Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S4

Samsungs Android-konge har blitt enda bedre

Men Galaxy S4 har mye å bevise, skal den slå konkurrentene.

Finn Jarle Kvalheim, Mobilen.no

Design, skjerm og menyer

Oppdatert 18.11.2013: Etter at denne testen ble gjennomført har Samsung oppgradert Galaxy S4 med en S4 4G+-modell. Denne har fått kraftigere prosessor (Snapdragon 800 i stedet for 600), samt støtte for enda raskere 4G-nett. Ytelsestestene på side 3 er oppdatert med nye grafer.

Fjerde generasjon Galaxy S fra Samsung begynner å få en stamtavle det står respekt av. Da den første utgaven kom for tre år siden, kjempet den helt i toppen mot HTCs Desire. I dag gjentar konkurransen mellom HTC og Samsung seg. Vi har fått Galaxy S4 inn til test.

I år er det naturligvis ikke en Desire-modell HTC konkurrerer med, men den flett nye HTC One, som har fått universell skryt for designen. Den er dessverre også noe forsinket til markedet. En konkurrent som ikke er forsinket, er Sony og deres vanntette versting Xperia Z.

Til forveksling lik den gamle

For to år siden gjorde Galaxy S II rent bord. Det fantes omtrent ingen like sterke maktdemonstrasjoner i markedet, og telefonen vant det den kom over av tester og priser. I fjor konkluderte vi med at avstanden hadde minket, men at Galaxy S III stadig hadde et lite forsprang. Så hvordan måler Samsungs nye toppmodell seg?

Som vi har nevnt et par ganger tidligere – designen skiller seg ikke veldig fra fjorårets modell. Underveis i testen har vi hatt en blå utgave av forgjengeren liggende til sammenlikningsformål. Flere ganger har vi plukket opp den blå, uten å egentlig registrere forskjellen før skjermen har kommet på. Så fort skjermen kommer på er det imidlertid en voldsom forskjell her.

Lyssterk AMOLED-skjerm

Skjermen i Galaxy S4 er litt større enn den som er i forgjengeren – opp fra 4,8 til 5 tommer. Den virkelig store forskjellen er i lysstyrke og skarphet.

Selv om HD-skjermen i Galaxy S III var god, er det ingen tvil om at full-HD-skjermen i Galaxy S4 fremstår som enda litt skarpere. I tillegg er den betydelig mer lyssterk enn noen annen AMOLED-skjerm vi har sett så langt. Den er faktisk så lyssterk at den ikke skiller seg så veldig mye fra vanlige LCD-skjermer, som tidligere har vært AMOLED helt overlegne på akkurat dette punktet.

Kantene rundt skjermen har blitt svært smale.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Galaxy S4 har fått større skjerm, uten at telefonen har blitt større. Dermed ligger også nyeste Galaxy S ganske godt i hånden.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Fungerer godt i sollys

Kombinert med at Galaxy S4 har et glass over skjermen med svært lite refleks i, gjør dette telefonen enkel å bruke også i litt utfordrende situasjoner med sterkt sollys rundt.

Det er faktisk så påfallende lite refleks i skjermen, at det i noen tilfeller kan se ut som om skjermen er matt. Det står i sterk kontrast til flere av mobilskjermene på markedet – de verste ser du en nærmest konstant refleksjon av deg selv i. Det fungerer svært dårlig så fort solen står opp, og gir blendende gjenskinn som skjermen ikke klarer å overdøve.

Skjermen fungerer dessuten godt også om du har hansker på deg.

Selv om skjermen altså har blitt litt større, har ikke selve mobilen det. At den er betydelig hendigere enn Samsungs største mobil, Galaxy Note II, er et stort pluss i margen.

Smalere skjermrammer

Materialvalget er fortsatt polykarbonat, en ekstremt slitesterk type plast som brukes i mange typer produkter for tiden. Det gjør at Galaxy S4 kanskje ser litt mindre solid ut enn telefoner laget i aluminium, men erfaringen vår er at polykarbonat er et rimelig trygt materiale å bygge en mobil i. Aluminium er heller ikke så usårbart som det kanskje føles når telefonen ligger i hånden.

Når det er sagt er designen på Galaxy S4 sannligvis like kontroversiell som forgjengeren.

Det som er endret er relativt små detaljer. Rammene rundt skjermen har blitt smalere, rammen rundt selve mobilen har blitt litt bredere, det er færre buede overflater her. I tillegg har lakken fått en mønstereffekt i bunn, som skiller seg fra metalletterlikningen som Galaxy S III hadde på de fargede utgavene.

Svakere kvalitetsfølelse enn hos konkurrentene

Samsung har dessuten valgt å ikke gjøre Galaxy S4 motstandsdyktig mot vann eller fukt, slik Sonys Xperia Z er.

