Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S II i9100 (S2)

Smartmobil på grensen til det perfekte

Med Galaxy S2 i9100 er Samsung atter kongen på haugen.

Design, skjerm og menyer

Denne mobilen har en imponerende skjerm, rask prosessor og grafikkprosessor og mye arbeidsminne, samtidig som den er tynn og lett. Hils på Samsungs nye toppmodell.

Galaxy S II har en 1,2 GHz ARM Cortex-A9-prosessor med to kjerner. En Mali-400MP grafikkprosessor sørger for at grafikken kan skaleres og roteres i rekordfart, mens et arbeidsminne på 1 GB blant annet gjør det mulig å kjøre mange prosesser samtidig uten at telefonen blir merkbart tregere.

Superskjerm

Skjermen måler 4,3 tommer diagonalt, og har en oppløsning på 480 x 800 punkter. Det er samme skjermstørrelse og oppløsning som HTC Desire HD. Men skjermen på Samsung Galaxy S II er en såkalt Super AMOLED Plus-skjerm. Det finnes de som sverger til LCD, som har en litt annen pikseloppbygging, og følgelig tettere punkter enn AMOLED. Vi har sett alt som finnes av mobilskjermer og er ikke i tvil; denne skjermen er best.

Skjermen på Galaxy S II er dekket av et glass av typen Corning Gorilla Glass som skal forhindre at den blir oppskrapet eller ripet når du går med mobilen i lommen. Vi gav den en runde med en brukket binders, men klarte ikke å risse inn navnet vårt i glasset over skjermen. Vi trykket temmelig hardt med det skarpeste punktet på bindersen, men det var nytteløst.

Design

I tillegg til å være rask og ha god skjerm, så utmerket telefonen seg med sin design. Nå er det ikke til å stikke under en stol at Galaxy S II er en stor flat mobiltelefon med en nesten firkantet sort overflate. Over skjermen finnes en smal høyttalerspalte og Samsungs merkenavn i sølvfarge. Under skjermen er det en nesten firkantet tast med en tynn sølvramme. Fronten er stilren og fin, men ikke veldig spennende. Det som gjør at designen på S II så spesiell, er tykkelsen. Hele telefonen er nemlig ikke mer enn 8,5 millimeter tykk. Det gjør denne modellen til den tynneste smartmobilen på det norske markedet.

Telefonen har en smal ramme i mørkt metall rundt glasskanten og et par millimeter ned på siden av telefonen. Resten av chassiset er i plast. Bakdekselet har en overflatestruktur som får telefonen til å ligge godt i hånden. Kameraet bygger litt ut, og er omgitt av en smal sølvramme med samme fasong som betjeningstasten på fronten.

På toppen av mobiltelefonen er det en 3,5 millimeter utgang for lyd. På venstre side har telefonen en vippetast for volum, mens den på høyre side har en hovedstrømbryter.

I bunnen av telefonen er det en MicroUSB-port. Denne har fått en del nye egenskaper. Blant annet er det mulig å hente ut videosignal til HDMI via en overgang, eller når telefonen står i en dokkstasjon. Dokk og HDMI-overgang er tilleggsutstyr som ikke følger med i salgspakken.

På fronten skimtes også kameraet som blant annet kan brukes til videochat over Google Talk. Dette kameraet kan ta bilder med 2 megapiksler oppløsning, mens bakkameraet tar bilder med opp til 8 megapiksler oppløsning.

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Samsung Galaxy S II er det beste vi har sett på en Android-mobil til nå. Ikke bare er det enkelt å forstå, men den raske responsen gjør det lekende lett å hoppe mellom applikasjoner. Skjermen reagerer svært presist når vi taster eller stryker på den. Og det er enkelt å tilpasse menyene. Før du gjør dine egne valg, har telefonen sju startskjermer. På første startskjerm finnes en klokke- og vær-widget, i tillegg til et søkefelt der du kan søke på Google uten å måtte starte nettleseren først.

På forsiden finnes også fire ikoner (Gmail, Google Talk, Market og Maps), i tillegg til fire faste ikoner som blir stående selv om du bytter til en annen startskjerm. Disse er snarveier til telefon, kontakter, meldinger eller programmer.

