ArtikkelSteamOS, del 2

Enklere enn vi hadde trodd

SteamOS er ikke som andre OS.

Vi har allerede tenkt en del rundt dette med hvilke personer og hva slags type datamaskiner operativsystemet SteamOS egner seg for, og i denne delen skal vi se litt nærmere på det rent praktiske – altså ta for oss hvordan Valves stuesentrerte OS fungerer i praksis.

Vi anbefaler deg å starte med forrige del dersom du ikke har fått med deg den. Kortversjonen skal du likevel få: SteamOS er et operativsystem bygd på Linux-distroen Debian, men der Debian er lagd for å gjøre en rekke forskjellige oppgaver, er SteamOS skreddersydd for én spesiell ting: Kjøre Steam i Big Picture-modus.

For Linux er sjelden et førstevalg for «folk flest», men SteamOS skal i teorien være såpass enkelt at det fint kan være det. Vel å merke så lenge du ikke har tenkt å bruke operativsystemet til noe særlig annet enn spilling over Valves Steam-plattform.

Dette høres jo litt snevert ut, men stikkordene her er «TV-vennlig» og «gratis». SteamOS skal være et alternativ til å først installere Windows på datamaskinen, for så å installere Steam-klienten. Ved å installere SteamOS i stedet sparer du det Windows-lisensen koster.

Men er alt så enkelt som det høres ut, og hvordan fungerer SteamOS i praksis? Dette var det verdt å teste ut, og i denne artikkelen får du våre innspill og erfaringer med operativsystemet.

To systemer

Vi bestemte oss tidlig for å bruke Zotac Zbox Magnus EN970 til å teste SteamOS med. Denne lille tassen er nemlig svært lik selskapets Steam Machine Zotac NEN SN970.

Zotac Zbox Magnus EN970 burde takle SteamOS.

Ettersom SteamOS jo er lagd for å kjøre på nettopp en slik konfigurasjon – eller vi kan si at datamaskinen er konfigurert for å takle SteamOS – regnet vi nemlig med at vi ikke kom til å møte på noen store utfordringer når det kom til slikt som installasjon og drivere.

Samtidig ønsket vi jo også å sjekke ut hvor problematisk det eventuelt kunne være med en vanlig «hjemmebygd» PC. Vi tok derfor en datamaskin med et par år på baken og testet ut SteamOS på denne også.

Selve operativsystemet er som nevnt gratis, alt du trenger er å hente en zip-fil fra Steam-hjemmesidene. Den enkleste veien derfra er å pakke denne ut til en USB-minnepinne.

Da kan minnepinnen brukes som et alternativ til å brenne en CD eller DVD. Det er raskere og fremfor alt mer praktisk – ikke alle moderne datamaskiner har en CD- eller DVD-brenner.

Enkelt eller vanskelig?

Zotac Zbox Magnus EN970 er som nevnt satt sammen med nettopp SteamOS i tankene. Den er i tillegg liten, plasseringsvennlig, stillegående og sterk nok til å kjøre det meste av moderne spill. Vi ga den da også en god karakter da vi testet den på tampen av fjoråret – men da var det Windows som var vårt valgte operativsystem.

Automatisk eller ekspert? Vi likte i det minste automatikken.

Denne gangen dyttet vi inn en USB-minnepinne med SteamOS' installasjonsfiler og trykket F8 under oppstart.

Da fikk vi opp menyen som gir oss mulighet til å boote fra minnepinnen med de utpakkede SteamOS-filene – den menyen gjør gjerne det når du trykker på den rette F-tasten, som altså er F8 på akkurat dette systemet. Det samme kan du gjøre dersom du eksempelvis vil installere fra et optisk drev eller annen USB-enhet.

Når du skal installere SteamOS har du muligheten til å gjøre det enkelt eller vanskelig – også kjent som automatisert installasjon eller «Expert install». Dersom du ikke har peiling på Linux anbefaler vi sterkt å gå for automatikken. Dette gir deg få muligheter til å surre det til med feil innstillinger. På den annen side gir den deg heller ingen valgmuligheter, som eksempelvis å velge hvilken disk operativsystemet skal installeres på.

