På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
En skikkelig gjennomført spillpakke
Razer frister med full lyskontroll og egenutviklede mekaniske taster.
Innhold
Razer er en durkdreven aktør innen mus, tastaturer og hodesett. De kom tidlig inn på banen med dedikert spillutstyr og har siden holdt seg på det markedet. De siste årene har det likevel skjedd mye, med stadig nye aktører, og en særdeles hard kamp om spillernes gunst og penger.
Spillsettet Chroma, som vi nå skal teste har kanskje havnet litt i skyggen av Corsairs RGB-serie, men som vi skal se er det egentlig ingen grunn til det. Razer kan nemlig på mange måter by på akkurat det samme som Corsair. Settet består av hodesettet Kraken 7.1 Chroma, tastaturet BlackWidow Chroma og musen DeathAdder Chroma.
Corsair Gaming K70 RGB er det første som benytter seg av de nye Cherry MX RGB-bryterne, og bryterne er faktisk utviklet i samarbeid mellom Corsair og Cherry. RGB er en forkortelse for rød, grønn og blå, og med disse kan man skape det som er av farger. På grunn av dette samarbeidet har Corsair fått en eksklusiv rett til å bruke disse tastene ut året.
Et alternativ til Cherry MX
Likevel dukker altså Razer opp med et mekanisk spilltastatur som byr på en fargekontroll tilsvarende det Corsair kan by på. Løsningen ligger i at Razer har utviklet sine egne mekaniske taster, som tilfeldigvis også har de samme lysstyringsmulighetene som vi finner i Cherry MX RGB.
For å matche tastaturet har Razer også laget to Chroma-produkter til. Musen er en klassisk DeathAdder-mus, en serie som faktisk har vært med oss siden slutten av 2006. Den oppgraderte utgaven har like god fargestyring som tastaturet, og kan blant annet by på en imponerende DPI på hele 10 000.
Hodesettet Kraken har også blitt pyntet på, og nå får du virtuell 7.1-lyd og valgfri lysende logo på siden av øreklokkene.
Utseendemessig er det liten tvil om at vi her snakker om et kobbel med Razer-produkter. Dette gjelder kanskje spesielt musen, som med sin spesielle fasong nærmest har blitt et symbol på Razer. Her er det rene linjer og et svakt aggressivt snitt over det hele.
Tastaturet skiller seg noe fra andre tastaturer. Det har på en måte en slags «stealth look», med nedsenkede taster, glatte linjer og avrundede hjørner. Razer sverger også til en veldig spesiell font, som gjør at man stopper litt opp.
Hodesettet er på sin side mer tradisjonelt, og det som kanskje slår oss mest er den beskjedne størrelsen. Der mange aktører sverger til elementer på minst 50 millimeter har Razer Kraken «bare» 40 millimeter.
Én programvare for å styre alt
Spillutstyr er ikke lengre som i gamle dager, og Razer byr på en programvare som kontrollerer alle Razer-enhetene dine, og holder styr på profiler og annet via nettskyen. Dette er i og for seg vel og bra, men for å få noen glede av utstyret må du aller først laste ned programvaren fra nett. På toppen av det hele må du lage en egen bruker på Razers skytjeneste. Uten dette kan du glemme å justere DPI på musen, eller fargen på tastaturlyset.
Programvaren i seg selv er ganske enkel i bruk. Du kan klikke inn på hver av Razer-produktene, og lage ulike profiler for disse. I hver profil kan enhetene settes opp på alle mulig tenkelige måter, enten knapper får ny funksjon eller lyset skifter farge. Profilene kan også settes til å aktiveres hvis bestemte .exe-filer kjøres, slik at du får riktig profil om du starter favorittspillet.
Via programvaren kan du også kalibrere både musen og hodesettet. For musens del går det på kontakten mot underlaget, slik at sensoren skal være optimalisert for denne. Når det gjelder hodesettet går det på å bestemme hvor de ulike kanalene skal fremstå å komme fra.
Utmerket til spill og annen moro
Razer BlackWidow Chroma kommer med egenutviklede mekaniske brytere under tastene. Det er altså ikke de tradisjonelle Cherry MX-tastene som alle andre bruker. Det skal legges til at Razer har satt bort produksjonen av tastene, uten at de forteller hvem de er som gjør jobben.
Tastene har en oppgitt levetid på 60 millioner nedtrykk, til sammenligning har Cherry MX en oppgitt levetid på 50 millioner nedtrykk. Bryterne har en taktil tilbakemelding og en real klikkelyd ved nedtrykk. Nedtrykket er oppgitt til 50 gram, men de noe løse målingene vi gjorde viste et nedtrykk på rundt 55 til 60 gram før innslag.
I bruk er det klart at de krever litt tilvenning, spesielt for noen som har låst seg fast i et lineært nedtrykk uten klikk. Den første delen av vandringen er svært lett, men rundt halvveis i nedtrykket øker motstanden, og rett før innslag møter du den største motstanden. Selv om vi kanskje ikke er helt overbevist over slike taster til spillbruk er de gode og responsive. Vi hadde overhodet ingen problemer på slagmarken, den paniske tappingen mens granatene flyr lavt over hodet.
Rent teknisk skal det legges til at Razer sverger til 10 Key Rollover, og ikke n-Key Rollover som vi finner på konkurrentene. Vi opplevde det ikke som noe problem under testen, men er det viktig for deg er det med andre ord bare å styre unna.
