På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Samsungs hvite ridder
Vi tester Samsungs snasne 6-serie.
Innhold
- Design
- Design
- Brukervennlighet
- Fjernkontroll
- Oversiktlige menyer
- En av de beste nettløsningene
- To par 3D-briller
- Godt plasserte innganger
- Lyd- og bildekvalitet
- Bildekvalitet
- Gråskalaen
- Fargene
- Gamma
- Bildekvalitet etter kalibrering
- God, men ikke best på bevegelse
- Innsynsvinkel
- Litt for liten til 3D
- Lydkvalitet
- Konklusjon
- Gjenkjennelige menyer
- Svært god nettløsning
- God bildekvalitet
- Forbedret lydkvalitet
- Alternativer
Design
Samsung er en av de store aktørene i TV-verden, og de har gjerne modeller som appellerer til de fleste. Inne blant de forskjellige modeller i 6-serien til Samsung, finner du en av de hvite TV-ene til produsenten.
Modellen har fått betegnelsen ES6715, og det er 40-tommeren UE40ES5715 vi har fått opp på testbenken vår. Hvis du syns at 40 tommer er i minste laget, finnes denne modellen også i størrelsen 46 tommer og 50 tommer. 46-tommeren heter da UE46ES5715 og 50-tommeren UE50ES6715.
For de som bor i et bøttekott eller en campingvogn, finnes den også i miniatyrstørrelsen 32 tommer. Denne modellen heter da UE32ES6715.
Design
Det første som slår deg når du tar tak i esken er den lette vekten. Hele esken med TV-en og tilbehør veier ikke mer enn rundt 15 kilo. Selve TV-en veier ikke mer enn knapt ti kilo.
Etter å ha pakket den ut, ser vi at Samsung har brukt mye plast i konstruksjonen. Den hvite rammen rundt TV-en er i hvit plast, og helt ytterst sitter en gjennomsiktig list i plast. Helt nederst på rammen sitter en gjennomsiktig tapp med logoen til Samsung i sort farge.
Baksiden til TV-en er også en hvit finish. Det eneste som skiller seg ut fra resten er den sølvfargede foten som står og spriker under den. Foten er den samme som kom levert med en del av fjorårets modeller, så her har ikke Samsung kommet med noe nytt. Det hadde vært lekrere med designstativet som vi fikk se med Samsung UE55ES8005 på denne også tror vi.
Vi tror nok at denne TV-en tar seg best ut på en hvit vegg, uten fot. Med den hvite rammen og den stilrene designen, tipper vi at denne blir mindre dominerende enn en TV med sort ramme.
Selve overflaten til skjermen har en halvblank overflate. Om den får direkte lys på seg fra lamper eller fra vinduer, kan dette skape noen uønskede refleksjoner.
Brukervennlighet
Fjernkontroll
Fjernkontrollen som følger med Samsung UE40ES6715 er også hvit. Denne har ikke fått noen radikale forandringer i forhold til den som fulgte med fjorårets hvite TV i 6-serien, UE40D6515.
Fjernkontrollen ligger greit i hånden, og du har de mest brukte knappene sentralt plassert. Den daglige zappingen mellom kanaler, og turen innom nettleseren for å lese dagens aviser, går lett unna med fjernkontrollen i den ene hånden.
Oversiktlige menyer
Selve innstillingsmenyen til Samsung er helt lik den som har vært på foregående modeller. Menyen er oversiktlig, og du finner lett fram til de innstillinger du ønsker. Du finner faner for bilde, lyd, kanaler og andre innstillinger til venstre og går videre inn i disse ved å bla med piltastene på fjernkontrollen.
En av de beste nettløsningene
Menyen til «Smart Hub» har dog fått seg en oppgradering. Her har det dukket opp flere nye applikasjoner, og du har fått noen egne «temabaserte» knapper slik som «Fitness», «Kids» og «Your Video».
