Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Viera TX-P50ST50Y

Filmentusiaster bør sikle på denne TV-en

Men Panasonics plasma bommer på flere punkter.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Panasonic har i de senere årene blitt sett på som plasma-kongen blant produsentene. Selv om de har satset mer på LED-teknologien i år, har de ikke vært på latsiden når det gjelder plasma-TV-er. Du finner nemlig også et rikt utvalg av modeller i år.

Modellen vi har inne til test nå, heter TX-P50ST50Y, og ligger i mellomsjiktet i utvalget til Panasonic. Denne modellserien finnes i størrelsene 42, 50, 55 og 65 tommer, du har dermed et stort utvalg av størrelser å velge mellom.

Veldig lik Samsung

Rammen til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Designen har likhetstrekk med LED-TV-en, TX-L42ET5Y, som vi tidligere har testet. Rammen rundt TV-en har en mørk grå farge, og helt ytterst på denne sitter en gjennomsiktig list i plast.

Navnet på rammedesignen heter «Crystal Frame», og har påfallende mange likhetstrekk med Samsungs «Crystal design» som du fant på for eksempel Samsung UE46D6505 i fjor.

Blanke overflater

Både overflaten til rammen og skjermen reflekterer en del lys. Denne TV-en tar seg uten tvil best ut i et rom som er skjermet for mye sterk belysning.

Selv om det er en del blanke overflater, er TV-en motstandsdyktig mot fingermerker. Noe som kan være et positivt for de som har venner eller barn som ikke klarer å holde fingrene unna.

TV-en har en heldekkende stålplate på baksiden, og veier en del mer enn sine LED-brødre. Kvalitetsinntrykket av TV-en er derfor veldig godt. Du har ikke følelsen av at dette er en plast-TV som en toåring kan løfte opp og løpe rundt med i stuen.

Foten til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Enkel design på foten

Foten som TV-en står på har ikke fått noen store forandringer, og er ganske lik den de fleste modeller fra Panasonic leveres med. Foten er en rektangulær plate i samme finish som rammen rundt TV-en.

Siden foten står montert i et punkt i midten, kan TV-en dreies i begge retninger. Dette gjør TV-en mer fleksibel for de som ikke skal ha den opp på veggen.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger »

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Fjernkontrollen til TX-P50ST50Y er helt identisk med den vi testet sammen med LED-TV-en TX-L47WT50Y tidligere i sommer.

Fjernkontrollen.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Fjernkontrollen ligger greit i hånden, og knapper du bruker ofte sitter sentralt plassert. Den daglige zappingen fungerer derfor godt med denne.

Oversiktlige menyer

Menyene til Panasonic har ikke forandret seg de siste årene, og du trenger ikke å være rakettforsker for å finne frem. Dette er enkelt og oversiktlig.

Smart-TV .Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

I smart-TV-løsningen er det heller ikke gjort så store forandringer. Denne menyen er også mer eller mindre identisk med hva vi tidligere har sett fra Panasonic.

Viaplay.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Viaplay og SF Anytime på plass

Du har ikke like stort utvalg av apper og funksjoner som for eksempel du har i Samsungs plasma-TV PS64E8005, men du får likevel noen av de mer interessante, slik som Viaplay og SF Anytime.

Med strømmingsløsninger som Viaplay og SF Anytime har du muligheten til å strømme filmer, serier og sport direkte til TV-en via nettet.

Nettleseren til TV-en fungerer tålelig greit via fjernkontrollen, siden responsen er bedre enn vi har sett hos andre aktører. Hvis du skal bruke nettløsningen en del, er det beste å koble til et eksternt USB-tastatur.

Litt få HDMI-innganger

Baksiden.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På baksiden av TV-en finner du tre HDMI-innganger, to USB-innganger, hodetelefon-utgang og en SD-kort-leser som peker ut til siden. Dette gjør at du har de mer brukte inngangene mer tilgjengelige.

Vi syns at tre HDMI-innganger er i minste laget i dag, siden flere og flere produkter kan kobles til med denne typen kabel. Har du en ny PC, en Blu-ray-spiller og en digital dekoder du vil koble til er det plutselig ikke plass til mer.

Analoge innganger, antennetilkobling, optisk lydutgang og ethernet er rettet nedover. Denne TV-en er derfor godt tilpasset for å kunne henges rett opp på veggen. Ingen kabler blir stående rett ut på baksiden.

Støtte for RiksTV og Canal Digital

Kortleseren som sitter i TV-en støtter DVB-C og DVB-T og er godkjent for både Canal Digital og RiksTV sine kort. Har du en av disse leverandørene kan du gjemme bort dekoderen og bruke kortet direkte i TV-en istedet.

Husk bare at du trenger en godkjent CA-modul (CAM) fra enten Canal Digital eller fra RiksTV for at dette skal fungere.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på lyd- og bildekvalitet.»

Lyd- og bildekvalitet

Panelet som brukes i TX-P50ST50Y er det samme panelet som brukes i de dyrere plasma-modellene TX-P50GT50Y og TX-P50VT50Y.

