket hvor mye det faktisk tåler, men det kjennes ut som det vil tåle det aller meste.

Qpad har også fått plass til en egen funksjonstast, og på den måten har de fått inn ulike former for mediastyring ved hjelp av de eksisterende tastene. Dette er forøvrig også metoden som brukes for å styre baklyset.

Gir deg god kontroll på slagmarken

Så over til det aller viktigste, nemlig hvordan tastaturet oppfører seg under spilling. Det er med en viss spenning av vi fyrer opp Battlefield 4 som første spill, selv om vi har brukt Cherry MX Red i flere hundretalls spilltimer allerede.

Her var det full kontroll fra første sekund, i alle fall om vi tenker rent tastaturmessig. Cherry MX Red fungerer som en drøm i slike situasjoner, med et nedtrykk på bare 45 gram. Plasten på tastehettene er akkurat passe for at fingrene skal få et godt og sklisikkert grep.

Vi tok også en runde i bilspillet the Crew, selv om slikt streng tatt bør spilles med ratt og pedaler. Også her merker vi oss full kontroll, og kan sitte å tappe oss gjennom svingene.

Vi har også brukt tastaturet gjennom en lengre periode enn vi pleier, til alt mulig rart. Det bare ble sånn, litt utilsiktet. Likevel husker vi lite fra denne perioden, og det er egentlig et godt tegn, for det betyr at dette tastaturer rett og slett leverer varene. Her får du et tastatur som ikke er noe mer enn et godt tastatur.

MK-70 støtter også full N-Key roll over PS/2. Dette innebærer at du kan trykke inn så mange taster du vil, hvor alle trykk vil bli registrert. Dette er det bare mekaniske tastaturer som kan, på grunn av måten de er bygget på. Foretrekker du USB er du låst til 6KRO, altså at du kan trykke ned seks taster samtidig og alle trykkene blir registrert. Dette er for øvrig nok for de aller fleste.

Tastaturet veier gode 1,4 kilogram, samtidig ser vi at gummiføttene ikke er spesielt store. Dette går stort sett greit med vår spillstil, men om du har en veldig utagerende stil vil nok tastaturet bevege seg noe over skrivebordet.

Konklusjon: Et gjennomført tastatur uten noe dilldall

Qpad var tidlig på kjøret med mekaniske spilltastaturer, og vi føler med MK-70 at de virkelig viser hva som er mulig. Her har du et skikkelig tastatur, som er god til å være nettopp et tastatur. Her er det få ting som prøver å få ekstra oppmerksomhet.

Det vi liker spesielt godt er at tastaturet bare har ligget på skrivebordet og gjort jobben sin, det har overhodet ikke falt oss inn at dette var noe nytt som skulle testes.

Som alltid er Cherry MX Red en drøm å bruke, her får du innslag uten å presse spesielt hardt. Vandringen er også svært smidig, og selv de mest paniske trykk på slagmarken blir registrert. Vi noterer oss også gode tastehetter, der fingrene holder seg godt på plass.

Blant det vi føler er litt negativt er de minimale gummiføttene, spesielt om man slår opp høydejusteringen i bakkant. Da kan du risikere at tastaturet beveger seg noe på skrivebordet, alt etter spillestil.

Prisen er veldig bra, under 800 kroner for et tastatur med baklys og Cherry MX Red er helt innenfor. Faktisk er det blant de rimeligere alternativene på markedet. Skal du ytterligere ned i pris er du nødt til å droppe baklyset.

Lurer du på noe om tastaturer? Sjekk ut vår guide på mekaniske tastaturer »

sitat"Et gjennomført tastatur uten noe dilldall"
 • Krysse av
  Ren og fin design
 • Krysse av
  Rimelig
 • Krysse av
  Godt sammenskrudd
 • Krysse av
  Utmerket funksjonalitet
 • Krysse av
  Regulertbart baklys
 • Bytt
  Litt små gummiføtter
Les også
Cherry MX-Board 3.0: Møt tastaturet fra skaperen av Cherry MX-bryterne
Les også
Logitech G910 Orion Spark: Logitech hevder dette er verdens raskeste spilltastatur
Les også
Razer Deathadder, Blackwidow og Kraken 7.1 Chroma: En skikkelig gjennomført spillpakke
Les også
Cooler Master CM Storm Quickfire Rapid-i: Beviser at et spilltastatur ikke må være superavansert
Les også
Slik fungerer mekaniske tastaturer
annonse

Les også