Slik bruker du proff-funksjonene på Optimus G
Ingen annen proffmobil gir deg så mye for pengene.
Innhold
Generell bruk og proffløsninger
Er du på utkikk etter en mobiltelefon som har like god ytelse og tilnærmet like gode spesifikasjoner som de mest avanserte toppmodellene på markedet, men som koster langt mindre, da bør du ta en kikk på LG Optimus G (E975). Denne telefonen koster nemlig ikke mer enn rundt 3 500-3 700 kroner, men har omtrent samme innmat som Sony Xperia Z. Den har riktignok ikke like høy oppløsning på skjermen, men i det store og hele fremstår Optimus G som ett av de aller beste mobilkjøpene du kan gjøre om dagen.
I denne guiden skal vi ta en kikk på noen av proff-funksjonene på Optimus G. Testen av telefonen og de øvrige funksjonene på den kan du lese hos Amobil.no.
Smarte funksjoner
Optimus G benytter Android 4.1.2, men LG har gjort en del egne tilpasninger på toppen av det som er standardgrensesnittet i Android.
En funksjon som fortjener å nevnes, er QSlide. Med QSlide kan du kjøre flere samtidige apper på samme skjermbilde, så lenge appene er forberedt for det.
Du aktiverer QSlide ved å trekke ned menyen fra toppen av skjermen. I rad nummer to fra toppen ser du en rekke med snarveier til apper som kan kjøre i et eget vindu, over andre apper. Du kan bla sidelengs for å se flere apper. Velg en app for å starte den.
Du kan for eksempel få frem et nettleservindu, en kalender eller en videoavspiller, og la disse appene flyte fritt rundt på skjermen. Appvinduet kan skaleres og du kan flytte appene rundt, slik at du for eksempel kan ha fremme e-postleseren din samtidig som en video snurrer og går i bakgrunnen.
En liten glidebryter i QSlide-appene lar deg endre gjennomsiktighet på appen, slik at du kan få frem det som ligger bak appen.
Nedtrekksmenyen på toppen av skjermen har for øvrig mange ekstra funksjoner, og hurtigvalg for blant annet å skru av og på funksjoner som wifi, Bluetooth, NFC og mobilt hotspot, samt oversikt over varslinger.
God kalenderfunksjon
Kalenderen håndterer mange samtidige kalendere i ulike farger, slik at du for eksempel kan ha jobbkalenderen fra Exchange sammen med én eller flere private kalendere fra Google Calendar. Kalenderen har fine dags-, ukes- og månedsoversikter, og vi satte spesielt pris på en funksjon som lar deg splitte kalendervinduet i to – så du kan ha månedsvisning øverst og dags- eller ukesvisning nederst. Kalenderen kan også bruke Qslide-funksjonen, slik at den kan ligge og flyte på toppen av andre apper.
For å kombinere flere kalendere må du først legge inn de aktuelle kontoene. Det gjør du ved å gå til Innstillinger (nedtrekksmenyen og tannhjulet) og deretter velge Kontoer og synkronisering. Legg til de kontoene du bruker, for eksempel fra Google og fra Exchange eller Office 365. Etter at du har startet opp kalender-appen trykker du menyknappen (berøringsknappen nederst helt til høyre under skjermen). Velg Kalendere å vise, og kryss av de du vil vise i kalendervisningen.
LG Optimus G har den vanlige e-postklienten som følger med på mange andre Android-mobiler. Også den lar deg kombinere mange e-postkontoer i én og samme visning, med fargekoding for de ulike kontoene. Trykk navnet på innboksen øverst til venstre og velg ønsket innboks, eventuelt Kombinert visning for å se e-post fra alle kontoene i samme visning – med ulike farger for hver konto.
QuickMemo for kjappe notater
En annen smart funksjon på Optimus G er QuickMemo. Du finner den ved å hente frem nedtrekksmenyen fra toppen av skjermen og velge QuickMemo (knappen lengst til venstre i øverste knapperad). Men det enkleste er å trykke forhøyningen midt imellom knappene for volum opp og ned. Det som skjer da, er at det tas et skjermskudd av det bildet du har på skjermen. Så får du opp en rad med tegneverktøy øverst på skjermen.