Selv om panelet er identisk med de dyrere modellene til Panasonic, så har de mer kostbare modellene mer påkostet elektronikk, og en mer avansert bildebehandling.

I tillegg har for eksempel flaggskipet TX-P50VT50Y et bedre filter på skjermen som skal gi et vesentlig bedre sortnivå.

Vi satte TV-en i modusen «Ekte kino» for å få et best mulig utgangspunkt, og tok deretter en nærmere titt på bildekvaliteten.

Fabrikkinnstillingene til TV-en må vi si at var veldig gode. I motsetning til det vi har sett fra en del andre aktører, der bildet virker veldig kaldt, ser bildet mye varmere ut her. Dette viser oss at Panasonic begynner å gå i rett retning.

Sortnivået virker forholdsvis jevnt og fint, men på mørkere scener er bildet litt utvasket. Her virker det som at gammainnstillingen muligens ligger litt for lavt.

Vi starter med å kalibrere gråskalaen

Grei gråskala

Gråskala før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Målingene av gråskalaen viste oss at TV-en hadde litt for mye rødt i seg. Her måtte vi inn å justere hvitbalansen for å dempe litt. Noen små justeringer på blå og grønn var også nødvendige for å rette opp.

Gråskala etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Etter justeringer ble gråskalaen mye bedre. Siden TV-en ikke har mer avanserte innstillinger, noe de dyrere modellene har, fikk vi ikke justert denne noe nærmere standarden. Tallene vi fikk fra målingene fortalte oss at vi var innenfor hva som regnes som akseptable avvik.

Bra på farger

Farger før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Målingene av fargene viste oss at den største feilen lå hos rød, blå og magenta. Alle disse tre hadde en såpass stor feil i seg at det var synlig for øynene. Vi måtte derfor inn i fargestyringen til TV-en og justere på de fargene som kan justeres på denne TV-en.

Farger etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Etter justering av fargetone, fargemetning og lysstyrke til rød, grønn og blå ble fargene med en gang langt bedre.

Både primær og sekundærfargene kom seg innenfor der vi vil ha de. Skulle vi fått fargene helt perfekte, måtte vi også hatt mulighet for å justere sekundærfargene i menyen.

Litt for lav gamma

Gamma før kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Gammakurven viste seg å være litt for lav som vi mistenkte før kalibreringen. Ved å justere gamma et hakk opp til 2,4 i menyen ble kurven mer korrekt. Gammakurven endte opp på et snitt på 2,16 etter justeringen, noe som ikke er så langt unna målet på 2,2.

Gamma etter kalibrering.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Best i HD

Etter kalibreringen satte vi på litt forskjellig testmateriale for å se hvordan resultatet ble.

På testmateriale med litt lavere oppløsninger virket bildet noen ganger litt slørete, mens andre ganger så det virkelig bra ut. Den er altså ikke mye bedre enn konkurrentene når det kommer til vanlig TV-titting og DVD-filmer.

Med høyere oppløsninger som 720p og 1080p kommer TV-en mer til sin rett. Detaljrikdommen er upåklagelig og fargene var veldig naturlige. Ved å vise HD-kanaler eller Blu-ray-film leverer den virkelig varene. Dette er en TV som passer godt til filmentusiasten.

Trives best i mørket

Sortnivået og detaljene i mørkere scener er TV-en veldig god – helt frem til at det ble for mye lys i rommet. Med mye lys i rommet fikk vi en del problemer med å se hva som ble vist på skjermen i mørke scener.

Problemer i lyset.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Panelet reflekterer litt for mye og TV-en er for lyssvak til at du får et optimalt bilde i en veldig lys stue. Den egner seg derfor best i et rom med få vinduer, eller hvor du har mulighet for å skjerme for direkte lys.

Ikke best på bevegelse

Når vi testet materiale som hadde mye bevegelse i seg fikk TV-en litt problemer. Det kan virke som om den har litt problemer når det er mye bildeinformasjon som skal bearbeides.

Bildet hadde ikke den jevne flyten som vi forventer fra en plasma-TV. Det virker nesten som at den har de samme problemene som mange av LED-TV-ene sliter med. Du kan imidlertid sammenligne dagens testmodell med med en god LED-TV når det kommer til bevegelse.

Ved å aktivere funksjonen «Intelligent Frame Creation» fikk vi riktig nok mer flyt i bildet, men vi syns at bildet ble mer urealistisk. Om du liker denne funksjonen eller ikke er selvfølgelig en smakssak, men vi liker den altså ikke.

Svak summelyd

Noen plasma TV-er er kjent for at de kan gi fra se en summelyd som kan være plagsom for noen. På samme måte som at Samsungs plasma-TV PS64E8005, lager også denne TV-en en svak summelyd.

Plages du veldig lett av slike svake summelyder, eller skal bruke den i et veldig lite rom bør du være klar over at den ikke er like støysvak som for eksempel en LED-TV.

