Til hovedinnhold
GuideWindows Phone

De smarteste triksene til Windows Phone

Disse funksjonene bør du vite om.

Kurt Lekanger, Amobil.no

Ifølge Kantar Worldpanel ComTech opplever Windows Phone sterk vekst i Europa, med 9,2 prosent markedsandel i Europa. Kanskje ikke så rart, Windows Phone er et utmerket operativsystem som er både enkelt å bruke og har mange muligheter, samtidig som utvalget av Windows-mobiler i alle prisklasser nå begynner å bli veldig bra – spesielt takket være Nokia.

Vårt søsternettsted Amobil.no har testet de fleste Windows-mobilene på markedet. Du finner en full oversikt over alle Windows Phone-testene her.

I denne guiden skal vi ikke ta for oss de enkelte mobiltelefonene, men se på noen av de nyttigste funksjonene i Windows Phone – uavhengig av hvilken Windows-mobil du har. I tillegg til å gå gjennom noen av funksjonene i Windows Phone, skal vi også se på hvordan du bruker skytjenesten Skydrive.com sammen med Windows-mobilen din.

Rediger Office-filer på både PC og mobil

En av de virkelig store styrkene til Windows Phone er Office-pakken som følger med på alle Windows-mobiler, uavhengig av merke.

Microsoft Office i Windows Phone lar deg opprette filer i både Word- og Excel-format, og redigere filer med forholdsvis komplisert formatering uten at du risikerer å miste noe. Filene kan lagres til Microsofts skytjeneste Skydrive, slik at de er tilgjengelig både fra mobiltelefonen, fra Office på PC-en eller fra området skydrive.com i en nettleser.

Trykk på Office-ikonet på Hjem-skjermen for å komme til det Microsoft kaller Office-huben. Der har du to skjermbilder – ett som viser de siste dokumentene du har hatt oppe, og ett som viser ulike plasseringer for lagring av dokumenter. Under Mobil finner du dokumenter som ligger lagret på selve mobiltelefonen, under E-post har du alle vedleggene du har åpnet opp via e-postleseren, mens du under SkyDrive finner alle dokumenter du har lagret i Microsofts nettskytjeneste. Vi anbefaler at du lagrer til Skydrive, da har du alltid en sikkerhetskopi av dokumentene, og du får tilgang til dem også fra andre enheter. Bruker din bedrift Sharepoint, kan du trykke mappesymbolet nederst på skjermen for å legge til en Sharepoint-plassering. Når du senere redigerer et dokument og skal lagre det, velger du å lagre til Sharepoint.

Tips: Dokumenter du bruker ofte, kan festes til startskjermen. Hold fingeren inne på dokumentet og velg Fest til start.

Av en eller annen merkelig grunn er det ikke mulig å opprette PowerPoint-filer, til tross for at du kan både redigere og lagre PowerPoint-filer på telefonen. Et triks da kan være å gå inn på skydrive.com i nettleseren på PC-en og opprette en tom PowerPoint-presentasjon der. Den vil da dukke opp på mobiltelefonen din, og du kan bruke den som utgangspunkt for å lage en presentasjon på telefonen. Bruk Lagre som når du er ferdig, så kan den opprinnelige malen brukes flere ganger senere.

Tips: I Word kan du legge til kommentarer i teksten, praktisk hvis flere jobber sammen om et dokument. Merk et område du vil kommentere, og trykk snakkeboblen i menyen nederst på skjermen. Tast inn en kommentar. Tekstområdet du har kommentert skifter farge, og du får frem kommentaren ved å trykke på området. Når du har lagret dokumentet til Skydrive, blir kommentarene tilgjengelig også via Word på PC-en, eller via Word-editoren i Skydrive-området i nettleseren.

Bruk OneNote til notater

Tidligere var OneNote en del av Office-huben, men i Windows Phone 8 er det en frittstående app. En av de store fordelene med OneNote fremfor mange andre notatapper, er at alle notatene dine synkroniseres med OneNote for Windows – hvis du bruker den. Alt skjer via Microsofts nettskytjeneste SkyDrive.

Du kan bruke OneNote til alt fra å lage handlelister til å ta møtenotater. Trykk Pluss-tegnet for å opprette et nytt notat. Når du redigerer et notat kan du legge til punktlister eller lister med avkrysningsbokser – sistnevnte er perfekt for «to-do»-lister. Det er mulig å legge til bilder i notatene, enten fra kameraet eller fra albumet ditt, og du kan legge til lydopptak. I motsetning til med PC-versjonen av OneNote kan du dessverre ikke skrive notater samtidig som du spiller inn lyd.