Skjermbildet som dukker opp til høyre for startskjermen har en nyhetsleser fra Associated Press og en oversikt over e-posten du har mottatt nylig. Den neste startskjermen viser en lysbildewidget, finansinformasjon fra Yahoo, og en oversikt over bokmerkene i nettleseren din. Her finnes i tillegg snarveier til de fire områdene Music Hub, Game Hub, Readers Hub og Social Hub.

Music Hub gir deg tilgang til en musikktjeneste, Game Hub til spill, Readers Hub til aviser, nettbokhandel og tidsskrifter, mens Social Hub gir deg tilgang til e-post og de sosiale nettverkene du ønsker å knytte til telefonen.

De fire neste startskjermene er tomme, så her er det opp til deg å legge til de funksjonene eller programmene som du ønsker å ha rask tilgang til.

På Galaxy S II kan du også endre rekkefølgen på ikonene i programmenyene, og du kan samle grupper av ikoner i egne mapper. Dette gir god mulighet for individuell tilpasning. Menysidene er for øvrig plassert side om side, slik at du kan sveipe mellom dem med fingerstrøk. Dette er en fordel fremfor menyer der alt er plassert alfabetisk på en stor og side der du må la deg nedover til programmet du vil åpne.

Samsung har også lagt til noen nye funksjoner basert på sensorene i telefonen. Legger du en finger på hver side av skjermen kan du zoome inn eller ut ved å vippe på telefonen. Dette fungerer svært ba. To raske slag på toppen av telefonen aktiverer talesøk. Vi slo to ganger og sa "Ring Mobilsvar", hvorpå samtalen ble koblet opp. Men flere ganger slet telefonen også med å forstå hvilke kommandoer vi forsøkte å gi.

Du kan også dempe ringelyden ved å snu telefonen.

Teknologi og funksjoner

Prosessoren i Galaxy S II yter 1,2 GHz, har to kjerner, og jobber lynraskt. Hvilken effekt du har av tokjerneteknologien avhenger av hvilke applikasjoner du kjører. Uansett er konklusjonen at Galaxy S II er lynrask, og i de fleste tilfeller raskere enn LGs Optimus 2X, som har en 1 GHz-prosessor med to kjerner. I enkelte målinger er LGs modell likevel noe raskere. En av våre forumbrukere påpeker at årsaken kan være begrensninger i testprogrammene som er brukt.

Hurtigsurfing

Raskeste 3G-hastighet på Samsung Galaxy S II er hele 21 Mbps. Det betyr at telefonen kan surfe i hastigheter som overgår det de fleste har på bredbåndslinjen hjemme. Forutsetningen er at du er i et område der operatørene har oppgradert mobilnettet til slike hastigheter. Merk deg at du raskt kan komme til å overskride begrensningen for hvor mye du får lov til å laste ned på abonnementet ditt. Det hjelper lite med raskt mobilt Internett, om operatøren struper farten etter noen minutters bruk.

Opplastingshastigheten over 3G er på 5,76 Mbps.

Galaxy S II har selvsagt også innbygget trådløst nettverk (Wi-Fi), og kan brukes som trådløst modem om du vil surfe med en PC på den raske 3G-forbindelsen i telefonen.

Samsung Galaxy S II er en mobiltelefon som innbyr til nettsurfing. Den raske nettleseren, store skjermen og den smarte løsningen der du kan zoome inn og ut ved å bikke litt på telefonen, gjør at Galaxy S II er svært godt egnet for mobilsurf. Du kan selvsagt zoome ved å knipe eller sperre med to fingre, men vi opplever gyrozoomingen som enda enklere å bruke.

Nettleseren støtter Flash 10.1, og telefonen er såpass kraftig at vi ikke opplever Flash som så irriterende som det kan være på litt tregere mobiltelefoner.

