Til hovedinnhold
GuideBlackBerry Z10

Dette er en unik mobil for proffbrukerne

Kan by på apper og funksjoner Android og iPhone må se langt etter.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Generell bruk og proffløsninger

Vi ble svært positivt overrasket da vi nylig testet BlackBerry Z10. Til tross for at tidligere BlackBerry-modeller har vært vanskelige å bruke, er den nye langt enklere, samtidig som den også tar høyde for proffbrukeres behov.

BlackBerry Z10 har en design som antagelig vil tiltale de fleste.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I denne guiden har vi sett nærmere på hvilke funksjoner BlackBerry Z10 har for profesjonelle brukere i bedriftsmarkedet – og som har betydning for deg enten du jobber med administrasjon av ansattes enheter i bedriften, eller du er en ansatt på jakt etter smarte løsninger som gjør jobben enklere for deg.

Testen av BlackBerry Z10 og de øvrige funksjonene finner du hos Amobil.no.

Smarte fingerbevegelser

BlackBerry Z10 er en stilig telefon du ikke behøver å skamme deg over å ta ut av innerlommen. Den har en 4,2 tommer stor skjerm med HD-oppløsning, skjermen er skarp, har god fargegjengivelse og god innsynsvinkel. Selve telefonen er såvidt større enn iPhone 5.

Mens tidligere BlackBerry-modeller var tungvinte og gammeldagse, har det nye BlackBerry 10-operativsystemet blitt svært enkelt å bruke. Menyene er minst like enkle og brukervennlige som noen iPhone eller Android-mobil, og telefonen har mange smarte funksjoner som gjør at dagligdagse oppgaver går raskt. Du kan for eksempel skru av låseskjermen med et sveip med fingeren over skjermen, og smarte fingerbevegelser tar deg raskt mellom apper, menyer, innstillinger og ulike funksjoner.

Genial hub-funksjon samler alt på ett sted

En av de viktigste funksjonene som skal skille BlackBerry Z10 fra den store mengden, er BlackBerry Hub. Dette er et meldingssenter som samler alle oppdateringer fra e-postkontoene dine, Facebook, LinkedIn, tekstmeldinger, BlackBerry Messenger (BBM), Twitter og andre ting på ett sted.

I praksis er du i en filtrert utgave av BlackBerry Hub hver gang du åpner meldingsoversikten din, eller sjekker en e-postkonto. Det kunne vært et irritasjonsmoment, dersom det betød mer rot. Tvert i mot er løsningen veldig ryddig. Slik ser det ut:

BlackBerry Hub samler alle kontoene dine på ett sted. Skjermbildet til venstre får du opp ved å sveipe med fingeren opp og så til høyre på skjermen. Velger du "Hub" får du opp en samleinnboks med SMS-er, e-post, kalendervarslinger og andre varslinger. .

Etter å ha åpnet SMS-innboksen din, kan du for eksempel bare trekke skjermen mot høyre for å velge en av de andre innboksene – eller se alt samlet. Prosessen er rask, og veldig intuitiv. Det er enkelt å finne den oversikten du behøver, selv om du måtte ha svært mange kontoer samlet på mobilen din.

Vi har sett ulike løsninger for å samle meldinger og sosial aktivitet fra andre mobilprodusenter. Ingen av dem har vært like gjennomførte og brukervennlige som BlackBerry Hub er.

Tastaturet på BlackBerry Z10 fungerer veldig bra, og har en av de raskeste autofullførfunksjonene vi har sett.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Beste tastatur for berøringsskjermer

På en jobbmobil er det viktig at det går kjapt og greit å svare på e-poster, SMS-er og direktemeldinger. Det er derfor bra at Z10 kommer med et svært bra tastatur med en av de smarteste autofullfør-funksjonene vi har sett: Underveis i tastingen kommer telefonen frem til forslag for det den tror du skal skrive. Disse forslagene fordeles ut over tastaturet, slik at du etter et par-tre tastetrykk nesten alltid finner riktig ord hengende over neste tast du har tenkt å trykke på. Så fort du ser at telefonen har funnet riktig ord, er det bare å sveipe oppover fra denne tasten, og ordet fullføres. Tastatur har alltid vært en viktig del av BlackBerry-telefonene, og vi merker lett at det fortsatt er det, selv om vi nå har en stor berøringsskjerm foran oss.

Telefonen støtter alle aktuelle typer e-postkontoer, og håndteringen av både flere samtidige e-postkkontoer og mange kalendere fungerer svært godt. Bruker du en eller flere kalendere i Gmail privat i tillegg til for eksempel en Exchange-kalender på jobben, vises disse i ulike farger i kalenderappen – og det er kjapt og greit å velge bort kalendere du ikke vil ha med.

Kalenderfunksjonen på BlackBerry Z10 er ryddig, og du kan enkelt velge hvilke kalendere du vil vise.

Proffløsninger

Den mest innovative nye funksjonen er sannsynligvis muligheten til å dele det som foregår på skjermen. Når du aktiverer skjermdeling begynner telefonen å sende det som vises på skjermen din, i stedet for video fra kameraet. Her kan du for eksempel vise frem statistikk fra regneark, eller du kan vise nøyaktig hvordan den nyutviklede appen din oppfører seg.

