Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPhilips 55PFL8007T/12

Philips leverer også i år en skikkelig knall-TV

Vi har testet den nyeste LED-TV-en.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

De siste årene har Philips prøvd å gjøre filmopplevelsen bedre, ved å la TV-en gjøre flere ting enn å bare gi god bildekvalitet. Dette har de gjort ved å blant annet lansere Cinema Display-serien sin, og ved å satse på såkalt «Ambilight», hvor lysdioder på baksiden av TV-en lyser i takt med bildene på skjermen. Den første modellen vi har fått testet i år med dette, er Philips 55PFL8007T/12.

I fjor testet vi flaggskipet Philips 46PFL9706, som briljerte med sin bildekvalitet. Problemet med fjorårets modell var at den ikke ble levert i større en 46-tommers størrelse.

Dagens testprodukt er ikke årets toppmodell fra Philips, men modellen som ligger hakket under. Den er på 55-tommer, men kommer også i mindre størrelser på 46- og 40 tommer. 46-tommeren heter 46PFL8007T/12, og 40-tommeren 40PFL8007T/12.

Minimalistisk design

Designen til Philips har blitt ganske minimalistisk. Rammen rundt TV-en har blitt smalere og har fått et mer ryddig design.

Ytterkanten av TV-en har en grå overflate og en front i børstet aluminium. Konstruksjonen gir deg et godt kvalitetsinntrykk.

Rammen til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Philips kjører videre med sine avrundede hjørner, og ellers jevne linjer. Vi syns det begynner å ta seg veldig bra ut.

Selve panelet har en litt blank overflate, og her må de med veldig lyse stuer være litt klar over at uønskede refleksjoner kan bli plagsomt. Spesielt om du har veldig store vinduer som slipper inn mye lys.

Genial fot

Foten til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Foten som leveres med TV-en har fått utvidet funksjonalitet. Selve braketten som TV-en monteres i kan skrus fast på flere måter. Enten stående som på en vanlig fot, eller liggende, slik at selve foten blir til et veggfeste. En genial løsning som gjør at du slipper å kjøpe ekstrautstyr til TV-en om du vi henge den på veggen. Dette liker vi, og om du har et veggfeste fra før, kan det brukes om det passer til TV-en

Foten dekkes til med en plate i børstet aluminium som festes med magneter.

To sett 3D-briller

3D-brillene.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

TV-en kommer levert med to sett 3D-briller. Disse er av den aktive varianten, og lades opp ved å koble disse rett til TV-en med en medfølgende kabel.

For deg som ønsker å benytte TV-en til Skype og lignende, følger det også med et kamera som kan kobles til.

Fjernkontroll med QWERTY-tastatur

Fjernkontroll.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fjernkontrollen som kommer med TV-en er også en lur liten sak. Når du flipper fjernkontrollen på hodet finner du et helt QWERTY-tastatur.

Undersiden av fjernkontrollen.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Med mange av konkurrentene må du koble til et eksternt tastatur for å kunne skrive, så her slipper du å styre med å finne til tastatur og koble til.

Det er riktig nok ikke like effektivt som å skrive på et fullverdig tastatur, men det fungere absolutt greit til nettsteder som Facebook, Twitter, og søk på Google. Hvis du syns det er lettere å skrive med et ordinært tastatur, kan du også koble til et USB-tastatur til TV-en.

Brukervennlighet og tilkoblinger

God og unik brukervennlighet

Etter å ha sett på designen til dagens testmodell, begynte vi å leke oss litt med fjernkontrollen. Fjernkontrollen kjennes solid ut og har litt mer vekt i seg enn mange av konkurrentenes.

Det at den har et fullt QWERTY-tastatur på undersiden gjør at den føles litt merkelig ut å holde. Du klarer ikke å la være å kjenne at noen av fingrene hele tiden kommer borti noen av knappene på undersiden. Her hadde et slags deksel vært en bedre løsning, slik at du slapp å kjenne alle knappene på undersiden. Selv om knappene ikke reagerer når fjernkontrollen holdes rett vei, så er det fortsatt litt irriterende.

