Til hovedinnhold
GuideSamsung Galaxy S4

Skal du bruke Galaxy S4 på jobben?

Slik får du mest ut av den.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Generell bruk og proffløsninger

Samsungs Galaxy S4 er utvilsomt en av årets topptelefoner, og en mobil mange har ventet på. I testen fant vi ut at den i stor grad innfrir forhåpningene, selv om designen har stått på stedet hvil siden forrige utgave. Fantastisk skjerm, minnekortstøtte og lang batteritid er blant høydepunktene.

Det er ingen tvil om at Galaxy S4 er en god telefon å bruke, og en fantastisk underholder – det kan du lese alt om i testen på Amobil.no. Men, hvordan er den for deg som skal bruke den på arbeidsplassen? Det skal vi se nærmere på her.

Les hele testen av Samsung Galaxy S4 på Amobil.no

Det er mulig å ha to applikasjoner side om side på Galaxy S4-skjermen. Foreløpig er det bare Samsung og Googles egne apper som støtter funksjonen.

Flere appper på samme skjerm

Samsung har støttet kjøring av flere apper på samme Android-skjerm siden nettbrettet Galaxy Note 10.1 ble lansert. Her kan du ha to apper side om side på skjermen – eventuelt med en videospiller over, hvis du har oppmerksomhet nok til overs.

Appene velges fra en menylinje som hviler ved siden av skjermen. Samsung har løst det slik at menylinjen har en flik du kan trekke ut, for å vise appene. I utgangspunktet ligger alle appene som støtter løsningen i menyen. Du kan selv redigere den, slik at du får bare de mest nyttige appene for akkurat deg der.

Foreløpig er det imidlertid for det meste Google-appene og Samsungs egne apper som støtter løsningen. Såvidt vi vet har Samsung gjort verktøyene som skal til for å støtte løsningen tilgjengelig, slik at det kan dukke opp flere apper som kan dele mobilskjermen mellom seg. Foreløpig må du imidlertid klare deg med de som følger med.

Vi synes løsningen er betydelig mer praktisk på enda større enheter, som Galaxy Note II og nettbrettet Galaxy Note 10.1. Det er likevel også nyttig å kunne se kalenderen sin på samme skjerm som man forfatter en ny e-post, for esempel.

Du kan utvide nedtrekksmenyen til å vise en rekke valg - blant annet kan du skru av og på muligheten for å dele skjermen mellom apper her. Hvis du vil kan du også tilpasse rekkefølgen på snarveiene i den utvidede menyen.
E-postleseren fungerer godt og er relativt funksjonsrik. Hvis du har mange kontoer kan Galaxy S4 by på en samlet innboks med fargekodede meldinger. .

E-post og vedlegg

Samsung har pleid å ha en god e-postleser i telefonene sine. Galaxy S4 er ikke et unntak.

Det er enkelt å sette opp e-postkontoene man har her. Visningen av innboks og meldinger er rask og god. Vi liker måten Samsung har løst visning av flere innbokser – løsningen er ikke helt ulik BlackBerry Hub, som den kanadiske mobilprodusenten har i sin toppmodell, Z10.

I motsetning til BlackBerrys løsning før du ikke her tilgang på alle meldingstjenestene dine – men ved å trykke øverst til venstre i e-postleseren, kommer oversikten over kontoer og foldere inn fra venstre. Når du har valgt riktig folder eller e-postkonto, kan du bare trekke oversikten ut av skjermen igjen.

E-postklienten har dessuten en god kombinert innboks som viser meldinger fra alle kontoene dine. Her sorteres meldinger ved hjelp av fargekoder, slik at det er enkelt å finne frem.

Samsung Galaxy S4 støtter ellers de fleste typer e-postløsninger som er i bruk i dag. Viktigst av dem er muligens Microsofts Exchange-løsning. Her støttes også de fleste sikkerhetsfunksjonene som kreves. Det kommer vi tilbake til på neste side.

Kalender

Samsungs kalender kan synkronisere mot en drøss ulike tjenester – her kan du koble til Samsungs egen tjeneste, Exchange, Facebook og Google-kalenderen, for å nevne noe.

Kalenderen er relativt godt organisert. Det er lett å finne frem selv om du har mange oppføringer. Akkurat som i e-postleseren er oppføringene fargekodet etter hvilken konto de kommer fra.

Her kan du velge blant mange visninger, og du kan velge å skjule oppføringer fra tjenestene kalenderen er koblet til. Dermed behøver du ikke å se alle kalenderne samtidig. Nyttig om du bruker flere kalendere som ikke er like viktige i hverdagen.

Samsungs kalender heter S-planner. Her kan du synkronisere inn kalenderoppføringer fra flere ulike tjenester.

Kontorpakke

Notat-appen S-memo er koblet opp mot skytjenester, og lar deg legge til mange både bilder og lyd i notatene dine.
Du kan styre detaljert hvordan eller om Galaxy S4 skal varsle deg om hendelser.

Det følger ikke med en egen kontorpakke på Galaxy S4. En egen utgave av Polaris Office som bare kan åpne filer følger med.

Oppdatert: Hvis du vil redigere dokumenter skal det være mulig å laste ned Polaris Office gratis fra Samsungs egen applikasjonsbutikk.

Vi søkte gjentatte ganger etter Polaris Office i Samsung Apps, på to telefoner i de tre ukene vi har hatt testproduktet – og hver gang har app-butikken ikke funnet noe som helst. Først etter lang tid har vi vært i stand til å finne nedlastingen. Det kan tyde på at det er en tanke ustabilt om appen er tilgjengelig eller ikke. Hvis du ikke finner Polaris Office én dag, bør du altså prøve igjen den neste.