Kort sagt; kvalitetsfølelsen Galaxy S4 gir er ikke fullt på høyde med den du kan få fra HTC One eller Sony Xperia Z. De to er bygget i henholdsvis aluminium og glass. Det er likevel sannsynlig at Galaxy S4 er like slitesterk som dem begge, og muligens mer motstandsdyktig mot støt enn Sonys modell, siden Samsungs telefon ikke har glass på baksiden. Sonys vinner på å være vanntett, men har svakere skjerm enn Galaxy S4.

Slik ser en av hjemmeskjermene ut når telefonen akkurat er startet.
Slik ser en forenklet hjemmeskjerm ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galaxy S4 har flere valg i toppmenyen enn forgjengeren. Trykker du øverst til høyre får du opp et batteri av hurtiginnstillinger du kan velge blant.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ny versjon av Samsungs menyer

Menyene er, som vanlig for serien, Android med Samsungs Touch Wiz-tilpasninger oppå. Det er fortsatt enkelt å kjenne igjen Googles grunnleggende oppsett i bånn, men tilpasningene blir stadig mer omfattende.

Selve designen har fått små endringer for hver ny versjon, men Samsung har holdt fast ved et relativt fargesprakende menysystem, som viser de fargesterke AMOLED-skjermene fra sin mest iøynefallende side.

I daglig bruk er menyene lynraske – uten at det er unikt for Samsung-telefoner lenger. Toppmodellene fra alle de store mobilprodusentene er i dag raske nok, og det er vanskelig å merke forskjell på dem med det blotte øye.

Skjermen reagerer før du tar på den

Det er et par forskjeller du definitivt vil merke med Galaxy S4. For det første responderer skjermen titt og ofte før du i det hele tatt er borti den. Funksjonen kalles Floating Touch, og går ut på at skjermen er i stand til å merke at fingeren din er i nærheten allerede før den er borti skjermen.

Dette brukes til ymse ting i telefonens funksjoner. I sin enkleste form brukes det til å lage en lyseffekt på låseskjermen. Lyseffekten er egentlig bare en dekorativ detalj, men at reaksjonen kommer så tidlig, bidrar til følelsen av at Galaxy S4 er ekstemt responsiv.

I flere menyelementer og Samsung-apper kan man holde fingeren et lite stykke over skjermen for å få opp forhåndsvisning av hva som skjuler seg under ikonet. Denne funksjonen er lik den vi så i Galaxy Note II, bare uten at du trenger å bruke penn.

Flere hurtigvalg i toppmenyen

Av andre forskjeller vi kan merke oss er at Samsung har lagt til en knapp i toppmenyen som viser en voldsom mengde hurtigvalg som kan skrus av og på. Hvis du vil kan du endre rekkefølgen på disse knappene, slik at noen alltid vil vises i den éne knapperaden som alltid er synlig når du trekker ned menyen. Oversikten som viser alle hurtigvalgene fortoner seg som litt rotete.

En oppdatert innstillingsmeny er også nytt her. Første gang vi støter på menyen er den litt forvirrende og annerledes – men etter kort tid blir vi vant til den. Så omfattende som innstillingsmenyene er i ferd med å bli, er denne firedelte kategorivisningen riktig måte å gjøre det på – og noe Apple kunne lært av, for de seneste utgavene av iOS.

En spesiell forenklet modus har det også blitt plass til. Det betyr at du som aldri har brukt en smarttelefon før, relativt trygt kan satse på Galaxy S4. Hvis den virker for komplisert med det samme, kan du velge å bruke den som en langt enklere telefon til du har blitt vant med den.

Ellers fins det flere nye funksjoner i menyene. På neste side demonstrerer vi noen av funksjonene på video.

I esken – vi «unboxer» Galaxy S4

Teknologi og funksjoner

Hvorfor har jeg ikke fullverdig office?Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Appen S Health kan gjøre svært mye, men sportsappen er begrenset til skrittelling.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Du får en kjapp innføring i Samsungs spesialfunksjoner ved første oppstart av telefonen. Her kan du velge hvilke du vil ha aktivert. Du kan ombestemme deg senere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
E-postleseren kan forhåndsvise innhold fra meldinger bare du holder fingeren over skjermen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Oppdatert 18.11.2013: Da vi testet den første Galaxy S4-modellen kom den med en 1,9 GHz Snapdragon 600-brikke. I november 2013 ble telefonen oppgradert til en Snapdragon 800-brikke på 2,3 GHz. Den har også fått støtte for 4G opptil 150 Mbps. Vi har oppdatert faktarammen til høyre med riktig informasjon.