Under de «temabaserte» knappene finner du flere applikasjoner, læringsfunksjoner og mange andre funksjoner liggende under disse. Hvis du for eksempel går inn på knappen det står «Kids» på i «Smart Hub», finner du mange spill og læringsprogrammer som er skreddersydd for barn.
I tillegg til flere nye funksjoner i «Smart Hub», er Samsung også utstyrt med mange gode løsninger for filmleie. SF Anytime og Viaplay er to av løsningene som ligger der, og her får du tilgang til blant annet TV-serier, filmer og direktesendt sport.
Selve nettleseren fungerer veldig greit, men det å bruke skjermtastaturet og fjernkontrollen er alt for tungvint til at surfeopplevelsen blir god. Heldigvis kan trådløst tastatur kjøpes som ekstrautstyr, slik at man får en mer fullverdig nettleser.
To par 3D-briller
I esken til TV-en finner du to par 3D-briller. Disse er av den aktive varianten, her må du sette i batterier for å få oppleve 3D. Brillene har fått en ny design, og Samsung har fått skrapt bort litt av vekten i forhold til de tidligere modellene. 3D-brillene kan også brukes utenpå vanlige briller.
Godt plasserte innganger
Inngangene bak på TV-en sitter plassert ut til siden og nedover. Dette gjør at du ikke får noen problemer med kabler som stikker rett ut bak hvis du skal ha denne hengende på veggen.
Pekende ut til siden finner du blant annet tre HDMI-innganger, tre USB-innganger og uttak for hodetelefoner. Den ene USB-inngangen er linket sammen med kortleseren til TV-en, slik at du kan koble til en ekstern harddisk og bruke denne til opptak av programmer.
Samsung har vist litt tendenser til å kutte ned på antall HDMI-innganger på årets modeller. Tre HDMI-innganger er i dag nesten i minste laget syns vi.
Har du eldre utstyr som ikke har HDMI du skal koble til TV-en, så Har TV-en en komponentinngang på baksiden. For scart følger de nødvendige adapterne med. Her begrenses antallet til en av hver inngang.
Lyd- og bildekvalitet
Bildekvalitet
Etter å ha zappet litt med fjernkontrollen og lekt oss litt med menyene til Samsung UE40ES6715, begynte vi å se litt nærmere på bildekvaliteten. Det første vi gjorde var å sette den i filmmodus, da dette oftest gir det beste utgangspunktet med tanke på bildet.
Rett ut av esken og i filmmodus er det fortsatt mye som mangler. Fargene ser feil ut, og du har et veldig «kaldt» bilde. Fargetemperaturen er alt for høy, noe som viser seg å være en gjenganger fra Samsung.
Ved å sette fargetemperaturen til «varm 2», blir det vesentlig bedre og bildet får et mye varmere preg. Før selve kalibreringen justerte vi bakgrunnslys, kontrast og lysstyrke slik at dette var optimalt.
Gråskalaen
Gråskalaen er i overkant rødlig, mens grønn og blå er ganske nærme hvor de skal ligge. Her måtte vi justere rødt kraftig for å komme i mål. Vi tok en topunkts justering av gråskalaen, og endte opp med en gråskala som ble veldig bra til slutt.
En topunkts justering av gråskalaen vil si at vi justerer på midten av den øvre delen (80 % hvit) av gråskalaen og på midten (30 % hvit) av den nedre delen av gråskalaen. Ved justering av disse to punktene så bruker gråskalaen å jevene seg ut nedover alle punktene. (Gråskalaen går oppover fra sort (0% hvit) til hvit (100 % hvit).
Vi har kunnet gått inn og justert gråskalaen mer nøyaktig med en 10-punkts justering av skalaen, men da hadde vi vært litt for pirkete syns vi. Tallene vi fikk etter justeringen vi tok fortalte oss at vi var innenfor det som er synlig for det menneskelige øyet.
