Til hovedinnhold
GuideSlik henger du TV-en på veggen

Les dette før du henger opp TV-en på veggen

Her er tips til montering og hvilke feller du skal unngå.

Niklas Plikk, Tek.no

Du har akkurat kjøpt deg en ny TV, kanskje en av våre anbefalte 65-tommere, og du har kommet hjem i stua. Da er det store spørsmålet om den skal henges opp på veggen eller settes på et TV-bord.

Enten du skal henge den på veggen, sette den på en en TV-bord eller gå for en liten hybridløsning, har vi tipsene du bør vite om før du går igang:

Hvor høyt skal TV-en henge?

Hvis du vil at TV-en bokstavelig talt skal se ut som et maleri kan det nok være greit å henge det litt ekstra høyt, men til vanlig TV-titting ville vi sagt dette er for høyt opp fra gulvet.
Samsung

Når du sitter hjemme i godstolen og skal se på TV, er ideell høyde for blikket ditt omtrent én meter over gulvet.

Den nye TV-en din bør altså ikke henge oppunder taklista eller i «malerihøyde», i klassisk sykehus-stil. Et godt utgangspunkt er at to tredeler av TV-en er under øyehøyde og den resterende tredelen over.

Dette er likevel ingen fasit, og om du liker å lene deg ekstra lang tilbake kan det være lurt å heve TV-en litt.

Trenger du veggfeste med bevegelse?

Det finnes mange alternative veggfester; Enkle fester som henger skjermen rett på vegg uten bevegelse, andre har mulighet for å vippes eller kan trekkes ut fra veggen med svingbare armer.

Spesielt mindre flatskjermer blir hengt høyere enn normalt på grunn av plassmuligheter på for eksempel kjøkkenet. Da er det praktisk å kunne vippe skjermen litt nedover, slik at bildet ikke blir dårligere fordi du har feil innsynsvinkel.

I andre tilfeller er det kjekt med veggfester der skjermen kan trekkes ut fra veggen. Spesielt om du har behov for å vri flatskjermen og vinkle den direkte mot der du sitter.

Hvordan sikrer du veggfestet skikkelig?

Det er vanligvis 60 centimeter mellom veggstendere. Hvis du kan - fest veggfestet i dem, ikke i gipsveggen.

Det aller viktigste når du har funnet riktig høyde på veggfestet er å montere det skikkelig. Spesielt om du har en stor tung skjerm som skal trekkes ut fra veggen, øker kravene til hvor godt du har forankret skjermen. Newtons lov gjelder i aller høyeste grad når det kommer til slike veggfester.

Med en betongvegg er det viktig å forborre hullene og bruke skikkelige betongplugger til skruene, når du skal montere festet. Veggen tåler som regel tyngden av alle typer TV-er, mens skruene kan glippe ut dersom du ikke gjør en grundig jobb.

Skal du feste skjermen til en gipsvegg eller tilsvarende, anbefales det å lete etter stendere og skru festet fast i disse. Som regel er det 60 centimeter mellom stenderne. Du trenger neppe å treffe stenderne på alle skruhull, men bruk i så fall gipsanker i hullene hvor du ikke kan treffe en stender.

Hvilket veggfeste passer til TV-en?

Slik ser et typisk veggfeste ut.
Vogels

De fleste flatskjermene på markedet i dag benytter VESA-standardene, som sier hvilken avstand det er mellom festepunktene på skjermen. For eksempel har en del små TV-er enten 10 x 10, 20 x 10 eller 20 x 20 centimeter avstand mellom festepunktene. VESA oppgir målene i millimeter, for eksempel VESA 200 x 200 eller VESA 400 x 400.

Større skjermer kan ha lengre avstand og veggfestene til disse er ofte tilpasset, slik at du kan henge skjermen i to stendere.

Også flere av TV-produsentene lager originale veggfester. Samsung har et feste der du henger flatskjermen på veggen ved hjelp av en kevlarstreng. Noe lik måten du henger opp et maleri. Det er imidlertid ikke tilgjengelig for modellene som er 65 tommer eller større.

Hvor høyt skal TV-bordet være?

Det er fortsatt mange av oss som setter pris på en skikkelig stereobenk, hvor skjermen skal pryde øverste etasje av den komplette hjemmeunderholdningen. Bordene kommer i utallige varianter og utførelser.

Vi anbefaler deg å kjøpe et TV-bord som er rundt 50 til 60 centimeter høyt. Da får du en riktig høyde på flatskjermen hvis du sitter i en normal sofa for å se på TV.

Tips og råd

Flere av produsentene har produktvelgere som hjelper deg finne hvilke veggfester som passer til din TV. Du fyller inn hvilket merke og modell du har, så finner nettsiden hvilket veggfeste du skal ha. Vogels er et eksempel på dette.

Andre gode tips:

  • Før du skal kjøpe deg et veggfeste så husk å ta mål av avstanden mellom festepunktene på flatskjermen din, slik at du ikke kommer hjem med et feste du tror passer.
  • Sjekk at TV-en din har en rett bakside, fordi enkelte skjermer har utstikkende bakdeler på skjermen. Da kan du få problemer med å feste skjermen din skikkelig til veggfestet.
  • Sjekk om produsenten du kjøper festet av har oppgitt hva festet tåler av vekt, at skjermen din ikke er for tung, selv om en del produsenter har lagt inn en god margin i forhold til vekt.
  • Forhør deg om veggfestet du ser på har mulighet til å benyttes sammen med en ledningskanal, slik at du enkelt kan skjule ledninger og kabler på veggen.
  • Husk og mål om du skal benytte for eksempel en Scart-kabel, at du har nok plass mellom TV-en og veggen med veggfestet du skal kjøpe.
  • Husk å ha riktige skruer til de forskjellige veggtypene, slik at du for eksempel har skikkelige treskruer til å skru i stendere og reisverk. Spesielt om du har en stor skjerm å henge opp. Spør gjerne om råd i butikken dersom du er usikker.
  • Sjekk priser på vår Prisguide når du har funnet festet du vil ha. Prisene kan variere mye.
annonse