Til hovedinnhold
GuideApple iPhone og iOS 7

Bli en proffbruker på iPhone og iOS 7

Vi viser deg noen av de nyttigste funksjonene.

Kurt Lekanger, Mobilen.no

iPhone-proffguide, side 1

Fra og med den 18. september kunne eiere av iPhone 4 eller nyere oppgradere til Apples nyeste versjon av iOS – operativsystemet som brukes på iPhone og iPad. Allerede fire dager etter lanseringen hadde godt over halvparten av alle iPhone-brukerne oppgradert fra iOS 6 til iOS 7, viser ferske tall fra Finn.no.

Apples nyeste mobiltelefoner iPhone 5C og 5S kommer med iOS 7 ferdig installert. I denne guiden skal vi gå gjennom noen av de nyttigste funksjonene du får på iPhone med iOS 7 på plass. Siden alle de nyeste versjonene av iPhone stort sett har de samme mulighetene, har vi laget en samleguide for alle telefonene – i stedet for å lage én proffguide for hver modell.

I tillegg til å gå gjennom proffunksjonene på iPhone, kommer vi også til å gå inn på hvordan iPhone kan brukes i kombinasjon med nettjenesten iCloud.com for å forenkle mange arbeidsoppgaver. Vi starter med det:

iCloud

Alle iPhone-modeller kommer med en tjeneste som heter iCloud. Den tar automatisk sikkerhetskopi av alt innholdet på telefonen til Apples servere «i skyen». Når du skal sette opp en ny iPhone, iPod Touch eller iPad senere, logger du deg bare inn med brukernavn og passord (Apple ID), og alt settes opp nøyaktig slik du hadde det. Alt tas vare på – inkludert SMS-er, ringetoneoppsett, hvilke bakgrunner du har valgt, og så videre.

iCloud kan også lagre e-post, kalender og kontaktpersoner på ett sted, og det kan tas sikkerhetskopi av alle bildene dine. Det er også en funksjon for å finne igjen iPhone-en din hvis den skulle bli borte, og har telefonen blitt stjålet kan du fjernslette den.

Med Pages, Numbers og Keynote for iCloud kan du jobbe med dokumenter på PC-en, og fortsette på mobilen.

Via nettstedet iCloud.com kan du få tilgang til informasjon som telefonen din laster opp til iCloud – og med appene Pages (tekstbehandling), Numbers (regneark) eller Keynote (presentasjon) kan du lagre dokumenter til iCloud, og få tilgang til dem fra andre enheter. Ved å gå inn på iCloud.com kan du også redigere dokumentene rett i nettleseren, og så vil dokumentene og endringene automatisk dukke opp på telefonen din. Slik gjør du det:

  • Gå til iCloud.com og logg deg inn med Apple ID-en din
  • Velg Pages, Numbers eller Keynote for henholdsvis tekstbehandler, regneark eller presentasjonsprogram
  • Finn en fil på PC-en din som du vil overføre til telefonen og dra og slipp den over til arbeidsområdet til iCloud i nettleseren
  • Er filen i Microsoft Office-format, vil den automatisk konverteres
  • Dobbeltklikk på dokumentet du vil redigere, og gjør de nødvendige endringene

Når du starter opp Pages, Keynote eller Numbers på iPhone vil dokumentene du har lastet opp og eventuelt redigert via PC-en dukke opp slik at du kan fortsette å redigere dem på telefonen.

Pages, Numbers og Keynote er en del av iWorks-pakken som nå følger med gratis om du kjøper en ny iPhone. Ellers koster de 70 kroner per stykk.

Kalenderen i iOS 7 har blitt mer oversiktlig, og du zoomer inn fra årsvisning til måned og dag i stedet for å velge med knapper. .

Smart kalender

Den nye kalenderen i iOS 7 har blitt enda bedre. I kalenderen kan du nå fargekode begivenheter omtrent som i Google Calendar, og har du en avtale med noen hvor adressen er oppgitt i kalenderen kan du få frem kartet på mobilen. Kartapplikasjonen beregner reisetiden til møtet, og legger dette inn i kalenderen.

