Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
Resultatet forbløffer oss.
Innhold
- Slik tester vi
- Steg 1: Hvilke TV-er skulle vi bruke?
- Steg 2: Hvor langt unna skal de sitte?
- Steg 3: Hva slags videomateriale skal vi vise?
- Steg 4: Hvem blir forsøkskaninene våre?
- Testresultatene
- Kun én av gangen fikk teste
- Resultatene :
- Hvorfor ble det slik?
- Hvorfor ble det slik?
- Hvorfor ble det slik?
- Konklusjon
- 1: Kjøp deg større 4K-TV
- 2: Oppskalering virker overraskende bra
- 3: Spar penger og kjøp en vanlig Full HD-TV
- Til slutt
- Sjekk videoen fra 4K-testen vår »
Slik tester vi
En av de store diskusjonene blant både Tek sine lesere, og her i redaksjonen, har den siste tiden dreid seg om forskjellen mellom 4K og HD. Mange mener at det er enkelt å se forskjell, og at denne oppløsningen er å foretrekke – uansett.
På den andre siden er det mange som mener at 4K-oppløsningen ikke er så viktig ennå, dels fordi det ikke er nok innhold å se på, og dels fordi skjermene vi kjøper fortsatt er for små til at det er noe poeng.
For å avslutte diskusjonen, og prøve å finne svaret på hvorvidt man ser forskjell på 4K UHD og Full HD (1080p), kapret vi møterommet vårt og rigget opp til blindtest.
Steg 1: Hvilke TV-er skulle vi bruke?
Størrelse:
En av de viktigste parameterne i blindtesten vår var naturligvis selve TV-ene, og alt det innebærer. Størrelse, panel-teknologi, oppløsning og programvare er alle viktige faktorer, og det var kritisk at vi fant de riktige TV-ene. For å ta i bruk riktig størrelse tok vi kontakt med Elektronikkbransjen med spørsmål om hvilken størrelse 4K-skjermer vi nordmenn kjøper flest av.
Svaret på spørsmålet er at over 60 prosent av oss har valgt å kjøpe en 4K-TV som er 55 tommer i løpet av de siste par årene. Derfor ble det naturlige valget 55-tommere til vår blindtest – nettopp for å gi flest mulig av de som allerede har en 4K-TV et svar, men også gi deg som vurderer en ny skjerm et lite vink.
Type:
Så startet jakten på modellene vi skulle bruke. Vi endte opp med å velge tre TV-er fra samme produsent og samme serie, hvor den største forskjellen var paneloppløsningen. To av skjermene hadde støtte for 4K, mens den siste «kun» taklet 1080p. Utover oppløsningen brukte de tre TV-ene samme prosessor, hadde samme operativsystem og prismessig skilte det kun et par tusen kroner.
Innstillinger:
Med TV-ene på plass startet jobben med å kalibrere dem likt. Siden dette var tre modeller, nært beslektet i samme serie, tok vi utgangspunkt i modusen «Standard». Grunnen er at de fleste som kjøper seg en ny TV bruker nettopp denne modusen når TV-en er pakket opp. Ofte fordi TV-en står i denne modusen fra fabrikken.
Vi lot de to UHD-skjermen forbli uendret på lys, baklys, farger og kontrast, men justerte HD-skjermen litt på lys og farge slik at den holdt samme nivå som de to 4K-TV-ene. Utover dette lot vi skarpheten ligge på 50 hos alle tre modellene, samt at kontrasten hadde lik verdi.
De andre bilde-funksjonene, som dynamisk kontrast og diverse støyfiltre, skrudde vi av, slik at bildene skulle bli så lite prosessert som mulig. Den eneste funksjonen vi lot stå på var bevegelses-kompensasjonen.
Steg 2: Hvor langt unna skal de sitte?
Vi kjøper stadig større TV-er, og du skulle kanskje tro at det også fører til at vi sitter lengre fra TV-en nå enn tidligere.Studier fra BBC viser imidlertid at sitteavstand fra TV-en såvidt har endret seg de siste årene.