I år er det først og fremst Samsung, HTC og Sony som strides om å ha den beste toppmodellen. De tre modellene; HTC One, Sony Xperia Z og Galaxy S4 har flere likheter enn forskjeller – men noen noen forskjeller er det her.

Helseapp viser temperaturen

De tre telefonene deler for eksempel et batteri av ulike sensorer. Gyroskop, akselerometer og nærsensor som slukker skjermen har blitt standard. Det som ikke er fullt så standard er temperaturmåler og måler for luftfuktighet. Det har Galaxy S4, og det brukes som del av den nye løsningen S Health. Her kan du legge inn ting som vekt, høyde og hvilket temperaturområde du foretrekker.

Når det er lagt inn, beregner telefonen om du er innenfor komfortnivået – og kan si fra om at du nå bør senke temperaturen. Temperatursensoren får vi ikke tilgang på gjennom noen andre av Samsungs medfølgende apper. Vi må via S Health, som er en ganske omfattende app. Det er litt pussig at en såpass nyttig funksjon er gjemt bort på denne måten.

Når det er sagt – temperaturmåleren virker noenlunde presis, men advarer mot at den vil vise feil dersom telefonen er veldig varm, eller dersom du holder den i lang tid mens den måler.

Appen er som nevnt omfattende. Her kan du holde oversikt over hva du spiser, vekten din og den øvrige aktiviteten du måtte være i.

Svak treningsløsning

En egen del av S Health skal fungere som en slags sports-app, og holde oversikt over antall skritt du tar og hvor langt du beveger deg. Denne funksjonen bruker imidlertid ikke GPS-mottakeren i telefonen. Den finner ut hvor mange skritt du tar ved å måle vibrasjonene i telefonen, og beregner avstanden ut fra en fast skrittlengde. Spesielt nøyaktig blir det ikke. En kort spasertur målt til rundt to kilometer med GPS, ble til tre kilometer i S Health.

Her kan du for eksempel koble til ting som pulsmålere og trådløse badevekter – som Samsung for anledningen omtaler som «skalaer». Vi formoder at betydningen av «scales» ikke kom frem for personen som oversatte denne delen av Samsungs programvare.

Holder oversikt over vekt og blodsukker

S Health kan til og med kobles til utstyr for måling av blodtrykk og blodsukker. Dermed nærmer Samsung seg et område som de fleste tror vil bli stadig viktigere i årene som kommer, nemlig telemedisin. Telemedisin forutsetter i utgangspunktet også at disse dataene blir sendt inn til legen din, men at det nå både har kommet mobiltelefoner og tilbehør som støtter selve funksjonene som skal utføres må ses på som et første skritt i den retning. Foreløpig har vi ikke hatt utstyret som skal til for å teste disse funksjonene utførlig tilgjengelig.

Alt i alt samler denne applikasjonen opp mange spennende idéer, men når den ikke tar med noe så grunnleggende som GPS-data i beregningen av aktivitet, synes vi den virker litt halvferdig. Skal du bruke telefonen din til sportslige aktiviteter, er du nok fortsatt best tjent med Endomondo, Runkeeper eller noe liknende.

Samsungs spesialfunksjoner

Samsung har de siste årene lagt til stadig mer unik funksjonalitet i Touch Wiz. Galaxy S III brukte frontkameraet til å se om du brukte telefonen. Hvis øynene dine fortsatt var festet på skjermen, gikk ikke belysningen av. Med Galaxy Note II slapp Samsung en funksjon som gjorde at skjermen ikke skulle rotere hvis hodet ditt bevegde seg med telefonen – for eksempel hvis man legger seg ned mens man leser.

Begge funksjonene fungerer svært godt og fins også i Galaxy S4. Det er fort gjort å bli vant med dette, og undertegnede tar seg ofte i å bli litt irritert av at skjermene på andre telefoner slukker, eller roterer når de ikke skal.

I Galaxy S4 har Samsung lagt til flere nye funksjoner i samme bane som de to vi allerede har nevnt.

Telefonen kan nemlig finne ut av hvor øynene dine er på skjermen når du leser. Dermed kan den bla opp og ned i teksten alt etter hvor langt du har kommet.

Dette fungerer med en kombinasjon av bevegelsessensorene og frontkameraet. Frontkameraet følger med på øynene dine, mens sensorene inni telefonen merker om du beveger den.

Til sammen gjør det at nettsider og e-bøker blar relativt automatisk når du ser mot bunnen av skjermen.

Helt presist synes vi ikke funksjonen fungerer ennå, og den har et stykke å gå før den blir like intuitv og god som de to første funksjonene, av denne typen, Samsung la til. Til det er den for upresis, og den egner seg blant annet ganske dårlig hvis du bruker telefonen i transportmidler som er i bevegelse – for eksempel på bussen.

