Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic TX-L55DT50Y

Med denne TV-en viser Panasonic muskler

Vi har testet en av de beste LED-TV-ene de har.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

DT50 er Panasonics nest beste LED-modell, og i dag er det 55-tommeren TX-L55DT50 vi har på testbenken. Denne modellen bruker det samme panelet som storebroren TX-L55WT50, men har ikke dual-core prosessor og støtte for Bluetooth, slik WT50 har.

DT50 finner du i størrelsene 42 tommer, 47 tommer og 55 tommer.

Slank aluminium

Slank ramme.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Foten til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Panasonic har blitt en del flinkere med designen de siste årene, spesielt når vi ser på LED-modellene de har.

DT50 har en slank aluminiumsramme som pakker inn panelet, og en tynn gjennomsiktig plastlist med navnet til produsenten plassert i underkant av TV-en.

Tykkelsen er på et par centimeter, så den vil absolutt se flott ut på veggen om du har et veggfeste som ikke bygger så alt for mye ut fra veggen.

Ønsker du ikke å henge TV-en på veggen, kan du sette den på en dreibar metallfot.

Det er kun en ting som trekker litt ned på det ellers gode inntrykket av TV-en, og det er den blanke overflaten til panelet. Dette er nok ikke en ideell TV for de som har store og åpne vindusflater i nærheten, da panelet vil få mye reflekser.

Bli med til neste side, der vi vurderer brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Etter oppkobling av Panasonic TX-L55DT50, tok vi en titt på fjernkontrollen som kommer levert med TV-en. Fjernkontrollen er den samme som den som leveres med plasma-TV-en GT50 som vi har testet tidligere.

Fjernkontrollen til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fjernkontrollen ligger greit i hånden, og knapper du bruker ofte sitter sentralt plassert. Den daglige zappingen fungerer derfor godt med denne.

Vi skulle gjerne sett at fjernkontrollen hadde de samme detaljene i metall som resten som resten av TV-en. Fjernkontrollen virker nemlig litt billig ut i forhold til resten av inntrykket.

Greie menyer

Det er ikke gjort noen store forandringer i menyene til Panasonic, sammenlignet med fjorårets modeller. Menyene er veldig oversiktlige og du har lett for å finne fram i dem.

Smart-TV-løsningen du finner hos Panasonic er også veldig fin og lett å navigere rundt i. Det eneste som trekker litt ned, er at utvalget på apper og funksjoner ikke er like godt som hos konkurrentene Samsung og LG.

Strømmingsløsninger som Viaplay og SF Anytime er likevel endelig på plass. Dette gjør at du muligheten til å strømme filmer, serier og sport direkte til TV-en via nettet. Nettleseren til TV-en fungerer også tålelig greit via fjernkontrollen. Hvis du skal bruke nettløsningen en del, er det beste å koble til et eksternt USB-tastatur.

Gode tilkoblingsmuligheter

Fin plassering av innganger.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På baksiden av TV-en finner du fire HDMI-, tre USB-innganger, hodetelefon-utgang og en SD-kortleser som peker ut til siden. De mer brukte inngangene ligger med andre ord lett tilgjengelig.

Fire HDMI-innganger dekker behovet til de fleste. Her kan du koble til både dekoder, PC, Blu-ray-spiller og likevel ha en ekstra ledig inngang om behovet skulle dukke opp. Analoge innganger, antennetilkobling, optisk lydutgang og nettverkskontakten peker nedover på baksiden. Siden ingen kontakter peker ut bak TV-en, er den godt egnet for å kunne henges rett opp på veggen.

Kortleseren du finner på denne TV-en er godkjent hos både Canal Digital og RiksTV.

Bli med til neste side, så skal vi sjekke bildekvaliteten

Lyd- og bildekvalitet

Bildekvalitet

Standardinnstillingene til Panasonic TX-L55DT50 er på nivå med det vi er vant med å se på mange av dagens LED-TV-er. Bildet har et kalt blålig stikk i seg, og mange av fargene virker alt for intense.