Derfor tok vi utgangspunkt i 2,6 meter som «normalen», mens vi satte én stol litt nærmere, og en litt lengre bak. Vi endte opp med avstandene 1,5 meter, 2,6 meter og 4 meter:
Stolene ble plassert på akse med den midterste skjermen i testen. Etter det tok vi samme avstand til de to skjermene på sidene, men disse ble i tillegg svakt vinklet mot stolene slik at ikke avstanden ut til ytterkantene skulle bli for stor.
Hvor nærme kan du egentlig sitte TV-en din?
Her gir eksperten deg svaret (Ekstra) »
Steg 3: Hva slags videomateriale skal vi vise?
Med TV-ene på plass måtte vi har noe å vise frem. Alle som har en 4K-TV i dag vet at høyoppløst innhold ikke er noe som vokser på trær. En klassiker som vi stadig vender tilbake til her på bruket er Big Buck Bunny, men denne animasjonsfilmen alene var ikke nok. Problemet med slike filmer er at det er for lite bevegelse, og ofte er det bare noen deler av bildet som er i bevegelse.
Derfor tok vi kontakt med Fantefilm, et norsk produksjonsselskap som står bak blant annet filmen Bølgen. Fra Fantefilm fikk vi eksklusivt 4K-innhold fra nettopp Bølgen, som originalt ble tatt opp i 5K.
For at testen skulle bli praktisk mulig i gjennomføre ble disse to filmklippene redigert til sekvenser på omtrent 45 sekunder.
Siden TV-ene vi testet ikke kan spille av tapsløse filformater, valgte vi den veldig vanlige og effektive videokodeken h.264 i konteinerformatet .mp4. For å være sikre på at kvalitetstapet ble så lite som overhodet mulig testet vi flere metoder og variabler, og endte opp med å spille ut klippene med variabel bitrate, med 50 Mbps som mål og 60 Mbps som tak. Dette er litt høyere enn det du får fra en Blu-ray-disk.
Til tross for dette er det en andregenerasjonskomprimering, og et lite kvalitetstap er dermed uungåelig. For å være sikre på at dette ikke ville spille inn på testresultatene sjekket vi det selvsagt grundig. På de filene vi endte opp med å bruke kunne vi med en seeravstand på omtrent 30 centimeter se en svak kvalitetsforskjell hvis vi frøs bildet.
Dette er altså mye nærmere enn normal seeravstand, og med bevegelse i bildene hadde vi ikke sjans å se forskjell. Filene ble så spilt av på TV-ene via USB 3.0-minnepinner for å sikre stabile, og like avspillingsforhold.
Dersom vi for eksempel hadde basert oss på å heller hente innhold fra Netflix, HBO Nordic eller en annen strømmetjeneste, kunne vi ikke enkelt kvalitetssikret innholdet, da disse autotilpasser avspillingskvaliteten ut fra nedlastningshastigheten på nettet ditt. I et stort kontorbygg som vårt med mange brukere på samme nett vil denne hastigheten variere mye,
og vi kunne i teorien risikert at én av TV-ene spilte av innhold med lavere bitrate enn de to andre, noe som ville påvirket resultatet av testen og forringet kvaliteten på de innsamlede dataene.
Vi fordelte innholdet slik:
- 4K-innhold på TV-en til venstre
- Full HD-innhold oppskalert til 4K på TV-en i midten
- Full HD-innhold på TV-en til høyre
Steg 4: Hvem blir forsøkskaninene våre?
Til blindtesten trengte vi testpersoner. Valget ble et tilfeldig utvalg av personer her på bruket, hvor alt fra noen få i redaksjonen til folk fra resepsjonen, salg og event fikk prøve seg. I tillegg la vi ut en invitasjon på Facebook, hvor dere lesere kunne melde interesse – her vi fikk dog ingen respons. I alt deltok 20 personer i blindtesten.
Én etter én ble testpersonene tatt med inn til testrommet, hvor de startet å se på de to filmsnuttene fra avstanden lengst unna skjermene. For hver av avstandene fikk de se de to snuttene, og måtte si hvem av de tre TV-ene de mente var skarpest for hver av avstandene.
Før de ble ført inn fikk de ingen beskjed eller informasjon om hva slags TV-er som ble brukt, ei heller hvilken oppløsning vi viste frem. Under selve testperioden spurte vi kun et spørsmål; hvilken TV synes du er skarpest?