Skulle du ønske å teste ut operativsystemet på din vanlige PC, anbefaler vi deg derfor å koble fra alle andre harddisker og SSD-er før du starter installasjonen, for da vil ikke SteamOS ha noe annet valg enn å bruke nettopp den ene disken som er koblet til.

Men pass da på at det ikke er noe på den før du går i gang – innholdet vil nemlig bli slettet.

Uproblematisk installasjon

Av en eller annen årsak har Valve satt en disk på 200 GB som et minstekrav, men det vi enklest hadde for hånden var en SSD på 128 GB – og det viste seg å holde helt greit.

Vi gikk altså for «Automated install», noe som viste seg å være like automatisk som det høres ut til. Vi trengte ikke å gjøre noe som helst mens installeringsprogrammet holdt på, noe som selvsagt er godt nytt for deg som helst vil unngå å fikle i Linux.

Men under vårt første forsøk fant vi ut at det var en stor fordel å ha datamaskinen koblet til Internett, ettersom vi fikk en «fatal error» da SteamOS ikke klarte å oppdatere seg selv i løpet av prosessen. Dette viste seg ikke å være like fatalt som det høres ut som, men nok til at vi måtte gjenta eksperimentet – denne gang med nettverkskabelen koblet til.

Da gikk det hele veldig snilt og automatisk for seg.

Med dette på plass viste installasjonsprosessen seg å gå helt av seg selv. Det eneste vi trengte å gjøre var å starte datamaskinen på nytt helt til slutt, og så fikk vi opp noen lovende bilder der vi måtte velge språk og tidssone. Vi plukket selvfølgelig norsk, og så var vi klare til dyst.

SteamOS benytter seg som nevnt av Pig Picture-modus, som vil si at du får Steam-klienten i såkalt «10-foot user interface» i fullskjerm. Her er tekst, blider og knapper store nok til at du skal kunne se dem på noen meters avstand – de færreste av oss sitter jo helt inntil TV-en.

En annen viktig ting med SteamOS er at du opprinnelig ikke har noe annet sted å gå, og følgelig kan du heller ikke havne på kjøret i en eller annen Linux-konsoll fordi du trykket feil på tastaturet. Men hvis du går inn for det er det da mulig å snike seg ut til Linux-skrivebordet. Litt mer om dette lenger ned i artikkelen.

Enkel og intuitiv navigasjon

Det er ikke bare installasjonen som går som en lek med SteamOS. Også bruken er enkel, og har du noengang brukt en spillkonsoll vil du fort bli fortrolig med grensesnitt, innputt og navigasjon. Det hele er intuitivt og ukomplisert – i det minste når det virker som det skal.

Det er i hovedsak to måter å navigere rundt i SteamOS på. Tastatur og eventuelt mus er den ene, men også en kontroller kan benyttes. Valves egen Steam-kontroller er riktignok ikke å få tak i her til lands, men vi fant ut at det var en smal sak å koble til vår trådløse Microsoft Xbox 360-kontroller for PC – alle drivere var på plass.

Å bytte mellom tastatur/mus og kontroller går sømløst og elegant. Straks systemet merker at du bruker det ene fremfor det andre vil snarveier og hjelpetekst forandre seg til det som er aktuelt.

Et godt eksempel på hvor smart dette kan være får vi når vi med kontrolleren klikker oss inn på et spill for å starte det opp. Når dette er et spill som belager seg hardt på bruk av tastatur og mus, får vi da opp en advarsel om akkurat dette. Men klikker vi oss inn på det samme spillet med mus og tastatur, får vi ingen advarsel.

Bruker vi kontrolleren til å velge et tittel som bør spilles med tastatur og mus, får du opp en advarsel om dette.