Plasseringen av knappene på oversiden er bra, og de mest brukte knappene er sentralt plassert.

Når du er på nettsider som for eksempel Facebook, så er det bare å snu fjernkontrollen rundt og begynne å skrive. Tastaturet aktiveres nemlig når du vender på fjernkontrollen.

Det er ikke den meste effektive måten å skrive med, men med litt øving går greit unna. Skal det skrives mye, er det enklere å koble til et USB-tastatur og ta litt flere fingre i bruk.

Oversiktelige menyer

Innstillingsmenyen til Philips 55PFL8007T/12 er mer eller mindre lik menyen vi har sett hos tidligere Philips-modeller. Hvit skrift på sort bakgrunn, dermed enkel og oversiktelig.

Philips har også en fin og oversiktlig Smart-TV-funksjon. Sammenlignet med andre aktører, som for eksempel Samsung, har Philips fortsatt en liten vei å gå før det er nok applikasjoner å velge i. Spesielt tjenester for filmleie og strømming av sport og TV-serier.

Smart-TV.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Siden TV-ene i dag ofte har flere oppdateringer i året, så regner vi med at mer dukker opp her fremover.

Noen voksne single menn kan dog juble over noen av de strømmingstjenestene som er på plass. Strømmingstjenester fra «Hustler» og «Private» med vokseninnhold dukket opp øverst på listen i menyen.

Innhold for voksne er på plass.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

I motsetning til konkurrentene kan du fortsatt ikke styre pekeren på skjermen som en datamus. Dette er noe både Samsung og LG har implementert i sine toppmodeller, slik at du kan veive rundt med fjernkontrollen for å navigere i menyene. Philips lover imidlertid at en oppdatering skal komme senere i høst for å låse opp denne funksjonen, uten at du skal trenge å kjøpe ny fjernkontroll.

Denne funksjonen har vi ikke fått testet, ettersom oppdateringen ikke er sluppet ennå.

Mange tilkoblinger

Tilkoblinger på baksiden.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Philips-TV-en har nok innganger til å dekke de fleste behov. Hele fem HDMI-innganger, tre USB-innganger og komponent som kobles via adapter er på plass.

Det eneste vi vil trekke litt ned på, er plasseringen av inngangene til nettverkskabelen og komponent-kabler. Disse er nemlig plassert pekende rett ut bak TV-en. Om du har en veldig stiv nettverkskabel kan det da bli litt trangt om du har TV-en hengende på veggen.

Lyd- og bildekvalitet

Bildekvalitet

Rett fra fabrikken er ikke Philips PFL8007 helt optimalt innstilt. Bildet er for kjølig og fargene virker litt for mettet.

Ved å sette TV-en over i ISF-Dag-innstilling ser vi at alt ble mye bedre med en gang. Fargene virker mer korrekte, men vi syns bildet likevel virket litt for kaldt. Så her er det er rom for forbedringer.

Hvitbalansen må justeres

Målingene av gråskalaen viste oss at TV-en lå for høyt med blått og for lavt med rødt. Så her måtte vi justere litt i hvitbalansen, slik at vi fikk jevnet ut feilene.

Etter noen små justeringer ble gråskalaen med en gang mye bedre. Gråskalaen viste seg å bli nærmere perfekt hele veien oppover. Det eneste problemet vi hadde var helt nede ved den aller mørkeste gråtonen av gråskalaen, den fikk vi ikke justert via hvitbalansen til TV-en uten at det gikk ut over resten.

Hvit på sykkeltur

Farger før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fargen hvit var litt ute på sykkeltur mot blå før vi begynte å kalibrere, mens de andre fargene faktisk ikke var så ille. Tallene vi fikk fra målingene fortalte oss det samme.

