TestLG Optimus L7

Optimus L7 blir forbikjørt av snegler

Men det kan likevel være gode grunner til å kjøpe den.

Design, skjerm og menyer

Skjermen dekker store deler av Optimus L7.
Av/på-knapp samt inngang for hodetelefoner befinner seg øverst på L7.
Startskjermen kan tilpasses på forskjellige måter.
Startskjermen kan også tilpasses ved å gå inn i widgets-menyen og plukke ut det du vil ha på startskjermen.
Adresseboken kobler ikke kontaktene dine automatisk.

Når du ser modellnavnet tenker du kanskje at LG Optimus L7 er beviset på at LG ikke dropper Windows Phone allikevel.

Så feil kan man ta.

7-tallet i modellbetegnelsen har nemlig ingenting med Windows Phone 7 å gjøre. LG Optimus L7 P700, som er det fullstendige navnet, er nemlig en rykende fersk Android-telefon fra LG.

L-serien fra LG er forøvrig en serie hvor enkelt, men tiltalende design, og firkantede former er viktige stikkord. Dette stemmer bra overens med hvordan L7 ser ut, dette er nemlig en telefon med rene, men noe kantete linjer. L7 er er behagelig tynn, slik at du fint kan putte den i lommen selv om den hverken er rund eller liten.

Du slipper ventetiden!

Ikke bare kjører Optimus L7 Android, den har også siste versjon av det populære mobiloperativsystemet, 4.0, også kjent som Ice Cream Sandwich.

Du slipper dermed en potensielt lang ventetid på at din mobil skal la seg oppgradere til siste Android-versjon, og kan isteden glede deg over et oppdatert menysystem fra dag én.

Selv om Android 4.0 kanskje ikke har de helt revolusjonerende nyhetene sammenlignet med forrige mobil-versjon, Android 2.x, så er det spennende nyheter.

Her finner du alt som er nytt i Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Få kontroll på datatrafikken

Datatrafikk utgjør en større og større del av mobilregningen, og den smarte datastyringen i Android 4.0 kan dermed spare deg for ubehagelige overraskelser når mobilregningen dumper inn i innboksen.

Her har du nemlig glimrende oversikt over dataforbruket ditt, og kan også sette varsler og grenser som du selv måtte ønske.

En annen nyhet i Ice Cream Sandwich er at du kan bruke ansiktet til å låse opp telefonen. Vi klarte ikke å finne noen slik funksjon på vårt testeksemplar, og kanskje har LG utelatt denne funksjonen fordi den lar hvem som helst låse opp telefonen din bare ved å vise frem et bilde av deg.

L7 har også en ny oppgavebehandler. Her får du bedre oversikt over de kjørende programmene med mini-skjermbilder av hvert program. Vi savner muligheten til å avslutte programmer direkte uten å måtte klikke oss flere trinn videre.

Rent - og pent?

LG har ikke gjort de store endringene i Androids standardmenyer slik vi ser det. Grensesnittet er dermed enkelt og oversiktlig.

Noen vil nok savne mer glans og glitter slik for eksempel HTC har i sitt Sense-skall.

Med et slankt grensesnitt skulle du kanskje tro at L7 var kjapp i responsen og at flyten i menyene var ypperlig.

Dette er dessverre så langt fra sannheten du kan komme.

Optimus L7 er nemlig en av de tregeste telefonene vi har brukt på lenge. Her er det bare å venne seg til at ting tar tid. Lang tid. Påstanden om at Android 4.0 er raskere, stemmer altså ikke for Optimus L7.

Selv enkle operasjoner som å bytte fra tastatur til anropslogg kan ta flere sekunder. Nettopp i slike situasjoner er det ekstra irriterende at telefonen ikke henger med. Siden skjermen blir oppdatert så tregt blir du sittende og lure på om du har startet et anrop, eller fått avsluttet det pågående for den saks skyld, mens telefonen bestemmer seg for hva den skal gjøre.

Det er ikke alltid L7 reagerer tregt, men det virker umulig å forutse. Vi blir iallfall lettere irritert når telefonen ringer, vi tar den opp av lommen, og skjermlåsen bruker så lang tid på å åpne at vi ikke rekker å svare før samtalen har gått til mobilsvar.

Tilsvarende gjelder også hvis du for eksempel åpner Facebook-appen. Selv om du sitter med topp super-3G-dekning, så går det alt annet en fort å få vist nyeste innhold. Facebook-appen ligger forøvrig ikke ferdig installert, men må lastes ned fra Google Play.

