Til hovedinnhold

Slik skal Microsofts VR-briller brukes i verdensrommet

HoloLens får et nytt bruksområde.

NASA/YouTube

En av nyvinningene som Microsoft håper vil fange interessen til folk og fe er «utvidet virkelighet»-brillene HoloLens, som selskapet dro sløret av i januar i år. Mange bruksområder for brillene er allerede blitt demonstrert, og nå ser det ut til at også romfarten får glede av teknologien.

NASA kunngjør i en pressemelding at byrået har inngått et samarbeid med Microsoft om å ta HoloLens-brillene i bruk om bord på den internasjonale romstasjonen ISS. Samarbeidsprosjektet har fått navnet «Sidekick».

Skal gjøre astronauter mer effektive

Prosjektet innebærer å sende opp to HoloLens-briller med SpaceX' neste forsyningsoppdrag til romstasjonen den 28. juni, altså om bare få dager. Hensikten med å sende opp brillene er ifølge NASA å sette astronautene bedre i stand til å løse oppgavene sine og gjøre dem mer effektive.

Foto: NASA

Sidekick-prosjektet er delt inn i to hoveddeler. Den ene delen går ut på å HoloLens-brillene til å overføre bildene som astronautene fanger opp til bakkepersonalet, som i sin tur har mulighet til å legge inn virtuelle instrukser i omgivelsene for å bistå astronautene i arbeidet sitt. Det hele skal suppleres med verbal kommunikasjon via Skype.

Den andre delen av Sidekick-prosjektet går ut på å legge animerte, holografiske illustrasjoner på objekter som astronautene jobber med. NASA håper at dette prøveprosjektet blant annet skal føre til at treningsmengden til astronautene kan reduseres, samt gjøre det enklere å legge ut på oppdrag lengre ut i solsystemet, som for eksempel Mars.

Ledd i et større samarbeid

– HoloLens og lignende produkter er banebrytende teknologier som kan hjelpe til med fremtidig utforskning og gi menn og kvinner som jobber med forskning på ISS nye ferdigheter. Denne nye teknologien kan også gi fremtidens utforskere større autonomi under reiser til Mars, sa leder for ISS-programmet ved NASA, Sam Scimemi, i pressemeldingen

Sidekick-prosjektet er en del av et samarbeid som Microsoft og NASA inngikk allerede tidligere i år. I januar meldte vi at de to selskapene har utviklet en ny programvare kalt «OnSight». Denne skal gjøre det mulig for forskere å «jobbe» virtuelt på Mars, samt å utforske den røde planeten ved hjelp av HoloLens-brillene.

NASA har for øvrig allerede utført en test av HoloLens-brillene i vektløs tilstand ved et byråets anlegg. Under kan du se en video av testingen.

Microsoft ga en informativ demonstrasjon av brillene i mai: Dette er noe av det du kan gjøre med HoloLens »

(Via Windows Central)

annonse