Skjermdeling kan også være nyttig til ren brukerstøtte. Du kan vise hvordan noe skal gjøres til personen i andre enden, eller du kan få hjelp til noe du ikke får til selv. Per i dag kjenner vi ikke til at noen andre telefoner har liknende funksjonalitet innebygget.

En annen smart proffløsning er Print to Go. Den lar deg raskt ta med dokumenter fra PC-en ved å "skrive dem ut til telefonen". Det du skriver ut på PC-en dukker opp som dokumenter inne i Print to Go-appen på BlackBerry Z10. Print to Go fungerer imidlertid kun på Windows-PC-er, ikke Mac.

Office-pakken Docs to Go følger med i BlackBerry Z10. Her er det fullversjonen som gjelder, slik at du slipper å betale for oppgradering hvis du vil redigere eller lage nye dokumenter.

Pakken er svært enkel å bruke, og har mange smarte løsninger. Du kan redigere dokumenter lagret i Microsofts Office-formater – som Excel, PowerPoint og Word.

Remember-appen (til venstre) samler notater og oppgaver fra Exchange og Evernote. Med Docs to Go kan du åpne, redigere og opprette dokumenter i Microsofts Office-formater. Redigering av regneark fungerer rimelig smertefritt, så lenge det ikke er snakk om omfattende redigeringer.

Vi liker godt hvordan notatappen Evernote er integrert. Går du inn i appen Remember, får du opp både notater og ugjorte oppgaver fra Exchange, og notatene dine fra Evernote. Det finnes for øvrig en business-versjon av løsningen, som lar deg skille private notater fra jobbrelaterte notater – som lagres i bedriftens eget bibliotek med notatbøker. Alt sammen kryptert og sikret, selvfølgelig.

Vi nevner også at LinkedIn er integrert med blant annet kontaktregisteret på telefonen. Du velger selv hvilke kontakter du vil vise på telefonen, for eksempel om du vil vise kun Exchange-kontakter eller også kontakter fra Facebook, LinkedIn eller andre steder.

Privat- og jobbmodus

Z10 har noen unike funksjoner som gjør det mulig å skifte mellom jobb- og privatmodus på telefonen, i tillegg til at telefonen også har veldig gode muligheter for administrasjon og sikkerhet.

På neste side kan du lese om de smarte sikkerhetsfunksjonene

Administrasjon og sikkerhet

Stort sett alle mobiltelefoner kan til en viss grad administreres via såkalte MDM-løsninger – Mobile Device Management. Men hvilke muligheter du har til å detaljstyre ulike funksjoner kan variere mye mellom ulike mobilmerker. På dette punktet er BlackBerry blant de beste i klassen.

Administrasjonsmuligheter

BlackBerry Z10 kan administreres via flere ulike MDM-løsninger, enten du bruker tredjeparts løsninger eller BlackBerrys egne løsninger.

Uansett om du har tatt i bruk profesjonelle administrasjonsløsninger, eller bruker BlackBerry Z10 som privatperson, kan du både spore og fjernslette telefonen via en nettside. Dette er i bunn og grunn samme funksjon som for eksempel Find my iPhone:

Med BlackBerry Protect kan du lokalisere og fjernslette telefonen. .

Hvis du ønsker de mest avanserte mulighetene for både administrasjon og sikkerhet, er det imidlertid BlackBerry Enterprise Service 10 (BES 10) som gjelder. I tillegg til omfattende muligheter for administrasjon av BlackBerry 10-enheter og BlackBerry PlayBook, kan denne løsningen også brukes til å administrere iOS- og Android-enheter. Det skjer ved at man installerer en app på iOS- og Android-enhetene, som kobler seg til BlackBerry Enterprise Service 10-tjenesten og på den måten åpner for mer avansert administrasjon og overvåking av enhetene.

Du kan velge mellom flere ulike nivåer av administrasjon i BES 10:

Basic Mobility Management. Dette nivået baserer seg på administrasjon via Microsoft Exchange ActiveSync. Bruker du e-post via egen Exchange-server eller Microsoft Office 365, har du grunnleggende administrasjon via administrasjonskonsollene i Exchange eller Office 365. Dette nivået er beregnet på bedrifter som ikke krever avansert sikkerhet og administrasjon.

Enterprise Mobility Management. Dette nivået gir deg mer avansert administrasjon og overvåking av BlackBerry-enheter, iOS-enheter og Android-enheter. Telefonene administreres via et administrasjonsgrensesnitt. Dette er beregnet på bedrifter som lar ansatte bruke telefonene også i privat sammenheng, eller kjøpe egne telefoner (BYOD – Bring Your Own Device). De fleste bedrifter som ønsker god sikkerhet og avanserte administrasjonsmuligheter, men som vil åpne for at ansatte kan bruke flere ulike mobiltelefoner, havner i denne kategorien.

