TestHTC One V

Kvalitetsmobil i helstøpt aluminium

Den rimeligste HTC One-modellen er solid og veldesignet. Men den har et par mangler.

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 12,0 x 6,0 x 9,2 cm
Vekt: 115 gram
Skjerm: Super LCD 2, 3,7 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, applikasjonsveksler, av/på/skjermlås.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: MicroSD
Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
Pris: Fra ca 2 600 kroner

Kort sagt:

– God skjerm
– God byggekvalitet
– Lav vekt
- Gode menyer

– Upresist skjermtastatur

Selv om HTC One V er den rimeligste modellen i HTCs One-serie, ser den ikke ut som en billigmobil. Telefonen har et sortlakkert helstøpt "unibody" aluminiumskabinett, inspirert av den gamle HTC Legend-modellen. De som har prøvd Legend og Legends forgjenger HTC Hero, vil også kjenne igjen "knekken" foran på telefonen. Det at det meste av telefonen er i helstøpt metall, samt glass, gjør at den virker solid. Med en tykkelse på bare 0,9 centimeter og avrundede former ligger den godt i hånden.

Minste telefon i serien

Med en skjerm på 3,7 tommer, er One V også den minste telefonen i One-serien. Skjermstørrelsen er nesten den samme som på iPhone 4S, som benytter en 3,5-tommer. One S har en 4,3-tommer mens One X kommer med en 4,7-tommer. Skjermen er en Super LCD 2-skjerm med oppløsning på 480 x 800 punkter. Men selv om det ikke er snakk om en AMOLED- eller IPS-LCD-skjerm, har skjermen klare og fine farger. Den er i tillegg skarp og har god innsynsvinkel. Lysstyrken er også ganske god.

Android 4 med Sense 4.0

HTC one V kommer med Android 4.0, Ice Cream Sandwich. HTC har lagt sitt eget HTC Sense 4.0-grensesnitt på toppen av Android, og etter vår mening har HTC klart å lage et grensesnitt som er både brukervennlig og enkelt å tilpasse. I tidligere versjoner av Sense gikk HTC kanskje litt vel langt når det gjaldt fancy effekter og glorete farger, men nå synes vi det hele ser veldig pent ut.

Det er fem startskjermer som du kan tilpasse med snarveier, mapper og widgeter. Ved å holde fingeren på en av startskjermene et par sekunder, dukker det opp et skjermbilde hvor du kan dra og slippe apper, snarveier og widgeter over til en av startskjermene. Du kan også holde fingeren inne på et app-ikon og så dra appen over en annen app for å opprette en mappe som inneholder begge appene. De som har prøvd iPhone vil kjenne igjen denne funksjonen. HTC har for øvrig lagt ved noen ganske pene og nyttige widgeter. Vær-widgeten er en litt penere og mer moderne utgave av den vi kjenner fra tidligere HTC-mobiler. I tillegg har du blant annet widgeter for å vise favorittkontakter fra kontaktregisteret, en kalenderwidget og en widget for avspilling av musikk.

En menylinje nederst på skjermen viser fire apper, samt knappen for å gå til oversikten over alle appene som er installert på telefonen. Denne menylinjen vises uansett hvilken startskjerm du befinner deg på, og du kan selv endre hvilke apper du vil ha på menylinjen. Standard er ringefunksjonen, e-post, SMS og kamera.

Nederst på telefonen er det tre berøringsknapper; en tilbakeknapp, en hjem-knapp og en knapp for å gå til den nye oppgavevelgeren i Android 4. Trykker du oppgavevelgeren vises de siste appene du har hatt oppe, og du kan enkelt avslutte apper ved å dytte dem sidelengs ut av listen med fingeren.

I mange apper i Android 4 vil du få opp en egen menyknapp øverst til høyre, hvor du får tilgang til blant annet innstillinger og ulike funksjoner i appen. I de appene hvor dette mangler, kan du holde inne knappen for å veksle mellom oppgaver. Da dukker menyene opp.

HTC-mobilene har en praktisk låseskjerm hvor du kan gå direkte til en av fire apper ved å trekke ikonet til appen inn i en sirkel. Trekker du i stedet sirkelen opp hvor som helst på låseskjermen, kommer du tilbake dit du var da telefonen ble låst.

Lett å bomme på tastene

Skjermtastaturet er i prinsippet det samme som på HTC One S og X, men ettersom skjermen er mindre har HTC valgt å fjerne piltastene nederst på tastaturet for navigasjon i teksten. Vi savner dem ikke.

Tastaturet er ganske standard, og har de norske tegnene Æ, Ø og Å plassert der de hører hjemme. Men etter å ha skrevet uttallige e-poster og SMS-er i løpet av de par ukene vi har hatt telefonen, har vi ennå ikke klart å venne oss helt til tastaturet. Tastene er nemlig såpass smale og sitter så tett, at det er veldig lett å bomme på dem. Dermed ender vi opp med mange skrivefeil. Det fungerte langt bedre på One X, som har større skjerm. Likevel er det ikke bare skjermstørrelsen som har skylden. Apples iPhone 4S har nemlig hakket mindre skjerm, men skjermtastaturet er likevel langt flinkere til å gjette hvilken tast du mente å trykke på. På iPhone har undertegnede skrudd av automatiske ordforslag på grunn av alle de irriterende skrivefeilene det medfører, men på One V var automatiske ordforslag helt nødvendig for å få rettet opp de verste tastefeilene.

I esken

HTC One V leveres med det vanlige tilbehøret. Skulle vi savne noe måtte det være et minnekort, ettersom telefonen er ganske sparsommelig utstyrt med lagringsplass. Mer om det på neste side. Dette lå i esken:

  • USB-kabel
  • Lader
  • Ørepropper

Batteriet er integrert i telefonen.