Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestClas Ohlson: VR-brille for smartphone

Vi tester Clas Ohlsons VR-briller

Alt-mulig butikken har en egen versjon av Google Cardboard

Kristoffer Møllevik

Et «buzzword» er et ord eller begrep som er på moten, og som i en periode brukes mye og kan bety så mangt. For en stund siden var det smart-ditt og smart-datt, nå er det Internet of Things og VR (virtuell virkelighet). Tilsynelatende har både fanden og hans svigermor investert i VR på et eller annet vis. Google, Microsoft, Sony, Facebook, Apple (kanskje), Valve, Samsung og Canon, for å nevne noen. Og Clas Ohlson.

Det vil si, Clas Ohlson er ikke i gang med å utvikle et eget avansert hodesett med sensorer og maskinvare, slik som mange av de andre produsentene nevnt ovenfor. Det de har gjort er å lage en egen versjon av Google Cardboard, altså en VR-brille av papp, som du setter sammen selv, og bruker med en smarttelefon.

Billig VR

VR-brillenkoster ikke mer enn 79 kroner, og er sånn sett en veldig enkel og billig måte å få testet ut virtuell virkelighet på, enten det er for at du skal sjekke det ut selv, gjøre noe gøy med ungene med en regnværsdag, eller bare vise din gamle bestemor hvor spennende dagens teknologi er.

Det ser verre ut enn det er, og det tok ikke fem minutter å montere sammen. Foto: Kristoffer Møllevik

VR-brillen kommer flatpakket med instruksjoner som ganske enkelt forklarer hvordan du setter den sammen. Litt som et IKEA-møbel, bare uten den der unbrakonøkkelen. Du trenger faktisk ikke noe verktøy, ikke engang en saks, bare tålmodighet til å prøve deg frem litt. Som førstegangs montør brukte undertegnede omtrent fire minutter på å sette sammen VR-brillen. Instruksjonene er forholdsvis greie å følge, bare pass på å ikke bruk makt; den er tross alt laget av papp og ikke veldig solid. Alt i alt er den mye enklere enn å montere enn den første utgaven av Google Cardboard.

Når det er gjort skal du altså ganske enkelt plassere smarttelefonen din der det er laget plass til den, så fremt skjermstørrelsen ikke er større enn 5,5 tommer. Det vil si, Clas Ohslon oppgir 5,5 tommer som maks, men det kommer selvsagt også an på hvor stor telefonen er for øvrig. Sansynligvis får du plass til telefoner med enda litt større skjermer, men det kan gå ut over VR-opplevelsen ved at enkelte deler av bildet havner for langt ut til siden. Uansett vil det fungere fint for de fleste telefonene på markedet.

Huses av papp og festet med strikk

Inne i «telefonrommet» skal telefonen ganske enkelt holdes på plass med en god, gammel gummistrikk. Riktignok er det en relativt tykk gummistrikk, men likevel; vi føler oss ikke helt trygge når vi putter en mobiltelefon til flere tusen kroner inni der, og hadde i alle fall tenkt oss om både to og tre ganger før vi slapp til noen under 12 år uten tilsyn. Potensialet for knust mobil er definitivt til stede. Men borrelåsen på toppen hjelper, og med hendene godt plassert på begge sidene slik at telefonen ikke kan stikke ut den veien, lar vi det stå til.

Ikke så rent lite skeptisk til sikringen lar vi det stå til. Foto: Kristoffer Møllevik

Med VR-appen VRSE tar vi oppsettet på en testrunde, og med ørepropper i ørene tar det ikke mange sekundene før vi glemmer omverdenen og det faktum at vi holder en «gjør-det-selv» maske av papp opp til hodet og snur oss rundt omkring etter ingenting. Det er helt klart oppslukende.

Skal du vise frem VR til vennene dine? Dette er appen vi ofte viser frem »

Ukomfortabel, lite fleksibel, men grei nok for korte perioder

Brillene leveres uten hodebånd, men det er enkelt å feste ett på dem hvis du vil. Med skarpe pappkanter mot nesen er de ukomfortable å ha på, og du har ingen innstillingsmuligheter for å forbedre dette. Du kan for eksempel ikke tilpasse avstanden mellom øynene eller avstand fra linse til telefon. Hvis du har ulikt syn på begge øynene bør du bruke linser, for det er ingen muligheter for å kompensere for dette i VR-brillene. Undertegnedes vanlige briller får ikke plass i hodesettet, men det kan kanskje fungere for smalere modeller eller barnebriller.

Langt fra komfortabel, men hva hadde du forventet? Foto: Kristoffer Møllevik
Langt fra revolusjonerende, men helt klart gøy likevel. Foto: Kristoffer Møllevik

Men kom igjen, hva hadde du egentlig forventet? Det er et «gjør-det-selv»-sett av papp. Selvsagt er Samsung Gear langt mer behagelig å ha på, og selvsagt har du langt flere muligheter med den avanserte HTC Vive. Men ingen av dem koster 79 kroner og er lett tilgjengelige i en norsk butikkjede som har utsalgssteder i omtrent alt som ligner på en norsk by. Clas Ohlsons VR-briller kan ikke gi deg en hefftig spillopplevelse, og de kommer ikke revolusjonere hverdagen din på noe vis. Men det de kan gjøre er å gi deg et lite inntrykk av hva VR-briller kan gjøre, uten at det koster skjorta, og det alene kan være litt ekstra underholdning en lørdagskveld det.

Når det er sagt, og nå føler vi oss litt smålige, synes vi likevel at 79 kroner er litt mye, og vi hadde hatt lettere for å sagt «løp-og-kjøp» hvis prisen hadde vært en 50-lapp i stedet. Det er tross alt laget av papp, og vi monterer det selv... Et enda billigere alternativ er å bestille Google Cardboard fra eBay, der fikk vi våre for 20 kroner.

Da vi var i Berlin fikk vi prøve HTC og Valves langt mer avanserte Vive, les om hvordan det gikk da vår utsendte sto ansikt til ansikt med GlaDOS fra Portal »

annonse