Advanced Enterprise Mobility Management. Her er det høy grad av sikkerhet, ifølge BlackBerry godt nok til offentlige myndigheter og bedrifter som stiller høye krav til sikkerhet. BlackBerry oppgir at dette nivået er beregnet på de som krever svært god kontroll på hvilke funksjoner som skal være tilgjengelige på enhetene, og hvor det må kunne gå an å styre policyer for hvilke apper som skal tillates og at enhetene kun skal brukes til jobbformål.

Administrasjonsgrensesnittet til BES 10 ser slik ut:

Slik ser administrasjonsløsningen til BES 10 ut. Herfra kan man fjernadministrere alle smartmobilene i bedriften, definere ulike policies for for eksempel sikkerhet, samt styre hvilke apper ansatte skal ha tilgang til.

Med BES 10-løsningen kan du sikre at alle smartmobilene i bedriften er satt opp i henhold til bedriftens policyer for passord, om det skal være mulig å hente ut informasjon fra telefonen ved å koble den til PC-en med USB-kabel, om lagrede data på telefonen må være kryptert – samt hva slags programvare brukeren skal få lov til å installere på telefonen. Du kan også begrense mulighetene til å dele nettverksforbindelsen med andre via "mobilt hotspot".

Rask veksling mellom jobb- og privatmodus

Sikkerhet gjennomsyrer det meste i denne telefonen. BlackBerry har en funksjon som kalles BlackBerry Balance som lar deg holde private apper og informasjon atskilt fra jobbrelatert informasjon. Brukeren kan skifte mellom privat- og jobbmodus med et sveip med fingeren. Administratoren kan via administrasjonsverktøyet forhindre for eksempel at ansatte åpner linker fra jobbrelaterte e-poster i nettleseren i "privat modus", og apper som installeres i privatdelen av telefonen kan hindres i å få tilgang til kontaktregisteret i jobbdelen av telefonen.

Her er en video fra BlackBerry som viser hvordan Balance fungerer i praksis:

For å bruke BlackBerry Balance, må bedriften ha BlackBerry Enterprise Service 10 installert.

Du har god kontroll på hvilke rettigheter hvert enkelt program på enheten skal ha.

Kontroller hva appene skal ha tilgang til

Telefonen har omfattende innstillinger for sikkerhet i innstillingsmenyene, som blant annet at du kan velge å kryptere alle data på telefonen og på eventuelle minnekort som sitter i telefonen.

Du kan sette tillatelser for hver enkel app på telefonen, og begrense hva de ulike appene skal få tilgang til (for eksempel kontakter, GPS-posisjon og andre ting). Du har god oversikt over hva de ulike appene faktisk har tilgang til, og det er enkelt å gjøre endringer. Og bedriften kan sette opp en egen appbutikk for ansatte, med godkjente apper.

Administrator kan selvfølgelig fjernslette informasjon på telefoner som er kommet på avveie, og har man ekstra strenge sikkerhetskrav kan man kreve at mobiltelefonen må være på nett innenfor en viss tidsperiode. Hvis ikke kan telefonen automatisk fjerne all informasjonen på telefonen.

Z10 har integrert VPN-funksjonalitet. Det er mulig å begrense hvilke rettigheter apper i privatområdet på telefonen skal ha til å kommunisere via VPN-forbindelsen eller bedriftens wifi-nettverk.

Annet

Vi nevner ellers at det med BlackBerry ID er enkelt å bytte telefon når det er på tide å skifte ut den gamle, eller den gamle skulle bli borte. Etter å ha logget deg på med din BlackBerry ID på den nye telefonen, vil informasjon, innstiller og apper legges over på telefonen.

Ellers er det selvfølgelig innebygget VPN-funksjonalitet, og via administrasjonsløsningen kan man begrense mulighetene for apper i det private området av telefonen til å koble seg opp mot bedriftens wifi-nettverk eller VPN-forbindelse. Bruker man BES 10 er man imidlertid ifølge BlackBerry-distributøren Trigcom "alltid bak brannmuren" når telefonen er i "jobbmodus" i Balance, det vil si at man har tilgang til for eksempel intranett, Sharepoint eller nettverksdisker – uten at man behøver å foreta seg noe spesielt på telefonen.

Her finner du mer informasjon om BlackBerry Enterprise Service 10 og Balance.

Konklusjon

BlackBerry har alltid vært i toppen når det gjelder sikkerhet og administrasjonsmuligheter, men de siste årene har BlackBerry slitt med at "ingen" ville ha produktene deres – bortsett fra IT-sjefene. Telefonene har rett og slett virket gammeldagse i forhold til konkurrentenes smartmobiler. Med BlackBerry Z10 er det slutt på dette.

BlackBerry Z10 er ikke bare en avansert smartmobil med sikkerhetsfunksjoner som bør tilfredsstille selv den mest paranoide IT-sjefen, den har også et fantastisk brukergrensesnitt som er intuitivt og lett å forstå. Og telefonen ser fantastisk ut. Med Z10 er det ikke lenger flaut å dra en BlackBerry opp av lommen.

Les hele testen av BlackBerry Z10 hos Amobil.no

Les også: – Mobilen viser ut skillet mellom jobb og privatliv

annonse