Men vi har også merket sporadiske problemer når vi har navigert oss rundt med tastatur og mus. En sjelden gang blir det plutselig veldig vanskelig å komme tilbake i systemet, det være seg om vi må bruke datamusa til å navigere oss tilbake eller må innom Escape- og Home-tasten. Problemet er bare at vi ikke har klart å finne ut nøyaktig hva som forårsaker dette.

Uansett ser vi ikke på dette som noe spesielt stort problem, og med tanke på at SteamOS er i konstant utvikling forventer vi også at dette vil fikses med tiden.

Ønsker du å teste ut Big Picture-modus trenger du for øvrig ikke installere SteamOS av den grunn. Den vanlige Steam-klienten støtter også dette, og da har du stort sett den samme opplevelsen. Skulle du som oss bruke norsk språk, vil du også legge merke til at det i realiteten benyttes en sammenmikset smørje av norsk og engelsk.

Men dette gjelder da i høyeste grad for Steam generelt, så for språkpedanter vil nok det minst smertefulle være å bare gå for engelsk og la det bli med det.

Begrenset spillstøtte

Et problem vi hadde forutsett var hvor begrenset spillstøtten er i SteamOS. Bevares, det er faktisk over 1500 spill som skal fungere i SteamOS, men det kan være verdt å dobbeltsjekke statusen til favorittspillene dine.

Vi følte i hvert fall at vi ganske ofte fikk opp denne grønne boksen som kunne fortelle oss om at spillet ikke kunne kjøres på SteamOS. Men heldigvis er det altså likevel mulig å strømme det over nettverket.

Og akkurat dette er en av grunnene til at det kanskje ikke er spesielt smart å legge mye penger i en PC ment å kun kjøre SteamOS, ettersom du uansett må ha enda en sterk datamaskin på nettverket for å bruke den til mange aktuelle spill.

Da er det nok bedre å heller satse på mindre på stuas Steam Machine, og heller i større grad gå for hjemmestrømming. For én god ting med hjemmestrømming er at det faktisk virker, og det virker til tider skikkelig bra. Steams hjemmestrømming lar deg altså spille rene Windows-spill på Linux-baserte SteamOS – for ikke å glemme at løsningen også lar deg kjøre svært krevende spill på svake datamaskiner.

Vår opplevelse av hjemmestrømming fra en Windows-PC til SteamOS var at det hele fungerte ganske så godt – i hvert fall over en kablet linje. En annen ting å være oppmerksom på er at bildet er prisgitt forholdet mellom høyde og bredde, samt eventuell oppløsning på datamaskinen det strømmes fra.

Har du med andre ord en lavoppløst skjerm i 4:3-format koblet til Windows-PC-en som kjører spillet, vil du trolig ikke bli helt lykkelig med hvordan det blir seende ut i stua.

Skreddersydd for 16:9

For det er ingen tvil om at SteamOS nettopp er påtenkt et liv koblet til en TV, og de fleste TV-er har jo et forhold mellom bredde og høyde på 16:9. Dette er også standarden med dette operativsystemet. Bruker du en TV eller monitor med mer i høyden eller bredden, vil du få sorte striper på sidene eller i toppen og bunnen av bildet.

Hvis du tror dette betyr at du ikke får stille på oppløsningen har du helt rett – går du på Oppløsning under innstillinger vil du kun få muligheten til å velge hvor mye bildet strekkes over skjermen. Dette er for å motvirke «overscan», som er en typisk greie for nettopp TV-er. Men har du muligheten til å slå av overscan på TV-en i stedet ville vi heller gått for dette.

1920 x 1080 piksler holder godt til det visuelle på noen meters avstand.

At vi ikke kunne velge høyere oppløsning på vår 4K-skjerm irriterte oss i omtrent tre sekunder – SteamOS' vanlige Big Picture-modus dyttes ut med 1920 x 1080 piksler – men med så stor tekst og grafikk er ikke dette noe som kan sees på noen meters avstand.

Men selv om vi vet det, hadde det jo vært kjekt å ha likevel.