Ved å sette TV-en over i filmmodusen «True Cinema», ser bildet langt bedre og mer naturlig ut. Noen tendenser til litt for varmt bilde er det, men fargene virker med en gang mer korrekte enn hva de var i standardmodusen.

Selv om at det altså er bedre i filmmodusen, så trenger TV-en litt finjusteringer for å komme litt nærmere målet.

Før vi begynner selve kalibreringen, justerer vi kontrasten og lysstyrken i forhold til rommet vi har TV-en i.

Gråskalen

Gråskala før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Gråskala etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Gråskalaen viser seg å være litt for høy på grønn, litt for lav på rød og alt for lav på blå. Noen små justeringer i hvitbalansen i menyen gå oss målinger som absolutt var akseptable.

Hele gråskalaen viste seg å ligge nesten helt perfekt, bortsett fra i de aller mørkeste delene.

Fargene

Farger før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Farger etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fargene var litt ute på sykkeltur før vi kalibrerte dem, spesielt grønn og cyan. I fargestyringen til TV-en fikk vi rettet opp på det aller meste.

Blåfargen hadde størst feil etter kalibreringen, men denne feilen var såpass liten at du ikke vil kunne se den med det blotte øyet.

Fin gammakurve

Målingen av gamma.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Målingen av gammakurven ga oss en forholdsvis jevn gamma på 2,2. Du vil med andre ord ikke miste noe spesielt med detaljer fra mørke til lyse partier med denne TV-en.

Bildekvalitet etter kalibrering

Etter kalibreringen begynte vi å se litt nærmere på bildekvaliteten. Vi ser med en gang at fargene er mye mer korrekte, og at bildet ser naturlig ut.

Ved å sette på forskjellige Blu-ray-filmer fikk vi se at TV-en leverer et veldig bra bilde. Skarpheten i bildet er upåklagelig, og fargene ser gode ut.

På materiale med litt lavere oppløsning er også bildet veldig bra, spesielt på oppløsninger som sendes i HD-kanalene. Denne TV-en er altså i sitt ess når du serverer den med materiale i høyere oppløsninger.

Ved å slå av lyset helt er vi ikke like imponert over sortnivået som når vi hadde lyset på. Det er noen små tendenser til lyslekkasjer, og du har ikke dybden i sort som du har fra plasma-TV-ene til Panasonic. Denne TV-en egner seg nok best i et rom med helt vanlig belysning, det er da du opplever at sortnivået og dybden i bildet er best.

Innsynsvinkelen til TV-en er i toppklasse når vi sammenligner med konkurrerende LED-TV-er fra andre aktører. IPS-panelet som Panasonic bruker på sine dyrere LED-TV-er har sitt fortrinn her, med at farger og kontraster holder seg forbausende godt, selv om du kommer langt ut til siden.

På hurtige panoreringer henger TV-en også med. Vi merket ikke til noen større problemer når vi satte på materiale for å teste akkurat dette.

God lydkvalitet

Det er en forbausende fyldig lyd ut fra denne TV-en. Lyden vil være akseptabel for de fleste når de bruker den til vanlig TV-titting. Men skal du ha en lyd som hever film- eller spillopplevelsen, så er fortsatt et eksternt lydsystem å foretrekke.

TV-en leveres desverre ikke med 3D-briller, vi fikk dermed ikke teste 3D-funksjonen til denne TV-en.

Bli med til neste side og les konklusjonen vår.

Bildeinnstillinger for Panasonic TX-L55DT50

Bildeinnstillinger
Du må aktivere «Øk(isfccc)» i oppsettsmenyen for å kunne justere de avanserte bildeinnstillingene.