Etter kalibrering fikk vi hvit til der vi ville ha den, mens fargen magenta viste seg å bli litt mer feilaktig enn før kalibrering.

Farger etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Det er imidlertid viktigere å få en god hvitfarge og gode primærfarger (rød, grønn og blå) enn at sekundærfargen magenta skal vises korrekt.

Lav gamma

Gamma før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Gammamålingen fortalte oss at gamma lå litt for lavt. Når gamma ligger såpass lavt vil bildet virke litt utvasket, og man mister en del detaljer i både mørke og lyse partier.

Ved å justere gamma et hakk opp ble hele gammakurven umiddelbart mye bedre, og vi nådde et gjennomsnitt som var der det skal være.

Gamma etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Knallgod bildekvalitet etter kalibrering

Bildekvaliteten etter kalibrering var en god del forbedret. Sortnivået virket mye dypere, fargene mer korrekte og bildet virket ikke kjølig lenger.

Ved test av bildemateriale i litt lavere kvaliteter som DVD og oppløsninger i standardkvalitet, viste TV-en seg å være i de godes selskap. Det var rikelig med detaljer, bildet virket ikke altfor slørete, slik det ofte blir med lavere oppløsninger på en TV i denne størrelsen.

Det er altså en TV som skal fungere fint til vanlig TV-titting.

På innhold med høy oppløsning merket vi at dette var en TV som leverer fremragende bildekvalitet. Bildet var knivskarpt, og vi opplevde en flott dybde. Fargene var naturlige og bildet var fullpakket av detaljer.

I mørke scener manglet det heller ikke på detaljer, så her har du en TV som passer for de som elsker å se mye film.

Veldig god på 3D

Med ferdig oppladet briller sjekket vi nærmere 3D-funksjonen til TV-en. Også her ble vi imponert. Dybden og 3D-effekten var veldig god, og vi merket ikke til noen problemer med uskarpheter eller at noe ble liggende dobbelt.

Ved raske panoreringer henger TV-en tålelig med, men vi merket litt problemer med noen sekvenser. Det var ikke så ille at det vil være et irritasjonsmoment mange, men for « Feinschmeckerene» vil nok en plasma-TV som for eksempel Panasonic TX-P55VT50Y være et bedre valg.

Innsynsvinkelen er ikke den aller beste. Du skal ikke så langt ut til siden før bildet blir dårligere. Farger og sortnivå blir mye dårligere, og bildet blir virkende litt «slapt». For best mulig bilde bør du helst sitte rett foran TV-en.

«Ambilight»

«Ambilight»-funksjonen.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Denne TV-en har, som flere av Philips sine modeller, en funksjon som gjør at veggen bak TV-en kan lyses opp. Funksjonen har fått navnet «Ambilight», og kan enten settes til å lyse dynamisk til fargene som vises på skjermen, eller statisk med kontant lys.

Den måten dette fungerer best på, er hvis TV-en lyser opp bakveggen med naturlig hvitt lys. Ved å lyse opp veggen bak TV-en vil du oppleve at øynene får et mer jevnt lys å forholde seg til, og det oppleves behageligere.

Har du en TV fra et annet fabrikat kan du også montere en lampe bak TV-en for å oppnå samme resultat. Det viktige å passe på er at lyspæren gjengir et naturlig hvitt lys. Dette er noe vi anbefaler de som ofte sitter i mørket og ser film eller spiller over lengre tid.

Tradisjonell lydkvalitet

Foten til TV-en har innbygget høyttalere, og disse kobles til TV-en med en egen kabel som er montert i foten. Lydkvaliteten til TV-en er på par med de bedre flatskjermene vi har testet i år. Selvsagt ikke på nivå med B&O BeoPlay V1, men absolutt akseptabel til vanlig TV-titting. For de som ser mye film eller spiller mye, anbefaler vi å koble til et eksternt lydsystem.