Knappene for å velge dag, måned og år er nå forsvunnet, og i stedet har du fått en ganske fancy – og nyttig – zoomfunksjon. Befinner du deg for eksempel i årsvisningen, kan du trykke på en måned for å zoome inn på den. Trykk så på en dag for å zoome inn på den dagen. For å zoome ut igjen trykker du navnet på måneden eller årstallet i øverste venstre hjørne.

Uansett hvilken kalendervisning du befinner deg i, kan du umiddelbart få opp en ukesvisning ved å legge iPhone-en på siden.

Funksjoner du må vite om i e-postleseren

E-postklienten på iOS 7 ser ved første øyekast ikke så veldig annerledes ut fra tidligere. Men det skjuler seg en del godbiter under panseret.

Tilpass selv hvordan innboks-oversikten skal se ut på telefonen din. Søkefunksjonen (til høyre) er blitt mye bedre sammenlignet med i tidligere versjoner av iOS.

Som tidligere kan du ha koblet opp mange e-postkontoer, og enten velge å se én og én konto eller alt samlet i én samleinnboks. Så kan du også legge til personer på en VIP-liste, og få all e-post fra viktige personer samlet i en egen VIP-innboks.

Søkefunksjonen i iOS 7 er blitt mye bedre. Tidligere var det nesten umulig å finne igjen gammel e-post, nå vil iOS 7 søke gjennom all e-posten din – selv om den ligger i andre mapper eller kun ligger på serveren og ikke på telefonen. Du finner søkefunksjonen ved å gå inn i innboksen din og trekke listen over meldinger litt ned. Tast inn et søkebegrep, og vent litt mens telefonen søker gjennom hele mailarkivet ditt. Dette fungerer til og med i samleinnboksen på tvers av flere e-postkontoer.

Nå kan du også tilpasse oversikten over innboksene dine. Vil du for eksempel kun vise samleinnboksen og ikke hver enkelt innboks, eller vil ha et eget valg for å vise all e-post med vedlegg, så kan du gjøre det. I Postkasser-oversikten trykker du Redigerog huker av ved siden av alle innboksene du vil vise. Til høyre for hver innboks er det tre streker, disse kan du ta tak i for å endre rekkefølgen på innboksene.

For å gå tilbake til innboksen når du har lest en melding, kan du nå sveipe med fingeren fra venstre skjermkant mot høyre. Du sletter en melding ved å stryke med fingeren fra høyre mot venstre over meldingen, og så velge Slett. En kanskje mindre nyttig funksjon, er «shake to undo». Har du skrevet inn noe du angrer på, kan du riste på telefonen for å få opp en dialogboks hvor du har mulighet til å angre. Kanskje mer en gimmick enn en nyttig funksjon.

Kontrollsenteret og varslingssenteret

Det nye Kontrollsenteret gir deg snarveier for de mest brukte funksjonene, som å skru av og på wifi eller Bluetooth, skru på flymodus, endre lysstyrke på skjermen, låse skjermen i portrett- eller landskapsmodus, eller skru på Ikke forstyrr-funksjonen. AirDrop-funksjonen for trådløs filoverføring mellom Apple-enheter finner du også her.

Du får opp Kontrollsenteret ved å sveipe med fingeren fra bunnen av skjermen. Via kontrollsenteret kan du også endre lysstyrke, kontrollere musikkspilleren, samt starte kameraappen eller kalkulatoren. Det er også en ny lommelyktfunksjon.

Varslingssenteret i iOS 7.

Et forbedret Varslingssenter er nå delt inn i tre; «I dag», «Alle» og «Uleste». Varslingssenteret hentes frem ved å sveipe med fingeren fra toppen av skjermen. Under I dag får du for eksempel opp en oversikt over dagens og morgendagens kalenderhendelser, hva som er neste avtale i kalenderen, samt en oppdatert værmelding.

Kontrollsenteret og varslingssenteret er tilgjengelig også fra låseskjermen, men det kan du gjøre om ved å gå inn på Innstillinger, Varslingssenter eller Kontrollsenter. Under innstillingene for varslingssenteret kan du velge hva som skal vises på låseskjermen, og trykker du Rediger-knappen i øverste høyre hjørne kan du endre rekkefølgen på informasjonen i varslingssenteret.