De enkle Office-funksjonene som følger med telefonen er imidlertid tilstrekkelige til å få åpnet og sett på det meste du måtte få av vedlegg – enten det er snakk om Word, PowerPoint eller PDF.

S Memo

Samsung har lagt ved en omfattende notatapplikasjon som lar deg både skrive, tegne og snakke inn huskelapper. Hvis du vil kan du legge til bilder også.

S-Memo har støtte for skytjenester også. Du kan velge om du vil synkronisere huskelappene dine mot Samsung-kontoen din, mot Google Docs eller mot Evernote. Hvis du vil kan du la alle sammen stå tilkoblet.

Dropbox

Galaxy S4 kommer med forhåndsinstallert Dropbox-app, og 50 GB gratis lagringsplass i to år. Dropbox er en av de beste skylagringstjenestene på markedet, og det fins støtte for tjenesten i svært mange av applikasjonene som lagrer mot internett.

Hvis bedriften din har Dropbox for Business er det også mulig å koble den private kontoen til denne løsningen.

Selektiv varsling

Galaxy S4 kan styre når anrop og varslinger skal nå deg. Funksjonen kalles Sperremodus. Her kan du sette opp en liste over kontakter som skal kunne ringe deg også når telefonen er sperret.

Dersom du har behov for sperremodusen til faste tidspunkt, kan du sette opp faste klokkeslett som sperremodusen skal aktiveres på.

Du kan også styre hvilke varslingsmetoder telefonen bruker når sperremodus er skrudd på.

På neste side kan du lese om styrings- og sikkerhetsfunksjonene i Samsung Galaxy S4

Administrasjon og sikkerhet

Du kan koble Galaxy S4 opp mot Samsungs enkle sikkerhetsløsning. Her administrerer du det meste selv gjennom en nettside.

Samsungs enkle sikkerhet

Samsung har bygget inn flere typer sikkerhet i Galaxy S4. Den enkleste varianten er den du administrerer selv. Det ligger nemlig et knippe viktige funksjoner i både Samsungs egen skytjeneste, og innstillingsmenyene på telefonen.

Samsungs egen skytjeneste gir deg tilgang på lokalisering og fjernsletting via internett. Lokaliseringen baserer seg på telefonens GPS og nettverkstilkobling. I tillegg kan du stenge telefonen fra Samsungs nettjeneste, og du kan bli varsleg hvis noen skifter SIM-kort i telefonen.

Det er mulig å få tilgang på anropslogger og viderekobling av mobilen gjennom Samsungs fjernstyringsportal.

Om du ønsker det er det også mulig å kryptere både minnekort og telefonlagring direkte fra innstillingsmenyen.

Nettsiden gir deg en hel del valg, og du kan blant annet slette telefonen din, eller finne ut hvor den er.

Sikkerhet og Exchange

Hvis du ikke bruker Samsungs egen fjernadministrasjon er det greit å vite at Galaxy S4 også støtter fjernstyring via Exchange. Dermed vil svært mange som har e-post og kommunikasjonsløsninger gjennom jobben ha en ekstra kanal å bruke, hvis noe uforutsett skulle skje.

Echange-kontoen kan kreve at du selv oppretter ekstra sikkerhet. Dermed kan du bli nødt til å sette opp passord- eller mønsterlås på mobilen din for å få tilgang til e-posten.

Skulle uhellet være ute, kan telefonen fjernslettes via Exchange-løsningen.

Også Exchange Activesync gir deg muligheter til å fjernslette innholdet på Galaxy S4.

Bedriftssikkerhet i Samsung Knox

Det er kort mellom appene som kan opprette sikker kommunikasjon med jobben, og vise ulagrede jobbdata så lenge du har internett. Samsung Knox virker ikke sånn. Løsningen er laget for å sikre hele mobilen, og er delvis skrudd inn i selve maskinvaren på Galaxy S4.

Knox omfatter hele Android-installasjonen på telefonen. Her kan bedriften holde kontroll med at brukeren ikke skaffer seg full tilgang (rooter) på telefonen sin, eller installerer annen systemprogramvare enn den som fulgte med.

Akkurat som på BlackBerrys nye Z10 har en Galaxy S4 med Knox to sider. Den ene siden er til bruk på privaten, og begrenser bedriftens innsyn og kontrollmuligheter. I jobbmodus kan imidlertid alt sikres, og styres fra bedriftens IT-avdeling.

Samsung Knox er en tjeneste for bedrifter som krever ekstra sikkerhet. Her har blant annet amerikanske sikkerhetsmyndigheter bidratt til utviklingen. Knox vil bli tilgjengelig i Norge fra juni.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har bidratt til Knox. Bidraget er kjent som SE Android, der de to bokstavene står for Security Enhanced. Løsningen er nært i slekt med SE Linux.

Forbedringene SE Android skal ha, er bedre kontroll med rettighetene som de ulike appene kan benytte seg av. Dermed skal det bli vanskeligere for apper som ønsker å få uautorisert tilgang på skjermede deler av filsystemet, for å nevne noe.

I Knox ligger det også støtte for hundrevis av MDM-valg (Mobile Device Management), spredt over en rekke ulike løsninger. Hver enkelt app kan i tillegg kommunisere via VPN, slik at all kommunikasjonen er sikret.

Samsung har planlagt å lansere Knox i Norge i løpet av juni. Foreløpig har vi ikke fått noen informasjon om hva den vil koste for bedriftene som velger den.

Hos Amobil.no kan du lese om de øvrige funksjonene på Samsung Galaxy S4.

Les flere proffguider her:

annonse