Testresultatene
Kun én av gangen fikk teste
Da vi endelig skulle begynne testingen valgte vi helt bevisst å kun ta inn én person av gangen, slik at testpersonene ikke skulle ha mulighet til å diskutere seg i mellom – og kun stole på sine egne avgjørelser.
Vi valgte å slå av alt lyset i rommet for å hindre at faktorer som gjenskinn skulle påvirke valgene til testpersonene. Vi hadde heller ikke lyden på.
Det eneste de skulle konsentrere seg om var å si hvilken TV som var skarpest av de tre, og resultatene vi fikk viste et tydelig mønster.
Resultatene :
Fra 4 meter valgte hele 14 av 20 personer Full HD-skjermen som den beste.
Flere poengterte at denne skjermen fremstod som klart skarpest, og at de to andre TV-ene virker mer uklare fra denne avstanden. Kun tre personer syntes 4K-skjermen, som altså har fire ganger så mange piksler å by på en Full HD-TV-en, var skarpest.
Totalt foretrakk 30 prosent av testpersonene ekte 4K eller HD-innhold som var oppskalert, mens hele 70 prosent syntes at Full HD-skjermen ga det skarpeste bildet.
Hvorfor ble det slik?
I utgangspunktet var det vanskelig å se forskjell i skarpheten på denne avstanden. Øyet sliter rett og slett med å oppfatte forskjellen mellom de små detaljene på denne avstanden. Mer om det kan du lese om i intervjuet vårt med teknologisjef i Telenor Satellite Broadcasting, Torkel Thoresen (Ekstra).
Den største forskjellen vi så var kontrasten mellom detaljene. Der en 4K-skjerm har nok piksler til å tegne opp en jevn overgang mellom to objekter, har Full HD-TV-en langt færre piksler å ta av, og på den måten ble overgangene langt mer brå. Opplevelsen vi fikk var at den brå overgangen resulterte i at gjenstander virker skarpere på lang avstand – noe de jo egentlig ikke var.
For eksempel ble overgangene mellom det mørke og lyse detaljene i pelsen på kaninen i Big Buck Bunny enklere å skille. Samtidig virket også bakgrunnen i Bølgen-klippet skarpere fordi fjellet hadde en rekke sprekker som fikk bråere overganger på Full HD-skjermen.
Den neste avstanden var 2,6 meter, som ifølge BBC er den avstanden de fleste ser på TV. Til tross for at testpersonene fikk sitte betydelig nærmere endret dog ikke resultatet seg nevneverdig. Full-HD-skjermen gikk nok en gang av med seieren, og 13 av 20 personer sa de likte Full HD-skjermen best. Dog var det én person som skiftet mening, og syntes 4K-TV-en var blitt skarpere enn Full HD.
Hvorfor ble det slik?
Igjen blir Full HD-skjermen foretrukket fremfor 4K. I blindtester er det ikke uvanlig at noen velger den samme skjermen på nytt på grunn av tidligere preferanser. Ergo kan de i dette tilfelle ikke utelukkes at noen valgte samme TV på nytt fordi de syntes den var best ved forrige avstand.
Fortsatt var kontrast-forskjellene synlige, og flere av forsøkspersonene påpekte de samme forskjellene i detaljene, selv om avstanden var minket med 1,4 meter.
Siste stopp var på 1,5 meters avstand, og her begynte endelig flere å trekke blikket mot 4K-skjermene. Likevel var det fortsatt hele ni personer som mente at Full HD-skjermen var skarpest. Syv personer syntes nå at 4K-skjermen var kommet mer til sin rett.
Full HD-skjermen gikk imidlertid fortsatt av med seieren, og fikk nesten 50 prosent av stemmene.
Hvorfor ble det slik?
Da testpersonene fikk komme enda litt nærmere ble sitteavstanden i forhold til størrelsen på skjermen såpass kort at øyet enklere kunne oppdage forskjellen. Spesielt ble de små detaljene i klippene langt mer framtredende, og 4K-skjermen beholdt generelt skarpheten bedre da bildet ble panorert.