Fargene
Fargene var ikke så gode rett fra fabrikken, så her måtte vi justere en del for å komme i mål. Siden TV-en har gode innstillingsmuligheter, lar dette seg gjøre uten problemer.
Etter justering av alle primær- og sekundærfargene endte vi opp med farger som på papiret er veldig nærme standarden vi har et mål med å nå.
Gamma
Gammakurven til TV-en var veldig god rett ut av esken. Her trengte vi ikke å justere noe som helst. Skal du ha TV-en i et helt mørkt rom, kan det være fordelaktig å justere litt på denne for å ikke miste så mange detaljer på en del mørke scener.
Bildekvalitet etter kalibrering
Etter å ha kalibrert TV-en begynte vi å teste den med litt forskjellig bilde- og videomateriale. Sortnivået og kontrasten må vi si var imponerende, og fargene hadde blitt vesentlig mye bedre enn hva vi så rett ut av esken. Skarpheten i bildet var også noe av det bedre vi har sett.
På materiale i standard oppløsning fikk vi se at TV-en leverte et bilde med god kvalitet. Men på høyoppløst materiale fra Blu-ray ble vi skikkelig imponert. Fargene, skarpheten og kontrasten i bildet var nesten sammenlignbar med de langt dyrere TV-ene Samsung UE55ES8005 og Panasonic TX-L47WT50Y. Ikke dårlig for en TV som koster omtrent halvparten i de samme størrelsene.
På mørke scener merket vi dog forskjellen. Her var det litt detaljer som manglet i forhold til de dyrere modellene, og vi merket antydninger til lyslekkasjer.
Ved å slå av lyset i rommet så vi svært framtredende sky-effekter over hele skjermen. Dette var verre enn alle TV-ene vi har testet tidligere i år. Skal du bruke denne TV-en til å se film eller spille spill i et helt mørkt rom, kommer du til å irritere deg over alle disse lyslekkasjene.
Nå er det slik at forskjellige paneler ofte brukes på forskjellige størrelser, og at du også kan være uheldig å få et panel som er verre enn andre med tanke på slike lyslekkasjer. Det er ikke sikkert at alle modeller i denne serien er like ille som den vi testet.
Heldigvis er det en del forhandlere som gir tilbud om returrett, slik at du kan få testet TV-en og returnere den om du ikke er fornøyd.
God, men ikke best på bevegelse
Ved test med materiale med mye bevegelse, henger TV-en tålelig med. Den hadde kun litt problemer med de aller raskeste sekvensene. Skal du ha en TV som er skikkelig god her, er det fortsatt plasma som er best. Panasonic TX-P42ST50Y er et godt alternativ.
Innsynsvinkel
Innsynsvinkelen er på samme nivå som Samsung UE55ES8005, her skal du ikke så langt ut til sidene før bildekvaliteten begynner å bli dårligere.
Litt for liten til 3D
En 40-tommers TV er i minste laget hvis du ikke sitter veldig nærme når det kommer til 3D. Selve 3D-funksjonen i TV-en fungerer veldig bra, og det var lite feil å påpeke her. Men opplevelsen uteblir da den blir for liten.
Er 3D viktig for deg, bør du heller vurdere 50-tommeren i denne serien fra Samsung.
Lydkvalitet
Lydkvaliteten har blitt litt bedre enn hva vi har hørt fra tidligere modeller fra Samsung. Du skjønner at det ikke plass til all verden av høyttalere i et kabinett som kun er 2,4 centimeter dypt, så du forventer heller ikke all verden.
Lyden er fyldig nok til at stemmer høres naturlige ut. Om du skal bruke denne TV-en kun til zapping mellom kanaler, så holder det faktisk med de innebygde høyttalerne.
Skal du bruke TV-en til film eller spilling, så anbefaler vi å bruke et eksternt lydsystem for å heve lydopplevelsen.
