TestSamsung Galaxy S4

Samsungs Android-konge har blitt enda bedre

Men Galaxy S4 har mye å bevise, skal den slå konkurrentene.

Design, skjerm og menyer

Oppdatert 18.11.2013: Etter at denne testen ble gjennomført har Samsung oppgradert Galaxy S4 med en S4 4G+-modell. Denne har fått kraftigere prosessor (Snapdragon 800 i stedet for 600), samt støtte for enda raskere 4G-nett. Ytelsestestene på side 3 er oppdatert med nye grafer.

Fjerde generasjon Galaxy S fra Samsung begynner å få en stamtavle det står respekt av. Da den første utgaven kom for tre år siden, kjempet den helt i toppen mot HTCs Desire. I dag gjentar konkurransen mellom HTC og Samsung seg. Vi har fått Galaxy S4 inn til test.

I år er det naturligvis ikke en Desire-modell HTC konkurrerer med, men den flett nye HTC One, som har fått universell skryt for designen. Den er dessverre også noe forsinket til markedet. En konkurrent som ikke er forsinket, er Sony og deres vanntette versting Xperia Z.

Til forveksling lik den gamle

For to år siden gjorde Galaxy S II rent bord. Det fantes omtrent ingen like sterke maktdemonstrasjoner i markedet, og telefonen vant det den kom over av tester og priser. I fjor konkluderte vi med at avstanden hadde minket, men at Galaxy S III stadig hadde et lite forsprang. Så hvordan måler Samsungs nye toppmodell seg?

Som vi har nevnt et par ganger tidligere – designen skiller seg ikke veldig fra fjorårets modell. Underveis i testen har vi hatt en blå utgave av forgjengeren liggende til sammenlikningsformål. Flere ganger har vi plukket opp den blå, uten å egentlig registrere forskjellen før skjermen har kommet på. Så fort skjermen kommer på er det imidlertid en voldsom forskjell her.

Lyssterk AMOLED-skjerm

Skjermen i Galaxy S4 er litt større enn den som er i forgjengeren – opp fra 4,8 til 5 tommer. Den virkelig store forskjellen er i lysstyrke og skarphet.

Selv om HD-skjermen i Galaxy S III var god, er det ingen tvil om at full-HD-skjermen i Galaxy S4 fremstår som enda litt skarpere. I tillegg er den betydelig mer lyssterk enn noen annen AMOLED-skjerm vi har sett så langt. Den er faktisk så lyssterk at den ikke skiller seg så veldig mye fra vanlige LCD-skjermer, som tidligere har vært AMOLED helt overlegne på akkurat dette punktet.

Kantene rundt skjermen har blitt svært smale.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Galaxy S4 har fått større skjerm, uten at telefonen har blitt større. Dermed ligger også nyeste Galaxy S ganske godt i hånden.Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Fungerer godt i sollys

Kombinert med at Galaxy S4 har et glass over skjermen med svært lite refleks i, gjør dette telefonen enkel å bruke også i litt utfordrende situasjoner med sterkt sollys rundt.

Det er faktisk så påfallende lite refleks i skjermen, at det i noen tilfeller kan se ut som om skjermen er matt. Det står i sterk kontrast til flere av mobilskjermene på markedet – de verste ser du en nærmest konstant refleksjon av deg selv i. Det fungerer svært dårlig så fort solen står opp, og gir blendende gjenskinn som skjermen ikke klarer å overdøve.

Skjermen fungerer dessuten godt også om du har hansker på deg.

Selv om skjermen altså har blitt litt større, har ikke selve mobilen det. At den er betydelig hendigere enn Samsungs største mobil, Galaxy Note II, er et stort pluss i margen.

Smalere skjermrammer

Materialvalget er fortsatt polykarbonat, en ekstremt slitesterk type plast som brukes i mange typer produkter for tiden. Det gjør at Galaxy S4 kanskje ser litt mindre solid ut enn telefoner laget i aluminium, men erfaringen vår er at polykarbonat er et rimelig trygt materiale å bygge en mobil i. Aluminium er heller ikke så usårbart som det kanskje føles når telefonen ligger i hånden.

Når det er sagt er designen på Galaxy S4 sannligvis like kontroversiell som forgjengeren.