Kommentar: Nye Apple TV har ikke 4K, men det gjør ingenting >>>

Dette betyr dog ikke at du er nødt til å spille i den samme oppløsningen. Når du starter et spill lokalt vil dette ta helt over, slik at du i spillmenyen velger oppløsning etter maskinvare og datamuskler som vanlig.

Det meste du trenger

Er det spilling du er ute etter, har SteamOS det du trenger – og ikke så veldig mye mer. Ved siden av å kunne laste ned og kjøre spill, gir SteamOS tilgang til det viktigste fra den vanlige Steam-klienten. Det vil si butikk, chat, profil og samfunn ved siden av biblioteket.

Det er også en innebygd nettleser hvor du eksempelvis kan sjekke nyhetene eller status på sosiale medier, men så er det også slutt på tilleggsfunksjonaliteten.

Vil du ut i Linux-skrivebordet, må dette aktiveres under Innstillinger.

Noen vil helt sikkert også ønske å ta turen innom OS-innstillingene, selv om du i teorien ikke skal trenge det etter den første oppsettsrunden. Men det kan være greit å se hvilke muligheter du har – enten du faktisk er ute etter å forandre på noe eller ikke.

Skulle du ønske å leke deg rundt i noe annet enn Big Picture-modus er det mulig å skru på tilgang til det vanlige Linux-skrivebordet under Grensesnitt-menyen. Da får du dette valget som et alternativ til å logge av eller skru av datamaskinen. Men dette er altså ikke anbefalt med mindre du faktisk kan eller ønsker å lære deg litt Linux.

Frem med den hjemmelagde

Etter å ha kjørt SteamOS noen runder på Zotac Zbox Magnus EN970, satt vi igjen med et stort sett positivt inntrykk. Sporadiske navigasjonsproblemer med mus og tastatur trakk selvfølgelig ned, men ellers fungerte det oppskriftsmessig. Og installasjonen var mindre smertefull enn vi egentlig hadde ventet oss.

Det var derfor med et eim av optimisme vi dro frem vårt andre testobjekt, en PC snekret sammen med hovedkortet ASRock Z87E-ITX som grunnplattform. Denne har blitt utstyrt med 8 GB RAM, mens motoren er en Intel Pentium G3420 – tilhørende «Haswell»-generasjonen.

Siden dette er en datamaskin som brukes til litt av hvert, er den også utstyrt med et grafikkort. Tilfeldighetene vil ha det til at vi igjen snakker om et Zotac-produkt, da i form av et Nvidia GeForce GTX 660 Ti.

Alt i alt snakker vi altså her om en PC med et par år på baken – ikke direkte gammel, men også langt unna å være siste skrik.

Denne datamaskinen brukes også til andre ting, så her ønsket vi å prøve oss på et oppsett med flere harddisker. Nå var det en SSD med 120 GB kapasitet vi ønsket å benytte til operativsystemet, og denne gangen dristet vi oss inn på «Expert install».

Resultatet gikk over all forventning. Etter litt fomling med å få valgt riktig disk for installasjonen, endte vi opp med nok en frydefullt begivenhetsløs installasjonsprosess der ting gikk etter planen. Også her kom nødvendige drivere på plass uten dikkedarer eller innblanding fra vår side.

Vi ønsket også å se om SteamOS hadde noen problemer med den interne grafikkdelen (Intel HD Graphics), ettersom dette kunne vært en aktuell konfigurasjon for en Steam Machine som i hovedsak skulle brukes til hjemmestrømming av spill. Da gikk vi ganske enkelt inn i datamaskinens UEFI (BIOS) og svitsjet over til integrert grafikk der. SteamOS taklet dette uten problemer, og strømmingen fungerte da greit også.

Det er altså tydelig at du ikke må kopiere innmaten i en «ekte» Steam Machine for å kunne bruke SteamOS.

Hva med kvaliteten og ytelsen?

Det er én ting vi har unnlatt å nevne, og det har med hvordan spill i Linux gjør det i forhold til spill i Windows. Dette er nemlig ofte som å sammenligne meloner og sitroner, ettersom spill på Windows som regel bruker det proprietære maskinvaregrensesnittet (API-en) Direct3D, mens det gjerne er OpenGL som fikser biffen i Linux og på Mac.