En funksjon som fungerer langt bedre er håndbevegelsene over skjermen som lar deg bla mellom bilder uten å være borti med fingrene. Et kjapt vink over skjermen, og du har byttet til neste bilde i fremvisningen. Dette fungerer faktisk svært bra, og du behøver ikke å være spesielt nærme skjermen når du gjør bevegelsen.

Det er altså ikke alle av Samsungs egne funksjoner som fungerer så godt som de burde. Du kan heldigvis velge om du vil bruke dem – du blir spurt om å aktivere funksjonene under første oppstart, og hvis du ombestemmer deg har hver funksjon sitt eget valg i innstillingsmenyen. Vi trekker altså ikke noe for at flere av disse ekstrafunksjonene ikke alltid gjør det de skal.

Galaxy S4 har en fremtid som lommeparlør i utlandet. Den kan riktignok ikke norsk, men hvis du kan engelsk kan Galaxy S4 hjelpe deg i Frankrike, Spania eller en rekke andre land.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Appen "Optisk leser" kan lese og oversette tekst.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Praktisk lommeparlør

Samsung har funnet plass til to spenstige oversetter-apps også. S-translator oversetter det du sier til telefonen fra ett språk til et annet. Norsk er ikke støttet, men det er naturligvis engelsk. Dermed kan du lese inn spørsmål på engelsk – og få dem opplest på spansk. Når svaret kommer kan du få det oversatt fra spansk til engelsk igjen.

Løsningen fungerer relativt godt, og selv en halvtjukk norsk aksent er ikke noe stort problem for stemmegjenkjenningen. Vi noterer oss dette som en av de aller første appene med stemmegjenkjenning som faktisk er nyttig for oss nordmenn. Du kan også skrive inn setninger du vil ha oversatt.

Appen som enkelt og greit heter «Optisk leser» gjør det samme for tekst som er skrevet rundt deg. Hvis du for eksempel står ved siden av en billettautomat i Italia, kan du bare peke telefonens hovedkamera mot automaten, og få oversatt teksten som står der på direkten. Løsningen er rask, og forholdsvis enkel å bruke. Hvis teksten er liten er det ikke alltid så enkelt å holde kamerasiktet pekende på akkurat det du ønsker oversatt, men stort sett fungerer det altså helt greit.

Nettleser

Det følger med to nettlesere i Galaxy S4. Den vanlige Android-nettleseren, med Samsungs modifikasjoner, og Google Chrome. Begge fungerer svært godt, og er lynraske. Ingen av de to nettleserne støtter Flash. Etter vår erfaring er det like greit. Det hører med til sjeldenhetene at Flash fungerer skikkelig på telefoner.

Det bare Android-nettleseren som støtter Samsungs autorulling av innhold. Hvis du bruker Chrome vil frontkameraet holde øye med om du leser, slik at skjermen ikke slukker, men det er den eneste av de mer avanserte Samsung-funksjonene som påvirker Chrome.

Som de tidligere telefonene i Samsungs Galaxy S-serie er altså også fjerde generasjon en utmerket surfetelefon.

E-postleser

Galaxy S4 har helt ny e-postleser. Når du har lagt til kontoene dine får du opp en oversikt over foldere og innbokser på venstre side av skjermen. Denne foldervisningen kan skjules ved at du trekker den mot venstre, og åpnes på nytt ved at du drar fingeren mot høyre på skjermen. Den fungerer altså ikke helt ulikt måten BlackBerry Hub gjør i nye BlackBerry Z10.

Det er ingenting å utsette på måten meldingene vises på. På noen telefoner irriteres vi over at e-post av og til vises som for stor for skjermen – samme hvor høyoppløst skjermen er. Ofte går det ikke an å zoome ut heller. Galaxy S4 har ingen av disse problemene, og egner seg godt til e-postbruk. Du kan lese mer om e-postløsningen og proff-funksjonene i proffguiden til Samsung Galaxy S4 på Mobilen.no.

Samsung har inkludert litt av magien sin her også. Hvis det er aktivert i innstillingene, kan du bare holde fingeren over e-poster i innboksen for å forhåndsvise innholdet. Løsningen fungerer fint selv med fingeren et godt stykke unna skjermen. Praktisk.

Galaxy S4 er svært god på basisfunksjoner, og kan skilte med god batteritid.

Basisfunksjoner

Galaxy S4 gjør det godt på grunnleggende funksjoner også. Nytt i denne telefonen er at den kan tilpasse seg hørselen din. En kort hørselstest lar telefonen avgjøre hvor godt du hører, og hvilke frekvensområder du eventuelt har dårlig hørsel i. Deretter tilpasser telefonen lyden under samtale, slik at den skal passe deg best mulig.