Konklusjon
Helt siden de første 4K-TV-ene begynte å dukke opp på markedet for noen år siden, har diskusjonen gått i både kommentarfeltene våre og internt i redaksjonen. Flere piksler er jo alltid bra, men er det egentlig vits i? Er det stor nok forskjell til at man setter pris på den økte pikseltettheten?
Vi ble lei av de grunnløse argumentene og den evige synsingen, og rigget opp til en skikkelig blindtest på kontoret vårt.
Etter å ha blindtestet 20 tilfeldig valgte personer her på bruket, alt fra selgere og resepsjonister til journalister og redaktører, har vi fått svar på flere av spørsmålene våre, og vi har lært oss tre ting:
1: Kjøp deg større 4K-TV
Over 60 prosent av de som har kjøpt seg en 4K-TV frem til i dag, har kjøpt seg en 55 tommer. Vår blindtest viste at denne størrelsen er altfor liten om du vil ha noen soleklar glede av 4K-oppløsningen.
Nesten halvparten av testpersonene våre foretrakk Full HD-alternativet fremfor 4K-oppløsningen stort sett gjennom hele testen. Bare når de satt veldig nært skjermene, 1,5 meter, begynte flere å se at 4K-skjermen faktisk var best.
Har du derfor tenkt å kjøpe deg en 4K-skjerm for oppløsningens skyld, er vårt beste tips krystallklart; du bør kjøpe deg større skjerm – mye større. Sitter du for eksempel på 2,6 meters avstand til TV-en din og skal se 4K, er det ingen fare å bevege deg opp mot 80 tommer eller mer.
Du kan også se HD-innhold til nød med en 80 tommer på denne avstanden:
Her kan du leser mer om hvor stor TV du kan kjøpe (Ekstra) »
2: Oppskalering virker overraskende bra
En annen ting vi fikk erfare er at 4K-skjermer ikke nødvendigvis trenger ekte 4K-innhold for å gi deg høy skarphet. Blindtesten vår viste at det var veldig vanskelig å skille 4K fra oppskalert Full HD og vanlig Full HD. Først da vi stoppet klippene og studerte stillbilder kunne testpersonene klare å skille mellom de tre forskjellige bildene. Over kan du se forskjellen selv.
Som du ser av bildet, må du faktisk ned på detaljnivå for å se forskjellen mellom oppskalert innhold og ekte 4K. Og selv om Full HD-oppløsningen er klart dårligere på bildet over, viser det seg at det er mye vanskeligere å se forskjellene med levende film.
Har du en 4K-TV hjemme viser våre resultater at det ikke nødvendigvis er noe stort poeng å stresse med å kjøpe ekte 4K-innhold. TV-en gir deg nemlig et veldig godt resultat med kun en vanlig Blu-ray-spiller og godt Full HD-materiale.
3: Spar penger og kjøp en vanlig Full HD-TV
Er du på vei ut for å kjøpe deg en ny TV, og den ikke skal være større enn 55 tommer, kan du like gjerne spare noen kroner og velge en vanlig Full HD-modell. Som testen viser er det lite å hente på 4K-oppløsningen på en TV i denne størrelsen.
Selv på halvannen meters avstand gikk fortsatt nesten halvparten av deltakerne for Full HD-skjermen, som viser seg å bli testens store vinner i så måte.
En av grunnene til at denne skjermen ofte ble valgt, er måten den tegner opp bildet på. Ved at den har færre piksler å boltre seg i, blir overgangene mellom objektene i bildet krappere, og på den måten oppleves bildet skarpere på avstand.
Til slutt
Målet med denne blindtesten var å få svar på hvor enkelt det er å se forskjell på 4K og HD. Det viser seg at det var nesten umulig å se forskjell på lang avstand på de 55 tommer store skjermene. Selv på nært hold var det vanskelig å skille mellom 4K og Full HD.
Skal du altså ha noe glede av 4K er du nødt til å vurdere en større TV. Frem til det blir mer innhold i 4K, og 4K-TV-ene blir både større og billigere, er vår klare anbefaling å velge en Full HD-TV eller beholde TV-en du har – og heller spare pengene til markedet er mer modent.
Så hvis noen spør oss igjen; «Kan du enkelt se forskjell på 4K og HD på en vanlig TV?», er svaret «Nei.»