Du trenger ikke lete frem verktøykassen for å måle vinkler eller sjekke om noe er i vater.

Bruk mobilen som vater og vinkelmåler

Visste du at du kan bruke iPhone-en din som vater når du skal henge opp et bilde, eller som vinkelmåler når du skal måle for eksempel takvinkelen?

For å bruke denne funksjonen henter du frem appen som heter Kompass. Hvis du ikke finner den i farten, kan du søke etter den ved å sveipe nedover med fingeren fra et sted midt på skjermen. Da dukker det nye iOS 7-søkefeltet opp, og du kan taste inn «Kompass» for å søke etter denne appen.

Standardfunksjonen i Kompass-appen er nettopp et kompass, men sveip med fingeren mot venstre så dukker vinkelmåleren opp. Legger du telefonen flatt på en overflate, vil du få opp to sirkler som vil bevege seg fra hverandre når underlaget ikke er helt flatt. Antall grader helling på telefonen vises på midten av skjermen. Trykker du en gang på skjermen vil vinkelmåleren vise null grader – og du vil kunne begynne å måle relativ forskjell i vinkel fra dette utgangspunktet. Vinkelmåleren kan også brukes ved å legge telefonen på siden – perfekt for eksempel når du skal sjekk om bildet på veggen henger rett. I stedet for to sirkler, får du da opp en strek som hele tiden er i vater.

På neste side skal vi gå gjennom flere proffunksjoner »

iPhone-proffguide, side 2

Safari kan nå fylle ut skjemaer med din egen kontaktinformasjon eller kredittkortinfo, og nettleseren husker også brukernavn og passord for deg. Funksjonen kan skrus av under Innstillinger -> Safari.

iOS 7 har fått en rekke nye funksjoner som skal gjøre iPhone enda bedre egnet for bruk i bedrifter. Her er noen av de viktigste:

Bedre administrasjonsmuligheter

Mulighetene for sentral administrasjon av iOS-enheter skal ha blitt enda bedre enn før. Ifølge Apple skal du nå kunne beskytte bedriftens data på en bedre måte ved å sentralt kunne kontrollere hvilke apper og brukerkontoer som brukes for å åpne dokumenter og vedlegg. IT-avdelingen kan konfigurere en liste over hvilke apper som skal være tilgjengelig for den enkelte ansatt, og åpning av jobbrelaterte dokumenter kan begrenses til kun de appene administratoren har bestemt. Det er også mulig å forhindre at private dokumenter åpnes i de appene jobben administrerer.

Du kan nå konfigurere apper til å automatisk koble opp en sikker og kryptert VPN-forbindelse når appen startes. Det sikrer at data som overføres via administrerte apper går via VPN, mens andre data – som privat nettsurfing – ikke gjør det.

iOS 7 har fått flere nye funksjoner som gir enda flere muligheter i administrasjonsløsninger fra andre enn Apple. Du kan blant annet installere egne skrifttyper på brukernes enheter, konfigurere tilgjengelighetsfunksjoner for brukere med nedsatt funksjonsevne, sette opp AirPrint-kompatible skrivere og trådløst sette opp administrerte apper på brukernes telefoner.

Låser telefonen

Det er nå blitt vanskeligere for en tyv å få brukt en stjålet iPhone. Det kreves nå at du taster inn Apple ID-en og passordet ditt for å kunne skru av Find My iPhone-funksjonen for lokalisering og fjernsletting av telefonen. Find My iPhone kan nå fortsette å vise en melding på skjermen selv etter at innholdet på telefonen er blitt slettet, og det er ikke mulig å reaktivere telefonen før du har logget deg inn med Apple ID-en. Dermed er telefonen ubrukelig om den skulle havne i gale hender.

Om telefonen kommer til rette etter at du har fjernslettet den, kan du bare taste inn Apple ID-en din og passordet ditt for å reaktivere telefonen. Innholdet på den kan så gjenopprettes automatisk via iCloud.

Apples nettsider finner du mer informasjon om nye funksjoner for administrasjon i bedrifter »

Har du noen smarte tips og triks til iPhone? Del dem med leserne våre i kommentarfeltet nedenfor!

Her kan du lesere flere proffguider:

annonse