Det som er endret er relativt små detaljer. Rammene rundt skjermen har blitt smalere, rammen rundt selve mobilen har blitt litt bredere, det er færre buede overflater her. I tillegg har lakken fått en mønstereffekt i bunn, som skiller seg fra metalletterlikningen som Galaxy S III hadde på de fargede utgavene.

Svakere kvalitetsfølelse enn hos konkurrentene

Samsung har dessuten valgt å ikke gjøre Galaxy S4 motstandsdyktig mot vann eller fukt, slik Sonys Xperia Z er.

Kort sagt; kvalitetsfølelsen Galaxy S4 gir er ikke fullt på høyde med den du kan få fra HTC One eller Sony Xperia Z. De to er bygget i henholdsvis aluminium og glass. Det er likevel sannsynlig at Galaxy S4 er like slitesterk som dem begge, og muligens mer motstandsdyktig mot støt enn Sonys modell, siden Samsungs telefon ikke har glass på baksiden. Sonys vinner på å være vanntett, men har svakere skjerm enn Galaxy S4.

Slik ser en av hjemmeskjermene ut når telefonen akkurat er startet.
Slik ser en forenklet hjemmeskjerm ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Galaxy S4 har flere valg i toppmenyen enn forgjengeren. Trykker du øverst til høyre får du opp et batteri av hurtiginnstillinger du kan velge blant.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ny versjon av Samsungs menyer

Menyene er, som vanlig for serien, Android med Samsungs Touch Wiz-tilpasninger oppå. Det er fortsatt enkelt å kjenne igjen Googles grunnleggende oppsett i bånn, men tilpasningene blir stadig mer omfattende.

Selve designen har fått små endringer for hver ny versjon, men Samsung har holdt fast ved et relativt fargesprakende menysystem, som viser de fargesterke AMOLED-skjermene fra sin mest iøynefallende side.

I daglig bruk er menyene lynraske – uten at det er unikt for Samsung-telefoner lenger. Toppmodellene fra alle de store mobilprodusentene er i dag raske nok, og det er vanskelig å merke forskjell på dem med det blotte øye.

Skjermen reagerer før du tar på den

Det er et par forskjeller du definitivt vil merke med Galaxy S4. For det første responderer skjermen titt og ofte før du i det hele tatt er borti den. Funksjonen kalles Floating Touch, og går ut på at skjermen er i stand til å merke at fingeren din er i nærheten allerede før den er borti skjermen.

Dette brukes til ymse ting i telefonens funksjoner. I sin enkleste form brukes det til å lage en lyseffekt på låseskjermen. Lyseffekten er egentlig bare en dekorativ detalj, men at reaksjonen kommer så tidlig, bidrar til følelsen av at Galaxy S4 er ekstemt responsiv.

I flere menyelementer og Samsung-apper kan man holde fingeren et lite stykke over skjermen for å få opp forhåndsvisning av hva som skjuler seg under ikonet. Denne funksjonen er lik den vi så i Galaxy Note II, bare uten at du trenger å bruke penn.

Flere hurtigvalg i toppmenyen

Av andre forskjeller vi kan merke oss er at Samsung har lagt til en knapp i toppmenyen som viser en voldsom mengde hurtigvalg som kan skrus av og på. Hvis du vil kan du endre rekkefølgen på disse knappene, slik at noen alltid vil vises i den éne knapperaden som alltid er synlig når du trekker ned menyen. Oversikten som viser alle hurtigvalgene fortoner seg som litt rotete.

En oppdatert innstillingsmeny er også nytt her. Første gang vi støter på menyen er den litt forvirrende og annerledes – men etter kort tid blir vi vant til den. Så omfattende som innstillingsmenyene er i ferd med å bli, er denne firedelte kategorivisningen riktig måte å gjøre det på – og noe Apple kunne lært av, for de seneste utgavene av iOS.

En spesiell forenklet modus har det også blitt plass til. Det betyr at du som aldri har brukt en smarttelefon før, relativt trygt kan satse på Galaxy S4. Hvis den virker for komplisert med det samme, kan du velge å bruke den som en langt enklere telefon til du har blitt vant med den.

Ellers fins det flere nye funksjoner i menyene. På neste side demonstrerer vi noen av funksjonene på video.

I esken – vi «unboxer» Galaxy S4