TestZTE Blade II

Her får du mye for pengene

Blade II er ganske god på nesten alt, og veldig god på pris.

Design, skjerm og menyer

ZTE er et mobilmerke mange ikke forventer å se når de besøker mobilhylla i elektrobutikken for første gang siden sist mobilbytte. ZTE er et kinesisk selskap med om lag 40 000 ansatte, så det er ikke et uanselig selskap på et gatehjørne vi snakker om.

Selskapet er heller ikke helt ukjent i Norge. I mars 2011 testet vi ZTE Blade, som fikk svært god kritikk både av oss og av en rekke andre mobilnettsteder, fordi det var en veldig god mobil for veldig lite penger.

Telefonen som ligger på testbenken nå heter ZTE Blade II, og er altså oppfølgeren til ZTE Blade. Prislappen på Blade II er på samme nivå som Blade for over et år siden. Det store spørsmålet er om du får like mye igjen for pengene denne gangen.

Utseendemessig minner Blade II mye om forgjengeren. Telefonen føles mer solid enn telefoner som koster det dobbelte. Her er det ingen knirkelyder, og vi har ingenting å utsette på kvalitetsfølelsen annet enn at de tre tastene nederst på telefonen er av hardplast og er plassert løst i hullet. Dermed lager de litt lyd.

Med 11,5 centimeters høyde og 5,8 centimeters bredde er ikke telefonen spesielt stor. Tykkelsen på 1,09 centimeter plasserer den midt på treet, og telefonen er ikke blant de slankeste på markedet. Vektskiva stopper på 117,4 gram. Den føles veldig lett i forhold til iPhone, men er noe tyngre enn de fleste andre mobiler.

Mini-USB-hullet for lader- og datatilkobling er plassert langt oppe på venstre side av telefonen. Volumtaster er plassert på telefonens høyre side, og avknappen sitter i likhet med lydutgangen på toppen av telefonen. Sikre designvalg som fungerer, og ingen tåpeligheter.

Bakdekselet til Blade var av plast som man måtte bruke mye makt for å "knekke" opp de første gangene. I Blade II er løsningen mer elegant, og bakdekselet var like lett å ta av og på i starten av testperioden som i slutten. Bakdekselet har forøvrig et ytre metallpreg.

Samme skjerm som før

Vi ble svært imponert da vi slo på Blade og ble møtt av en langt bedre skjerm enn det som var vanlig i den prisklassen. Den samme skjermen finner vi i Blade II, og siden over et år har gått er ikke stemningen like høyt i taket som sist. ZTE Skate har en større skjerm og lavere pris. Likevel er det ingen av konkurrentene som tilbyr noe bedre i denne prisklassen.

På baksiden er det et deksel som skriker metall - uten å være laget av det.Foto: Einar Eriksen

Skjermen er nå helt grei, med størrelse på 3,5 tommer og en oppløsning på 480 x 800 piksler. Oversikten er god, og pikslene er så små at skjermen oppleves skarp og klar. Du får heller ikke det "billigpreget" vi er vant med fra billige telefoner, inkludert Huawei U8860 Honor til 500 kroner mer.

Blade II har en lav pris men strekker seg mot skyene.Foto: Einar Eriksen

Skjermen reagerer på lett berøring, og både responsen og presisjonen er god. Her er det forbedring å spore fra forgjengeren, der presisjonen i skjermen var litt laber. For å teste presisjonen tegnet vi diagonale linjer i et tegneprogram veldig sakte. På en skjerm med dårlig presisjon er linjene bølgete, men her er de nesten helt rette. Den gode presisjonen gjør det merkbart bedre å skrive på et lite skjermtastatur i Blade II i forhold til forgjengeren.

Skjermoverflaten er litt bøyelig, og ikke av Gorilla Glass fra Cornwell som er populært i toppmodeller for tiden. Likevel tåler den svært hard bruk uten å få riper. Hverken en litt ukvass kniv eller en bindersspiss er skarp nok til å lage en ripe.

Menyene

I Blade II er det Android i versjon 2.3.6. Her er det ingen overraskelser. Du holder inne låseknappen for å låse opp, du får syv skrivebordsområder og en vanlig hovedmeny der du blar vannrett. ZTE har imidlertid lagt til fire småprogrammer for skrivebordet – bokmerkehåndterer, kalender, kontaktliste og musikk.

Menyene er enkle og greie.Foto: Einar Eriksen

Det er veldig lite å si om menyene ellers, siden ZTE selv har gjort veldig lite annet enn å tilpasse Android OS til maskinvaren i Blade II. Android 2.3.6 fungerer bra, og det er lett å finne fram i menyene. Her har du enormt med spillerom til å tilpasse menyene til ditt eget behov, og gjennom Android Market kan du laste ned uendelige mengder programmer. Det inkluderer nyttige programmer så vel som spill og underholdning.

Å skrive tekstmeldinger går smertefritt. ZTE har lagt inn et tastatur med swype-funksjonalitet på forhånd, noe som gjør at du kan skrive tekstmeldinger veldig raskt ved å dra fingeren fra bokstav til bokstav. Bokstavene æ, ø og å er på plass, men litt rart plassert. Om du sliter med tilvenningen kan du velge å heller skrive på vanlig måte, eller du kan bytte tastatur. Swiftkey er et godt alternativ.

Det som følger med i pakken er:

  • Blade II
  • Batteri
  • Minnekort, 2 GB
  • USB-kabel
  • Lader 230V~
  • Øreplugger

Vi har ingenting spesielt å sette fingeren på når det gjelder skjerm, byggekvalitet eller menysystem. På neste side tar vi en titt under panseret.