Med QuickMemo kan du begynne å tegne og gjøre notater rett på skjermen. Ett bruksområde er for eksempel hvis du kommer over en nettside som du vil lagre, eller du får et utkast til et dokument fra en kollega, og ønsker å sende dette tilbake med kommentarer.
Det ferdige notatet blir en bildefil i samme større som skjermbildet, og kan enten lagres som et bilde i telefonens bildegalleri, lagres til notatappen, eller deles og sendes på for eksempel e-post.
Svært god notatblokk-app
Optimus G har to ulike notatapper; en som heter bare Notat og en som heter Notebook. Sistnevnte er den mest omfattende, og lar deg organisere notatene dine på smarte måter. Hvert notat kan bestå av mange sider, og du kan bruke både tekst, håndskrevne notater, bilder, video og lyd i notatene dine. Det er til og med funksjoner for å legge inn kartutsnitt med posisjonen din akkurat nå, samt at du med delingsknappen kan lagre notatene som PDF til e-post eller grafikk til for eksempel Dropbox – hvis du har installert den appen på telefonen din.
På neste side kan du lese om kontorfunksjoner, en smart fildelingsfunksjon,
samt sikkerhetsfunksjonene på LG Optimus G.
Les flere proffguider her:
Administrasjon og sikkerhet
God kontorpakke
Kontorpakken som følger med er etter vår mening en av de beste for Android; Polaris Office 4. Den lar deg åpne, redigere og opprette dokumenter i Microsofts Office-formater – det vil si Word, Excel og PowerPoint.
Når du oppretter et nytt dokument, kan du velge mellom en rekke ulike dokumentmaler. Polaris Office støtter både tekst og grafikk, og du kan legge på ulike effekter – som skygger, legge til bilder fra kameraet, figurer eller tegne med frihånd. Dokumentene kan eksporteres som PDF.
Polaris Office på Optimus G har en egen SmartShare-knapp når du har et dokument oppe. Med et trykk på denne kan du vise dokumentet på en TV eller projektor via DLNA. Praktisk for eksempel for å kunne kjøre presentasjoner direkte fra telefonen.
Den versjonen av Polaris Office som ligger på Optimus G har ikke støtte for skylagring, kun lagring lokalt på telefonen.
Deling av filer i nettet
En litt bortgjemt, men utvilsomt nyttig funksjon, finner du under Mer-valget i Innstillinger-menyen. Her er det et valg som heter Fil-networking. Denne funksjonen lar deg dele mapper med andre enheter via et wifi-nettverk. Du kan for eksempel definere at en bestemt mappe på telefonens innebygde lagringsplass skal være delt i nettverket, slik at dokumenter du lagrer til denne mappen vil være tilgjengelig for andre, eventuelt beskyttet av et passord. Mappene dukker opp som vanlige delte mapper i et Windows-nettverk.
Det er også en funksjon for å koble opp en delt mappe fra en annen telefon. På den måten kan to brukere enkelt utveksle filer, eventuelt så kan du utveksle filer mellom to av dine egne enheter.
Sikkerhetsfunksjoner
Optimus G har de vanlige sikkerhetsfunksjonene du finner på de fleste Android-mobiler. Du kan velge mellom ulike skjermlåser, fra ansiktsopplåsing og låsemønster til sikrere metoder som PIN-kode eller passord.
Telefonen støtter selvfølgelig policyer via Exhange Active Sync (EAS), slik at man kan fjernadministrere telefonen. En administrator kan for eksempel sette krav til passord, mulighet for fjernsletting av telefonen, deaktivering av kamera, deaktivering av mulighet for installasjon av apper, og så videre. Det er også støtte for digitale sertifikater.
Den eneste sikkerhetsfunksjonen vi savnet, var kryptering. Mange nyere Android-telefoner har et valg for kryptering av all lagringsplassen på telefonen, under sikkerhetsinnstillingene til telefonen. Dette mangler på Optimus G. Vi er ikke sikre på om det er mulig å kryptere likevel, via EAS-policyer – dette skal såvidt vi kjenner til være mulig på telefoner med nyere operativsystem enn Android 4.x.
For wifi er det støtte for 802.1x EAP for sikker autentisering i trådløse nett på arbeidsplassen. Det er også støtte for VPN, det finner du under Innstillinger og Mer i menyene.
Hos Amobil.no kan du lese om de øvrige funksjonene på LG Optimus G.