Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-P50GT50Y

Dette er en helrå plasma-TV

Panasonic leverer knallgod bildekvalitet.

Design

Blant de bedre plasmamodellene til Panasonic finner vi TX-P50GT50Y. Denne modellen er den nærmeste slektningen til Panasonics flaggskip – TX-P50VT50Y.

Denne modellen har det samme panelet som toppmodellen, men en annen type filter foran skjermen, som igjen medfører at du har litt svakere kontrastforhold. Sett bort fra dette, så er det ikke mye som skiller de to TV-modellene.

Vår testmodell måler 50 tommer diagonalt. Syns du at dette er i største laget, finnes denne også i 42-tommers størrelse, og heter da TX-P42GT50Y.

Konservativ design

Panasonic har fått noen små ansiktsløftninger i forhold til forgjengeren TX-P50GT30Y, som vi testet i fjor.

Den har blitt litt slankere, foten har blitt frisket litt opp og aluminiums-listen som som sitter rundt den sorte rammen til TV-en har blitt litt mer framhevet.

Litt slankere ramme .Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Designen følger det mer konservative løpet, og vil passe fint inn i de fleste hjem uten å skille seg alt for mye ut.

Skal vi trekke litt ned på noe av designen, er det at den sorte plastrammen, panelet og foten har en ganske blank overflate. Dette medfører at du får en del uønskede refleksjoner. Dette er er altså ikke en TV som passer best i lysere omgivelser med store vinduer.

Ny finish på foten.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

I fjor hadde foten samme sorte overflate som rammen til TV-en, mens årets fot har fått en litt lysere grå overflate. En liten detalj som vi mener forbedrer litt helheten av designen.

Foten er dreibar, slik at du kan justere litt om du ikke sitter direkte foran den.

Bli med til neste side og les mer om brukervennligheten og tilkoblingene.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Fjernkontrollen .Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fjernkontrollen som følger med TX-P50GT50 er lik den som levere med de fleste modeller fra Panasonic.

Fjernkontrollen ligger greit i hånden, og knapper du bruker ofte sitter sentralt plassert. Den daglige zappingen fungerer derfor godt med denne.

Oversiktlige menyer

Menyen til GT50.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Det er ikke gjort noen store forandringer i menyene til Panasonic sammenlignet med fjorårets modeller. Menyene er veldig oversiktlige, og du har lett for å finne fram i dem.

Smart-TV-løsningen du finner hos Panasonic er også veldig fin og lett å navigere rundt i. Det eneste vi vil trekke litt ned på, er at det er litt tungvint å bla mellom de forskjellige sidene med applikasjoner, og at utvalget er litt dårligere enn hva du finner hos for eksempel Samsung og LG.

Strømmingsløsninger som Viaplay og SF Anytime er endelig på plass. Dette gjør at du muligheten til å strømme filmer, serier og sport direkte til TV-en via nettet. Nettleseren til TV-en fungerer tålelig greit via fjernkontrollen. Hvis du skal bruke nettløsningen en del, er det beste å koble til et eksternt USB-tastatur.

Nok innganger

Inngangene på baksiden.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På baksiden av TV-en finner du fire HDMI-innganger, to USB-innganger, hodetelefon-utgang og en SD-kort-leser som peker ut til siden. De mer brukte inngangene ligger med andre ord lett tilgjengelig.

Fire HDMI-innganger dekker behovet til de fleste. Her kan du koble til både dekoder, PC, Blu-ray-spiller og likevel ha en ekstra ledig inngang om behovet skulle dukke opp. Analoge innganger, antennetilkobling, optisk lyd-utgang og ethernet peker nedover på baksiden. Denne TV-en er derfor godt tilpasset for å kunne henges rett opp på veggen. Ingen kabler peke rett ut fra TV-en.

Bli med til neste side og les mer om bildekvaliteten.

Lyd- og bildekvalitet

Panelet som sitter i Panasonic TX-P50GT50Y er det samme panelet som du finner i den rimeligere TX-P50ST50Y vi testet i oktober. Forskjellen ligge i at ST-modellen har mindre påkostet elektronikk og en dårligere bildebehandling, enn dagens testkandidat.

Standardmodusen som TV-en står i når du først slår den på, er ikke den beste. Fargene er veldig overmettet og bildet virket veldig falskt. Dette er dessverre ganske typisk fra de fleste produsenter i dag.

Det første vi gjorde var å sette TV-en i THX-modus. Dette er en bildekvalitets-sertifisering fra THX, som Panasonic har fått på sine mer påkostede modeller.

Gråskala lav på rød

Gråskala før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Gråskala etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Våre første målinge av gråskalaen viste oss at den var for lav på rød og hadde noen tendenser til å være litt for høy på grønn og blå. Gråskalaen var dermed ikke så veldig godt stilt inn fra fabrikken.

Heldigvis har denne TV-en ganske avanserte menyer for bildeinnstillinger som aktiveres i menypunktet «Øk(isfccc)» under «Oppsett» i menyen.

Etter å ha kalibrert gråskalaen ble den med en gang mye bedre. Du hadde ikke lenger store utslag som ville forringe bildekvaliteten.

Greie farger

Farger før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Farger etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fargene viste seg ellers å være greie ved våre målinger. Grønn og gul var de fargene som hadde den største fargefeilen, men det var såpass lite at det ikke vil være synlig for øyet. De andre fargene ble målt til å være enda bedre.

Vi kalibrerte fargene selv om det strengt tatt ikke var nødvendig, for å se hvor gode vi klarte å få dem.

