Til hovedinnhold

Ditt valg endrer grafikkortmarkedet

Flere og flere velger grafikk fra «de grønne». Det får konsekvenser.

I teknologibransjen er det typisk to erkerivaler som konkurrerer innenfor et segment og stadig skifter på å ha de beste produktene til den beste prisen. For grafikkortsegmentet er det AMD og Nvidia som kniver om teknologien og markedsandelene, men ifølge en ny rapport fra Mercury Research tyder mye på at én av partene nå for alvor har rykket fra den andre.

Faller til 18 prosent

Ifølge Mercury Research' rapport faller markedsandelen stygt for AMD.

Ikke helt overraskende for de som har fulgt skjermkortmarkedet i det siste er det Nvidia med sine GeForce-brikker som har kapret store markedsandeler de siste kvartalene.

Mercury Research' tall viser at Nvidia det siste året, altså fra 2. kvartal 2014 til og med 2. kvartal 2015, har økt sin markedsposisjon fra 62 prosent til hele 82 prosent i grafikkortmarkedet – en solid oppgang på hele 20 prosent år til år.

Dette betyr følgelig at tallene ikke ser like lyse ut for AMD. Deres Radeon-grafikkort har ifølge MR appellert til langt færre, og de dystre tallene vise en nedgang i markedsandeler fra 35 til 18 prosent for det «røde» laget.

AMD har slitt i mange år:
Slik skal de redde skinnet (Tek Ekstra) »

Tallene gjelder riktig nok kun det dedikerte grafikkortmarkedet og vi vet at AMD satser stort på integrert grafikk, spesielt i bærbare datamaskiner, men også i form at sine A-prosessorer for stasjonære maskiner. Vi skal dessuten huske på at Nvidia lanserte sin nye GeForce 900-serie grafikkort i perioden hvor rapporten viser at markedsandelene deres økte kraftig, mens AMD på sin side ikke lanserte nye skjermkort før helt på tampen av 2. kvartal. Om dette vil hjelpe på markedsandelene kan imidlertid bare fremtiden vise.

Vi har testet den nye høvdingen i Radeon-serien, R9 390X:
Rå nok til å slå konkurrenten fra Nvidia?

Ingen kommentar

Mens AMD ikke ønsket å kommentere Mercury Research' rapport overfor Tek.no, var det en enkel oppgave å få Nvidia i tale om de gode tallene.

En talsperson forklarer den sterke oppgangen deres med større interesse for 4K-spilling samt introduksjonen av DirectX 12-teknologien. DirectX 12 kan fremmover gi markante forbedringer i bildeflyten for nye spill om man også har et grafikkort som er kompatibelt. Dessuten:

– Spillere er nå raskere til å ville ta i bruk nye grafikkteknologier, noe som ofte krever at de oppgraderer grafikkortet sitt om de samtidig ønsker å få en best mulig spillopplevelse, forklarer Nvidia.

Selskapet uttaler videre at GPU-en nå er den viktigste brikken i en moderne datamaskin, og mens de selv mener de per i dag leder effektivitetskappløpet og ligger et hestehode foran konkurrenten også når det kommer til akustiske egenskaper og kjøling, vil de ikke være AMD foruten:

– AMD er en flott konkurrent å ha. Konkurransen er bra for industrien ettersom den tvinger oss begge til å stadig drive grafikkutviklingen videre mot nye høyder, avslutter selskapet.

En krymping av grafikkortkjernen vil gi langt kraftigere grafikkort:
2016 kan bli året da AMD er klare med 14-nanometer produksjonsprosess »

(Kilde: Tweak Town)

annonse