Dette er vidt forskjellige grensesnitt som ikke utnytter grafikkegenskapene på samme måte. Så selv med tilsynelatende like innstillinger vil vi egentlig ende opp med ulik kvalitet dersom vi går detaljert til verks, og det gjør det ekstra vanskelig å lage en rettferdig sammenligning.

Microsofts Xbox-kontroller fungerer fint med SteamOS. Vegar Jansen, Tek.no

Men overfladisk sett er det ingen tvil om at det er Windows som kommer best ut, ettersom maskinvare og drivere ofte er mer og bedre spisset mot Direct3D, som jo har fått lov til å være kongen på spillhaugen ganske så lenge.

Et eksempel på hvordan forskjellene kan være får vi fra The Talos Principle, et spill som er tilgjengelig for alle plattformer. I Windows får vi til og med lov til å velge om vi skal bruke Direct3D eller OpenGL, mens vi i SteamOS naturligvis bare har OpenGL å lene oss på.

Med hva som da tilsynelatendende er identiske innstillinger får vi på ett av våre testoppsett litt over hundre FPS med Direct3D 11, mens OpenGL gir oss 67 FPS – det være seg både i selve SteamOS og i Windows med OpenGL i stedet for Direct 3D.

Da har vi altså heller ikke sammenlignet kvaliteten i detalj.

Problemet med eventuelle forskjeller vil uansett ikke kunne tilskrives selve operativsystemet, men snarere at fokuset i industrien ligger på Direct3D – selv om det også de par siste årene har vært en større dragning mot mer åpne standarder.

For rene OpenGL-spill vil altså ytelsen ikke være mer avhengig av operativsystemet enn at dette kan stille med aktuelle oppdaterte drivere.

Oppsummering

Da Valve først slapp SteamOS til allmenheten frarådet de alle som ikke var «Linux-hackere» til å surre seg inn i operativsystemet. I dag, litt over to år senere, kan vi vel trygt si at de har fått fikset på de drøyeste problemene.

Med en installasjonsprosess som på våre to testsystemer har vært fri for febrilsk hamring i skumle termialvinduer, samt en funksjonalitet som er så enkel og begrenset at du faktisk må legge litt innsats i det for å virkelig rote det til, har Valve klart å lage en Linux-distro som nesten hvem som helst burde klare å ta i bruk.

SteamOS fungerer da egentlig ganske bra, men kan egentlig kun én ting.

Men nå er det også slik at SteamOS kun ment for én type bruk, og det er å kjøre Steam, som er navnet på Valves spilldistribusjonsplattform.

SteamOS er altså ikke noe godt alternativ til Windows, OS X eller for den saks skyld Ubuntu. Men skulle du sette opp en PC som uansett kun skal brukes til å kjøre Steam på TV-en med – enten det hovedsaklig er for hjemmestrømming eller spille lokalt – trenger du egentlig ikke se lenger enn til dette operativsystemet.

Men når vi først har en datamaskin koblet til en TV, er det jo litt kjedelig å ikke kunne bruke den som et mediesenter når vi først er i gang. Her finnes det dog muligheter, ettersom slikt kan macgyvres sammen i Linux dersom man har tid og interesse. Alternativt er det jo lov å håpe på at Valve har noen slike overraskelser å komme med en gang i fremtiden.

Valve har også lagd sin egen «strømmeboks»:
Med Steam Link trenger du ikke en egen PC for hjemmestrømming >>>

Les også
Nå skal du få enda bedre spillgrafikk på PC og mobil
Les også
Zotac Zbox Magnus EN970: Liten og stillegående PC med mye spillytelse
Les også
Én eller to minnemoduler?
Les også
Ditt valg endrer grafikkortmarkedet
Les også
Slik blir den bærbare PC-en din et skikkelig mediesenter
Les også
Dette minikabinettet skal være ideelt for LAN-folket
annonse