Uten NFC-brikke

Under lanseringen av Galaxy S II i Barcelona ble det gjort et poeng av at telefonen kommer med NFC-brikke for trådløs overføring av data over svært korte avstander (Near Field Communications). I teorien betyr det at telefonen skal kunne brukes til å lese visittkort, dørlåser, billettsystemer, annonser og annet som inneholder NFC-brikke. Men vårt testeksemplar inneholder ikke noen aktivert NFC-brikke, og om vi oppfatter Samsung rett, så vil telefonen ikke komme med dette før til høsten.

Ellers er GPS-brikken på plass, i tillegg til støtte for trådløs musikk- og videooverføring (DLNA), og Wi-Fi 802.11 a/b/g/n. Galaxy S II har også magnetisk kompass og bevegelsessensorer. Men kartløsningen i telefonen gir foreløpig ikke taleassistert navigasjon med omregning av ruter i Norge, slik du får i land der Google har åpnet for dette.

Samsung har også lagt inn Bluetooth 3.0 i telefonen, så du kan overføre data i kombinasjon mellom Bluetooth og Wi-Fi for å få ekstra hastighet.G

Minne

Galaxy S II kommer i to versjoner med henholdsvis 16 GB og 32 GB minne. Vår testmodell har 16 GB minne, og kan i tillegg bruke minnekort som gir opp til 32 GB ekstra lagringsplass. Vi satte i et minnekort på 32 GB proppet med film og musikk, og registrerte at telefonen indekserte hele samlingen på et par sekunder. Dette har vært en av de tingene som har tatt svært lang tid på enkelte andre modeller.

Når det gjelder minnekortet ergrer vi oss imidlertid litt over at vi må plukke ut batteriet for å få byttet det.

Bra samtalelyd

Samsung Galaxy S II fungerer bra som mobiltelefon, med såkalt smartdial som henter opp kontakter som passer til bokstavene eller tallene du taster. Kontaktlisten har en god søkefunksjon, og du kan koble kontakter fra Facebook og andre sosiale medier til adresseboka.

Lyden under samtale er også meget god, både for deg og for den du snakker med. En egen mikrofon gjenkjenner støy og en signalprosessor filtrererbort denne.

Skjermtastatur

Skjermtastene er gode, og Samsung Galaxy S II kommer med norsk Swype. Swype er en teknologi som lar deg skrive raskere ved at du bare feier innom bokstavene i ordet du skal skrive, uten at du behøver å løfte fingeren. En ordliste finner frem til ordet du antakelig forsøkte å skrive, og kommer den på flere alternativer, så velger du det rette med et tastetrykk.

Kontorfunksjonene er gode, og på Samsung Galaxy S II finnes programmet Polaris Office. Dette programmet gjør det mulig å opprette og redigere dokumenter i formatene dokument, regneark og lysbilder.

Programmet lar deg åpne og lese de vanligste e-postvedleggene, i tillegg til at du altså kan redigere Office-filer.

Nyttefunksjoner

Innkommende SMS-er samles i oversiktlige tråder, og du kan enkelt legge inn en rekke e-postkontoer. Du kan bruke flere Exchange-servere. Du kan også velge om du vil se all post i en samlekasse, eller om du vil sortere posten etter serveren den er hentet fra.

Av andre nytteprogrammer som følger med, nevner vi Dagbok, Oppgavebehandling, Astro filutforsker, IM-klient, Mine Filer (alternativ filutforsker) og Kies Air.

Kies Air er et nytt program fra Samsung. Her kan du sette opp telefonen som trådløst modem for andre, eller du kan hente ut en IP-adresse du legger inn i nettleseren på PC-en din. Når adressen er lagt inn får du tilgang til mobilen fra en PC som befinner seg i det samme nettverket. Her kan du lese meldinger, hente bilder, redigere kontakter, overføre filer og mye mer.

Sikkerhet

Samsung har også kommet opp med løsninger som skal gjøre telefonen sikrere i forhold til tyveri og beskyttelse av sensitive data. Blant annet kan telefonen låses, spores og data kan fjernes eksternt. Du kan få varsel om bytte av SIM-kort, og sette ulike passord eller passordmønster.

Slik ser Kies Air ut. Løsningen forbinder PC og mobil via trådløst nett.