Det er mulig å stille samtalevolumet svært høyt, slik at Galaxy S4 burde passe godt også for deg som ikke har den beste hørselen.

Lyden er ellers klar og tydelig.

Telefonen fungerer også bra til tekstmeldinger. Tastaturet er litt større i bredden enn på forgjengeren Galaxy S III, og har i tillegg plass til en egen tallrekke øverst, akkurat slik som på Galaxy Note II. Dermed slipper du å veksle mellom tegnmodus og skrivemodus fullt så ofte som på eldre og mindre Samsung-mobiler.

Batteritiden i testperioden har vært over gjennomsnittet god. Bruker du telefonen mye bør du nok belage deg på å lade telefonen hver natt, for sikkerhets skyld. Med moderat bruk bør det imidlertid ikke være noe problem å lade telefonen annenhver natt.

Samsung Link kan koble sammen Samsung-produkter og PC-er. Du får opp en oversikt over alle dingsene som er koblet opp, og kan se på innholdet uavhengig av hvilken enhet du bruker.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En egen funksjon som heter Samsung Link skal koble sammen innholdet fra PC, mobiler og nettbrett. Du kan også koble inn kontoer for skylagring hos for eksempel Dropbox eller Microsofts Skydrive.

Når alt fungerer som det skal, skal alle enhetene være i stand til å vise innhold fra de andre dingsene du har koblet til.

For PC-ens del fungerer dette via en klient som du laster ned. Vi prøvekjørte løsningen, og straks klienten er installert begynner den å spørre om nesten hver eneste enhet i nettverket ditt kan få tilgang til det du deler på PC-en. Med få unntak skjules enhetene bak kryptiske IP-adresser – tallrekker de færreste har noe aktivt forhold til.

Måten dette foregår på fortoner seg som kronglete på hjemmebane, og direkte skummel hvis PC-en din står i et jobbnettverk. Vi synes PC-appen opplyser dårlig om nøyaktig hva de ulike enhetene krever tilgang på. Dette fortoner seg spesielt merkelig når tjenesten i utgangspunktet skal basere seg på Samsung-kontoen din, og fungere via en nettside.

Varslingen dreier seg tilsynelatende bare om nettverksavspilling – altså å spille av en video fra mobilen til PC-skjermen.

Alt i alt virker det som om Samsungs forsøk på å forenkle mediedeling mellom enhetene strander på at det rett og slett ikke er særlig enkelt.

Når det er sagt har nettsiden flere nyttige bruksområder. Den rene fildelingen virker greit. I tillegg er det her funksjonene for å finne igjen mobilen er bakt inn. Tidligere lå disse på et annet nettsted.

I tillegg finner du Samsungs anbefalte apper, og lynmeldingstjenesten ChatOn på nettstedet.

Les også: Proffguide til Samsung Galaxy S4 (Mobilen.no)

Multimedia

Galaxy S4 knipser svært gode bilder i dagslys. Om natten må den se seg slått av HTC One.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Galaxy S4 har både fantastisk lyd og en av de beste musikkspillerne vi vet om.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

En av Samsungs store styrker har alltid vært multimedia. De siste toppmodellene i Galaxy-serien har vært ekstremt gode både til film, musikk og foto. Nye Galaxy S4 fortsetter den trenden.

Uvanlig god lyd

Samsung har pleid å legge ved gode ørepropper med toppmodellene. Proppene som følger med Galaxy S4 er enda et hakk bedre enn det de tidligere modellene har blitt levert med. Her er lyden så god at du må velge hodetelefoner eller propper med omhu for å få vesentlig bedre lyd. Selv de beste medfølgende proppene har tidligere blitt forbigått av helt enkle og billige ørepropper til et par hundrelapper.

Lyden er rett og slett svært god i de medfølgende proppene. Stereoperspektivet er bredt. Diskanten er krisp og klar. Bassen er dyp og kraftig, uten å overdøve andre deler av lydbildet. Mellomtonen er også på stell.

Når det er sagt – lyden fra Galaxy S4 kan bli enda bedre dersom du plukker et skikkelig godt sett hodetelefoner til den. Her er det helt tydelig brukt gode lydkretser, og det er også nok med krefter her til å drive ganske store hodetelefoner uten særlige problemer.

God musikkspiller

Musikkspilleren er enkel å bruke, og du kan velge hvilke felt du vil skal vises. Hvis du har musikken pent organisert i mapper, uten at hver enkelt låt har full informasjon, kan du velge at mappevisning skal være synlig. Hvis du foretrekker organisering etter år eller sjanger, kan du få felt for det også.