Konklusjon

Er du en av de som vurderer å bruke rundt 20 000 kroner på en ny TV i dag, er 55-tommeren Philips 55PFL8007T/12 absolutt en av kandidatene som bør vurderes.

Philips har ikke sluppet toppserien (9000-serien) sin ennå i Norge, så dette er den beste modellen som er tilgjengelig akkurat nå. Her får du en stilren TV med en slank og stilren ramme, samt detaljer i børstet aluminimum.

TV-en leveres med en genial fot som også kan brukes til å montere TV-en opp på veggen. Dette er en smart løsning som gjør at du ikke trenger å bruke penger på ekstrautstyr som veggfeste.

Panelet til TV-en har en litt blank overflate. Hvis du har en stue med veldig store vinduer som lyser opp, bør du ha dette i bakhodet.

Funksjonsrik fjernkontroll

Fjernkontrollen som leveres med TV-en har ett fullverdig QWERTY-tastatur på undersiden. Dette kommer godt med når du skal bruke TV-ens nettleser til å surfe på for eksempel Facebook og Twitter. Tastaturet på undersiden aktiveres automatisk når du snur fjernkontrollen rundt, og du kan begynne å skrive med en gang.

Philips jobber også med en oppdatering som vil da deg styre pekeren på skjermen med fjernkontrollen. Oppdateringen er forventet å komme til høsten.

Menyene er lik tidligere modeller fra Philips. Enkle og oversiktlige,, uten for mye farger og ikoner. Smart-TV-løsningen har ikke like mange apper og funksjoner som for eksempel Samsung og LG, men det begynner å se litt bedre ut. Vi mangler fortsatt noen av de større strømmingstjenestene for video og TV-serier.

Knallgod bildekvalitet

Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Bildekvaliteten til TV-en er virkelig bra. Den er blant de bedre på lavere oppløsninger, og på høyoppløst materiale som fra Blu-ray leverer den i toppklasse.

Etter små justeringer gir TV-en deg et bilde som har naturlige farger, fantastisk dybde i bildet og en skarphet som er upåklagelig.

På raske panoreringer henger TV-en med. Det er kun på de værste sekvensene vi testet at TV-en fikk litt problemer. Hvis du er skikkelig kresen på akkurat dette punktet, vil for eksempel Plasma-TV-en Panasonic TX-P55VT50Y trolig være et godt alternativ.

TV-en gir deg også en god 3D-opplevelse, med god dybde i bildet og uten noen uønskede effekter. Det leveres to sett med oppladbare 3D-briller sammen med TV-en, slik at flere kan få gleden av 3D.

Alt i alt er dette en TV som leverer på flere punkter. Fantastisk bildekvalitet, godt med tilkoblingsmuligheter og en flott design. Den har riktig nok noen få punkter som trekker litt ned, men vi mener disse ikke drar altfor mye ned på helheten. Vi har derfor ikke noen problemer med å anbefale denne modellen.

+ Ypperlig bildekvalitet
+ Godt med tilkoblingsmuligheter
+ Smarte løsninger med fjernkontroll og fot
+ 3D-opplevelsen


- Blank skjerm som reflekterer
- Nettløsning mangler bedre strømmingsløsninger
- Dårlig Innsynsvinkel

Finn beste pris på Philips 55PFL8007T/12 i Prisguide.

Alternativer

Denne modellen vil nok kunne konkurrere med de bedre TV-ene som er på markedet i dag. Alternativer som ligger i samme prisklasse er for eksempel Samsungs designbombe, UE55ES8005 eller Panasonics Plasma-konge, 55VT50Y. Samsung vil konkurrere godt på funksjonalitet og bildekvalitet, mens Panasonic vil kjempe med bildekvalitet og responstid.

Hvis du har et litt strammere budsjett, så er Sony KDL-55HX855 absolutt en TV som bør vurderes.

annonse