Bildeinnstillinger

Bildemodus: Profesjonell 1
Kontrast: 18
Lysstyrke: +2
Farge: 30
Skarphet: 2
Økonomimodus: Av
P-NR: Av
Skjermvisning: På

Avanserte innstillinger

Hvitbalanse
R-nivå: -1
G-nivå: -2
B-nivå: 2
R-av: 1
G-av: 0
B-av: -3
Fargestyring
R-tone: -1
G-tone: 17
B-tone: 1
R-metning: -2
G-metning: 6
B-metning: 0
R-luminans: 0
G-luminans: 2
B-luminans: 0
Gamma: 2,2
Intelligen Frame Creation: Av
16:9 overscan: Av

Konklusjon

Er du på jakt etter en TV som gir deg en god kvalitetsfølelse, ser stilig ut og som leverer god bildekvalitet, er LED-TV-en Panasonic TX-L55DT50 en TV som absolutt bør være med blant alternativene.

TV-en har en slank og tynn aluminiumsramme som går rundt panelet, og en matchende fot i samme stil. Tykkelsen er kun et par centimeter, så denne skjermen vil absolutt ta seg fint ut på veggen. Det eneste som trekker litt ned på designen er den blanke overflaten på panelet, som kan gi litt uønskede refleksjoner.

Fjernkontrollen følger samme designen som vi har sett fra de fleste TV-er fra produsenten. Knappene er sentralt plassert, og den ligger greit i hånden. Vi syns det hadde vært litt mer gjennomført om Panasonic leverte en fjernkontroll i samme stil som TV-en. Plastfølelsen gjør at den føles litt billig, i forhold til resten.

Uønskede refleksjoner i lyse omgivelser kan bli plagsomt.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Menyene til TV-en er veldig fine og oversiktlige, og smart-TV-løsningen er lett å navigere rundt i. Gode strømmingsløsninger er endelig på plass, slik at du kan se filmer, serier og sport. Det som er litt dårlig med smart-TV-løsningen til Panasonic, er selve utvalget på andre apper. Utvalget her er mye dårligere enn det for eksempel Samsung og LG stiller med.

TV-en har ikke den beste bildekvaliteten fra fabrikken, men etter kalibrering leverer den. Fargene er naturlige, og skarpheten upåklagelig. På materiale i høy kvalitet som fra Blu-ray og HD-kanaler er denne TV-en i sitt ess. I et helt mørkt rom plages den litt av lyslekkasjer som ødelegger sortnivået og dybden i bildet. I et veldig lyst rom kan refleksjoner i panelet ødelegge en god del, spesielt på mørke scener i filmer. Denne TV-en passer derfor best i et rom med litt dempet belysning.

Lydkvaliteten er oppe blant de beste, og vil være akseptabel til vanlig TV-titting for de aller fleste. For de som ser mye film eller spiller en del, vil et eksternt lydsystem være å anbefale.

Alt i alt er dette en LED-TV som leverer på mange områder. Fargene er gode, skarpheten upåklagelig og den henger flott med på bevegelse og panorering. Den får minus for det blanke panelet, at den ikke leveres med 3D-briller og at Smart-TV-løsningen henger etter de nærmeste konkurrentene. Har du en normalt belyst stue, og ikke bryr deg så mye om 3D og smart-TV-funksjonene, er dette en TV som vi kan anbefale. Men siden den mangler det lille ekstra, så når den desverre ikke helt opp til å få anbefalt-stemplet fra oss.

+ Flott bildekvalitet
+ Stilig design og god byggekvalitet
+ God lydkvalitet
+ Bred innsynsvinkel


- Refleksjoner i panelet
- Mangelfull Smart-TV-løsning
- Mangler 3D-briller i esken

Alternativer

For en tusenlapp mer får du design-TV-en Samsung UE55ES8005, som ligger på samme nivå i bildekvalitet, men har en langt større og funksjonell smart-TV-løsning.

Et annet godt alternativ er den rimeligere Sony KDL-55HX855. Denne konkurrerer på bildekvalitet, kvalitetsfølelse og design til en god pris.

annonse