Kommentar

– Jeg ser ikke forskjell, men vil ha den beste uansett

Det er ikke alltid fornuften seirer for en teknologinerd, skriver Kurt Lekanger i denne kommentaren.

Vi i Tek.no lever av å gi leserne våre gode råd om hvilke produkter de bør kjøpe. Vi anbefaler stadig vekk dyre produkter, men om prisen er så høy at du helst bør velge noe annet, så sier vi ifra. Og når noen mener det er bortkastet med 4K-skjerm i mobilen fordi du ikke ser forskjell uansett – og det kanskje vil gå ut over batteritiden, så forteller vi selvfølgelig om det. Vi vil jo ikke at du kaster bort pengene dine på unødvendig fjas!

Gang på gang har vi understreket i testene våre at spesifikasjoner ikke nødvendigvis betyr alt. Det er nemlig ikke sikkert du vil merke forskjell på en PC med den raskeste eller den neste raskeste prosessoren, selv om den raskeste antagelig koster mye mer.

Det er også tvilsomt om du egentlig merker om du får 70 eller 75 bilder i sekundet i et spill. Likevel er det mange av våre lesere som overklokker PC-ene og grafikkortene sine, eller som velger et mye dyrere grafikkort enn de egentlig burde – bare for å få noen få prosent ytelsesøkning. En ytelsesøkning de antagelig ikke ville merket i en blindtest uansett.

Selv om vi i Tek.no oppfordrer alle til å lese kjøperådene våre, har jeg en innrømmelse å komme med: Jeg er skikkelig dårlig til å følge egne råd.

Vil ha det beste, uansett

Selv om jeg vet at jeg antagelig ikke klarer å se forskjell på bildekvaliteten på en 4K-TV og en Full HD-TV på den avstanden det er mellom TV-en og sofaen hjemme hos meg, vil jeg likevel ha 4K-TV-en.

Argumentene er jo åpenbare: Jegser jo forskjell når jeg går forbi TV-en på nært hold – og ingenting er vel mer irriterende å kunne se pikslene når du står med nesa i skjermen?

sitat"Det handler rett og slett om gleden av å bare vite at en har det beste"

For ikke å snakke om tilfredsstillelsen av å vite at TV-en min har høyere skjermoppløsning enn naboens.

Og selv om jeg vet at det ikke er noe poeng å gå for det råeste grafikkortet i hjemme-PC-en, eller at jeg like godt kunne klart meg med 64 GB-modellen av iPhone 6S i stedet for den grisedyre 128 GB-versjonen , er jeg villig til å heller gå litt ned på matbudsjettet en uke eller to bare for å kunne vite med meg selv at jeg har det beste av det beste.

Er jeg miljøskadd?

Den nye Apple TV-boksen har ikke 4K. Jeg vil ha 4K i alt – og gjerne 8K, om noen kan gi meg det. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nylig testet vi Apple TV, som vi ga høy score og en anbefaling til tross for at den ikke hadde 4K-støtte. I en kommentarartikkel skriver min kollega Finn Jarle Kvalheim at nye Apple TV ikke har 4K, men at det ikke gjør noe. Sånn rent objektivt er jeg naturligvis enig med Finn Jarle. Men jeg vet også at hvis det hadde vært to versjoner av Apple TV – en med og en uten 4K – så ville jeg ha valgt den med 4K. Selv om den hadde vært dyrere, selv om det knapt hadde vært 4K-materiale å få tak i, og selv om jeg kanskje ikke hadde sett forskjell likevel, så hadde jeg gått for det beste alternativet.

Det handler rett og slett om gleden av å bare vite at en har det beste.

Antagelig har jeg blitt miljøskadd av å jobbe med testing av de råeste teknologiproduktene på markedet i mesteparten av mitt voksne liv. For noen år siden kjøpte jeg en ny Samsung-TV, men valgte å gå for en rimelig demobrukt – men likevel forholdsvis god – modell. De fleste gjestene jeg har hatt på besøk har antagelig tenkt at TV-en er helt topp – men det går ikke en dag uten at jeg selv irriterer meg over dårlig innsynsvinkel og lyslekkasje i kantene. Og det er ikke 4K!

Hver dag når jeg tar turen innom testlaben til Tek.no blir jeg minnet på at det finnes produkter som er enda bedre enn de jeg har hjemme. Min neste TV blir mye bedre enn den jeg har nå.

Det er ikke alltid fornuften seirer for en teknologinerd.

Heldigvis har jeg noenlunde ryddig økonomi og bruker ikke så ofte penger i hytt og pine – hvis ikke kunne jeg fort vært en god kandidat til TV-programmet Luksusfellen.

4K eller ikke i Apple TV – spiller det noen rolle?
Kommentar: – Den har ikke 4K, men det gjør ingenting »

Er du villig til å betale litt ekstra bare for å få det beste, eller lar du fornuften seire? Kjør debatt!

Les også
Dette er teknologien du finner i de nyeste TV-ene
Les også
Blindtest: 4K: Blindtest: Hvor lett ser du forskjell på 4K og Full HD?
annonse