GuideBlackBerry Z10

Dette er en unik mobil for proffbrukerne

Kan by på apper og funksjoner Android og iPhone må se langt etter.

Generell bruk og proffløsninger

Vi ble svært positivt overrasket da vi nylig testet BlackBerry Z10. Til tross for at tidligere BlackBerry-modeller har vært vanskelige å bruke, er den nye langt enklere, samtidig som den også tar høyde for proffbrukeres behov.

BlackBerry Z10 har en design som antagelig vil tiltale de fleste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I denne guiden har vi sett nærmere på hvilke funksjoner BlackBerry Z10 har for profesjonelle brukere i bedriftsmarkedet – og som har betydning for deg enten du jobber med administrasjon av ansattes enheter i bedriften, eller du er en ansatt på jakt etter smarte løsninger som gjør jobben enklere for deg.

Testen av BlackBerry Z10 og de øvrige funksjonene finner du hos Amobil.no.

Smarte fingerbevegelser

BlackBerry Z10 er en stilig telefon du ikke behøver å skamme deg over å ta ut av innerlommen. Den har en 4,2 tommer stor skjerm med HD-oppløsning, skjermen er skarp, har god fargegjengivelse og god innsynsvinkel. Selve telefonen er såvidt større enn iPhone 5.

Mens tidligere BlackBerry-modeller var tungvinte og gammeldagse, har det nye BlackBerry 10-operativsystemet blitt svært enkelt å bruke. Menyene er minst like enkle og brukervennlige som noen iPhone eller Android-mobil, og telefonen har mange smarte funksjoner som gjør at dagligdagse oppgaver går raskt. Du kan for eksempel skru av låseskjermen med et sveip med fingeren over skjermen, og smarte fingerbevegelser tar deg raskt mellom apper, menyer, innstillinger og ulike funksjoner.

Genial hub-funksjon samler alt på ett sted

En av de viktigste funksjonene som skal skille BlackBerry Z10 fra den store mengden, er BlackBerry Hub. Dette er et meldingssenter som samler alle oppdateringer fra e-postkontoene dine, Facebook, LinkedIn, tekstmeldinger, BlackBerry Messenger (BBM), Twitter og andre ting på ett sted.

I praksis er du i en filtrert utgave av BlackBerry Hub hver gang du åpner meldingsoversikten din, eller sjekker en e-postkonto. Det kunne vært et irritasjonsmoment, dersom det betød mer rot. Tvert i mot er løsningen veldig ryddig. Slik ser det ut:

BlackBerry Hub samler alle kontoene dine på ett sted. Skjermbildet til venstre får du opp ved å sveipe med fingeren opp og så til høyre på skjermen. Velger du "Hub" får du opp en samleinnboks med SMS-er, e-post, kalendervarslinger og andre varslinger. .

Etter å ha åpnet SMS-innboksen din, kan du for eksempel bare trekke skjermen mot høyre for å velge en av de andre innboksene – eller se alt samlet. Prosessen er rask, og veldig intuitiv. Det er enkelt å finne den oversikten du behøver, selv om du måtte ha svært mange kontoer samlet på mobilen din.

Vi har sett ulike løsninger for å samle meldinger og sosial aktivitet fra andre mobilprodusenter. Ingen av dem har vært like gjennomførte og brukervennlige som BlackBerry Hub er.

Tastaturet på BlackBerry Z10 fungerer veldig bra, og har en av de raskeste autofullførfunksjonene vi har sett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Beste tastatur for berøringsskjermer

På en jobbmobil er det viktig at det går kjapt og greit å svare på e-poster, SMS-er og direktemeldinger. Det er derfor bra at Z10 kommer med et svært bra tastatur med en av de smarteste autofullfør-funksjonene vi har sett: Underveis i tastingen kommer telefonen frem til forslag for det den tror du skal skrive. Disse forslagene fordeles ut over tastaturet, slik at du etter et par-tre tastetrykk nesten alltid finner riktig ord hengende over neste tast du har tenkt å trykke på. Så fort du ser at telefonen har funnet riktig ord, er det bare å sveipe oppover fra denne tasten, og ordet fullføres. Tastatur har alltid vært en viktig del av BlackBerry-telefonene, og vi merker lett at det fortsatt er det, selv om vi nå har en stor berøringsskjerm foran oss.

Telefonen støtter alle aktuelle typer e-postkontoer, og håndteringen av både flere samtidige e-postkkontoer og mange kalendere fungerer svært godt. Bruker du en eller flere kalendere i Gmail privat i tillegg til for eksempel en Exchange-kalender på jobben, vises disse i ulike farger i kalenderappen – og det er kjapt og greit å velge bort kalendere du ikke vil ha med.

Kalenderfunksjonen på BlackBerry Z10 er ryddig, og du kan enkelt velge hvilke kalendere du vil vise.

Proffløsninger

Den mest innovative nye funksjonen er sannsynligvis muligheten til å dele det som foregår på skjermen. Når du aktiverer skjermdeling begynner telefonen å sende det som vises på skjermen din, i stedet for video fra kameraet. Her kan du for eksempel vise frem statistikk fra regneark, eller du kan vise nøyaktig hvordan den nyutviklede appen din oppfører seg.

Skjermdeling kan også være nyttig til ren brukerstøtte. Du kan vise hvordan noe skal gjøres til personen i andre enden, eller du kan få hjelp til noe du ikke får til selv. Per i dag kjenner vi ikke til at noen andre telefoner har liknende funksjonalitet innebygget.

En annen smart proffløsning er Print to Go. Den lar deg raskt ta med dokumenter fra PC-en ved å "skrive dem ut til telefonen". Det du skriver ut på PC-en dukker opp som dokumenter inne i Print to Go-appen på BlackBerry Z10. Print to Go fungerer imidlertid kun på Windows-PC-er, ikke Mac.

Office-pakken Docs to Go følger med i BlackBerry Z10. Her er det fullversjonen som gjelder, slik at du slipper å betale for oppgradering hvis du vil redigere eller lage nye dokumenter.

Pakken er svært enkel å bruke, og har mange smarte løsninger. Du kan redigere dokumenter lagret i Microsofts Office-formater – som Excel, PowerPoint og Word.

Remember-appen (til venstre) samler notater og oppgaver fra Exchange og Evernote. Med Docs to Go kan du åpne, redigere og opprette dokumenter i Microsofts Office-formater. Redigering av regneark fungerer rimelig smertefritt, så lenge det ikke er snakk om omfattende redigeringer.

Vi liker godt hvordan notatappen Evernote er integrert. Går du inn i appen Remember, får du opp både notater og ugjorte oppgaver fra Exchange, og notatene dine fra Evernote. Det finnes for øvrig en business-versjon av løsningen, som lar deg skille private notater fra jobbrelaterte notater – som lagres i bedriftens eget bibliotek med notatbøker. Alt sammen kryptert og sikret, selvfølgelig.

Vi nevner også at LinkedIn er integrert med blant annet kontaktregisteret på telefonen. Du velger selv hvilke kontakter du vil vise på telefonen, for eksempel om du vil vise kun Exchange-kontakter eller også kontakter fra Facebook, LinkedIn eller andre steder.

Privat- og jobbmodus

Z10 har noen unike funksjoner som gjør det mulig å skifte mellom jobb- og privatmodus på telefonen, i tillegg til at telefonen også har veldig gode muligheter for administrasjon og sikkerhet.

På neste side kan du lese om de smarte sikkerhetsfunksjonene