Når det gjelder Facebook-appen så la vi for øvrig merke til et lite problem, uten at vi skal påstå at det er LGs feil. Vi fikk nemlig titt og ofte advarsel om at lenker vi prøvde å åpne fra Facebook var farlige, og selv om vi klikket for å gå videre endte vi ikke i annet enn en feilmelding.

Hvem har stjålet batteriet mitt?

Det er ikke fritt for at du får slike funderinger med en L7 i lommen. Du skulle kanskje tro at siden alt går i snegletempo med L7, så varer batteriet lenge. Dessverre er det ingen proporsjonal sammenheng her. Med vår antatt normale bruk varte ikke batteriet en gang et døgn. Å måtte lade telefonen oftere enn en gang om dagen er i overkant av hva vi synes er praktisk. Da har vi hverken hatt Wi-Fi eller GPS påskrudd i særlig grad, så for en vanlig bruker som lar GPS-en være på og som surfer mye med trådløse nettverk så tør vi ikke engang tenke på hvor ofte laderen må frem.

Et lite lyspunkt her er at det virker som batteriet fikk seg en liten opptur da vi skrudde av NFC-funksjonaliteten. Hvis du ikke bruker NFC spiller det ingen rolle, men hvis du har tenkt til å bruke NFC så er jo litt av poenget at det skal være tilgjengelig hele tiden for å forenkle forskjellige gjøremål.

Hva NFC er og hvordan du bruker det kan du lese mer om på neste side.

Skjerm

Skjermen er bokstavelig talt et stort fortrinn ved Optimus L7. Den er nemlig 4,3 tommer stor, noe som er mye for en telefon til denne prisen. I en rangering av hvilke telefoner som gir deg flest skjerm-tommer per krone vil Optimus L7 med andre ord rangere høyt.

Skjermen er av såkalt IPS LCD-type. Fordelen med IPS kontra "vanlige" LCD-skjermer er først og fremst en mer nøyaktig fargegjengivelse. Sammenlignet med gode AMOLED-skjermer synes vi allikevel skjermen til L7 manglet litt av de gnistrende fargene og det virkelig dype sortnivået.

Tar vi en titt på prislappen og skjermstørrelsen er det allikevel ingen tvil om at du her får mye skjerm for pengene.

Skjermen i seg selv virker nokså presis. Problemet er at telefonen ofte er så treg at du begynner å lure på om skjermen har fått med seg berøringen din, og dermed blir betjeningen alt annet enn flytende.

Grensesnittet for å skrive inn tekst oppleves som noe knotete sammenlignet med de aller beste telefonene. Det finnes heldigvis mange gode og gratis tastaturer du kan laste ned slik at du kan skrive inn tekst akkurat slik du vil. Det største problemet er at telefonen ikke alltid henger med når du skriver, slik at tegnene dukker opp på skjermen flere sekunder etter at du har trykket.

Vi fant ingen innstilling for automatisk justering av lysstyrken. Selv om skjermen kan stilles opp til kraftig lysstyrke, og dermed fungere fint utendørs, blir dette i overkant for innendørs bruk. Vi tør heller ikke tenke på hvor ofte vi måtte ladet dersom vi hadde hatt skjermen innstilt på maksimal lysstyrke hele tiden.

I esken

Vårt testeksemplar ble dessverre ikke levert i salgsforpakning, og vi har derfor ingen aning om hva som befinner seg i esken du kjøper i butikken.

Med tanke på at dette er en rimelig Android 4.0-telefon ville vi imidlertid ikke forventet de store overraskelsene.

Det vi kan si er at minnekortet, om det følger med eller ei, kan byttes uten å ta ut batteriet. Ja, faktisk er det et pluss bare å ha plass til minnekort i disse dager hvor flere ser ut til å ta etter iPhone og kutter ut minnekort.

Minnekortet sitter i likhet med batteri og SIM-kort bak bakdekselet, som er laget av tynn og lite tillitsvekkende plast.

Øvrige fysiske egenskaper vi også vil nevne er volumtasten på venstre side. Denne er lite markert og kan være vanskelig å betjene under samtale.

Under skjermen finner du en fysisk tast og to berøringsfølsomme taster. Dessverre er de berøringsfølsomme tastene plassert så nærme skjermen at det er fort gjort at telefonen tror du prøver å trykke nederst på skjermen når du egentlig vil tilbake eller ha frem valg-menyen.