Multimedia

Kameraet i Samsung Galaxy S II imponerer oss. Her kan vi ta bilder med 8 megapiksler oppløsning. Det er ikke på noen måte rekord hva antall piksler angår, men det er tilstrekkelig til at du kan ta svært så gode bilder med denne mobiltelefonen. En av de viktigste konkurrentene på dette området er Sony Ericssons Xperia Arc. Vi synes Galaxy S tar bedre bilder enn Arc i godt lys, mens Arc trekker det lengste strået i svak belysning.
Kameralampen i Galaxy S II kan redde deg i noen situasjoner, men belysningen er ujevn og rekkevidden er liten.

Nederst på siden kan du se noen bilder vi har tatt med Galaxy S II.Galaxy S II har også frontkamera, og med dette kan du ta bilder som har opp til 2 megapiksler oppløsning. Kameraet kan du bruke om du vil ta selvportrett, eller du kan bruke det med de nye videochat-tjenestene som er utviklet for Android.

Bra videokamera

Men om kameraet imponerer, så er ikke videokameraet mindre imponerende. Her kan du filme med full HD, og for en gangs skyld har det noe for seg å blåse videoen opp på storskjerm. Under filmingen kan du følge med på hvor stor videofilen din er blitt.

Det er fremdeles et stykke vei å gå før mobiltelefonene kan erstatte ordinære videokameraer i forbrukerklassen. Men om dette er det eneste kameraet du har for hånden, så er det en bedre reserveløsning enn noe annet mobilkamera.

Samsung Galaxy S II har en egen Music Hub, som er en nettbasert musikktjeneste. Her kan du søke på musikk, få anbefalinger og kjøpe ny musikk til samlingen din. I det samme grensesnittet kan du hente frem musikk som allerede er lagret på telefonen. Musikken kan også spilles av i en ordinær musikkspiller. Under avspilling dukker det opp kontrollikoner på låseskjermen, så du kan betjene en del av spillerens funksjoner uten å måtte åpne menyene. Hodesettet som følger med gir grei lyd, men det har ingen fjernkontroll på ledningen, ut over en trykk-knapp du kan starte, stoppe og skippe musikken med.

Ellers har denne musikkspilleren lydutjevner for tilpasning av lydbildet. Det har vi savnet på en del andre Android-modeller. Som musikkspiller fungerer Galaxy S II omtrent som MP3-spillere flest. Menyene er gode, mens lydkvaliteten er bra nok for de aller fleste.

Galaxy S II har også en god FM-radio.

Film

Samsung Galaxy S II kan spille av film til storskjerm trådløst over DLNA, eller du kan overføre signalet i en HDMI-kabel. For å bruke videokabel trenger du en overgang fra Micro-USB til HDMI. En slik overgang finnes i en dokk som er laget til telefonen, eller du kan bruke en adapter. Hverken kabel, dokk eller HDMI-adapter leveres med telefonen.
Som videospiller er Galaxy S II meget bra. Den spiller alt vi forer den med, og her er hverken lagg eller problemer med lyd og bilde-synkronisering.

Om du er spill-entusiast, så er dette en mobiltelefon det er artig å eie. Gyrofunksjonene er presise, så det blir enklere å betjene spill der bevegelse er en del av kontrollene. Men det er dårlig med spill på telefonen når du kjøper den. Ikke et eneste spill er forhåndsinstallert. Til gjengjeld har Galaxy S II en såkalt Game Hub, der du kan laste ned en rekke spilltitler.
Spillene er delt inn i kategoriene Sosiale spill og Premium spill. Noen av spillene er gratis, men de fleste må du betale for. Du kan prøve en demoversjon før du avgjør om du synes spillet er verd å bruke penger på.

Konklusjon

Vi er ganske sikre på at du ikke vil finne noen mobiltelefon som overgår Samsung Galaxy S II på denne siden av sommeren. Det har haglet med toppmodeller basert på Android de siste par månedene, men Samsung har strukket seg litt lenger enn konkurrentene på svært mange områder. Den har større skjerm (4,3 tommer) og er tynnere enn LGs toppmodell Optimus 2X og Sony Ericssons stolthet, Xperia Arc. Samsung Galaxy S II har den raskeste prosessoren, det raskeste tilgjengelige 3G-modemet, den beste skjermen, det største batteriet, mest arbeidsminne og det tynneste chassiset. Her er ekte HD-video og en av klassens aller beste kamera.