Etter kalibrering fikk vi sentrert fargene, og resultatet nærmet seg veldig helt perfekt.

Gamma-kurven var veldig god i den originale innstillingen, så den lot vi være. Hvis du skal ha denne TV-en stående i et helt mørkt rom, kan du eventuelt prøve å sette gamma til 2,4.

Gamma-målingene.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fenomenalt bilde

Etter kalibreringen satte vi på litt forskjellig testmateriale for å se hvordan resultatet ble.

På materiale i standardoppløsning leverer denne TV-en absolutt. På kanaler som ikke er i HD og fra en DVD-film, har den mer skarphet i bildet enn mange av LED-konkurrentene. Fargene virker også veldig naturtro, samt at bildet henger veldig godt med på hurtige panoreringer.

På bildemateriale med høyere oppløsninger, som fra HD-kanaler og fra Blu-ray-filmer, er bildet enda bedre. Detaljrikdommen er flott, fargene nærmest perfekte og dybden i bildet er upåklagelig.

Dette er noe av det bedre vi har sett av bildekvalitet i år. Den er faktisk på nivå med Samsung PS64E8005 som vi har testet tidligere.

Dette er altså en TV som egner seg godt til det meste, spesielt film, sport og spilling.

Det eneste som vi mener trekker litt ned, er at panelet reflekterer litt for mye. Dette medfører at sortnivået virker litt blassere enn det egentlig er. Har du ganske mye lys i rommet du skal ha TV-en i, må du være klar over at lyset påvirker bildekvaliteten litt.

Ok lydkvalitet

Lydkvalitet en helt akseptabel til normal bruk. Stemmer virker naturlige og TV-en har grei fylde i lyden.

Du har muligheten til å justere litt i menyen, og vi lekte oss litt med equalizeren og dempet alle punktene fra 1 kHz opp til 12 kHz ett til to knepp ned. Vi fikk en lyd som med en gang virket litt varmere og fyldigere.

Skal du bruke TV-en mye til film eller spilling, anbefaler vi likevel å koble til et eksternt lydsystem for å heve opplevelsen.

Plasma-summing

Noen plasma TV-er er kjent for at de kan gi fra se en summelyd som kan være plagsom for mange. Vi merket at Panasonicen ga fra seg en slik summing, som riktig nok var veldig svak selv når man står nære.

Plages du veldig lett av slike svake summelyder, eller skal bruke TV-en i et veldig lite rom, bør du være klar over at den ikke er like støysvak som for eksempel en LED-TV

TV-en kom ikke levert med 3D-briller, vi fikk derfor ikke testet 3D-funksjonen til den.

Bli med til neste side og les konklusjonen vår.

Konklusjon

Er du på jakt etter en TV som leverer skikkelig god bildekvalitet på det aller meste, er Panasonic TX-P50GT50Y en modell du absolutt bør sette i listen over alternativer.

Designen er ikke annet enn konservativ, det er en enkel design som passer fint inn i de fleste hjem uten å skille seg for mye ut. Bildet er rammet inn av sort plast, og en omkransende aluminiumslist. Foten er rektangulær og har en overflate som er litt lysere enn rammen til TV-en.

Selve menyen til TV-en er lik den vi har sett på tidligere modeller fra Panasonic. En god oppgradering er dog at løsninger for strømming av film, serier og sport er på plass.

Super bildekvalitet.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Super bildekvalitet

Bildekvaliteten på alle oppløsninger er flott. En utrolig skarphet, naturlige farger og en fin dybde i bildet er det vi opplever. TV-en henger også utrolig godt med på hurtige panoreringer, den egner seg med andre ord til det aller mestealler meste – spesielt til sport, film og spilling.

De eneste tingene som trekker ned er at panelet reflekterer en del. I lyse omgivelser vil sortnivået virke dårligere og dermed bildet litt blassere. Det følger heller ikke med noen 3D-briller, som raskt koster en del da TV-en tar i bruk briller av den aktive varianten.

Grei lydkvalitet

Lydkvaliteten fungerer fint til vanlig TV-titting. Lyden er fyldig nok til at stemmer blir gjengitt naturlige, den er altså ikke så flat som vi har sett fra mange andre modeller de siste årene. Til film og lignende anbefaler vi likevel å koble til et eksternt lydsystem, da dette gir deg en bedre filmopplevelse.

Alt i alt er dette en TV som leverer et bilde i toppklasse. Farger, detaljer og dybde i bildet er upåklagelig, og den henger godt med på bevegelser. Den har riktig nok noen små punkter som trekker litt ned, men disse er såpass få at vi ikke har noen problemer med å anbefale den. Prislappen på rundt 13-14 000 kroner mener vi heller ikke er skremmende.

+ Flott bildekvalitet på alle oppløsninger
+ Godt plasserte innganger
+ Gode innstillingsmuligheter


- Refleksjoner i panelet
- Summelyd fra TV-en
- Mangler 3D-briller i esken

Finn beste pris på Panasonic TX-P50GT50Y i Prisguide.

Alternativer

Et godt alternativ som peker seg ut er 51-tommeren Samsung PS51E8005. Denne er litt rimeligere en Panasonicen, har en bildekvalitet som kan konkurrere og en bedre nettløsning.

Et bedre alternativ er flaggskipet Panasonic Viera TX-P50VT50Y. Denne har en annen type filter foran panelet, slik at du får et bedre og dypere sortnivå. At den koster omtrent det samme, gjør at denne trolig er et bedre kjøp når vi ser på 50-tommers størrelse.

annonse