En rekke lydvalg er på plass her. Du kan velge mellom en haug forhåndsinnstilte lydvalg, eller du kan sette opp lyden selv med full equalizer og en rekke effekter. Musikkspilleren støtter dessuten Adapt Sound, som sørger for å tilpasse lyden du får til hørselen din.

Suveren videospiller

Sammen med LG var Samsung blant de første til å få bedre videostøtte på telefonene sine. Til tross for stadig større utbredelser av strømmetjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay, fortsetter Samsung å støtte så godt som alle utbredte videoformater.

Det betyr at du slipper å kaste bort evigheter på å oversette videofilene dine til et format telefonen forstår. Enten det dreier seg om kjøpte filer, piratkopierte filmer eller egne videofilmer tatt opp med andre kamera, kan Galaxy S4 spille dem.

Videospilleren har dessuten flere nyttige funksjoner. En egen knapp tar deg ut av fullskjermmodus, og lar videoen flyte fritt i et eget lite vindu på skjermen. Du kan selv bestemme størrelse og plassering, og videoen blir liggende over det du gjør ellers på skjermen.

Dermed er det enkelt å sjekke e-post eller lese nyheter, mens videoen fortsetter å spille av.

Det er ikke alltid distraksjonen foregår på skjermen. Derfor har Samsung puttet inn litt kameramagi her også. Telefonen merker nemlig når du ser bort fra den, og kan sette videospilleren på pause helt til du ser ned på skjermen igjen.

Konseptet er muligens godt, men vi syntes ikke det fungerte så bra alltid. Av og til stoppet videoen uten at vi egentlig så bort, og av og til startet den ikke igjen da vi så tilbake. Vi valgte å skru av funksjonen underveis.

Vi synes det er spennende at Samsung eksperimenterer, og funksjonene kan nok passe for noen. Så lenge du selv kan velge om den skal være av eller på, trekker vi heller ikke for at den bare virker måtelig godt.

Det er mulig å fjernstyre TV-en med det infrarøde øyet på toppen av telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Fungerer som fjernkontroll

Galaxy S4 har et bittelite infrarødt øye øverst på telefonen. Det er koblet sammen med tjenesten Watch On, som skal gi deg tips til hva du kan se i TV-kvelden. Appen er laget for å kontrollere TV-en direkte, eller å styre en kabelboks.

Alt i alt fungerer denne tjenesten helt greit, men vi synes kanskje rekkevidden er litt kort.

Som skapt for spill

Som de fleste andre toppmodeller er Galaxy S4 den fødte spilltelefon. En fantastisk skjerm, og svært god berøringsrespons gjør den særlig godt egnet til meningsløst tidsfordriv. Noe vi godt fikk merke da vi gikk i gang med denne delen av testen.

Etter å ha spilt The Room, og Earn to Die litt for lenge, kommer vi oss endelig ut av spillmodus, og over til ytelsestestene. Her gjør telefonen det særdeles godt, og den havner øverst på skalaen sammen med de to andre toppmodellene for tiden – HTC One og Sony Xperia Z.

For de som fortsatt er opptatt av Samsungs egen åttekjernede Exynos-prosessor, er det verdt å merke seg at åtte kjerner i seg selv ikke gir mer ytelse. Det er nemlig bare fire av dem som er i drift om gangen.

Samsungs systembrikke skal likevel være noe raskere enn det som står i utgaven vi får kjøpt her i Norge, og det er en viss mulighet for at telefoner med den andre systembrikken har bedre batteritid. De åtte kjernene er nemlig koblet sammen nettopp med lavere strømforbruk som målsetning. Ulempen er at Exynos 5 Octa, som brikken heter, ikke støtter 4G/LTE. Det er bare 4G-versjonen av Galaxy S4 som kommer til Norge.

Oppdatert 18.11.2013: Den nyeste Galaxy S4 4G+-modellen har enda høyere ytelse, og ytelsestester i 3D Mark viser at den er hele 63,5 prosent raskere enn forgjengeren på grafikk. Det kommer godt med i spill.

Ytelsestestene

Oppdatert 18.11.2013: Etter at denne testen ble publisert, har Samsung lansert en oppfølger, Samsung Galaxy S4 4G+. Denne har Snapdragon 800-systembrikke i stedet for Snapdragon 600, noe som gir en merkbar forbedring i ytelsen.

Vi starter med de opprinnelige ytelsestestene, så har vi med ytelsesgrafer for den nye 4G+-modellen nedenfor.