Koble sammen flere innbokser

E-postklienten i Windows Phone lar deg koble sammen flere e-postkontoer slik at disse vises som én «flis» på startskjermen. Da får du oversikt over all e-post i ett og samme skjermbilde.

Du linker sammen e-postkontoene ved å gå til innboksen for én av kontoene. Deretter trykker du de tre små prikkene i nederste høyre hjørne. Velg Sammenkoblet innboks og trykk deretter de innboksene du vil koble sammen. For å koble innboksene fra hverandre igjen, gjentar du prosessen og trykker én gang til på den innboksen du vil koble fra.

Fra denne menyen kan du også gi et nytt navn til den sammenkoblede innboksen.

Raskere tilgang til faner i nettleseren

Nettleseren i Windows Phone er fullt på høyde med det meste, men enkelte ting er litt tungvint. Som for eksempel hvordan nettleseren håndterer faner.

Med standardinnstillingene må du trykke de tre små prikkene i nedre høyre hjørne, og deretter trykke Faner for å få en oversikt over alle fanene som er oppe. Først da kan du velge en fane for å bytte til en annen nettside. Du kan få raskere tilgang til fanene ved å gjøre følgende:

Trykk menyknappen – de tre prikkene – i nederste høyre hjørne. Rull ned og velg Innstillinger. På denne siden kan du velge hva du vil bruke adresselinjeknappen til, det vil si den lille runde knappen til venstre for adresselinjen. Velg Faner. Nå kommer du rett til fanevisning med ett trykk.

Vekk opp telefonen

Den nyeste versjonen av Windows Phone kan vise klokken på skjermen, selv om mobilen er låst. Du har også fått en raskere og enklere måte å låse opp telefonen på.

I stedet for å trykke av/på-knappen for å låse opp telefonen, kan du tappe to ganger på telefonen med fingeren. Telefonen vekkes til live, og kan låses opp ved å sveipe oppover med fingeren.

Finn raskere frem i kontaktregisteret

Har du mange kontaktpersoner i adresseboken din, kan det være ganske tidkrevende å rulle nedover i listen på jakt etter en bestemt person. Windows Phone har en ganske smart funksjon som raskt lar deg hoppe til alle kontaktpersoner med etternavn som begynner på en bestemt bokstav i alfabetet.

Slik gjør du det:

  • Gå til startskjermen (trykk Windows-knappen).
  • Trykk Personer (People, hvis du har engelsk språk på mobilen din).
  • Bla sidelengs til du kommer til skjermbildet "Alle".
  • Trykk en hvilken som helst bokstav i listen over kontaktpersoner.
  • Du får nå opp et skjermbilde som viser alle bokstavene i alfabetet. Trykk en bokstav for å hoppe til første kontaktperson på den bokstaven i kontaktlisten.

Velg hvilke kontakter du vil vise

Har du koblet flere kontoer til Windows-mobilen din, vil kontaktregisteret («Personer») vise kontakter fra alle kontoene – for eksempel Exchange, Google og Facebook. Det er lett å filtrere vekk enkelte kontoer, slik at du ser navnene til for eksempel kun Exchange-kontaktene dine.

Gå inn på Personer fra startskjermen. Trykk menyknappen, de tre prikkene i nederste høyre hjørne, og velg Innstillinger. Trykk Filtrer kontaktlisten og huk av ved siden av kontoene du vil vise kontakter fra. På dette skjermbildet er det også mulig å velge om kontaktene skal sorteres etter fornavn eller etternavn.

Legg til en kontakt på hjemskjermen

Ringer eller sender du e-post ofte til en bestemt person? Du legger til denne personen som en egen flis på startskjermen ved å holde fingeren inne på navnet i kontaktregisteret, og velge Fest til start.

Velg hva du vil se på låseskjermen

Informasjonen på låseskjermen kan tilpasses fra Innstillinger-menyen.

I tillegg til å vise klokken, viser låseskjermen som standard neste kalenderoppføring, samt hvor mange ubesvarte anrop, nye SMS-er og nye eposter du har. Men du kan selv velge hvilken informasjon som skal vises på låseskjermen. Foretrekker du for eksempel å se den siste SMS-en i stedet for neste punkt i kalenderen din, kan du endre dette. Du kan også velge opptil fem småikoner med informasjon om antall e-poster, SMS-er eller annen informasjon.