Konklusjon
Samsung er en av få produsenter som lager hvite TV-er, og i 6-serien finner du modellen UE40ES6715. TV-en skiller seg ut fra mengdene med sin hvite ramme og stilrene design.
TV-en leveres med den samme foten som flere av fjorårets modeller kom med. Vi skulle ønske de kunne kostet på denne modellen den samme foten som designbomben Samsung UE55ES8005 har.
Fjernkontrollen som leveres sammen med TV-en er også hvit. Denne har ikke fått noen radikale forandringer i forhold til forgjengeren.
De mest brukte funksjonene på fjernkontrollen sitter sentralt plassert. Den daglige zappingen fungerer dermed fint med denne fjernkontrollen.
Gjenkjennelige menyer
Den vanlige menyen for innstillinger av bilde, lyd, kanalsøk og lignende er lik den vi har sett på Samsung sine modeller de siste årene. Menyen er oversiktlig og lett å finne fram i.
Svært god nettløsning
Nettløsningen til Samsung er en av de beste. TV-en er fullpakket av apper, spill og funksjoner. Som ekstrautstyr kan du kjøpe et trådløst tastatur, slik at du kan få en fullverdig surfeopplevelse med nettleseren.
Flere løsninger for filmer, serier og sport er på plass i nettløsningen. Her mangler du altså nesten ikke noe.
God bildekvalitet
Rett fra fabrikken er ikke bildekvaliteten så mye å skryte av, men etter kalibrering leverer den et supert bilde. Fargene, kontrasten og skarpheten tåler sammenligning med langt dyrere modeller.
Det eneste vi trekker ned på er at TV-en har en del lyslekkasjer i panelet. Dette blir spesielt framtredende når du har TV-en stående i et mørkere rom.
Siden TV-paneler i forskjellige størrelser gjerne er forskjellige, kan det hende at andre modeller i denne serien ikke har så store problemer med lyslekkasjer. Vi kan også ha vært uheldige med vår testmodell. Heldigvis er det en del forhandlere der ute som gir deg returrett om du skulle være misfornøyd med TV-en du har kjøpt.
3D-opplevelsen er ikke helt det store med denne TV-en. 3D fungerer nesten knirkefritt, men størrelsen gjør at du ikke får den store opplevelsen. Er 3D viktig for deg, bør du heller vurdere å gå for 50-tommeren i den samme serien.
TV-en henger greit med på hurtige bevegelser, men sliter litt om det er for mye informasjon i bildet som passerer på skjermen. Skal du ha en TV som henger skikkelig med er det plasma som fortsatt er det beste. Panasonic TX-P42ST50Y er et godt alternativ her.
Forbedret lydkvalitet
Lydkvaliteten har blitt forbedret i forhold til forgjengeren. Til å være en såpass flat konstruksjon leverer TV-en fyldig nok lyd til at stemmer høres naturlige ut. Til film og spilling anbefaler vi å koble til et eksternt lydsystem.
Alt i alt er dette en veldig god TV til prisen. Bildekvalitet og funksjonalitet er høyt oppe, og prislappen på under 7000 kroner gjør at det er et godt kjøp. Hadde ikke denne TV-en hatt problemene med lyslekkasjer, ville vi satt på anbefalt-merket.
+ Design
+ Farger og skarphet
+ God nettløsning
- Lyslekkasjer i panelet
- Dårlig innsynsvinkel
- For liten for 3D
Finn beste pris på Samsung UE40ES6715 i Prisguide.
Alternativer
Det finnes ikke så mange gode hvite alternativer. Om du absolutt ikke vil ha en TV med sort ramme, kan du ta en titt på den sølvfargede Philips 46PFL5007. Denne gir deg et naturlig bilde og mye TV for pengene.
Et annet alternativ er den nesten rammeløse LG 42LM670T. Denne har mye av funksjonaliteten som Samsung har med sin 6-serie, og skal også ha de nødvendige bildeinnstillinger som trengs for å få et bra bilde.