Den velkjente ytelsestesten 3DMark er endelig tilgjengelig for Android. HTC One har et lite overtak på Galaxy S4 her, men det er ikke så veldig langt mellom de to.
Igjen følger HTC One og Galaxy S4 hverandre som erteris - denne gang er det Samsung som har overtaket.
I Geekbench har Samsungs råskinn et betydelig overtak. Legg merke til at også iPhone og nye BlackBerry Z10 kan kjøre denne testen.
I Quadrant 2 er forskjellen mellom One og Galaxy S4 igjen ganske liten. Xperia Z lunter etter på tredjeplass. Systembrikken i Sonys modell er én generasjon tidligere enn den som sitter i One og Galaxy S4.

Oppdatert 18.11.2013: Vi har testet ytelsen til den opprinnelige Galaxy S4-modellen, og sammenlignet med den nye 4G+-modellen som kom i november 2013:

Geekbench 3 er et kryssplattform testprogram, og det eneste av testprogrammene vi bruker som gjør det mulig å sammenligne ytelsen på tvers av iOS- og Android-enheter. I dette testprogrammet var S4 4G+ rundt 18 prosent raskere enn den gamle Galaxy S4-modellen. Men ytelsen var 17,5 prosent dårligere enn Sony Xperia Z1 og 10,5 prosent dårligere enn iPhone 5S.

I Antutu og 3D Mark Ice Storm Unlimited var den nye Samsung-modellen omtrent like rask som Sony Xperia Z1, men 36,9 og hele 63,5 prosent raskere i henholdsvis AnTuTu og 3D Mark. Det er altså på grafikkytelse at du virkelig vil merke forskjell fra Galaxy S4 til Galaxy S4 4G+. Her er de nye ytelsestallene:

Det fins haugevis av filtre og funksjoner å velge i inni kameraappen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Svært bra kamera

Kameraet i Galaxy S4 tar bilder med en oppløsning på inntil 13 megapiksler. Bildene telefonen tar er veldig gode, og det har kommet til noen nye funksjoner i kamera-appen.

Det virker kanskje unyttig, men en av de morsomste funksjonene er faktisk å kunne ta bilder med begge kameraene på telefonen samtidig. Resultatet blir et slags postkort, med bildet fra frontkameraet som «frimerke». Det betyr at du kan ta bilde av deg selv samtidig som du tar bilde av stranden du er på – eller du kan gjøre helt andre ting med funksjonen. Undertegnede tok først ikke funksjonen særlig alvorlig, og avfeide den nok mest som unødvendig staffasje. Jeg tok feil. Dette er gøy!

Kamera-appen er ellers en av de mest velfylte vi vet om på en mobiltelefon. Her kan du velge mellom en rekke fotomoduser. Disse er delt opp i to kategorier. Den ene består av en rekke ulike filtre, ikke ulikt det du får i Instagram og liknende apper. Den andre kategorien består av en hel del valg for å forbedre bildene. Du kan for eksempel la telefonen retusjere bildene selv, for at hudtoner skal ta seg best mulig ut, eller du kan velge å la telefonen knipse mange bilder slik at du kan plukke det beste etterpå.

Det er så mange valgmuligheter i foto-appen at du neppe kommer til å ha bruk for alle. Samtidig er den godt organisert og det er lett å finne frem til det du trenger.

Bildekvaliteten er svært god i mobilsammenheng. Det er vanskelig å sammenlikne bildene fra HTC One og Galaxy S4 direkte, siden de to telefonene har svært forskjellige kameradeler. Galaxy S4 tar ikke like lyse bilder når det blir mørkt som det HTC One gjør, og det er mer støy her. På kamerafronten ligger nok Galaxy S4 nærmere Sonys Xperia Z – begge telefonene har en noenlunde lik tilnærming til fotodelen. Høy oppløsning, og relativt lysfølsomme sensorer av siste generasjon.

På grunn av den høye oppløsningen sliter begge med støy som du vil se mindre av i HTC-s alternativ, men samtidig gir Samsung og Sony deg større bilder å jobbe med dersom du skal etterbehandle dem eller ta utsnitt.

Konklusjon

I årets første halvdel er det tre telefoner som virkelig skal kjempe om mobilkjøpernes gunst. Sonys Xperia Z, HTCs nye flaggskip, One, og Samsungs Galaxy S4. De tre telefonene har mer til felles enn det som skiller dem, men det er likevel ikke snakk om tre helt like telefoner.

Ikke bare er årets toppmodeller like hverandre, på papiret, men Galaxy S4 har også mye av sitt utseende til felles med forgjengeren. Med de to telefonene liggende side om side, grep vi flere ganger etter feil telefon i løpet av testperioden.

Mer skjerm, mindre ramme

Det er gjort noen endringer i designen her. For å få plass til en ekstra stor skjerm har rammene på hver side krympet kraftig. Galaxy S4 har færre buede kanter enn sin forgjenger. I mangel av et bedre ord er designen på Samsungs nye toppmodell litt strammere enn det vi fant på Galaxy S III.