Vi har stort sett hatt sansen for Razers spillmus opp gjennom årene, men etter flere år med utroskap er det ikke helt det samme å komme tilbake. Det største savnet i forhold til veldig mange andre på markedet er de manglende tastene for DPI-justering. Greit nok, du kan sette opp en profil som gjør at du kan bytte DPI med en av de andre knappene, men vi hadde satt pris på et par ekstra knapper på toppen av musen.
Ser vi bort fra akkurat det aspektet sitter DeathAdder som et skudd i hånden. Den passer godt for både mellomstore og store hender, og har en veldig spesiell kurving. Vi noterer oss også at musen er ganske lett, og det er ingen muligheter til å øke vekten på den. Et stort pluss er skikkelige profilerte gummigrep nede mot musens nederkant.
På slagmarken overbeviser DeathAdder stort. Den er styggpresis, og den lave vekten gjør den enkelt å slenge rundt på musematten. På toppen av det hele gjør det gummierte sidegrepet at du har full kontroll hele tiden. Rullehjulet var også veldig kjapt og responsivt, er får du til lynkjappe våpenbytter.
Kraken 7.1 Chroma sitter ganske godt på skallen, selv om den kanskje kan sitte litt vel godt. Den passer nok best til dem som ikke har de aller største hodene. Komfortmessig er hodesettet utstyrt med syntetiske puter, og som alltid synes vi sånt raskt blir litt klamt. Putene tetter veldig godt mot topplokket, og vi må nærmest dra dem av skallen når vi skal ha av hodesettet.
Til spilling fungerer Kraken 7.1 relativt greit, men vi savner absolutt noe i dypbassen. Eksplosjoner som vi vet at skulle vært heftige blir mer som en sur kruttlappistol. Skrur du opp volumet noen hakk våkner hodesettet med til liv, men det er fremdeles en del igjen før vi er fornøyde.
Den virtuelle kringlyden synes vi fungerer greit, uten at den blir plagsomt nøyaktig av den grunn. Det er mulig at livet på slagmarken er for hektisk uansett, men vi greier ikke å sette fingeren rett på hvor lyden til enhver tid kommer fra.
Til annen bruk, som film eller musikk, synes vi hodesettet faller gjennom. Her blir lyden for ullen og lite nøyaktig.
Det koster å være kar
Vi sitter med litt blandede følelser etter å ha testet dette spillsettet fra Razer, men det blir lettere å sette fingeren på hva som er galt om vi deler dem litt opp.
Vår favoritt etter testingen er uten tvil musen DeathAdder Chroma. Den er særdeles velformet, flyr over musematten og er responsiv som bare det. Som alltid trenger man litt tid for å bli vant til en ny mus, men så snart den perioden var over var det bare å løpe rundt på slagmarken mens man fyrte av skudd etter skudd.
Et ankepunkt har vi, og det er de manglende knappene på toppen av musen for DPI-justeringer på direkten. Greit nok, du kan binde opp andre knapper til å ha denne funksjonaliteten, men da må du inn å styre i programvaren og går glipp av andre funksjoner på disse knappene.
Prisen for musen er snaut 600 kroner, og Razer legger seg dermed i samme område som Corsair gjør med sin M65 RGB. Har du mellomstore til store hender ville vi nok siktet oss inn på Razers kandidat.
BlackWidow Chroma kommer nesten like høyt opp som musen, men vi synes motstanden på knappene ble litt for markant. Likevel er det ikke noe å utsette på selve kontrollen, her kan du taste rundt i ren desperasjon, og tastaturet får med seg alt.
Designen er kanskje litt mer plastaktig enn mange av konkurrentene, men vi har sansen for hvordan det oser av «stealth look». Selv statuslysene er senket ned i tastaturet, og skjult bak en delvis gjennomsiktig plate. Du ser dem bare når de lyser. Tastaturet er også det produktet som gir deg mest muligheter til å leke med lyseffektene som er tilgjengelig i Chroma-serien.
BlackWidow Chroma koster 1500 kroner, og det er mye penger for et tastatur. Dog er det omtrent det samme som du må ut for dersom du vil ha Corsairs fargeglade K70 RGB. Begge variantene er gode tastaturer, men om vi ser bort fra undertegnedes personlige bryterpreferanser er det Razers tastatur som stikker av med vår gunst.
Hodesettet Kraken 7.1 Chroma koster deg noe over 800 kroner, og med tanke på hva du får for pengene er vi ikke helt overbeviste. Hodesettet er litt for trangt og hardtklemmende. I tillegg savner vi trøkk i bassen under eksplosjoner, samtidig som lyden er for grøtete og ullen.
Er du nysgjerrig på hvordan mekaniske tastaturer fungerer? Sjekk ut guiden vår om mekaniske tastaturer »
Razer DeathAdder Chroma
En særdeles flott spillmus
Fordeler
- +Veldig god passform
- +Gode knapper
- +Lett
Ting å tenke på
- —Mangler DPI-justering direkte på musen
Razer Kraken 7.1 Chroma
Fordeler
- +Fin design
- +Konfigurerbart lys
- +Virtuell 7.1-lyd
Ting å tenke på
- —Mangler volumkontroll
- —Noe grøtete lyd
- —Mangler litt på lydtrykket under eksplosjoner og tilsvarende