Bruker du samme passord overalt?

Da er du en sikkerhetsrisiko.

En undersøkelse utført av Norstat på oppdrag fra Telenor viser at nordmenn slurver med mobilsikkerheten. Mange av oss tenker ikke på at mobilen er en liten PC som inneholder private bilder, meldinger og ofte jobbens e-post og sensitive dokumenter.

Ikke bare bruker mange av oss det samme passordet overalt, eller til flere nettsider og applikasjoner. Vi logger heller ikke ut av appene våre, slik at disse blir liggende vidåpne for misbruk hvis telefonen blir stjålet.

Nå har halvparten av oss privat e-post på mobilen, mens én av fem leser jobbens e-post mens de er på farten. Vi logger heller ikke ut av sosiale nettverk som facebook og Twitter mellom hver bruk.

– Den største faren er ikke at kriminelle skal ta over kontrollen, men at telefonene er dårlig sikret hvis de kommer på avveie, sier sikkerhetssjef Storm Jarl Landaasen i Telenor til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Landaasen etterlyser en holdningsendring hos arbeidsgiverne. Når disse lar ansatte ta med seg egne dingser på jobb, må de også stille krav til sikkerheten, mener han.

Dette er den nye mobiltrenden >>

– Bedriftene må stille krav

Eksempler på dette er å kreve kodebeskyttelse på mobil og nettbrett, og å aktivere skallsikringen som slår seg på automatisk når telefonen ikke er i bruk. I tillegg er det mulig å dele opp mobiler og nettbrett i en privat del og en jobbdel, med forskjellige sikkerhetsnivåer.

– Verktøyene og løsningene for slik ekstern administrasjon av sikkerheten er altfor lite i bruk. De er nå blitt så gode at det ikke er noen grunn til å la være å bruke dem, sier Landaasen.

Sett i lys av at tre av ti nordmenn har opplevd å bli frastjålet mobilen, advarer Landaasen på det sterkeste mot å benytte samme passord til flere nettsider eller tjenester. Da er det bedre å bruke et program for passordhåndtering som genererer sikre passord og husker dem for deg. Alternativt kan man bruke en regle som grunnstamme, og variere prefiks eller suffiks fra nettside til nettside.

Tommelfingerreglene for passord bør være at jo lengre passordet er, jo sikrere er det, og at det er viktigere å ha et sterkt passord enn å bytte ofte.

Fakta om nordmenns mobilbruk:

  • Tre av ti nordmenn har opplevd å miste eller bli frastjålet mobiltelefonen sin. (Kilde: Norstat)
  • Andelen nordmenn med e-post på mobiltelefonen er doblet på to år. 49 prosent har privat e-post, og 20 prosent har jobbens e-post. (Kilde: Norstat)
  • Over halvparten lar være å logge seg ut av applikasjoner når de er ferdige med å bruke tjenesten. (Kilde: Norstat)
  • Åtte av ti nordmenn bytter sjelden eller aldri passord på mobiltelefonen eller nettbrettet sitt. (Kilde: Norstat)
  • Nær halvparten bruker samme passord for innlogging til flere ulike nettsteder og applikasjoner. (Kilde: Norstat)
  • Stjålne mobiltelefoner kan låses og innholdet slettes ved hjelp av Mobil Kontroll eller lignende løsninger. Det skjer ved at en instruks om sletting sendes til en applikasjon i telefonen.
  • Sørg for sterke passord: Lange ord, med tall, store og små bokstaver, eller en regle. Bytt passord med jevne mellomrom.
  • Ekstra passord-/kodebeskyttelse til mobiltelefon/nettbrett finner du som regel under ’’Innstillinger’’.

Les mer: Slik beskytter du din iPad >>

Kilde: Newswire/Norstat

Les også
Skift alle passord med ett klikk
Les også
Ny gratis-app husker alle passordene dine
Les også
Cyberkrig hos Telenor
Les også
Mobilen kan erstatte passordet
Les også
Skal du bruke Galaxy S4 på jobben?
Les også
– Dette blir den neste mobilitetsbølgen
Les også
Snart blir e-post bedre på nettbrett
Les også
Lar deg skille arbeid og fritid på mobilen
Les også
Enkelt å omgå iPhone-sikkerheten
Les også
Slik beskytter du din iPad
annonse