Til hovedinnhold

Er 64-bit-chipen bare en Apple-gimmick?

– Kundene får null utbytte av dette, hevder Qualcomm-direktør.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil

Foruten fingeravtrykkleseren, iOS 7 og den nye "gullfargen", var det den nye 64-bits A7-brikken som skapte overskrifter da Apple lanserte sin nye toppmodell iPhone 5S i forrige måned. Det nye brikkesettet skal gjøre mobilen i stand til å takle mer krevende programvare.

Konserndirektør Anand Chandrasekher i chip-produsenten Qualcomm synes derimot ikke at Apple har noen spesiell grunn til å snakke så mye om 64-bit i mobiltelefoner ennå.

– Jeg forstår at det er mye snakk om dette, fordi Apple fikk 64-bit på deres A7-prosessor. Jeg tror imidlertid de kun driver en markedsførings-gimmick. Det er null utbytte for kundene i dette, sier Chandrasekher til TechWorld.

Noe for fremtiden

Chandrasekher forklarer at du først og fremst trenger 64-bit-teknologi på enheter med mer en 4 GB RAM, altså i hovedsak PC-er og servere. Apple iPhone 5S har "bare" (i denne forstand) 1 GB RAM.

Amerikanerne påstår at den nye telefonen deres er dobbelt så rask som forgjengeren, nettopp på grunn av det nye 64-bits brikkesettet. Hvorvidt ytelsesforbedringen skyldes 64-bit-egenskapene alene, er det derimot mange som tviler på, ifølge TechWorld, etter å ha sett Benchmark-resultater.

– Foreløpig er det ikke mange produsenter som har utnyttet muligheten den nye prosessorarkitekturen byr på, men på sikt kan vi vente oss at applikasjonsutviklerne utnytter de mulighetene som finnes, oppsummerer mobiltester Espen Swang i Amobils test av iPhone 5S.

– Riktig med 64-bit nå

Det anerkjente nettstedet AnandTech konkluderer med at Apple har gjort et riktig valg i å implementere 64-bit i sin nye toppmodell. Årsaken er at dette kan gjøre smartmobilen bakoverkompatibel i årene som kommer, noe Apple har også vært opptatt av tidligere.

– Apples motivasjon for å gå for 64-bit er ikke nødvendigvis ment å gi mer plass til minne med en gang. Hvis vi ser på Apples historiske skalering av minnekapasitet, så forteller det oss alt vi trenger å vite, skriver nettstedet.

Kaster stein i glasshus?

Etter å ha hørt Chandrasekhers uttalelser om et konkurrerende produkt, er det kanskje litt overraskende at også Qualcomm jobber med å lage sine egne 64-bits brikker. Disse skal fra og med neste år brukes i mobiler og nettbrett, som kjører Android- eller Windows Phone-OS.

Han forsvarer seg imidlertid med at dette går mest på produksjonseffektivitet, samt at "OS-folkene" sannsynligvis vil ha denne funksjonaliteten på sikt. Derimot holder han fast på at verken forbrukermarkedet eller mobilprodusentene kommer til å stå for etterspørselsen av 64-bit-teknologi med det første.

Les også: Proffguide til iPhone og iOS7

Som en fotnote kan vi nevne at Chandrasekher også ble spurt om hva han synes om Googles smartbriller.

– Google Glass. Jeg er ingen stor fan av det. Det er vanskelig å bedømme om det vil bli en suksess, sier han til sist i intervjuet med TechWorld.

Les ogå: Intel investerer i Google Glass-konkurrent

(Kilder: TechWorld via PocketNow)

annonse