Slik gjør du det: Gå til låseskjermen og sveip med fingeren fra høyre. Velg Innstillinger -> Låseskjerm. Under Varsler kan du velge én app du vil ha detaljert status fra. Standard er å vise informasjon fra kalenderen, men du kan også få informasjon om e-post, SMS-er, siste anrop, eller Facebook.

I tillegg kan du velge å vise hurtigstatus for inntil fem apper. Trykk ett av de fem ikonene for å endre.

Finn igjen telefonen

I likhet med på iPhone og på Android-mobiler, har også Windows Phone en funksjon for å finne igjen en telefon som er mistet eller stjålet.

For å bruke denne funksjonen går du inn på windowsphone.com og logger deg inn med Microsoft-kontoen din, den samme som du har registrert deg med på telefonen din. I øverste høyre hjørne er det en meny. Hold markøren over menyen og trykk Finn mobilen. Telefonens posisjon vil da etter hvert vises på kartet. Trykk eventuelt Oppdater for å oppdatere posisjonen.

For å gjøre det enklere å finne igjen telefonen, kan du gå inn på telefonens Innstillinger og velge Finn mobilen. Trykk «Lagre telefonposisjonen av og til og før batteriet er tomt, slik at det blir enklere å finne den».

Når du har funnet igjen telefonen via windowsphone.com, kan du få den til å ringe, låse den eller fjernslette den.

Lagre et skjermbilde

Det er enkelt å lagre et skjermbilde, noe som kan være praktisk for eksempel hvis du vil lagre noe du finner på en nettside eller ett eller annet fra en app. Gå til det skjermbildet du vil lagre, og trykk inn av/på-knappen og Hjem-knappen (Windows-knappen) samtidig. Du vil høre en "knipselyd" og bildet blir lagret på telefonen. Du finner det igjen under Bilder -> Albumer -> Skjermbilder.

Kopier og lim inn

Windows Phone har selvfølgelig en kopi/lim-inn-funksjon.

For å bruke den holder du fingeren inne på teksten du vil kopiere. Ordet du står på vil nå merkes, og du kan trekke i hver ende av det merkede området for å merke mer tekst. Trykk Kopi-symbolet for å legge teksten på utklippstavlen. For å lime inn teksten et annet sted, plasserer du markøren der du vil lime inn teksten og trykker Lim inn-symbolet som befinner seg rett over skjermtastaturet.

Veksle mellom apper

Windows Phone kan vise deg de siste appene du har hatt oppe. Hold inne tasten med pilen som peker mot venstre (tilbaketasten). Hvor mange apper som dukker opp, avhenger av hva slags telefon du har. Du kan bla i appene og trykke på den du vil gå til.

Bruk kameraet til å oversette tekst

Oversetteren oversetter ett og ett ord, og språket blir neppe spesielt godt. Men funksjonen kan være til god hjelp når du vil forstå innholdet for eksempel på en plakat. .

Søkeknappen på en Windows-telefon tar deg rett til Bing-søkefunksjonen. Denne er i seg selv ikke så veldig imponerende, og søkeresultatene er sjelden like gode som de Google leverer. Men søkeknappen er likevel nyttig: Her finner du nemlig både en funksjon for å lese QR-koder og for å oversette tekst fra ett språk til et annet.

Slik bruker du oversetterfunksjonen: Trykk søkeknappen (lupen) for å gå til Bing-søk. Trykk knappen som ser ut som et lite øye inne i en sirkel. Hold kameraet mot teksten du vil oversette – for eksempel en plakat eller en side i et magasin – og trykk Søk etter tekst. Søkefunksjonen vil nå markere alle ordene den kjenner igjen. Du kan nå enten trykke ordene og så Søk for å søke etter dette ordet via Bing. Eller du kan trykke Oversett for å få teksten oversatt fra ett språk til et annet. Det tas da et bilde av teksten, og hvis søkeappen kjenner igjen språket (for eksempel engelsk), vil Windows Phone skrive den norske oversettelsen over de utenlandske ordene. Det fungerer best hvis du holder kameraet så rett som mulig mot teksten.

Har du noen favorittfunksjoner på Windows Phone? Del erfaringene dine med leserne i kommentarfeltet nedenfor.

Her kan du lesere flere proffguider:

annonse