En liten test du kan gjøre, er å gå innom en butikk som har denne modellen utstilt, og lytte litt på baksiden langs toppen. I en større stue hvor det er litt mer åpent og gjerne litt mer støy generelt, vil du som oftest ikke merke noe til det.

Helt grei lydkvalitet

Lydkvaliteten på TV-en fungerer fint til vanlig TV-titting. Lyden er fyldig nok til at stemmer blir gjengitt naturlig, og lyden er ikke så flat som vi har hørt fra mange andre modeller de siste årene. Til film og lignende anbefaler vi likevel å koble til et eksternt lydsystem, da dette gir deg en bedre filmopplevelse.

TV-en kommer levert uten 3D-briller i esken. For å prøve 3D med denne TV-en må du altså bruke en del penger på 3D-briller for å i hele tatt ta denne funskjonen i bruk. Vi fikk derfor ikke testet 3D-funksjonen til denne TV-en.

Bli med til neste side, for å lese konklusjonen.»

Konklusjon

Er du på jakt etter film-TV til under ti tusen kroner, er Panasonic Viera TX-P50ST50Y et alternativ som bør vurderes – men den har et par klare mangler.

Rammen til TV-en.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Panasonic ser ut til å ha hentet litt ideer fra Samsung med sin «Crystal Frame Design». Hvis du sammenligner litt med Samsung UE46D6505 fra i fjor, finner du flere likhetstrekk. TV-en har en mørk grå ramme, og helt ytterst på rammen sitter en blank list i gjennomsiktig plast. Med en høy vekt får du et godt kvalitetsinntrykk.

Selve menyen til TV-en er lik den vi har sett på tidligere modeller fra Panasonic. En god oppgradering er dog at løsninger for strømming av film, serier og sport er på plass.

Best på HD

Flott bilde i Full HD.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

TV-en leverer et greit bilde på lavere oppløsninger, som fra DVD og fra standardkanalene du får fra TV-leverandøren din, men det er på HD-materiale den virkelig skinner. Fargegjengivelse er veldig naturlig, samtidig som skarphet og detaljer er upåklagelig. Dette er med andre ord en TV for filmentusiasten.

Panelet reflekterer litt for mye og TV-en er for lyssvak til at du får et optimalt bilde i en veldig lys stue. Den egner seg derfor best i et rom med få vinduer, eller hvor du har mulighet for å skjerme for direkte lys.

Når vi testet materiale som hadde mye bevegelse i seg fikk TV-en litt problemer. Det kan virke som om den har litt problemer hvis det er mye bildeinformasjon som skal bearbeides.

Bildet hadde ikke den jevne flyten i bildet som vi forventer fra en plasma-TV. Det virket nesten som du har litt av de samme problemene som du har med mange av LED-TV-ene. Vi vil derfor sette denne på nivå med en god LED-TV.

TV-en kommer levert uten 3D-briller i esken. For å prøve 3D med denne TV-en må du altså bruke en del penger på 3D-briller for å i hele tatt ta denne funskjonen i bruk.

Svak summelyd

TV-en gir fra seg en svak summelyd når den er i bruk. Generell støy i en vanlig stue overdøver gjerne den typen konstant summing, og vil dermed ikke være plagsomt for folk flest.

Lydkvaliteten fungerer fint til vanlig TV-titting. Lyden er fyldig nok til at stemmer blir gjengitt naturlige, men ikke så flat som vi har sett fra mange TV-er de siste årene. Til film og lignende anbfaler vi likevel å koble til et eksternt lydsystem, da dette gir deg en bedre filmopplevelse.

Alt i alt er dette en TV som leverer et fantastisk bilde så lenge oppløsningen er god, med HD-kanaler og Blu-ray vil denne altså komme til sin rett. Den har riktig nok litt problemer hvis det er et veldig lyst rom eller hvis den får direkte lys på seg, og den har heller ikke den jevne flyten i bildet vi er vant til fra en plasma-TV. Dette vil imidlertid ikke være plagsomt for andre enn de aller største filmentusiastene der ute.

Hadde TV-en vært litt bedre på et par av disse punktene, hadde vi ikke hatt noen problemer med å sette denne modellen som anbefalt – men det er den altså ikke.

+ Flott bildekvalitet i HD
+ Godt plasserte innganger
+ Kan koble til eksternt tastatur
+ Prislappen


- Refleksjoner i panelet
- Summelyd fra TV-en
- Mangler 3D-briller i esken
- Litt få HDMI-innganger

Finn beste pris på Panasonic Viera TX-P50ST50Y i Prisguide.

Alternativer

Et godt alternativ som peker seg ut er 51-tommeren Samsung PS51E8005. Den koster riktig nok et par tusen mer enn TX-P50ST50Y, men du får en TV som lever på bildekvalitet, og har en bedre smart-TV-løsning.

Et annet alternativ er den litt rimeligere plasma-TV-en LG 50PM670S. Dette vil være en TV som kanskje ikke er helt der oppe i bildekvalitet, men som tar igjen en del med funksjonaliteten.

annonse