Skjermen er knivskarp – enda noe skarpere enn fjorårets HD-skjermer. I tillegg er den lyssterk. Fargegjengivelsen kan du stille på selv, og skjermen er i stand til å vise bilder i hele spekteret fra anemisk til solbrent.

Med svært kraftig maskinvare under panseret, er det ingen overraskelse at Galaxy S4 er rask. På den annen side – det er konkurrentene også.

Spesialfunksjonene er blandede drops

Samsung har forsøkt å skille seg ut med å legge til noen funksjoner som ikke alle de andre produsentene har. Noe av den er nyttig, men ikke alt. En av funksjonene vi likte godt er at skjermen merker fingrene dine før du er borti den.

Dermed kan telefonen forhåndsvise deler av innholdet bare du holder fingeren over det. I tillegg virker den nesten raskere enn den er, ved at låseskjermen reagerer allerede før du er borti skjermen.

En annen fin egenskap er at skjermen reagerer også om du har på deg hansker.

Kan bla automatisk i nettsider

Det følger med to nettlesere, men bare den ene gjør bruk av Samsungs spesialfunksjoner som lar deg bla i siden uten å være borti skjermen. Begge nettleserne er svært gode, men funksjonen for å bla automatisk var så dårlig at vi valgte å skru den av under mesteparten av testen.

4G-støtten og den raske maskinvaren gjør at sider laster raskt, og du kan begynne å navigere i siden omtrent samtidig med at du ber nettleseren laste den inn.

Flere av Samsungs spesialfunksjoner fungerer relativt dårlig. Funksjonen som skal pause videospilleren automatisk når du ser bort, er for eksempel litt for ivrig til å sette på pause – og ikke fullt så ivrig til å starte videospillern igjen.

Det er heldigvis mulig å skru av og på disse funksjonene etter behov.

En fantastisk underholder

Galaxy S4 er en fantastisk underholdningstelefon. Den har en av de beste videospillerne vi har vært borti, og lyden i musikkspilleren er særdeles god. Sammenliknet med HTC One kommer denne til kort på den eksterne lyden. De store høyttalerne HTC har bygget inn i sin toppmodell er bedre. Vi vil likevel si at det er lyden i hodetelefonene som teller, og etter vår mening er Galaxy S4 hakket kvassere på dette området.

Galaxy S4 har dessuten svært gode basisfunksjoner. Tastaturet er svært godt og presist. Det har litt større boltreplass enn i forgjengeren, og bruker noe av den på en fast tallinje øverst.

Lydkvaliteten under samtaler er upåklagelig, og telefonen kan selv tilpasse seg deg som har dårlig hørsel gjennom en funksjon Samsung kaller Adapt Sound.

Sammenlikner vi mellom de tre viktigste Android-modellene akkurat nå, Sony Xperia Z, HTC One og Samsungs Galaxy S4, er det Samgsungs toppmodell som har den beste batteritiden. Under normal bruk har den mer enn nok kapasitet til å vare ut dagen. Bruker du den mer moderat kan den nok også strekke batteriet opp mot to dager.

Til slutt

Skal du velge en toppmodell med stor skjerm i dag er det altså tre telefoner å velge mellom. Totalt sett er det dødt løp mellom de tre toppmodellene. Dermed blir telefonenes paradegrener svært viktige.

Samsung Galaxy S4 stiller med særdeles god skjerm, bra kamera, minnekortplass og den beste batteritiden.

Hvis du er opptatt av at telefonen din skal spille svært høyt gjennom de eksterne høyttalerne, og ikke synes plastmaterialene i Galaxy S4 apellerer, kan HTC One være telefonen for deg. Da vil du i tillegg få et kamera som er betydelig bedre i mørket. Oppløsningen er lavere, så bilder du tar på dagtid vil ikke gi deg like mye å jobbe med i etterkant. Bilder i dagslys vil være mer detaljerte med kameraet i Galaxy S4, eller i neste telefon på listen.

Hvis du er redd for fuktskader er det Sony som har svaret. Deres Xperia Z har en stor full-HD-skjerm, og kraftig innmat. I tillegg er den vanntett og har et svært bra kamera. Den viktigste ulempen du må leve med er at skjermen har litt svak innsynsvinkel.

Synes du prisen er litt i overkant på det aller heftigste Android-trekløveret, gjør du ingenting galt om du velger LG Optimus G. Telefonen er en kraftplugg på billigsalg. Her må du imidlertid leve med svakere skjerm og kamera.

Vil du vite mer om hvordan du bruker proff-funksjonene på Samsung Galaxy S4? Da bør du lese Mobilen.nos proffguide til Samsung Galaxy S4.

annonse