Programvaren kombinert med den heftige prosessoren lar deg jobbe med telefonen nesten som om den var en liten PC. Dog skal det innrømmes at selv om skjermen er stor og tastaturet presist, så er det langt opp til brukervenligheten på et laptop-tastatur.

Anvendelig

Samsung Galaxy S II er utmerket for deg som er ute etter et verktøy der du kan orientere deg på nett, lese aviser, bøker, se på film eller korte ventetiden med et spill. Den gir god anledning til å være oppdatert på sosiale nettverk, å finne frem i ukjente byer, lese deg opp på reiselitteratur, sjekke oppskrifter, foreta prissøk, lese e-post, se et YouTube-klipp eller et TV-innslag, og skaffer du deg overgangen til HDMI kan du også kjøre skjermbildet opp på projektor eller storskjerm for å vise presentasjoner eller kjøre film.

Alt dette kan du gjøre med en del andre mobiltelefoner også, men du vil raskt merke at det er lettere å ta de ulike funksjonene i bruk på en telefon som er så rask og brukervennlig som denne, og som samtidig har en så innbydende skjerm.

I perioden vi har testet Galaxy S II har vi funnet fint lite å sette fingeren på. Vi kan saktens savne en dedikert kameratast, en bedre blits og en HDMI-utgang som ikke krever ekstra tilbehør ut over selve HDMI-kabelen. Og batterikapasiteten er som vanlig en utfordring for smartmobilprodusentene.

Strømforbruk

Telefonens mange funksjoner trekker naturlig nok en del på batteriet, og i testperioden har vi måttet hente frem laderen før nattemørket har senket seg. Nå er det riktig nok relativt lange dager på denne årstiden, og vi har brukt telefonen aktivt med lydoverføring via Bluetooth, push av e-post og flere tjenester som har benyttet lokalisering. Litt av hensikten med å kjøpe en mobiltelefon med slike spesifikasjoner er jo at du skal kunne bruke telefonen for alt den er verdt.

Ved mer normal bruk viser batterimåleren ca 50 prosent når dagen er omme. Om du tenker batteriøkonomi, så kan du saktens få batteriet til å holde noen dager. Men Galaxy S II er en mobiltelefon som inviterter til bruk.

Målgruppe

Det er vanskelig å peke ut en spesifikk målgruppe for denne mobiltelefonen, ettersom den er like anvendelig enten du er kontorist, student med nylig invilget studielån, lege, budbilsjåfør eller bare vil ha en mobiltelefon som underholder og imponerer. Vi nøyer oss med å konstatere at den passer bedre til dress enn til kjeledress, og at den har spesifikasjoner du til nå har klart deg uten. Er du på sparebluss bør du unektelig vurdere om S II er verdt pengene. Telefonen selges i dag på nett for priser som varierer fra rundt 4500 kroner til 5500 kroner og mer. For denne prisen kan du kjøpe deg både et bra nettbrett og en enklere mobiltelefon.

Om du foretrekker Volvo fremfor Ferrari, så bør du vurdere om du kan klare deg med en Huawei U8800. Denne koster et par tusenlapper mindre, og løser mange av de samme oppgavene som Galaxy S II. Synes du denne modellen blir litt i enkleste laget, så er Sony Ericsson Xperia Arc et bra alternativ. Denne har et bra kamera, og en design som løfter seg litt opp fra det noe ordinære preget på Galaxy S II. Den har litt enklere spesifikasjoner enn Samsung Galaxy S II, men er også litt rimeligere. Sjekk også HTC Incredible S, som er en mobiltelefon med svært gode egenskaper. gode egenskaper har også LGs tokjernemodell Optimus 2X, som snart kommer i en variant med 3D-skjerm.

Men vil du ha den mobiltelefonen som er best akkurat nå behøver du ikke lete lenger. Samsung S II er regjerende mester.

annonse